Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Doduse i on ponekada neće da se slikuje pa reaguje ovako...:hahaha:

DSCN1948-1.jpg

JOSIP321 - Slatke su obe:heart:. Moja jedna maca je slicna tvojima. Zenka.

VRSILAC DUZNOSTI - Tvoji cicos macosi su lepi i negovani. Deluje da primaju svu paznju svoje okoline :D. Sijamci ili se varam (nisam expert za rase) ?

PUSSYCAT - Plemenito sto si mu pomogla :ok:. I ja bih. Cenu operacije mogu samo da predpostavim. Slicne stvari i sama radim jer nemam srca da okrenem glavu kad postoji sansa da pomognem.
Pominjes FIV virus. Sta znaci skracenica ?
Pruzila si sigurno sve sto si mogla. Da li se pomenuti virus (koji god da je, moze leciti - ne znam). Cinjenica je da cim zivotinje slobodno setaju van stana/kuce i da su najzdravije, postoji sansa da pokupe zarazu od drugih zivotinja, da ih neko "pocasti" otrovom, batinama, da se povrede ili odlutaju zauvek jureci za drustvom svoje vrste.
Ozbiljna je dilema kakav zivot pruziti zivotinji koju volimo. Jedino sto mozemo uciniti je ono sto smatramo da je najbolje za nju, a u skladu sa sopstvenom savescu ili ih prepustiti samima sebi i okolini u kojima ce im biti kako im bude...

Cenu operacije nikad i nikom nismo smeli da kažemo... to je ostalo u okviru porodice kao najstrašnija tajna :whistling: :lol:
FIV je koliko sam ja skapirala kao ljudski HIV, ne može se lečiti, radi se na dizanju imuniteta... raširen je među macama lutalicama jer se biju i preko krvi (a možda i drugih teč.tečnosti) prenosi... Ja sam se bojala da ga Mica ne dobije pošto ga je stalno čačkala i maltretirala pa je on jednom ''stigao'' i napravilo se klupko... da ne pričam dalje :roll:
Mačkova šapa je najverovatnije bila povređena ud udarca i to verovatno nogom, je da su ga kola udarila imao bi još povreda... Morali smo da ga puštamo napolje jer je on jednostavno tako navikao i nisam mogla da ga slušam kako zavija ispred vrata... jedino ga nismo puštali dok je ćopao i imao koce i to na jedvite jade... ne volim da pričam o ovome :(
I znam da bih opet isto postupila da mi se slično desi...

ja da budem iskren, svaki put kada Gigija puštam iz kuće tiho u sebi poželim da se vrati...jer je sredina takva, puna loših ljudi, kučadi lutalica, auta...i kojekakvih mačijih izazova....Najduže što je bio van kuće je 22 sata odsustva...:eek:

Gde je bio......:?: :think:

Istina je negde tamo....:lol:

Uzdam se u ono da Mačke imaju 9 života....:D i stvarno je tako:D:D

Ali gotovo SIGURNO znam da jednog dana neće doći iz svog lutanja :cry: :cry: :cry:
I taj dan će biti najteži....Jedino da poželim da on još dugo ne dođe....
Imao sam uvek MACE, i nijedna nije dočekala duge godine i prirodnu smrt :cry::cry:

Moj mačak (ne ovaj gorepomenuti sa sidom) nego Micin muž R.I.P. jednom nije 8 dana dolazio kući.... mi bili van sebe... i odjednom čuješ toliko iznemoglo mjaukanje ispred vrata... mi svi poleteli da otvorimo... on ofucan, prljav, smrdljiv... uleteo u kuću, mama mu podgrejala supicu da nadoknadi tečnost i elektrolite ;) ždrao je koliko je mogao i ODMAH tražio opat napolje... bio je nezaustavljiv! Posle kad mu je prošao februar ponovo se podgojio i uljudio :)

Odnedavno sam podstanar kod gazdarice koja ima mačku. Volim mačke ali nisam nikad živela sa njima. Problem je ili to što je mačka malo neurotična :D ili nešto ne štima u komunikaciji. Prihvatila me je, dođe da se mazi, skače u krilo, prede...ali ima situacija da usred maženja naglo promeni raspoloženje i ako ne reagujem dobijem ogrebotinu ili ujed. Inače naviknuta je da jede samo meso i imam teoriju, kad ne dobije baš ono što bi htela da jede onda je ljuta i hoće da ujeda i grebe...i mene i gazdaricu. Večeras sam je mazila, posle je mjaukala oko gazdarice pa joj je ova dala nešto da jede što je samo probrljala, onda je došla do mene, mjaukala i kad sam krenula da je opet pomazim ogrebala me?! Gazdarica je udari kad je ova ogrebe, ja mislim da to daje kontraefekat ali ne znam kako da se postavimm. Može li neko da mi razjasni situaciju?

U pitanju je obična domaća mačka i u stanu je ali provela je u skorašnjem periodu desetak dana napolju a nije vakcinisana pa me takođe zanima da li bi nešto trebalo da primi.

Odnedavno sam podstanar kod gazdarice koja ima mačku. Volim mačke ali nisam nikad živela sa njima. Problem je ili to što je mačka malo neurotična :D ili nešto ne štima u komunikaciji. Prihvatila me je, dođe da se mazi, skače u krilo, prede...ali ima situacija da usred maženja naglo promeni raspoloženje i ako ne reagujem dobijem ogrebotinu ili ujed. Inače naviknuta je da jede samo meso i imam teoriju, kad ne dobije baš ono što bi htela da jede onda je ljuta i hoće da ujeda i grebe...i mene i gazdaricu. Večeras sam je mazila, posle je mjaukala oko gazdarice pa joj je ova dala nešto da jede što je samo probrljala, onda je došla do mene, mjaukala i kad sam krenula da je opet pomazim ogrebala me?! Gazdarica je udari kad je ova ogrebe, ja mislim da to daje kontraefekat ali ne znam kako da se postavimm. Može li neko da mi razjasni situaciju?

U pitanju je obična domaća mačka i u stanu je ali provela je u skorašnjem periodu desetak dana napolju a nije vakcinisana pa me takođe zanima da li bi nešto trebalo da primi.

Ja mislim da ta maca samo nije vaspitana onda kada je trebalo da bude... i da je sad malo kasno jer se osilila i ponaša se kao gazda! I meni se s vremena na vreme desi da ne procenim dobro reakciju pa dobijem opomenu... Mislim da po macinim pokretima, očima, repu i uopšte govoru tela možeš da predvidiš šta će uraditi i kada joj je dosta maženja... samo vam treba vremena da se upoznate!:heart:

Zavisi šta podrazumevaš pod opomenom...nisam od onih koji gnjave životinje, pomazim je i to je to, ne diram je kad vidim da se negde namestila i drema. Desi se da me gurne šapom ili blago gricne i to mi je u redu ali grebanje i ujedanje do krvi zbog nervoze nije opomena nego bezobrazluk, zato što nije dobila da jede šta hoće, zato što joj ne damo da se namesti tamo gde nama ne odgovara, da se penje na sto, jede ono što mi jedemo...ma znam, tipični simptomi razmaženosti. :) Samo što razmaženi ljudi srećom nemaju oštre kandže.

Inače maca je prilično mlada, ima nešto više od godinu dana pa se pitam može li se i sad nešto popraviti. Mada u svakom slučaju pošto nije moja imam opciju da je totalno ignorišem.

I zanima me ovo za vakcine, pošto je kao što sam napisala pre par nedelja provela desetak dana napolju bez ikakvog nadzora i došla u kontakt sa ko zna čim...gazdarica kaže da je sigurno zdrava jer da nije, i mi bismo se već porazboljevali od njenih ogrebotina...meni je to ipak malo olako shvatanje...

Poslednja izmena:
Zavisi šta podrazumevaš pod opomenom...nisam od onih koji gnjave životinje, pomazim je i to je to, ne diram je kad vidim da se negde namestila i drema. Desi se da me gurne šapom ili blago gricne i to mi je u redu ali grebanje i ujedanje do krvi zbog nervoze nije opomena nego bezobrazluk, zato što nije dobila da jede šta hoće, zato što joj ne damo da se namesti tamo gde nama ne odgovara, da se penje na sto, jede ono što mi jedemo...ma znam, tipični simptomi razmaženosti. :) Samo što razmaženi ljudi srećom nemaju oštre kandže.

Inače maca je prilično mlada, ima nešto više od godinu dana pa se pitam može li se i sad nešto popraviti. Mada u svakom slučaju pošto nije moja imam opciju da je totalno ignorišem.

I zanima me ovo za vakcine, pošto je kao što sam napisala pre par nedelja provela desetak dana napolju bez ikakvog nadzora i došla u kontakt sa ko zna čim...gazdarica kaže da je sigurno zdrava jer da nije, i mi bismo se već porazboljevali od njenih ogrebotina...meni je to ipak malo olako shvatanje...

Moja pokojna baka je imala mačora kome je sve bilo dozvoljeno... on npr. legne nekome u krilo i traži da se mazi i kad mu dosadi krvnički te ujede ili ogrebe dok normalna mačka ode iz tvog krila... :roll:
Kod mene penjanje na sto ne dolazi u obzir, mada ova maca nikad to nije ni radila, ali mačori jesu pa smo ih vaspitavali tako što vikneš na njih kad naprave neki džumbus ili udariš dlanom o dlan... to prepadne isto kao ''po guzi'' al ja nemam srca da ih šljepam... I da, stara dobra fajtalica za veš :super:
Ne znam šta da ti kažem, ti toj maci ne moraš da budeš rob ako je tvoja gazdarica već tako odlučila ;)
Moja jeste razmažena i ima nekad pundravce ali više u vidu opomene da me udari šapom (bez kandži) ili ujede onako ovlaš...

NEUPUCENA - Macka ako konstantno grebe i na duzi period, pa jos to uradi dovoljno duboko, moze da prenese prljavstinu koju ima ispod noktiju. Onda moze da nastane problem, tzv. bolest macijeg ogreba, koja se leci (nista strasno) ali zasto biti bolesni ako ne moramo.

Slucaj primenjen na meni, zato znam. I dalje dobijam ogrebotine (poslednje su sveze, od juce, bas zbog razmazenosti i bezobrazluka jedne od ljubimica koja me je ovaj put bas i naljutila i uvredila), ali mnogo vise pazim da takvi slucajevi budu sto redji i da ogrebotine odmah operem i dezinfikujem.

Sve moje macke i ona koja je izlazila i ove koje ne izlaze ili su primile vakcine koje treba da prime ili cekaju na svoj red (svake godine). Bez toga i jos po neceg sto smatram neophodnim da bi smo svi ziveli u sto zdravijoj zajednici - ne moze.

Poslednja izmena:
kakav buket, zamislite osecaj kada ih sve drzite ili kada se razmile po sobi : ))
a za mace i njihovo vaspitanje je meni bio od koristi savet druga, da kada nesto zabrlja ja podviknem i uzmem novinu i njom lupim o pod, uplasi ih to suskanje valjda ,sta znam, ali je palilo.. a ono sto mi je posebno intereasntno kod gase je to sto dolazi kada ga pozovem, kao pas, a ni jedna druga maca koju sam imala nije dolazila, nego bi me samo bledo gledala : )

e, i jedno pitanje, da ne zovem veterinara, gasa je prosle godine u januaru primio vakcinu i revakcinu posle mesec dana protiv svih mogucih bolesti,onu macecu,daklem dve vakcine i trecu protiv besnila,pa me zanima da li sada u januaru treba ponovo da primi obe ili treba nesto ranije?znam da ide na godinu dana i besnilo i ova druga, nego cisto da proverim jer me je drugarica nesto zbunila : |

To što mačka ponekad grebe i grize nije ništa čudno i ne znači da joj je potrebno prevaspitavanje. Kao što među ljudima ima srdačnih i namćora, tako je i kod mačaka. Situacija koju si opisala mi je poznata i, po meni, normalna. Moj sijamac npr. (vidi sliku, par postova gore) ima isti fazon - mazi se do jednog trenutka a onda se, "iznenada", pobuni (zvukom, kandžama ili zubima). Ipak, ako obratiš pažnju, primetićeš da "agresiji" prethodi nervoza koja se manifestuje malo unezverenijim pogledom i mlataranjem repom (mačke, za razliku od pasa, mašu repom kad su nervozne). Kad to uočiš, trenutak je da prestaneš da je maziš i pustiš je da ode.

Na duži rok, primetićeš, mačka će ovo umeti da ceni.

Imam malu macu (4 meseca),ali imam problem zato sto ona jako puno jede,da li je to normalno za male mace?Pojede po dve-tri pune zdelice gotove hrane za macke,pojede sve sto joj ostavim,a citala sam da macke jedu samo onoliko koliko im treba,a ne koliko ima.Inace,mleko nece ni da lizne.Ne znam da li je ta suva hrana za macke dovoljno zdrava, volela bih da jede i nesto drugo(mleko,meso..)
Htela bih i da je sterilisem,ali ne znam kada je pravo vreme za to,posto je jos jako mala?Zenka je u pitanju.
Hvala unapred!

Imam malu macu (4 meseca),ali imam problem zato sto ona jako puno jede,da li je to normalno za male mace?Pojede po dve-tri pune zdelice gotove hrane za macke,pojede sve sto joj ostavim,a citala sam da macke jedu samo onoliko koliko im treba,a ne koliko ima.Inace,mleko nece ni da lizne.Ne znam da li je ta suva hrana za macke dovoljno zdrava, volela bih da jede i nesto drugo(mleko,meso..)
Htela bih i da je sterilisem,ali ne znam kada je pravo vreme za to,posto je jos jako mala?Zenka je u pitanju.
Hvala unapred!

Pročitaj malo unazad... mace od mleka dobijaju proliv... moja čak ne pije ni vodu! :)
Što se količine tiče moj mačak je jeo koliko IMA a ne koliko mu je dovoljno pošto je on bio rupa bez dna... Mica je sterilisana npr. i jede jako jako malo, samo gulašiće i to tek kad joj staviš, ako stoji 5 minuta nema šanse da pogleda :roll::roll::roll: tako da mislim da nije zabrinjavajuće što žderka toliko...
Sterilizacija se preporučuje posle prvog okota, tako bar savetuju veterinari...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back