Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Verujem da si napeta i da se brines, ali maca ce ti "oprostiti" to malo mucenja, samo ce vrv taj prvi dan kad je pustis bezati od ljudi, posle ce se polako vratiti na staro, prosla sam to x)
I ove su same skinule konce, i Kitty isto...
Jel ima mozda volontera u toj ambulanti, ili studenata? Ako ima, onda ce vrv oni da sredjuju mace, ako nema - ne znam, to se i ja pitam o.O

Nisam uopste ni usla u ambulantu, sedela sam u cekaonici, gde je bilo poredjano nekoliko transportera, za koje sam mislila da su prazni dok neka maca nije pocela zbunjeno da se odaziva. Tek sam tad videla da je u jedno 3-4 lezalo par isto ovako preplasenih maca. :)
Videla sam samo jednu zenu, ona je kad sam dosla pricala uzurbano telefonom, ali cula sam da jos nekog ima unutra, cini mi se da kad sam dosla da su bili u pola nekog posla. A ta zena koja je izasla kad je zavrsila telefonski razgovor, mozda i nije bila veterinarka, bila je u mantilu, mozda je asistent. Gledam bas sad na fb fotografije, vidim samo dve zene tamo, jedna sa dugom kosom, koju sam mislim tamo videla, i jedna sa kracom.
A inace higijena nije bila bas na zavidnom nivou, to mi je bilo cudno za veterinarsku ambulantu, i osecalo se neprijatno. Ali kako sam videla one trasnportere, onda kad mi je rekla da ce mace biti rasporedjene gde im vec nadju mesto, malo u ordinaciji, malo u cekaonici, i kako je sve uzurbano, a i zvala sam ih pre toga tri puta i uvek sam imala taj utisak, da su u panicnoj zurbi, iako se trudi da sve objasni i da izadje u susret, sve to brzo, brzo, brzo..., onda nisam bila sigurna da li to tako treba i da li je to tako inace u ordinacijama gde se manje misli na zaradu i reklamu... Ili hm... Ne znam...

Paaa, i ovamo gde sam ja bila je ista prica, a i logicno je da kad se nakupi toliko maca za operaciju na jednom mestu da se oseca, jer se neke upiske, ukake... I uglavnom do kraja radnog vr. ne stizu da ociste sve, jos ako nema dodatnog osoblja... :/

Čekaj, nije mi jasno zbog čega ostavljaš macu u ambulanti? Em si ti pod stresom, em maca na nepoznatom mestu, em nema ko da vodi računa... Zar nije za sve bolje da je dovedeš kući?
Mislim, možda ja nešto nisam u toku, ali svoju Maju sam dovela kući još dok je bila pod anestezijom a već sutradan šetala po kući kako je htela. Ne razumem zašto bi te jadne mačke danima bile zatvorene u malom transporteru?

Prvo sto bi to bilo malo previse za mog muza, da sedam macaka, nebitno u kojoj varijanti, jedna za drugom ili sve odjednom protutnjaju kroz stan. On se na ovu jednu nasu navikavao i to je isao korak po korak.
Drugo, neke od njih su pitome i vole da se maze, neke, poludivlje, ne vole da ih diras ali te tolerisu, a ima i onih koje ne tolerisu ni da vide da si rukom krenuo prema njima, a ako ih pipnes isprepadaju se, daju u bezanje i usput preplase i sve ostale macke. Te sada svaki dan dok ih hranim gledam da ceskam iznad repa, da ih koliko toliko pripitiomim, da bih uopste mogla da ih uhvatim kasnije i odvedem kod veta.
A stan je stvarno mali sa nekim glupim rasporedom, ulazi se iz sobe u sobu od ulaznih vrata do kupatila, nemas nikakav prostor gde bi mogla da ih izolujem. I to je jedan od razloga sto do sada nisam krenula u akciju, ne znas gde ces sa njima dok se ne oporave, nego ovako na brzinu u februaru. Drugi je sto niti imamo sad auto, niti imam sad od koga da pozajmim ili da zamolim da me vozi, da im nece smetati macka, i to ulicna, koja vrv ima buve u kolima. Tu me je o.O ohrabrila, nisam ni pomislila da se moze ici gradskim prevozom, vec da mora taksijem, a to znaci i veci troskovi i tako...

Poslednja izmena:
Verujem da ste se istresirale obe ali znaš i sama da je tako najbolje. Vidi ima li neki termin za posete, znam da smo u Orki imali slobodno prepodne, kad su staratelji mogli da dođu, da izvedu štićenika u šetnju, da se izmaze, očešljaju isl.

Nemam uopste vremena za posete, zvacu danas popodne da pitam kako je maca, nije mi bas blizu, a jurim i kod oca u posetu, lezi skoro mesec dana u bolnici, a naredne nedelje moracu i ja da idem kod lekara, u ponedeljak i u petak i zavisno od rezultata moracu mozda i da odlezim u bolnici, a kako to nije u Beogradu, onda moram i dan ranije da krenem i dan kasnije da se vratim. I to mi je ustvari najveci pritisak, sto mi je sve neizvesno i sa mojim ocem, kad ce ga pustiti i sa mnom da li cu morati da odlezim, sto nemam vremena, a uveliko se dogovarm i planiram za dalje, vodeci se devizom da Bog cuva budale. :lol:

Nego u vezi asepsola, moram da iskopiram Deda Zikinu poruku, da ne bi neko nehotice naskodio macama. Oprez!
Асепсол је делотворна ствар, користим га и ја, АЛИ ... Асепсол је токсичан и тамо где се зна шта је шта и где се пуно брине о добробити маца, асепсол је забрањен за примену код маца. Срећом па је ипак могуће неутралисати га. Активна супстанца у асепсолу је бензалконијум хлорид, који спада у хемијску групу под називом феноли. Добра ствар је што се феноли лако неутралишу у контакту са органским материјама. После дезинфиковања носиљке, или неке друге површине са којом ће маца да буде у контакту, исту треба пребрисати крпицом натопљеном алкохолом (етил алкохол). Будући да је органска материја, алкохол ће да неутралише остатке бензалконијум хлорида. Алкохола има у многим продавницама кућних потрепштина (н.пр. "Темпо", "Идеа") и не мора да се користи концентрован (јер ће да исуши/оштети кожу), већ може да се разблажи водом у односу 1:1.

Brankich, ja sam koristila razblazen i samo ispirala, nista nije bilo nijednoj, ali poslusacu savet za svaki slucaj. Hvala sto si napisala to x)
Inace, moja baba je asepsol donela kuci tako sto je otisla u Lili i trazila alkohol, oni joj dali ovo, a ona nije ni gledala sta je i rekla mi samo da je kupila, ja takodje nisam gledala sta je i stavila sam to na lice da bi mi brze spale krastice od kopanja... Ijao kad sam ustala ujutru! Meni je sve to bilo izgoreno, bolelo je, crvenelo se... dosla sam u iskusenje da zapalim Lili x))) Posle nisam izlazila iz kuce nekoliko dana dok se to nije smirilo :/

Pa ti si mozda vec postala macka :D Evo, mozda ti pomogne koji tekst odavde, pa ces na kraju postati i vlasnik jedne. http://petface.net/petopedija/?par=118
Macka tesko, pre neuroticar. :lol:
Vec sam vlasnik jednog macka Jovice, bilo bi lepo da imam jos neku macku. I Jovica, kad neka macka uleti u stan ili je iz nekog razloga unesem unutra, uopste nije teritorijalan, bas se obraduje, voleo bi i on svoje drustvo, ali za sad nista. Nadamo se oboje kasnije. :)
Link se nesto ne otvara...

- - - - - - - - - -

Brankich, ja sam koristila razblazen i samo ispirala, nista nije bilo nijednoj, ali poslusacu savet za svaki slucaj. Hvala sto si napisala to x)
Inace, moja baba je asepsol donela kuci tako sto je otisla u Lili i trazila alkohol, oni joj dali ovo, a ona nije ni gledala sta je i rekla mi samo da je kupila, ja takodje nisam gledala sta je i stavila sam to na lice da bi mi brze spale krastice od kopanja... Ijao kad sam ustala ujutru! Meni je sve to bilo izgoreno, bolelo je, crvenelo se... dosla sam u iskusenje da zapalim Lili x))) Posle nisam izlazila iz kuce nekoliko dana dok se to nije smirilo :/
Ja sam kupila onu prskalicu, i ne bi mi palo na pamet da razblazim, samo bih isprskala pre i posle pranja transportera. Meni ipak treba crtati...

Poslednja izmena:
Evo sad sam uzela da procitam.
Pise da se primenjuje rasprsivanjem na prostor koji treba dezinfikovati sa rastojanja 30-60cm. Moze i da se nanese na krpu (5ml) i da se povrsine obrisu. A doza je 3-5cm^2 po 1 m^2 povrsine zatvorenog prostora, dok je doza za povrsine koje se dezinfikuju prebrisavanjem oko 3ml po 1m^2 povrsine u zavisnosti od zaprljanosti prostora. Ukoliko se koristi za dezinfekciju pribora i povrsina koje su u vezi sa hranom i picem, treba isprati vodom.
Cuvati odvojeno od hrane, pica i hrane za zivotinje, dece...
Ako je razumljivo, malo sam skratila, meni i nije bas, sad vidim... :think:

Poslednja izmena:
Šta sve ne pročitah ovde, tolika drama oko asepsola.....čitajte uputstvo sve lepo piše. Koristim ga godinama svaki dan, nije toksičan u radnoj koncetraciji ali je iritant ukoliko direktno udahnete aerosol. Sam se razgradjuje nije ga potrebno ispirati, normano ne prskati u vodu ili hranu direktno već skloniti ako prskate prostoriju.
Sprej se ne razblažuje ali je parfimisan, litarski koncetrat bolje rešenje jer možete da prilagodite koncetraciju potrebama, nekad treba jača dezinfekcija. Gledajte da vam koncetrat ne prsne na ruke, isperite vodom odmah.

Kako znate da li se razgradjuje ili ne? Jedna je stvar koristiti za dezinfekciju podova, a sasvim druga za dezinfekciju transportera u kojem macka treba da boravi nekoliko dana. To sto se mora isprtati u slucaju upotrebe kod pribora za jelo, vec samo po sebi dovoljno govori, inace bi bilo dovoljno samo ostaviti da se osusi.

Evo moje ulicne mace...
https://www.facebook.com/DZZVHB/pho...0749469307593/631531363562732/?type=1&theater
Sto ne volim da ih vidim u ovom stanju. :(

Brankich, nezgodno. :( Držimo tati fige da se što pre i efikasnije oporavi. :zag:

Asepsol i njegov miris... Iritira užasno, ali mislim da je efikasan. Koristimo ga već i tek ćemo, ali verujem da ćemo kasnije, kad se intenzivira priča sa ambulantom, posle njega da koristimo i krpicu sa alkoholom posle Asepsola, zasad ima vremena da se sam razgradi i ispari do sledećeg pacijenta. Sad najčešće u (buduću) ambulantu ulaze moji zverovi na merenje i komšijske kuce i mace ako šta zaškripi. Ali eto, poslednje je bilo štene sa parvovirozom koje nije uspelo da se izvuče, baš je bila neka brza forma, i naravno da sam naprskala sto u debelom sloju i ostavila da se sam osuši, pa tek sutradan prebrisala.

Kako znate da li se razgradjuje ili ne? Jedna je stvar koristiti za dezinfekciju podova, a sasvim druga za dezinfekciju transportera u kojem macka treba da boravi nekoliko dana. To sto se mora isprtati u slucaju upotrebe kod pribora za jelo, vec samo po sebi dovoljno govori, inace bi bilo dovoljno samo ostaviti da se osusi.
(

Kažem ti da ne treba, ti ispiraj ako hoćeš....asepsol nije za samo za podove, to je i za dezifekciju hiriških instrumenata samo u jačoj koncetraciji i za niz drugih stvari. Ni jedna mačka nije otrovala od toga može i da liže transporter i ništa....asepsol nije otrov već iritant i korozivno sredstvo oksidira sve oko sebe.... u prevodu možeš dobiti opekotine ako je koncetrovan, radni rastvor je bezopasan koliko puta sam prskao transporter.

Kažem ti da ne treba, ti ispiraj ako hoćeš....asepsol nije za samo za podove, to je i za dezifekciju hiriških instrumenata samo u jačoj koncetraciji i za niz drugih stvari. Ni jedna mačka nije otrovala od toga može i da liže transporter i ništa....asepsol nije otrov već iritant i korozivno sredstvo oksidira sve oko sebe.... u prevodu možeš dobiti opekotine ako je koncetrovan, radni rastvor je bezopasan koliko puta sam prskao transporter.

Лако је вама на овом форуму, када имате нову_фасциклу која вас обасипа информацијама - сувим знањем, подупртим колосалним искуством. За то време ја се злопатим упетљан у мрежу разапету преко целог света (www), читајући небулозе које пишу разноразни Амери и Енглези, односно њихове безвезне фирме и организације. Јасно је да не могу све то да прихватим здраво за готово, питања се рађају сама од себе.

1) Alert - Savlon Disinfectant Liquid
Posted September 1, 2007 at 4:12PM

An extract from a memo sent out by Cats Protection:
Please note that the formulation of Savlon Disinfectant Liquid has changed. It now contains Benzalkonium Chloride which is poisonous to cats. If you are using Savlon Disinfectant Liquid, please stop doing so with immediate effect and ensure all surfaces that have been cleaned with the disinfectant are rinsed thoroughly to remove any residue.

(Cats Protection је највећа британска хуманитарна организацијa која се бави збрињавањем напуштених мачака и другим пословима у вези са добробити мачака. 2009. године "Новартис", произвођач поменутог Савлона, је поново променио формулу и сада уместо бензалконијум хлорида користи хлорхексидин глуконат.)
Питање: С којим правом Cats Protection баца љагу на један савим безбедан производ. Зашто је произвођач без икакве потребе променио формулу, када је производ већ био безбедан? Види се да људима из Cats Protection недостаје искуство, овај гаф само тако може да се објасни. Да сам на ја био на месту Новартиса, не бих пустио да то прође без суда.

2) Handbook of Poisoning in Dogs and Cats
Alexander Campbell, Michael Chapman
Chapter 4. Benzalkonium Chloride

Питање: Зашто је бензалконијум хлорид сасвим неоправдано добио цело поглавље у књизи о тровању код паса и мачака, када је потпуно неотрован? Поново неискуство и само неискуство.

3) Science Lab Inc.
14025 Smith Rd., Houston, Texas
Material Safety Data Sheet Benzalkonium Chloride
The substance may be toxic to kidneys, liver, heart, gastrointestinal tract, cardiovascular system, central nervous system (CNS). Repeated or prolonged exposure to the substance can produce target organs damage.
[Овде се ради о опасностима по људе. Знамо да су мачке (знамо ли?) далеко осетљивије на све штетне материје. Мачка са оштећеним бубрезима живи 1-3 године, али то је углавном јадан живот.]

Питање: Како то једна безазлена и неотровна супстанца може да буде отровна за бубреге, јетру, срце... ? Они из Science Lab-а мора да су били уфиксани када су то написали. Тако им и треба када се држе науке као пијан плота, уместо да се ослоне на искуство.

4) Pfizer Inc.
MATERIAL SAFETY DATA SHEET (из извештаја о испитивању једног лека)
Benzalkonium chloride
Rat Oral LD50 240mg/kg
[Толико бензалконијум хлорида се налази у 4,8ml неразблаженог "Асепсола". Та доза је заиста велика, што значи да је отровност релативно мала, бар када је реч о смртном исходу. Какво је стање са бубрезима не знамо тачно (да ли смо спремни да ризикујемо и пробамо?), али знамо да бивају оштећени (прочитати поново под 3)].
Појашњење: LD50 (скраћено од Lethal Dose for 50%) јесте она доза супстанце која изазива смрт код 50% испитаника (у овом случају пацова).

Питање: Како једна неотровна супстанца може да има смртоносну дозу? Они лудаци из Фајзера су, канда, мало жешће пролупали. Нису њима пацови помрли од бензалконијум хлорида, већ од смеха што неко покушава да их отрује потпуно неотровним средством. Наука се поново обрукала, искуство повећава вођство на 4:0.

Умало да питања остану без одговора па да поверујем у побројане будалаштине, али срећом навратио сам до овог форума где нађох фасциклину информацију која ми је помогла да дођем до истине.

На крају, неизбежно питање: Да ли смо још увек сигурни да је "Асепсол" неотрован, потпуно безбедан за употребу у окружењу у коме живе мачке?

Цитати на енглеском језику су за оне који знају тај језик, нова_фасцикла мора да нађе некога да јој преведе.

Devojke da li je neka od vas clan grupe na fejsu Klub ljubitelja macaka?
Treba mi pomoc...Ima jedna zena koja je totalno isfrustriana budala... Svima se hvali svojom mackom i macicima koje ceka i koje ce da podeli posle mesec ipo dana jer posle toga nisu slatki... protivnik je sterilizacije... ali kada krene da vredja uvek me izbaci iz takta... danas toliko da sam joj rekla da je bolesna i da potrazi pomoc!
Ako imate fb profil pridruzite mi se u borbi...
Pozzzzzzzz i hvala...

Macu je moja sestra danas dovela do kuce, ja sam tek popodne doputovala i prvo sam uvela u stan da joj dam da jede i da pije vodu, pa tek onda sam je pustila napolje. I nisam mogla da verujem sta su sa mackom uradile veterinarke, skroz su je razmazile. :heart:
Prvo sam mislila da je u bolovima i da zato prede, a onda je pocela da mesi sapicama, da isteze vrat da je mazis, da proteze sapice kroz resetke transportera da dohvati Jovicu, i mene, da gura njuskicu.
Onda kad sam je izvela napolje prvo sam pozvala druge ulicne macke da budu tu dok otvorim transporter, i ona je smireno izasla, njuskali su se medjusobno i posle kao da nista nije bilo, uopste nije bezala kako sam ocekivala, cak je prva istrcavala ispred drugih macaka do mene, po navici da vidi sta jos ima da se klopa.
Transporter je bio relativno cist ako se uzme u obzir da je macka u njemu zatvorena bila skoro nedelju dana. Svaka cast onim zenama, mislila sam da ce macka biti potpuno istraumirana, i u haosu, ispalo je sasvim suprotno, uopste mi nije jasno kako su uspele.
Novi termin je zakazan za sredu u 2. :)
Transporter sam ipak prvo oprala domestosom i dobro ispala jer je bio malo zamazan, pa naprskala asepsol, pa dobro prebrisala krpom natopljenom alkoholom.

- - - - - - - - - -

Devojke da li je neka od vas clan grupe na fejsu Klub ljubitelja macaka?
Treba mi pomoc...Ima jedna zena koja je totalno isfrustriana budala... Svima se hvali svojom mackom i macicima koje ceka i koje ce da podeli posle mesec ipo dana jer posle toga nisu slatki... protivnik je sterilizacije... ali kada krene da vredja uvek me izbaci iz takta... danas toliko da sam joj rekla da je bolesna i da potrazi pomoc!
Ako imate fb profil pridruzite mi se u borbi...
Pozzzzzzzz i hvala...
Ja jesam od skoro, ali ocigledno te price ne vidim, bas sam pretrpana grupama o udomljavanju zivotinja. Sapni ko je to... :)

Brankich, odlicno! xD Samo mi je zao sto te mace niko nece da udomi... mislim, tako sam se osecala i za one moje dve.
Inace, malo sam izgubljena, pa se ne secam dal sam vam rekla da su nestale definitivno njih dve i njihov brat, u prevodu, 3 najpitomije mace iz copora... to mi je potvrdila devojka koja zivi bas blizu maca :( Sve druge zenke su tu, doduse, nisu stalno na okupu kao sto su letos bile, ali njih troje se nikako ne pojavljuju vec dugo.

Usla sam u grupu... jel to ona sa macicima od 11 dana?

Macu je moja sestra danas dovela do kuce, ja sam tek popodne doputovala i prvo sam uvela u stan da joj dam da jede i da pije vodu, pa tek onda sam je pustila napolje. I nisam mogla da verujem sta su sa mackom uradile veterinarke, skroz su je razmazile. :heart:
Prvo sam mislila da je u bolovima i da zato prede, a onda je pocela da mesi sapicama, da isteze vrat da je mazis, da proteze sapice kroz resetke transportera da dohvati Jovicu, i mene, da gura njuskicu.
Nije to razmaženost, ona vas je prepoznala i raduje vam se!

Nije to razmaženost, ona vas je prepoznala i raduje vam se!
:) Moguce, raduju se one sve meni i prepoznaju me, ipak ih svakodnevno hranim. Nju od malena, ali nikad se nije mazila kod mene, dodje samo i njusne da li sam iznela nesto za jelo, ako nisam -nista, zaobidje me. :D Mada ni ja nesto nisam insistirala, ulicne mace bolje prodju kada se pomlalo plase ljudi.
Kad sam je jutro pre sterilizacije stavila u transporter i u njemu drzala par sati pre polaska, skupila se i nije mrdala, kad joj pridjem da je malo opustim, opet kao da me nema, nije uopste reagovala na mene, da da je diram ali bez bilo kakve reakcije. Ocekivala sam da ce takva biti i kad je uzmem, ako ne i gora, ali sasvim druga prica. Bilo mi je malo cudno kad sam zvala da pitam kako je i kad da je uzmem, pa me svaki put pita da li je moja maca ili ulicna, mislila sam da je tako ocigledno da je ulicna da je to izlisno pitati, bas zato sto je plasljivica koja ne voli da bude u rukama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back