Prveo si ovo pismo na prvoj strani. Bosna je tada ugarska vazalna teritorija. Nikada nije bila samostalna van Slavenovih snova.
A zašto ti pišeš Slavenovih snova?
Kakve ja veze imam da tim? Znaš li ti koliko ima osnovnih škola u Srbiji, srednjih škola, fakulteta, instituta, akademija, udžbenika, publikacija.
Ja sam te mnogo puta pitao; hoćeš li jednom već reći zašto se ovde ponašaš da je nešto što svi smatraju i što je bukvalno opšte prihvaćena činjenica skandal?
Stalno to radiš. Prestani već jednom.
Ako imaš neku alternativnu tezu o istoriji Bosne u srednjem veku, lepo, bez vređanja i ponižavanja ti predstavi; otvori npr. temu srednjovekovna Bosna i predoči je tu i svi ćemo pročitati sve tvoje argumente. Umesto da koristiš svaku priliku da ovde napadaš nekog; napadanjem nikoga nećeš ubediti ni u šta. Ni mene, a još manje uloge drugog.
P. S. Dok pišeš zasebnu temu o Bosni i njenom odnosu da Ugarskom, razmišljaj o sledećim pitanjima:
1) Ugarska dvorska kancelarija je izuzetno bogata. Postoje, praktično, na hiljade diplomatičkih dokumenata, od originala do falsifikata. Možeš li navesti ima li nekih u darovnica koji se tiču nekog bosanskog plemstva? Postoji li ijedan jedini, kakvi postoje za sve zemlje kojima su Ugri vladali, uključujući i Hrvatsku?
2) Kakvu je vlast Ugarska imala nad zemljom u kojoj je dominirala jeres i protiv koje je pokretala više put (bezuspešno) krstaške ratova? Zapravo, zašto Ugarska protiv svoje teritorije uopšte mora da toliko ratuje?
3) Koliko je među bosanskim banovima bilo činovnika iz Ugarske u koji su bili? I zašto je jedna porodica efektivno banski titulu pretvorila u naslednu; gde su oni banovi kakve je poznavala Hrvatska ili Slavonija?
4) od stotina i stotina srednjovekovnih bosanskih dokumenata, u kojima se reflektuje ugarska vlast? Da li je ijedan bosanski vladar u ime ugarskog kralja nešto izdao?