Napisala sam post koji nestade, ako se duplira, molim moderatora da briše višak.
Tiče se Gashe. Bilo bi dobro da razmisliš o izlascima napolje na vreme i doneseš konačnu odluku, jer ako maca navikne na izlaske, posle je tu naviku nemoguće izmeniti. Uvek će to tražiti, pa često i u nedoba. Ako smatraš da će mu život biti ispunjeniji ako izlazi napolje a imaš uslova za to ( kažeš da si u prizemlju, zatim ako je ulica mirna, bez saobraćaja....) na volju ti je. Mada time je izložen opasnostima od automobila, pasa, buva, krpelja....i u proseku očekivani životni vek je kraći.
Ako se odlučiš na držanju unutra, kastracija je poželjna, može već od šestog meseca, nije kasno ni sa godinu dana ili kasnije, ako ne pravi suviše problema sa obeležavanjem teritorije. Život unutra je bezbedniji, mačke ako se vodi računa o njihovom zdravlju mogu da žive prilično dugo, a i ne znači da im život neće biti ispunjen. Ako voliš svog mačka, neće ti biti dosadno ni sa deset godina da se igraš sa njim mačijih igara kao prvih dana.
Ja sam zadovoljna izborom isključivog života u stanu za svoje mačke a imala sam i sa izlaskom napolje, mada tad nisam živela na spratu već u kući.
Što se tiče hrane, obično na svakom pakovanju piše preporučena količina u skladu sa uzrastom i težinom, mislim da je u redu toga se pridržavati.
Nije loše da ga od malena navikneš na više ukusa, jer kasnije može doći do potrebe za specijalnom vrstom hrane, pa je manja šansa da će je odbiti. Mačke umeju da budu sklone anoreksiji. Ovo ne treba puno da te brine, ali čisto probaj da ga naučiš na raznovrsniju hranu.
Pozdrav