to nije teza no konstatacija. a zašto tako... to je drugo pitanje.
e ovo jest teza. i pitanje je porekla ikavice. ja sam bio stava da je ona od pre antike. ali me lome kako je nastala od sedmog do desetog veka pod uticajem latina.
u poljskoj, ukrajini i dalmaciji je zajednički uticaj latinske crve i latinskog. za ukrajinsku ikavicu sam čuo da je novijeg datuma.
e sad kako da znamo starost naših dijalekata kada su pretrpeli tolike reforme. vidi ovo je drvo koga u srpskom zovu lipa:
kako čuh od jednog momka, to drvo vuče ime od glagola lepiti. lipa luči lepljive sokove. lepi. pa tako gledajući stari su ljudi govorili lipiti a ne lepiti.
ili recimo. kažemo pod-rum a ne kažemo pod-soba...pa to izvrtanje vas u sav...
sve u svemu jezici su, što zbog jezikklepaca i pisma, što spontano, prtrpeli takve pomene da će nam trebati ogromno znanje i pamet da iz sadašnje pozicije nesumnivo odredimo razvoj govora.
da bude stvar gora, u novo vreme nacističkih država, zatirati su izuzetno važni stari govori kao taj morlački. valjda iz pokondirenosti i predrasude da je mrskoalbanski... a u biti ti ljudi po zabitima su bili istinski čuvari svoje starine.
rusiija je u značajnoj prednosti zbog ogrome arhive i kvalitetnog kadra. a ovde mi forumaši mu dodjemo kao srpska elita. bez zezanja i na žalost.