Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 34.181
A šta ćemo s Mužima? Oni sami sebe tako zovu - Muži.
Pa nije dosta što se sami zovu Mužima, nego ih i drugi zovu:
Suprotno mišljenjima mnogih kako je Vuk Karadžić zasnovao koncept Srbije kao jezične nacije svih štokavaca, Karadžić nikada ništa nije novo donio, nego je samo prenio druge - jezičnu reformu od Save Mrkalja, nacionalnu ideologiju od Dositeja Obradovića, itd. Dositej Obradović je u književnom djelu Život i Priključenija, iz 1783. godine, zacrtao osnove (veliko)srpske nacije:
„Moja će knjiga napisana biti čisto srpski, kako god i ovo moje pismo, da je mogu razumeti svi srpski sinovi i kćeri, od Crne Gore do Smedereva i do Banata. (...) Ko ne zna da žitelji crnogorski, hercegovski, bosanski, servijski, horvatski (kromje muža), slavonijski, sremski, bački i banatski (osim Vlaha) jednim jezikom govore? (...) zakon i vera mogu se promeniti, a rod i jezik nikada. (...) Za sav dakle srpski rod ja ću prevoditi slavnih i premudrih ljudi misli i sovjete, želeći da se svi polzuju. (...) ja ću pisati za um, za srce i za naravi človečeske, za braću Srblje, kojega su god oni zakona i vere.“ (―)
Prenijeto s ustašopedije
Dok se Fenix ne udostoji da odgovori na pitanje, poslužiće napis ovoga Muža:
Do su Muži? Kaj veliju Muži uber Mužih.
Muži (iliti Mužani) jesu slovensko (=slavensko), dotično hrvatsko pleme (etnična/etnografska skupina). Jezik im je kajkavski (III. skupina govorov po Ivšiću (1936.), a turopoljski i donjolonjski govori po Lončariću (1996.)). Domorodni su v nizinskeh krajih širjega pojma sisëčke Posavine (drevno Slovenje, a sda "Središnja Hrvatska"). Sim se ubrajaju Turopolje (s iztočnimi bregi Vukomerićkih Goric), Dolnje Pokuplje (skup s dolnjim Poglinjem), zapadna i Južna Moslavina ter užja Posavina (Gornja - od Sk do ZG; i Dolnja - od Sk do Jësenovca) - videte naslovnu sliku-zemljovid. Rečeno se temelji na prouke i poredbe narodopisneh (etnografskeh) podatkov koji kažu da oti kraji činiju uljudbenu (kulturnu) celinu ("posavska nošnja", "posavska kuća" i t.d.), ali da se radi o (samo)svestnem plemenu, to jest o narodnosne skupine zë svestjum o vlastite samobitnosti, na rečenem ozemlju, to je moja predpostavka. Slutim da je tak jer znam da to vredi za južne dele toga ozemlja pa sëm predpostavil da vredi i za ostale, a volel bi' sëznati jesëm li u pravu. Nu, budući da je ime mužačko ista reč koja u većine kajkavskeh govorov (a i mnogeh drugeh slovenskeh) znači isto kaj i č(l)ovek, a često i seljak, tak je u dosadašnjem narodopisju (etnografije) ostalo skoro nezapaženo da postoji ovaj etnonim (narodoime) pa tak i celo pleme. Zato je prek objavljenega štiva, stručnoga i nestručnoga, izgleda, nemoguće ustanoviti više. Svrha je ove strani da se skupi čim već obvestih o Mužih. Javete se, Muži, i rečete, a i drugi kojima je to poznato, de Vas/je' vse ima. Živeli!
Naravno, ovaj Muž ne zna da su vsi Vugerski kajkafci Muži.