Сведочанства о Србима у Бугарској

1718976817884.png

Ћипровачки бискуп Петар Богдан Бакшић подноси извештај Папској конгрегацији за пропаганду вере, септембра 1640. године, констатује како је нашао једну православну испосницу у стени изнад града Шумена, где стоје натписи исписани словенским или српским писмом.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1567853

Ћипровачки бискуп Петар Богдан Бакшић подноси извештај Папској конгрегацији за пропаганду вере, септембра 1640. године, констатује како је нашао једну православну испосницу у стени изнад града Шумена, где стоје натписи исписани словенским или српским писмом.
@хан Ацо, neki komentar?

Петар Богдан - Бакшић ти је иначе писац прве бугарске историје, пре Пајисија Хиландарског.
Berkovičani su još 1837. tražili od Kneza Miloša da posreduje kod Porte povodom njihovih zahteva. Na Berlinskom kongresu Berkovica je pripala Bugarskoj…
7EA0037A-D2A0-4519-B160-43F895A0CE9D.jpeg

Aranđel Stanojević, srpski narodni prvak iz Trna je bio izložen neprestanim pritiscima i pretnjama Egzarhista i Bigarskog komiteta iz Sofije, posle Berlinskog kongresa predvodio egzodus nekoliko hiljada Srba iz Trna i Breznika koji nisu želeli da posle turskog ropstva završe pod Bugarskom. U suprotnom pravcu se iselilo samo nekoliko desetina bugarskih čorbadžija, što naseljenih etničkih Bugara, što bivših Srba koji su iz ličnog interesa podržavali Egzarhiju i tursku vlast.

Radi suzbijanja srpskog uticaja i rasrbljavanja naroda pred samo oslobođenje Turci su na poziciju mutesarifa u Pirotu postavili etničkog Bugarina, izrazitog srbofoba Jordanča-pašu Bakalova*, koji je na sve načine silom sprovodio bugarizaciju srpskog stanovništva: srpskoj javnosti je potpuno nepoznato da je Bugarska egzarhija iza sebe imala zvaničnu Tursku i da su u drugoj polovini XIX veka Bugari egzarhisti postavljani na visoke funkcije u turskoj upravi.

* Odrednica o Jordanča-paši Bakalovu, bugarski blog Bulrod:

Юрдан х.Н. Бакалов [*Елена+1883,Елена], с прозв. Юрданчо паша, политик; моавин "помощник" на валията в Русе докъм 1875, каймакамин "областен управител" на Габрово 1875-76, І българин мютесарифин "окръжен управител" на Пирот 1876-?, с чин паша и уволнен в Цариград. След РТВ е областен управител на Шумен, депутат 1879 и 1881. През Априлското въстание 1876 успява да спаси Габрово от опожаряване, разорение и сеч.

224CF6ED-83B0-4CAC-B360-DFA444E96A90.jpeg

8C8DA63A-1A10-4BC8-8673-C02598058765.jpeg

Poslednja izmena:
Interesantno ja sam se pre neku godinu dopisivao na you-tube sa jednim bugarinom koji je tada tamo vazio za velikobugarskog nacionalistu inace rodom iz Trna u Bugarskoj, pa polako mic po mic ja saznam od njega da mu je baba slavila svetog Nikolu,da je taj obicaj kod njih izumro da niko vise neslavi,nije mogao da se nacudi kada sam mu objasnio da mi Srbi i dalje masovno slavimo slavu i da je kod nas posebno u seoskim sredinama, odakle sam i Ja i dalje teska sramota neslaviti svoga Svetca zastitnika-krsnu slavu, mislim da taj Bojko Bugarin potice od tih Srba u Bugarskoj koji su sad odnosno od egzarhije 1870 god pobugaraseni i od njih nema vecih Bugarskih sovinista,one gluposti Bugarska do Jagodine i tako to.
To su upravo ti bugaraši, oni bugarizovani što im sa ostali Bugari smeju da govore srpski.

Твртко Котроманић је био ожењен видинском принцезом, унуком бугарског цара Јована Александра. То значи да су Тврткови синови и потоњи краљеви Босне, Стеван Остоја и Стефан Твртко II у неку руку полу-Бугари, ако можемо тако да их назовемо. Последњи краљ Босне и деспот Србије Стефан Томашевић био је потомак и Јована Александра и Михаила III Шишмана.

“Властела и властелинаићи, који се налазе у држави царства ми, Србљи и Грци, што је коме дало царство ми у
баштину и у хрисовуљи, и што држе до овога сабора, баштине да су сигурне.” Члан 39 Душановог законика.

Питам се шта су били по народности “Бугари” који су владали српским земљама?

Back