Tajna konvencija između Austrougarske i Srbije 1881. godine

Kad se već spominje Mihailo Vojvodić, ali i 1885. godina kao navodno ključna, da napomenemo i ovo:

Године 1885. изашао је из Гарашанинове владе јер је сматрао да би требало променити дотадашњу аустрофилску политику званичне Србије и успоставити ближе односе са Русијом.

https://www.scribd.com/doc/82872190/01-Mihailo-Vojvodic-Stojan-Novakovic

Mislim da je poprilično evidentno o čemu je ovde reč. Naime, radi se ovde o, u izvesnom smislu, poslednjim trzajima ideja o konstruktu tzv. „bečko-berlinskog mita”; pošto se jednim delom Stojan Novaković istakao kao kritičar Miloša S. Milojevića, potrebno ga je diskreditovati spoljašnjim kontekstom i prikazati ga (slično kao što je slučaj sa npr. Ilarionom Ruvarcem, mada u značajno blažoj formi) kao stranog agenta koji u službi Beča čini to što čini, kako bi ispalo da se Austrougarska infiltrirala i na taj način, tobože, sprečila procvat Milojevićeve škole (odnosno zalagala za njegovo odstranjenje iz naučne zajednice).

Eto, to je suština, kada prodremo do srži. :kafa: Mada, s obzirom na to koliko smo puta do sada razbili tu glupost o značaju Berlinskog kongresa iz 1878. i Tajne konvencije iz 1881. i 1882. godine po pitanju istoriografije u Srbiji kako tvrde pristalice tzv. Srpske autohtonističke škole, gotovo je neverovatno da ta ideja na ovom forumu još uvek nije u potpunosti zamrla, nego i dalje postoje slučajevi očajničkog hvatanja za slamke, ne bi li se održali poslednji tračci nade u to da ono što se žarko želi postane istina.

ed7090d98d1a4d1a1525e3739f881c0d1d8e6920.gif

Негде сам нагласио већ, у овој расправи се морају раздвојити културна историја и политичка историја, овде ипак расправљамо о политичкој историји па и Стојана Новаковића.

Нимало није био наиван кроз своје политичко деловање, а то ћу доказати кроз документа и литературу.

Екмечић, Јовановић, Јакшић има их на десетине, и т.д.
Učestvovao u osnvanju Napredne stranke, koja je imala ovaj program:

Осећајући да осамљеност на међународном пољу не носи благослова, наша је света дужност да помажемо душевну и чување драгоцених народних особина у Срба и изван граница Српске кнежевине, а да учвршћујемо братске свезе у великој породици словенских народа, и да са осталим народима суседним, на основу узајамног поштовања и потпомагања, дамо живота и смисла начелу: да исток припада само источним народима.

Novakovćevim zalaganjem, oktobra 1877. godine bila je doneta odluka o osnivanju posebne Katedre za ruski jezik i književnost na istorijsko-filološkom odseku.

Свезе са словенском браћом!?

Па зар није Стојан (Коста) Новаковић први подржао Ћуру Поповића (Даничића) када је писао противу Посланице (К сербам: послание из Москвы) још 1860. године у издању Данице!?

Свезе са словенском браћом!?

Па зар није Стојан (Коста) Новаковић први подржао Ћуру Поповића (Даничића) када је писао противу Посланице (К сербам: послание из Москвы) још 1860. године у издању Данице!?

Ti si pokrenuo pitanje šta se dešava između 1880. i 1885. godine, a kao repliku postavljaš šta je bilo 20-25 godina ranije, dok je Stojan Novaković pohađao školu?

Негде сам нагласио већ, у овој расправи се морају раздвојити културна историја и политичка историја, овде ипак расправљамо о политичкој историји па и Стојана Новаковића.

Нимало није био наиван кроз своје политичко деловање, а то ћу доказати кроз документа и литературу.

Екмечић, Јовановић, Јакшић има их на десетине, и т.д.

Nadam se da se neće samo ostati u najavi kao par puta ranije (npr. sa Budimirom) no, samo napred. Možda bi bilo lepo da se otvori neka zasebna tema o Stojanu Novakoviću, jer ste ovu već ubili u pojam raspravom o refleksu jata.

Ti si pokrenuo pitanje šta se dešava između 1880. i 1885. godine, a kao repliku postavljaš šta je bilo 20-25 godina ranije, dok je Stojan Novaković pohađao školu?

Nadam se da se neće samo ostati u najavi kao par puta ranije (npr. sa Budimirom) no, samo napred. Možda bi bilo lepo da se otvori neka zasebna tema o Stojanu Novakoviću, jer ste ovu već ubili u pojam raspravom o refleksu jata.

Будимир из 1928. (ZOT - VASILEUS) превод је при самом крају, па биће малог изненађења што се тога тиче. А и нема се времена, за квалитет нечега потребно је време.

Не, нема потребе правити нову или мењати ову тему, јер је Стојан Новаковић (као у Кочићевом Јазавац пред судом) један од главних ''ликова'' у политичким играма око Тајне конвенције. Стојан Новаковић је поред Краља Милана, Николе Пашића, ''вечитог'' потреседника скупштине Кујунџића, Мијатовића и многих других био у жижи политичких дешавања све до Мајског преврата 1903. То је читав један политички опус ''дјелатништва'' врлога Новаковића, али и многих других.

@Gledston
Ne razumem smisao ovog posta...

Не знам како да га схватим ...

Ако тако мислиш преведи? ...

Где је квака?...

На шта циљаш напиши слободно?...

слободно кажи тема је отворена са намером да се утврди истина ма каква она била ....

Или одговори шта те питају, или не провоцирај. Она расправа је обрисана, а ако наставите у истом тону делићемо прекршаје.
Заиста не можемо да нагађамо шта ти мислиш да је Новаковић мислио, или шта је Окука закључио и у каквој су то двоје релацији.

Poslednja izmena:
Ovde može ko želi da pročita Novakovićevu Istoriju srpske književnosti za školske potrebe: https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Star..._Stojana_Novakovica/S-II-0815#page/3/mode/1up

Pogledajte prilog 638543
Pogledajte prilog 638544

Celi drugi deo posvećen je književnom nasleđu Srba katolika, uključujući tu između ostalog i dubrovačku staroštokavsku književnost.

Samo da podsetim, s obzirom na sliku koja se pravi na ovoj temi po kojoj bi ispalo da je Stojan Novaković maltene jekavac dok ne dobi neke instrukcije posle 1881/2, iz koje je godine ovo delo:

Koje godine.JPG

Već postavljani na forumu rad o srpskim zemljama pre Nemanje iz 1879. godine (potpuno čisto istočno narečje):

b048

Predgovor Novakovićeve Sintakse iz 1870. godine:

1870.jpg

Svi tekstovi Stojana Novakovića izašli pre Berlinskog kongresa, odnosno Tajne konencije, koji se tiču učenja jezika, počev od prvih izašlih 1869. godine, pisani su ekavicom.

Poslednja izmena:
Sada sam proverio da definitivno raščistimo ovu diskusiju oko narečja.

Stojan Novaković piše dominantno na ijekavici grubo govoreći oko pola decenije, tokom kasnih 1860-ih godina. Prelaz sa ekavice na ijekavicu bi trebalo da se desio negde blizu 1866. godine; najstariji članak bi trebalo da je ovaj osvrt na 1790. godinu iz Glasnika SUD:

000036.jpg

Ijekavicu napušta 1869. godine. Jedan od poslednjih radova na južnom narečju jeste ovaj članak o pismu Sv. Save iz 1193. godine.

b025

Vredi naglasiti, takođe, da u ovih nekoliko godina ne piše isključivo na ijekavici, već su kapitalna dela izašla iz drž. štamparije u Beogradu, pomenuta istorija književnosti, na istočnom narečju.
Tako da Stojan Novaković i narečje koje koristi u svojim tekstovima nemaju doslovno nikakve veze sa ovom temom. :kpozdrav:

Poslednja izmena:
Па ого чега смо се спорили горе? Е сад човек мења матерњи дијалекат због политичке потребе? Не поштујем то већ сам ти реако зашто је за нас све Здавко Чолић -Здравко Чолић јер већину живота живи у срцу Београда и даље пише и пева на свом матерњем дијалекту и тако треба да буде!

Па ого чега смо се спорили горе? Е сад човек мења матерњи дијалекат због политичке потребе? Не поштујем то већ сам ти реако зашто је за нас све Здавко Чолић -Здравко Чолић јер већину живота живи у срцу Београда и даље пише и пева на свом матерњем дијалекту и тако треба да буде!

Pravo da ti kažem nije mi bilo jasno na šta su tri i postrane potrošene, a pošto mi deluje da je većina prepucavanje nisam se ni trudio da čitam sa pažnjom (sada kada je deo diskusije obrisan cenim da još manje ima smisla jer nema više ni kakvog-takvog kontinuteta).

A nisam ni razumeo sad ovo što ti pišeš.

Наиме тражим доказе и увек ћу тражити , нећу никога окривити без доказа. Али ако ме питаш да ли мислим да ли је Стојан Новаковић као личност био погодан за било који страни инжињеринг? Апсолутно!

Кроз Јеречекову књигу се провлачи став да је Новаковић говорио да се читаве српске историје треба одрећи и ако нечему треба служити онда је то само да се увиде катастрофалне грешке и како не треба!
(Овде се ни Јеречек не слаже са њим а њргове идеје су увек ако исцитира краје десничарске у стилу ЛДП)
Дакле према њему је требало све изградити изнова што јесте , али овај други део приче му је истоветан идеји новог светског поретка.
Дакле историја и време јесте цикличан процес и ево нас опет данас пред тим тешким испитом и шта ћемо урадити?

Наиме тражим доказе и увек ћу тражити , нећу никога окривити без доказа. Али ако ме питаш да ли мислим да ли је Стојан Новаковић као личност био погодан за било који страни инжињеринг? Апсолутно!

Кроз Јеречекову књигу се провлачи став да је Новаковић говорио да се читаве српске историје треба одрећи и ако нечему треба служити онда је то само да се увиде катастрофалне грешке и како не треба!
(Овде се ни Јеречек не слаже са њим а њргове идеје су увек ако исцитира краје десничарске у стилу ЛДП)
Дакле према њему је требало све изградити изнова што јесте , али овај други део приче му је истоветан идеји новог светског поретка.
Дакле историја и време јесте цикличан процес и ево нас опет данас пред тим тешким испитом и шта ћемо урадити?

Je li ovde pričamo o nečemu što ima veze sa Tajnom konvencijom?

Ja znam da je @КРЦУН izrazio stav da nema nikakve potrebe za zasebnom temom o Stojanu Novakoviću, ali osim toga što je bukvalno skoro 4 od 5 strana ove teme preuzela diskusija o njemu (mada je bilo i besmislenog prepucavanja) očigledno je da interes postoji, tako da mislim da bi neko trebalo definitivno da je otvori (možda preuzimajući i neke postove sa ove teme). Čisto da ne bismo previše odlutali sa teme (a odavno već jesmo).

Ок. видимо да се овде дешава нешто са језиком у та времена присутна је нека врста инжињеринга језика књижевног који је пропао да ујединио све Србе у један дијалекат. Таквих тенденција је постојало и раније , то је сад нешто што се индиректно ставља под терет тајној конвенцији , мислим да се тога није тицала али је строго дефинисала српску освајачку или пак повратничку политику па још од времена Милоша Обреновића.
Ово би био повратак на то исто уз још неке привилегије , међутим оно што ја мислимда странци нису тако креативни али су прагматични и остављају нашим људима та то реше много успешније тако је и данас.

Дакле мислим да пројекат који је Србија желела да уради није се могао урадити без менталне хигијене којој Срби нису били дозрели ни тада ни сада и то је заправо оно што нуди наш образовни програм непрећишћени кадрови , некомпетентни , мито и корупција , вероватно смо сами завршили тај задатак који се тражио од нас , да не успемо у том што смо желели.

Да пробамо овако наш инжињеринг је радио на томе да у крајевима изван матице где је још очуван српски идентитет то и сачува док се на западу радило на стварању новог западно српског етнонима под именом Хрват који би требао природно бути антагон свему овоме.
Дакле наша прича је тешко могла да лонира и да се успротиви католичком клеру који је размишљао о очувању и ширењу своје територије где год би могао и то је на крају резултирало Јасеновцем , Олујом и тд. и тд.

Зашто Далмација није дата Италијанима? Зато што су Италијани самосвестан народ од којих никад инжињерингом могао да добијеш усташе , већ много прагматичнији и мудрији народ.

Наши људи свесни ове опасности су покушали спасти шта се спасти може , испало је јако мало , много мање него што смо желели.
Ту истину морамо да прогутамо и да наставимо даље ако желимо да нас уопште буде...

Аполутно се слажем, међутим треба обратити пажњу на ''Шоплук'' о ком се и дан данас води културно-историјска расправа.
Valja nam nam naći argumentaciju zašto je Srbija 1874. prešla na ijekavicu. Prešla je da ne bi izgubila kontakt sa Srbima u Austrougarskoj. To je jedini argument zašto je usvojena Vukova reforma u Srbiji, da ne bi Srbi u Austrougarskoj (tada ih je bilo više nego u Srbiji) bili odvojeni od Srbije. Time Srbija pokazuje pretenziju prema teritorijama na kojima žive Srbi i sledi svoj nacionalni interes.

Obraćanje Novakovića 1885. pred Srpskom Akademijom gde iznosi ideju ekavice za Srbiju koincidira sa tajnom konvencijom i treba ostaviti mogućnost da je deo te konvencije jer se radi o očiglednom interesu Beča da istraje u razdvajanju svojih Srba od Srbije (već im je pripremila bila "bosančicu", "bosanski jezik" i "crkvu bosansku").

Srbija nije prešla na ijekavicu 1874. godine.

Kao što sam već iznad pojasnio, Srbija nije prešla na južno narečje, niti ove, niti ijedne od narednih godina. Stoga, nije bilo nikakve potrebe da Stojan Novaković iznosi ispred Akademije bilo predlog o uvođenju ekavštine, zato što su apsolutno sva službena akta čitave zemlje, uključujući i ogromna većina neformalnih publikacija u Kneževini Srbiji, u vreme Novakovićevog govora bili upravo na ekavici.

No, pošto se na ovoj temi već više puta govori o tom referatu, pod nazivom negovanje jezika srpskog, mislim da bi bilo najpametnije pogledati šta piše u njemu, umesto oslanjanja na naknadna tumačenja (Глас Српске краљевске академије X, str. 5-87):

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мислим тога ради, да треба рећи с овога места да развитку једнога и другога говора не треба стављати никакве препреке, да их треба једнако држати у потпуној равноправности. Што је Вук Ст. Караџић рекао за њих још 1818 у првоме издању речника „да му се ни један не чини ни лепши ни милији од другога, него да су му обадва једнака“, држимо и данас.

Баш и онда када би се обадва та говора одржала, не би било никаква сметња целини књижевнога језика српског. Наш јужни и наш источни говор не могу се поредити ни са средњефранцуским, ни са тосканским, ни са саксонским народним говором. У тим је примерима цео склоп говора, и фонетички и лексички, имао да се избија поврх других. У нас је сва разлика изговор једнога слова у неким речима. С тога не само да не може бити разговора о дијалекту, кад се хоће да говори о оној разлици која сад двоји јужни и источни говор у српској књижевности, него се та разлика не може с разлогом звати ни говором; њој би највећма приличило назвање јужнога и источног изговора. Још 1845 Вук није сматрао за немогућно, да остану непрестано оба говора, и том приликом је написао знамените речи: „И стари су Грци у највећему цвијету своје књижевности писали различитијем нарјечијама, између којијех је била много већа разлика него у нас.“ Још лакше се то може тражити кад се узме на ум, да је цело питање о изговору једнога старословенскога гласа. Оставимо, дакле, и даље времену питање о изговору, а ми се, међу тим, старајмо, да приберемо и на углед ставимо шта се до сад у развијању тих говора лексички урадило за стварање народнога књижевног језика, о чему је већ раније говорено.

Што се тиче јужнога и источнога изговора, време ће показати хоће ли се моћи један од њих извити изнад другога, и хоће ли моћи који од њих надвладати. Дотле пак, пошто то питање није и не треба да буде питање ауторитета, него треба и даље да остане, као што је и до сад било, питање снаге и питање развитка – оставимо и даље неспречен, слободан ток природном развитку, нека он покаже животне моћи и културне упливе који су се до сад у двоструком правцу обележили.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U ovom obraćanju Akademiji, koji se nisu ticali samo Srbije već srpskog jezika Stojan Novaković se suprotstavio mišljenjima da bi trebalo uvesti jedinstveni standard, odnosno da ekavica bude propisana. Izrazio je mišljenje da nametanje izgovora ne bi trebalo da bude stvar autoriteta, već da se dopusti prirodni razvoj srpskog jezika u dvostrukom smeru.

Dakle, ovde imamo još jedan primer kako istorijska stvarnost može doživeti jedno potpuno izokretanje naglavačke, tako da nova slika bude sušta suprotnost izvornim činjenicama. Ništa što je do sada bilo na ovu temu rečeno u kontekstu Novakovića i izgovora nije tačno; niti je bilo reči o jeziku u samo Srbiji, niti se Novaković založio za ekavizaciju, koja Srbiji u to vreme uopšte nije bila ni potrebna jerbo ona nije bila prešla na ijekavicu. Dakle, doslovno sve je pogrešno. Čak je netačna i godina održavanja ovog govora (treba 1888. umesto 1885).

Poslednja izmena:
Ja znam da je @КРЦУН izrazio stav da nema nikakve potrebe za zasebnom temom o Stojanu Novakoviću, ali osim toga što je bukvalno skoro 4 od 5 strana ove teme preuzela diskusija o njemu (mada je bilo i besmislenog prepucavanja) očigledno je da interes postoji, tako da mislim da bi neko trebalo definitivno da je otvori (možda preuzimajući i neke postove sa ove teme). Čisto da ne bismo previše odlutali sa teme (a odavno već jesmo).

Ко се слаже нека подржи ову поруку #114, па ћемо да видимо ако има заинтереованих.

Back