Kažem ti da ne treba, ti ispiraj ako hoćeš....asepsol nije za samo za podove, to je i za dezifekciju hiriških instrumenata samo u jačoj koncetraciji i za niz drugih stvari. Ni jedna mačka nije otrovala od toga može i da liže transporter i ništa....asepsol nije otrov već iritant i korozivno sredstvo oksidira sve oko sebe.... u prevodu možeš dobiti opekotine ako je koncetrovan, radni rastvor je bezopasan koliko puta sam prskao transporter.
Лако је вама на овом форуму, када имате нову_фасциклу која вас обасипа информацијама - сувим знањем, подупртим колосалним искуством. За то време ја се злопатим упетљан у мрежу разапету преко целог света (www), читајући небулозе које пишу разноразни Амери и Енглези, односно њихове безвезне фирме и организације. Јасно је да не могу све то да прихватим здраво за готово, питања се рађају сама од себе.
1) Alert - Savlon Disinfectant Liquid
Posted September 1, 2007 at 4:12PM
An extract from a memo sent out by Cats Protection:
Please note that the formulation of Savlon Disinfectant Liquid has changed. It now contains Benzalkonium Chloride which is poisonous to cats. If you are using Savlon Disinfectant Liquid, please stop doing so with immediate effect and ensure all surfaces that have been cleaned with the disinfectant are rinsed thoroughly to remove any residue.
(Cats Protection је највећа британска хуманитарна организацијa која се бави збрињавањем напуштених мачака и другим пословима у вези са добробити мачака. 2009. године "Новартис", произвођач поменутог Савлона, је поново променио формулу и сада уместо бензалконијум хлорида користи хлорхексидин глуконат.)
Питање: С којим правом Cats Protection баца љагу на један савим безбедан производ. Зашто је произвођач без икакве потребе променио формулу, када је производ већ био безбедан? Види се да људима из Cats Protection недостаје искуство, овај гаф само тако може да се објасни. Да сам на ја био на месту Новартиса, не бих пустио да то прође без суда.
2) Handbook of Poisoning in Dogs and Cats
Alexander Campbell, Michael Chapman
Chapter 4. Benzalkonium Chloride
Питање: Зашто је бензалконијум хлорид сасвим неоправдано добио цело поглавље у књизи о тровању код паса и мачака, када је потпуно неотрован? Поново неискуство и само неискуство.
3) Science Lab Inc.
14025 Smith Rd., Houston, Texas
Material Safety Data Sheet Benzalkonium Chloride
The substance may be toxic to kidneys, liver, heart, gastrointestinal tract, cardiovascular system, central nervous system (CNS). Repeated or prolonged exposure to the substance can produce target organs damage.
[Овде се ради о опасностима по људе. Знамо да су мачке (знамо ли?) далеко осетљивије на све штетне материје. Мачка са оштећеним бубрезима живи 1-3 године, али то је углавном јадан живот.]
Питање: Како то једна безазлена и неотровна супстанца може да буде отровна за бубреге, јетру, срце... ? Они из Science Lab-а мора да су били уфиксани када су то написали. Тако им и треба када се држе науке као пијан плота, уместо да се ослоне на искуство.
4) Pfizer Inc.
MATERIAL SAFETY DATA SHEET (из извештаја о испитивању једног лека)
Benzalkonium chloride
Rat Oral LD50 240mg/kg
[Толико бензалконијум хлорида се налази у 4,8ml неразблаженог "Асепсола". Та доза је заиста велика, што значи да је отровност релативно мала, бар када је реч о смртном исходу. Какво је стање са бубрезима не знамо тачно (да ли смо спремни да ризикујемо и пробамо?), али знамо да бивају оштећени (прочитати поново под 3)].
Појашњење: LD50 (скраћено од Lethal Dose for 50%) јесте она доза супстанце која изазива смрт код 50% испитаника (у овом случају пацова).
Питање: Како једна неотровна супстанца може да има смртоносну дозу? Они лудаци из Фајзера су, канда, мало жешће пролупали. Нису њима пацови помрли од бензалконијум хлорида, већ од смеха што неко покушава да их отрује потпуно неотровним средством. Наука се поново обрукала, искуство повећава вођство на 4:0.
Умало да питања остану без одговора па да поверујем у побројане будалаштине, али срећом навратио сам до овог форума где нађох фасциклину информацију која ми је помогла да дођем до истине.
На крају, неизбежно питање: Да ли смо још увек сигурни да је "Асепсол" неотрован, потпуно безбедан за употребу у окружењу у коме живе мачке?
Цитати на енглеском језику су за оне који знају тај језик, нова_фасцикла мора да нађе некога да јој преведе.