Сведочанства о Србима у Бугарској

Da, Srpska pravoslavna crkva je imala jurisdikciju nad dijelovima današnje Bugarske u srednjem vijeku i kasnije za vrijeme Osmanskog carstva. Srpska dinastija Dejanović je naročito poznata po obnovi i podizanju crkava i manastira na tom prostoru. Čak je i sam bugarski grad Ćustendil dobio ime po gospodinu Konstantinu Dejanoviću.
Ја сам у својим објавама иначе покушао да предочим да су те границе Пећке патријаршије у Бугарској јако спорне.
1.Tracani.
Bugari=Sloveni+Tracani+Prabugari
Има много тема на овом форуму о пореклу Блгара.. скоро су биле актуелна "Бугарска историја" или "Бугарска..мрље прошлости".па вас молим да дискусију о пореклу наставите другде. Оставите овде да говоримо о Србима у Бугарској.
Jezik

Језик, култура, фолклор, традиција.
Svedočanstvo o Srbima u Rumeliji, danas jugoistočna Bugarska.

Putopis nemačkog Slovenca Benedikta Kuripešiča, koji je 1530. prilikom bezuspešne diplomatske misije u Carigrad susreo srpske pretke Svetozara Miletića:
4B3A0709-92E5-4550-84DA-C96501776AE3.jpeg

B3C956E4-9420-4E1A-94E7-5671220C4D74.jpeg

https://archive.org/details/kuripes...arsku-i-rumeliju-1530..pdf-2/page/n1/mode/1up

Poslednja izmena:
Наравно да нису знали да говоре словенски када је Бенедикт Словенац и знао је о источносрпским говорима колико моја баба из Штипа о словеначким. Један просечан Београђанин данас не би могао разумети српски говор у Пчињи, Куманову, Сврљигу, а камоли у оно време српски говор Костура, Водена, Петрича, Брезника, Враце или Видина. Друго је питање превода с немачког Бенедиктовог путописа. Ово је објављено у Сарајеву, а тамо је од времена комунизма била актуелна 'хрватска' варијанта српскога језика. У тој варијанти словеначки језик се назива словенским. Дакле дипломата Бенедикт Курипешић није био меродаван да суди о језику, а некмоли о дијалектима. То ни Вук није знао. А трећа ствар тиче се географско-политичког појма Румелија. Овде је то данашња западна Бугарска, није Романија. Сам каже да су пет последњих дана ишли кроз Румелију, а први дан је започет у Пазарџику, који се тачно налази на изоглоси ћ/ђ. Запис од 'данас' писан је у Харманлију, јужно од Старе Загоре, где јесу Бугари и где не причају српски. Њих не разуме ни Љубомир Милетић. Сав тај простор био је мешан Србима и Бугарима. Срби сточари су се кретали ка истоку (према средишњим деловима данашње Бугарске) из Србије, како су прави Бугари звали данашњу западну Бугарску.

А како се етимолошки тумачи насеље Радовић и река Радовић, у истом региону?
Pogledajte prilog 1761625

То су изгледа неки топонимски дублети, као у случају насеља Србин и реке Српкиње ("Србинке").
Ни на који начин.
Пошто је „Радовић” касна фонолошка адаптација - назив у средњовековним изворима је „Радовиште”.

Наравно да нису знали да говоре словенски када је Бенедикт Словенац и знао је о источносрпским говорима колико моја баба из Штипа о словеначким. Један просечан Београђанин данас не би могао разумети српски говор у Пчињи, Куманову, Сврљигу, а камоли у оно време српски говор Костура, Водена, Петрича, Брезника, Враце или Видина. Друго је питање превода с немачког Бенедиктовог путописа. Ово је објављено у Сарајеву, а тамо је од времена комунизма била актуелна 'хрватска' варијанта српскога језика. У тој варијанти словеначки језик се назива словенским. Дакле дипломата Бенедикт Курипешић није био меродаван да суди о језику, а некмоли о дијалектима. То ни Вук није знао. А трећа ствар тиче се географско-политичког појма Румелија. Овде је то данашња западна Бугарска, није Романија. Сам каже да су пет последњих дана ишли кроз Румелију, а први дан је започет у Пазарџику, који се тачно налази на изоглоси ћ/ђ. Запис од 'данас' писан је у Харманлију, јужно од Старе Загоре, где јесу Бугари и где не причају српски. Њих не разуме ни Љубомир Милетић. Сав тај простор био је мешан Србима и Бугарима. Срби сточари су се кретали ка истоку (према средишњим деловима данашње Бугарске) из Србије, како су прави Бугари звали данашњу западну Бугарску.
Kuripešič je naišao na istočnojužnoslovenske Srbe na obalama Marice jugoistočno od Plovdiva - tim teritorijama Bugarska u nije vladala nikada pre 1912 pa do tada nije bilo ni bugarizacije.

Porfirogenitova Servija 1530:
3E4A5926-B5B0-4AA4-8259-9A94287A25A8.jpeg

Srbe na obalama Marice jugoistočno od Plovdiva - tim teritorijama Bugarska u nije vladala nikada pre 1912 pa do tada nije bilo ni bugarizacije.
Срби на Брегалници, сада и на Марицу, на Јантри и на Осаму, можда чак и до Влтаве - Срби свуда... а сама Србија све више личи на београдски пашалук, ако мене питаш

Licili smo mi Srbi i na Sandzak Smederevski pa i manje pa nam nisu bili potrebni nikakvi Rusi napr da nas oslobode od tudje vlasti i sklepaju nam narod i narodnost usput od ko zna cega kao sto su komunisti sklepali kasnije nekakve tzv..Makedonce..kada smo mi imali vladare u svojoj drzavi i odnose sa svetom i okolinom Bugari su jos dugo ljubili Tursku pozadinu..

Licili smo mi Srbi i na Sandzak Smederevski pa i manje pa nam nisu bili potrebni nikakvi Rusi napr da nas oslobode od tudje vlasti i sklepaju nam narod i narodnost usput od ko zna cega kao sto su komunisti sklepali kasnije nekakve tzv..Makedonce..kada smo mi imali vladare u svojoj drzavi i odnose sa svetom i okolinom Bugari su jos dugo ljubili Tursku pozadinu..
I nastavljaju sa pomenutom aktivnošću…
2482FD8A-138C-406B-936F-B3E069E938D8.jpeg

Срби на Брегалници, сада и на Марицу, на Јантри и на Осаму, можда чак и до Влтаве - Срби свуда... а сама Србија све више личи на београдски пашалук, ако мене питаш
Još jednom, Kuripešič je 1530. pored Bugars susreo Srbe upravo na pomenutoj Marici, sve ostalo je lupetanje.

Istorijske činjenice nisu ni u kakvoj obavezi prema tvojim sanstefanskim fantazmagorijama:
F6C25547-A9B7-4009-AF81-3FC9CFCD667B.jpeg

Кад погледам твоју профилну слику, чини ми се џабе због људи попут тебе, Руси су написали тачку шест у Једренском уговору из 1829. године.
Не знам шта сте ви Срби учили у школи, али из 4 године проведене овде могу да кажем да је мој утисак о степену образовања људи на овом форуму веома лош, са врло мало изузетака. У сваком случају, изглежда да се ради о општем проблему образовања у Србији.
Русија не само да обавезује Порту да врати 6 покрајина одузетих Србији, већ је обавезује и да потпише хатишeрифу у року од месец дана!

У Србији би одавно требало да постоје два споменика у центру Београда, један - Николају Првом, а други - Александру II.

1764482118202.png

Poslednja izmena:
Кад погледам твоју профилну слику, чини ми се џабе због људи попут тебе, Руси су написали тачку шест у Једренском уговору из 1829. године.
Не знам шта сте ви Срби учили у школи, али из 4 године проведене овде могу да кажем да је мој утисак о степену образовања људи на овом форуму веома лош, са врло мало изузетака. У сваком случају, изглежда да се ради о општем проблему образовања у Србији.
Русија не само да обавезује Порту да врати 6 покрајина одузетих Србији, већ је обавезује и да потпише хатишeрифу у року од месец дана!
dobro mi je poznat Jedrenski mir..ali fakat je da smo 1804 god krenuli sami prvi na ovom balkanu-tek kasnije smo upoznali Moskove- Rusiju na bojnom i ostalim poljima..i da hvala im na pomoci..oni su nama pomogli ali nisu nas oslobodili i napravili nacijom kao Bugare..e to je ta bitna razlika..Bugari bi i danas bili neka manjina u Turskoj ili nebi dosad ni postojali da nije bilo Rusa..

dobro mi je poznat Jedrenski mir..ali fakat je da smo 1804 god krenuli sami prvi na ovom balkanu-tek kasnije smo upoznali Moskove- Rusiju na bojnom i ostalim poljima..i da hvala im na pomoci..oni su nama pomogli ali nisu nas oslobodili i napravili nacijom kao Bugare..e to je ta bitna razlika..Bugari bi i danas bili neka manjina u Turskoj ili nebi dosad ni postojali da nije bilo Rusa..
Србија се не бори сама, већ Русија у великој мери и помаже и војно и политички – 1812. године потписан је Букурешки мир којим су постављени темељи српске аутономије.
Ма како не освободили бре? - Ко је победио у рату 1877/1878? Срби су ушли у рат тек средином децембра, након што је пао Плевен и главне турске снаге биле далеко јужно од Балкана. Учешће Србије у овом сукобу траје буквално месец и по дана. Припрема за војне операције и финансирање српске војске су искључиво руска заслуга. На крају, Србија је стекла независност углавном захваљујући руском оружју и борбама вођеним на обе стране Старе планине.
Како неко може бити толико неупућен у сопствену историју!

Србија се не бори сама, већ Русија у великој мери и помаже и војно и политички – 1812. године потписан је Букурешки мир којим су постављени темељи српске аутономије.
Ма како не освободили бре? - Ко је победио у рату 1877/1878? Срби су ушли у рат тек средином децембра, након што је пао Плевен и главне турске снаге биле далеко јужно од Балкана. Учешће Србије у овом сукобу траје буквално већ месец и по дана. Припрема за војне операције и финансирање српске војске су искључиво руска заслуга. На крају, Србија је стекла независност углавном захваљујући руском оружју и борбама вођеним на обе стране Старе планине.
Како неко може бити толико неупућен у сопствену историју!
ama kad smo mi Srbi imali svoju knezevinu i to bar autonomnu u svemu jeste doduse u okviru Otomanskog carstva-Bugari su to voleli oni ili ne josh dugo virili iz agine turske guzice i brisali mu istu..posto su bili obicni kmetovi odnosno radni crvi i da nije bilo Rusa to bi i do danas ostali

pored Bugars susreo Srbe upravo na pomenutoj Marici
Какви су то Срби и Бугари ако он истовремено каже да нису говорили словенски?
Иначе, боље види страну 25, где се говори о народу који се зове Босанци, а Србе аутор назива Власима. Дакле, изгледа да према путописце, Срби нису живели у Босни, већ у........ Пловдиву.

ama kad smo mi Srbi imali svoju knezevinu i to bar autonomnu u svemu jeste doduse u okviru Otomanskog carstva-Bugari su to voleli oni ili ne josh dugo virili iz agine turske guzice i brisali mu istu..posto su bili obicni kmetovi odnosno radni crvi i da nije bilo Rusa to bi i do danas ostali
Не знам за Бугаре, али ти сигурно извлачиш те речи из своје задњице.

Иначе, боље види страну 25, где се говори о народу који се зове Босанци, а Србе аутор назива Власима. Дакле, изгледа да према путописце, Срби нису живели у Босни, већ у........ Пловдиву.
ja se licno ponosim sto moja sto moja familija starinom potice od juznih vlaha-cincara dosli smo u ovu shumadiju mnogo prije Karadjordjevog vremena dakle moze se reci da imam iz starine poneku kap Rimske krvi a nevucem svoje poreklo od tamo nekog kosookog ljudozdera Asparuha ili nekakvog Kruma koji su u Evropu dosli iz neke Azijske rupetine..

ja se licno ponosim sto moja sto moja familija starinom potice od juznih vlaha-cincara dosli smo u ovu shumadiju mnogo prije Karadjordjevog vremena dakle moze se reci da imam iz starine poneku kap Rimske krvi a nevucem svoje poreklo od tamo nekog kosookog ljudozdera Asparuha ili nekakvog Kruma koji su u Evropu dosli iz neke Azijske rupetine..
Можда си се нешто малчице збунио - не мислиш ваљда да су Римљани етнос?

Jedino šta te veže uz latine je šta pišeš latinicom :kafa:
ja koliko znam o mojoj staroj familiji odnosno odakle su doshli poticu od Romanizovanih Cincara tako da me nesto vise malo veze uz Latine osim Latinice..poznato je da su postojali gradski Romani u Hrvatskoj..odnosno Dalmaciji i Romansko stanovnistvo mahom stocari eno ih jos u severnoj Grckoj..juznoj Albaniji..tzv..Makedoniji..e moji poticu od ovih drugih..

Nisu govorili jezikom razumljivim Slovencima. Za sve ostalo pročitati ponovo:
A38390BD-502C-4FEC-87EE-992B9583F27A.jpeg

Nisu govorili jezikom razumljivim Slovencima. Za sve ostalo pročitati ponovo:
Pogledajte prilog 1826141
Читаш ли шта је написано бре и шта си обележио?
Нису говорили словенски уопште! У Харманлију и Хаскову, шанса да је било Срба је толика колико и да је било Јапанаца! Све до 1885. године то су биле чисто турске енклаве.

Читаш ли шта је написано бре и шта си обележио?
Нису говорили словенски уопште! У Харманлију и Хаскову, шанса да је било Срба је толика колико и да је било Јапанаца!
Laž: lepo piše da je susretao stanovništvo koje se samo izjašnjavalo kao Srbi. Taćka.

Inače, ti i Benjo Conev, na koga se ovde rado pozivaš se ubiste teoretišući o tome da su Srbi iz Rumunije bili “Bugari”, iako su oni sami sebe nazivali Sarbešti. Sa druge strane, uopšte ti nije ni čudno ni neprihvatljivo da ima i Bugara koji govore zapadnojužnoslovenskim dijalektima, kao na primer ti.

Kako to?

P.S.
Ne pominje se samo Haskovo nego teritorija zapadnije od njega:

12DE210B-5EBC-4A5C-82E5-C9AC4263140D.jpeg

Manje lupanja: Rimljani su etnos isto koliko i Bugari. Tačka.

Svoje velikobugarske teorije okačiti mački o rep.
Немој скачaти кад не можеш:

Када су Римљани окупирали Балкан (почев од 2. века п.н.е., потпуно до 1. века н.е.), они су били окупациона елита - војска, администрација, трговци. Нису представљали масовно становништво већ управљачку структуру. Локално становништво је остало - Илири, Тракијци, Мезијци, Дачани - етничке групе са својим језицима и обичајима.
"Римљанин" је у римском царству означавао статус и права - могао је бити било који етнички подданик Царства. На Балкану то су били локални вођи, богати трговци, војници. То је социјално-политичка, не етничка категорија.

Back