Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Macak Made in Vrdnik

Prilozi

• Pantelija.jpg
    Pantelija.jpg
    73,1 KB · Pregleda: 19
Ево, на пример - мачак моје сестре има округло 19 година!!!!!!!!!!!!! Сад му се дешавају неки проблеми због којих, нажалост, неће поживети дуже од 6 месеци, али поента је да то маче са улице које је могло да стане у шаку!

Надам се да вам не смета што сам променила назив теме, ипак одавно не полемишемо око тога ко воли маце (очито је да ту постују сви љубитељи маца) а и сад већ више пишемо о њима у глобалу па више не приличи онај назив.;)

koristi je,ali je jako bitno da krene od malena...kako su mi rekli glavna fora kod grebalice je da je pospes valerijanom,ima je i u spreju(njih taj miris privlaci i dobijes je uz grebalicu)...ova grebalica je 700 dinara,ali imas i skupljih,i sa kucicama,bas ima ogroman izbor...

Evo ga gAsha,ima tri meseca,kod mene je vise od desetak dana,obozava da jede,hranim ga kupovnom hranom(granule,kesice,pastete) i kuvanom,ali me zanima koliko puta on treba da jede dnevno i koliko,tj koliko obroka?da li je tacno da granule treba da stoje non stop u ciniji,nezavisno od drugih tj redovnih obroka?I da li je dobro davati mu mleko?on jede sve i zaista uziva u hrani,ali se lasim da to nije zdravo...:?
my.php
[/URL][/IMG]

pise li jos neko na ovoj temi:)
elem,zanima me koliko je za macku bitno da izlazi napolje...ziovim u stanu,prizemlje je u pitanju,tako da gasha moze da ode na ulicu ako se potrudi,a ne znam koliko je to pametno bash zbog njegove sigurnosti?sa jedne strane mi je zao da ga zatvaram ali sa druge tako je sigurniji..:?
i da,kada je pozeljno kastrirati macora,u kom uzrastu?

Као и свака животиња, и маца воли да иде напоље, сигурно јој "затвор" не може пријати, али ако је то ради његове сигурности, онда боље да га не пушташ. Стерилизацију је у принципу најбоље радити са годину дана (постоји тема "стерилизација куја и мачака" па мало прелистај) и помаже да маца која је затворена у стану буде мирнија. Знам многе маце које никад нису излазиле напоље па им ништа не фали, само кажем да нико не воли да буде затворен, али је олакшавајућа околност ако није досад био напољу па и самим тим није осетио шта је слобода.

Pozdrav za šarenog Gašu i dobro nam došao u ekipu!
Ne boj se da mu daš granule, on će jesti kada bude njemu volja a dobro je i što se ne kvare, pa mu to dođe kao stalno dostupan keksić. Ne brini - mace nisu proždrljive i neće se prejesti, samo mora uvek imati vode.
Što se tiče mleka, meni su nedavno objasnili da mačići mogu da ga piju, ali odrasle mace ne bi trebale, jer mogu imati proliv i grčeve.
I zaista, naš Meda ima često proliv, pa sam i njemu i Maji ukinula mleko, na njihovu neopisivu žalost.
Danas sam htela nešto da pečem, ubacila kvasac u mleko i ostavila pored peći u dnevnoj sobi da nadođe. Dok sam se okrenula, Meda je bio kod vanglice i počeo da licka, mrštio se, kao "baš je gadno", ali - najzad se dokopao mleka.

Napisala sam post koji nestade, ako se duplira, molim moderatora da briše višak.

Tiče se Gashe. Bilo bi dobro da razmisliš o izlascima napolje na vreme i doneseš konačnu odluku, jer ako maca navikne na izlaske, posle je tu naviku nemoguće izmeniti. Uvek će to tražiti, pa često i u nedoba. Ako smatraš da će mu život biti ispunjeniji ako izlazi napolje a imaš uslova za to ( kažeš da si u prizemlju, zatim ako je ulica mirna, bez saobraćaja....) na volju ti je. Mada time je izložen opasnostima od automobila, pasa, buva, krpelja....i u proseku očekivani životni vek je kraći.

Ako se odlučiš na držanju unutra, kastracija je poželjna, može već od šestog meseca, nije kasno ni sa godinu dana ili kasnije, ako ne pravi suviše problema sa obeležavanjem teritorije. Život unutra je bezbedniji, mačke ako se vodi računa o njihovom zdravlju mogu da žive prilično dugo, a i ne znači da im život neće biti ispunjen. Ako voliš svog mačka, neće ti biti dosadno ni sa deset godina da se igraš sa njim mačijih igara kao prvih dana.

Ja sam zadovoljna izborom isključivog života u stanu za svoje mačke a imala sam i sa izlaskom napolje, mada tad nisam živela na spratu već u kući.

Što se tiče hrane, obično na svakom pakovanju piše preporučena količina u skladu sa uzrastom i težinom, mislim da je u redu toga se pridržavati.

Nije loše da ga od malena navikneš na više ukusa, jer kasnije može doći do potrebe za specijalnom vrstom hrane, pa je manja šansa da će je odbiti. Mačke umeju da budu sklone anoreksiji. Ovo ne treba puno da te brine, ali čisto probaj da ga naučiš na raznovrsniju hranu.

Pozdrav

da li se nega persijskih macaka u necemu razlikuje od nege obicnih maca? Danny krmelja, veterinar mi kaze da je to normalno zbog ravnog lica,a kako je beo, moramo ga redovno umivati jer ce mu dlaka ispod okica pozuteti, kazu da postoji i specijalna tecnost za cisnjenje dlake ispod okica. cesto se plezi, ponekad mu jezik viri iz usta i po 10 minuta.. :) imamo cetku i svakodnevno pokusavamo da se cesljamo iako to prilicno trapavo zavrsi. njemu je to trenutno cista igra, ja ga kao cesljam on grize i mene i cetku, pokusava da mi je otme, otima se i mrda a delove ispod vrata i repa ne dozvoljava ni da dirnem. mnogo je zivahan i hiperaktivan. trenutno je u karantinu zbog gljivicne infekcije,ali se nadam da cu ga uskoro najzad upoznati sa moja dva macka. jede royal canin granule za persijske macice i konzerve.
treba li da znam jos nesto o ovim malim teroristima iz persije :) :)

da li je neko od vas kastrirao machka sa vec 6 meseci i ako jeste da li vam je veterinar ukazivao na to da je rano.
moj je meni rekao da treba da chekam bar do aprila
tada mu je vec 10 meseci
zbog anestezije... citiram `obzirom na to da je mlad i ne zna se kako ce je podneti`

ne zelim da nashtetim zdravlju maksima
ali ne zelim ni da dochekam da krene da mi zapishava stan

dajte mi neki savet
i hvala unapred svima!

mene je to isto zanimalo jer imam macka koji sada ima 4 meseca,uzela sam ga iz drustva za zastitu zivotinja arc-a i tamo su mi rekli da je ok kastrirati ih sa 7 meseci..ipak ja cu pitati svoju veterinarku u koju imam mnogo poverenja pa ti mogu javiti ako do tada ne saznas...

Malo pojašnjenje. Za kastraciju mačora od šestog meseca čula sam od prošle godine, i to na ovom forumu, mišljenje ovdašnjeg veterinara ( naćićete na temi pitajte veterinara nekih desetak strana ranije) i na još jednom forumu koji se bavi životinjama. Neka udruženja za udomljavanje životinja primenjivala su je i u tom periodu. Nisam do sad nigde naišla da je bilo nekih negativnioh posledica.

Moji mačori su kastrirani nakon napunjenih godinu dana. Prvi je imao potomstvo, drugi ne. Ali eto ni u tom periodu nisu bili nepodnošljivi za držanje a tad ( to je bilo pre sedam-osam godina) čula sam mišljenje da su tad u potpunosti razvijeni i da je ova starost ok.

Ako imate mogućnosti, najbolje je da svoje mačore odvedete kod veterinara i posavetujete se, kad je najbolje vreme za operaciju, u skladu sa njihovim fizičkim stanjem i razvijenošću. Možda je to i najbolje rešenje.

Znači smatra se da je od šestog meseca moguće bez problema raditi ovu intervenciju, ali je možete i odložiti u skladu sa vašim ljubimcem.

Pozdrav, alegrias

i ja sam mislila da je stvar u razvijenosti
i da zbog toga chekamo
da se potpuno razvije i udje u tzv pubertet
medjutim, onda mi je vet objasnio da kastracija moze da se uradi i sada sa 6 meseci, ali da se cheka bash zbog anestezije da malo ostari i da machak bude chvrshci i stabilniji... pa me to zbunjuje...
zar se anestezija ne dozira u odnosu na starost i tezinu...?

ali... ja sam samo laik

Pa da, i ja sam samo laik.....
Anestezija ide na težinu i starost, tu ne bi trebali da grešimo. A sad mi pade na pamet još nešto. Tvoj vet kaže da treba sačekati da bude u dobroj kondiciji zbog anestezije. a da li ti je predložio da proverite stanje krvne slike? Nedavno je jedna vlasnica lepe i živahne mace pre sterilizacije uradila ovo i pokazalo se da je krvna slika nije najbolja, pa su morali da odlože dok prodje terapija da bi maca dobro podnela operaciju.

Mene sve ovo pomalo i zbunjuje, iskreno. Vremena su se promenila i pristupi, što nije zanemarljivo.

Eto, kad sam ja moje mačore vodila na kastraciju, aktuelna je bila državna ambulanta u gradu i niko osim starosti i merenja težine ništa ih nije ni proveravao, cap, cap i gotovo.

Doduše mačori se lakše i oporave. Ja eto mačku nisam sterilisala a oporavak jeste komplikovaniji i sad mislim da sam možda i pogrešila, ali svejedno ne bih je sad izlagala nikakvom riziku. Mislim da je nije zgoreg sve isproveravati, ali lično godinama nisam imala problema sa zdravljem mačaka a od prošle godine sam opsednuta pa samo merkam ovu moju mačku. Evo i ovde pitam šta se setim, samo što još nisam orna za akciju. Pod br. jedan, ne bih je izlagala minusu i stresu pa da ne bude zbog provere zdravstvenog stanja da je još i razbolim. Mislim da sam se bolje osećala kad sam bila optimistična i manje paranoična i svi bili zdravi i srećni, ali i to ima lošu stranu posle samo lupaš glavu šta si propustio.

U svakom slučaju, ako imaš dobrog veterinara na čije savete možeš da se osloniš, najbolje je da ga poslušaš.
Pozdrav

Henry i Stanley su sterilisani cim su napunili 6 meseci. Danny puni 6 meseci 10 marta, pa cemo tad i njega operisati. Za Stanley-ev uzrast nismo bili sigurni (jer je mace sa ulice) pa sam ga vodila nekoliko puta na pregled (provere da li su se testisi spustili ili tako nesto), Ovde je to praksa i svi veterinari to preporucuju. Oba su se oporavila brzo i nije bilo problema.

I ja sam cula (ne znam da li je istina) da postoji mogucnost da macori cim postani polno zreli imaju obicaj da "obeleze" citavu kucu tj njihovu teritoriju pa je sa tim moguce da to nastave raditi i posle sterilizacije.

Ne znam za posle sterilizacije, ali znam da, dok sam cuvala jednog macora, starog par godina, da je "obelezio" zidove po celoj kuci. Odjednom osetis nesto smrdi, ne znas sta je, pogledas u dnu zida, kad ono _ fleka, kao da se nesto prosulo po zidu. U pocetku nismo znali otkud sad to tu, jer nismo imali pojma da to macori rade, i posle nekog vremena smo ga uhvatili na delu. Pregledali smo sve zidove, i bukvalno na svakom mestu u razmaku od metar, zid je bio druge boje i smrdljiv

Imamo dobrog veterinara koji radi isključivo sa kućnim ljubimcima. E, on mi je rekao da nije poželjno kastrirati mačka dok ne napuni godinu i po (osim ako sa baš mora), navodno mu dotle testisi trebaju. Nije rekao zašto, ali pretpostavljam da su u pitanji neki hormoni koji mu trebaju za pravilan rast i razvoj.
Moji mačori nikada nisu markirali po kući jer su tu rođeni i odrasli. To rade samo kada dođu na novu ili na tuđu teritoriju, tako se upisuju u "vlasnički list".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back