Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod otoka šape koristi se antibiotik uglavnom je dovoljno jednokratno a ne više dana.
Imaš u vet apoteci Synulox 50mg tablete za mačke, može da se nadje u beogradu tako da znaš.....inače mogu i u drugom obliku za ljude samo tada treba znati dozirati.

Zavisi koja ce se anestezija primeniti, ne znam kako je kod inhalacione anestezije, kod injekcione anestezije mogu da ti daju macku, kao sto je bilo u mom slucaju, jos uspavanu da je takvu vodis kuci. U transporteru zatvorenom je odvedes i ako i budes u narednih par sati otvarala da vidis da li je dejstvo anestezije potpuno proslo to cinis uz nadzor. Jer se mace, kad su tako omamljene, cesto uspanice jer ne znaju sta im je, a osecaju se bespomocno. I onda bi da se popnu negde, bilo gde, a nemaju snage ni da odskoce, ni da se docekaju na noge kad padnu. I zato zatvoris i ne mislis. Neka mjauce, nema to veze.
Moj macak je nakon nekih osam sati bio stabilan na nogama i pustila sam ga da spava sa nama na krevetu, ali sam se stalno budila da vidim gde je i kako je.
I jos jedno upozorenje, ono sto meni nije palo na pamet, proveri povremeno da li je prostirka morka. Ja sam tek pred kraj malte ne primetila da je skroz mokra, ko zna kad je urinirao, mozda jos kad je bio pod anestezijom, ne verujem da je samo izbalavio. I ja sam ga osam sati drzala tako. :(

Ajoj,hvala na savetu.Probacu onda da uradim tako,pa cu da vidim kako ce podneti sve to. :)

A to za raznovrsnost u ishrani moze da bude mac sa dve ostrice. Mislim da to zavisi od macke do macke.
Moj macak je mnogo vise jeo dok mu je bilo sve dostupno, svedski sto varijanta, pa sam mu udovoljavla, kad nece nesto iz prve, to ide ulicnim mackama, a njemu nesto drugo. A tako iz cista mira nekad nece meso da jede, to sam provalila nece uglavnom kad je raskuvano, ili nece neku kesicu, pa proveram datum proizvodnje, hoce neku drugu...
I ja sam se vodila mislju da je alav zato sto je izlazio napolje, pa je navikao da jede sto vise kad mu je hrana dostupna, dok je napolju nema klope. Mislila sam da ce, kad sam ga zatvorila u stan i brzo nakon toga i kastrirala, nauciti da je hrana stalno dostupna i da nece imati potrebe da da toliko jede. Medjutim to se do dana danasnjeg nije desilo, nakon godinu dana. Cak mi se cinilo da mu je posle kastracije porastao apetit, ali nisam nasla nigde na netu podatke ili statistiku da se to inace desava mackama. Jesam samo na jednom mestu, da se nesto cesce kod muzjaka koji se kastriraju nakon starosti od godinu dana, poveca malo apetit, ali na nekoliko nedelja, posle se vraca u normalu, sto u slucaju mog macka nije bio slucaj. I jos me mm stalno kritikuje, da smanjim sa klopom, da ne tovim macku kao da cu da je koljem, a ja sam tako bila sigurna, znam ja moju macku. :lol:
Na kraju sam morala da mu sve vise ogranicavam jelovnik, da mu dajem manje da jede da bi skinuo sad vec kilograme.
Znaci bio je star godinu i po dana, i bio je tezak 3.9kg i veterinarka me je prostrerila pogledom i skrenula paznju da gledam na pakovanju tabelu koliku gramazu da mu dajem. Sad je tezak 5.5kg, nakon godinu dana. Ali on je sitne gradje, malu glavu ima uska ramenca, sve mu je u stomaku, i onako mu visi salce. Tako da vodi racuna, tvoj macak mozda nije sitne gradje, ali ne daj mu da se mnogo ugoji. Skidanje kilaze je mnogo teze i sporo ide i ne sme ni da se pozuruje da ne bi stradala jetra.

Uh koliki post. Spremam se da odem malo odavde, pa da kazem sve sto imam/ :lol:

Heheh pa znas kako ja sam uvek u panici da nije gladan,jer su njemu granule uvek dostupne i njih jede pomalo,nikad ne pojede puno,sem prvi put kad mu sipam neke koje dugo nije jeo.Ali zato sve ostalo ( dzigericu,drugo sirovo meso,tecnu hranu,tunjevinu,salamice ) pojede u sekundi i onda znam da je to jer ocigledno je odviknut da jede lepo i granule,a ne zelim svaki dan ( kao sto sam do sada ) da mu dajem vise druge hrane,u odnosu na granule,jer cu postici to da ih vise nece ni hteti,a ranije je samo njih i jeo,dok nisam uvela ostalo :) TO je valjda zato sto mi je uvek slatko da ga gledam kad sve pojede,a sto se gradje tice,pojma nemam da li je on sad sitan za svoje uzrast ili ne.Meni se cini da je na tatu svog povukao ( a tata mu je inace veliki zderonja,koji je letos,po prici drugarice,dosegao 10kg :D pa je morala da baca na dijetu ),dok mu je mama presitna,kao da nije porasla dovoljno,izgleda kao da ima 5-6 meseci,a ima godinu i nesto,cak ga je i rodila jako rano,sa tipa 6 meseci,mozda je zato tako mala,nemam pojma.Sve imam utisak da ce liciti na tatu,jer ima neke manire na njega,plus je alav :D

pa nisu zdravije
granule su nuzno zlo, realno
zamisli da ti stalno klopash smoki i razne dehidrate
jel bi ti to bilo zdravije do svjeze klope?

- - - - - - - - - -

pa nije raznovrsnost kad ga juris sa sosicem po stanu
a on nece...pa se sazalis i das mu kavijar
vec kad mu serviras danas jedno, sutra drugo...
pa nek jede ako oce, ako nece...nek ulovi sebi rucak
zaboli me patka
ni meni niko ne titra :lol:

inace nase cudovistance sad ulazi u, mislim, 4 godinu...normalne je tezine
u odnosu na svoju, sitniju gradju, i apretit mu je normalan
a jede sta mu dam...tako je navikao od malena
nema kod mene izvolijevanja
osim njega imamo psa i dva tvora
kad bi se svi prenemagali mogli bi se polako razilaziti
jer opstali, financijski, ne bismo :P

Pazi,ja sam cula da je tecna hrana za njih kao nama fast food,zato mislim da su u odnosu na to granule zdravije,jer mislim da imaju neophodnije stvari za njih.U sustini taj princip ja ti sipam hranu,jedi ako hoces,ako neces ne moras,je super stvar,jer ce tako nauciti da ne izvoljeva,i ja se ucim sad polako.Recimo juce sam mu tek uvece dala kesicu tecne hrane,a prekjuce ceo dan samo granule.Bude mi ga zao,ali znam da mora tako,makar malo da to korigujem,pa cemo videti kako ce se stvari odvijati.

Meni niko nije rekao 24h, svi ili 12, ili 6... Kitty je isla kod Magasa, pa nije jela samo 6h

...Ne znam kako sam videla samo poruku o tome koliko ne treba da jedu, a ove sve eseje sam preskocila o.O

Vidim da se pisalo i o hrani, pa da dodam svoje iskustvo, Kitty jede samo geanule, desi se da joj dosade neke, pa moram da promenim, meso ne voli uopste (pojede ako joj se da jednom u 100 godina, inace nece), konzervice ne voli, ribi nece ni da pridje... Isto tako znam da su neke macke navucene na jednu vrstu granula i da nece nista osim njih

Pa u sustini mi i nema logike da ne jede 24h,ali ne znam sta da radim,kada mi svaki veterinar koga sam pitala kaze 24h....Ne znam sto mora bas toliko,kad one imaju brz metabolizam.

- - - - - - - - - -

Mackama se obicno prepisuje sirup amoksicilin ili amoksiklav, i najcesce ne mora 5 dana spricanja, nego dobijaju depo-preparate svaki drugi dan ako se proceni da moze da potraje. Ali pitanje je li to uopste za antibiotike, ne bih rekla.

Da,amoksicilin je super,to sam i ja malom davala i pomogao mu je.

Pazi,ja sam cula da je tecna hrana za njih kao nama fast food,zato mislim da su u odnosu na to granule zdravije,jer mislim da imaju neophodnije stvari za njih.U sustini taj princip ja ti sipam hranu,jedi ako hoces,ako neces ne moras,je super stvar,jer ce tako nauciti da ne izvoljeva,i ja se ucim sad polako.Recimo juce sam mu tek uvece dala kesicu tecne hrane,a prekjuce ceo dan samo granule.Bude mi ga zao,ali znam da mora tako,makar malo da to korigujem,pa cemo videti kako ce se stvari odvijati.

to ti je pitanje sastava konkretne hrane, s ne samo vrste hrane
s dehidratom je najveci problem nedostatak vlage tj vode
sto vlasnici machora negdje vrlo brzo shvate...ako macan jede samo granule
onda pije i strasno puno vode...sve skupa se cesto zavrsi urinarnim problemima
sta god da im dajes, koju god vrstu hrane, vodi racuna o sastavu - vise mesa, vlage, manje zitarica, pepela, sojinih proteina ,
mesnih derivata i aditiva i bicete ok
ako su financihe problem, a realno cesto jesu, onda gledaj da bar jede raznovrsno - kombinaciju hrana za macke i svjeze hrane
tipa mesa, jaja, ribe...pa i malo mladog sira, pavlake, maslinovog...sta vec voli

ја сам баш нешто тужна везано за мачку. иако мислим да моја туга није рационална.

елем, пре неки дан, пре првог снега, ја сам орибала терасу, и променила јој песак и све... и онда је некад поподне или кад већ, пао снег и пошто је падао тако јако, стално се наносио на терасу, и уквасио јој сав песак у вцу... а то је био последњи песак, сутрадан је требало да идем да јој купим и посип, и грануле и влажну храну и витамине и неке нове играчкице и све..
и она није хтела ту да пишки, логично, и баш је била анксиозна, знате оно кад мачке мјаучу чудно кад иде им се у вц а не могу. и то вече није отишла у вц УОПШТЕ :(

и одлучим да јој купим затворени вц, наравно, то сам и планирала за зиму, него снег ме баш изненадио, и наручим овај http://www.takolako.rs/user/oprema-za-macke/trixie-toalet-za-macke-4016/44_1090_16521_1_0_0/item.jsp
међутим, они су поруџбину послали истог дана, ја је нисам очекивала тако брзо и некако сам пропустила позив од курирске службе и тоалет је враћен. и сада ја не могу да наручим опет од срамоте, а претпостављам да ми не би ни послали, а то ми је буквално други пут у животу да закасним на позив од курира, а наручивала сам преко нета Х пута. и јако сам тужна, то је ЈЕДИНИ пинк тоалет за маце на интернету.

Нашла сам алтернативу са другог сајта: http://www.eponuda.com/oprema-i-dodaci-za-macke/trixie-toalet-sa-filterom-jago-cena-273668
није ми естетски толико леп као овај горе (нисам неки фан бордо боје), али ми некако делује квалитетније и примеренијих боја за тоалет.

Можда претерујем, али некако ми све ово смета, управо јер су то просте и једноставне ствари које треба да се реше без зачкољица, а у мом случају испада као да освајам Монт Еверест.

to ti je pitanje sastava konkretne hrane, s ne samo vrste hrane
s dehidratom je najveci problem nedostatak vlage tj vode
sto vlasnici machora negdje vrlo brzo shvate...ako macan jede samo granule
onda pije i strasno puno vode...sve skupa se cesto zavrsi urinarnim problemima
sta god da im dajes, koju god vrstu hrane, vodi racuna o sastavu - vise mesa, vlage, manje zitarica, pepela, sojinih proteina ,
mesnih derivata i aditiva i bicete ok
ako su financihe problem, a realno cesto jesu, onda gledaj da bar jede raznovrsno - kombinaciju hrana za macke i svjeze hrane
tipa mesa, jaja, ribe...pa i malo mladog sira, pavlake, maslinovog...sta vec voli

trudim se ja maksimalno da mu dajem raznorvrsno,od pavlake,mesa,granule,tecne hrane,sira,jedino mu jaja ne dajem,nisam znala da ih vole :)

- - - - - - - - - -

ја сам баш нешто тужна везано за мачку. иако мислим да моја туга није рационална.

елем, пре неки дан, пре првог снега, ја сам орибала терасу, и променила јој песак и све... и онда је некад поподне или кад већ, пао снег и пошто је падао тако јако, стално се наносио на терасу, и уквасио јој сав песак у вцу... а то је био последњи песак, сутрадан је требало да идем да јој купим и посип, и грануле и влажну храну и витамине и неке нове играчкице и све..
и она није хтела ту да пишки, логично, и баш је била анксиозна, знате оно кад мачке мјаучу чудно кад иде им се у вц а не могу. и то вече није отишла у вц УОПШТЕ :(

и одлучим да јој купим затворени вц, наравно, то сам и планирала за зиму, него снег ме баш изненадио, и наручим овај http://www.takolako.rs/user/oprema-za-macke/trixie-toalet-za-macke-4016/44_1090_16521_1_0_0/item.jsp
међутим, они су поруџбину послали истог дана, ја је нисам очекивала тако брзо и некако сам пропустила позив од курирске службе и тоалет је враћен. и сада ја не могу да наручим опет од срамоте, а претпостављам да ми не би ни послали, а то ми је буквално други пут у животу да закасним на позив од курира, а наручивала сам преко нета Х пута. и јако сам тужна, то је ЈЕДИНИ пинк тоалет за маце на интернету.

Нашла сам алтернативу са другог сајта: http://www.eponuda.com/oprema-i-dodaci-za-macke/trixie-toalet-sa-filterom-jago-cena-273668
није ми естетски толико леп као овај горе (нисам неки фан бордо боје), али ми некако делује квалитетније и примеренијих боја за тоалет.

Можда претерујем, али некако ми све ово смета, управо јер су то просте и једноставне ствари које треба да се реше без зачкољица, а у мом случају испада као да освајам Монт Еверест.

Cek znaci ti si tuzna u sustini zbog wc-a,a ne zato sto ona nije vrsila nuzdu?

Inace moj macor je nocas kreten skocio sa ormana,sa vrha.Posto sam ugradila police i popne se na njih,pa na vrh ormana.I ja da ga skinem sa police,ne stignem,on se popne i ja kao ok sici ce posle na policu,pa na pod,kao i inace sto radi.Medjutim,ne znam zasto,on ludak direktno skoci sa vrha na pod.I pocne da sepa.I toliko sam se uplasila,mislila da nije slomio nesto.Pa uzela natapkala malo rakije na pamucnu maramu i uvila mu oko noge i drzala par min i posle mu malo savijala napred-nazad sapu i mislim da je sad ok,jer smo se dobacivali sa kesom kao sto to inace radimo i on je normalno trcao za njom.Nadam se da to znaci da je ok sad sve.

одлучим да јој купим затворени вц, наравно, то сам и планирала за зиму, него снег ме баш изненадио, и наручим овај http://www.takolako.rs/user/oprema-za-macke/trixie-toalet-za-macke-4016/44_1090_16521_1_0_0/item.jsp

Ne znam koja je kurirska služba bila u pitanju, kada isporuka nije moguća onda se paket ostavlja u najbližoj pošti.
U vezi toaleta za mačke, imam kući sličan zatvoreni ali često ne znaju ili neće da ga koriste.....draže im je da izvrše nuždu pored njega iako ga držim čistim, što je izgleda i greška jer treba da ostane bar malo mirisa njihovog omiljenog.
Umesto posipa može i novinski papir, u početku se stavi mali grumen vlažne zemlje iz saksije koliko da zamiriše i podstakne na nuždu posle se naviknu na papir....problem je što ne smem da ostavim novine nigde preko noći jer pomisle da je to idealno mesto za nuždu.

Vakciniši mačku ako nisu, to je važnije od svega.

Ne znam koja je kurirska služba bila u pitanju, kada isporuka nije moguća onda se paket ostavlja u najbližoj pošti.
U vezi toaleta za mačke, imam kući sličan zatvoreni ali često ne znaju ili neće da ga koriste.....draže im je da izvrše nuždu pored njega iako ga držim čistim, što je izgleda i greška jer treba da ostane bar malo mirisa njihovog omiljenog.
Umesto posipa može i novinski papir, u početku se stavi mali grumen vlažne zemlje iz saksije koliko da zamiriše i podstakne na nuždu posle se naviknu na papir....problem je što ne smem da ostavim novine nigde preko noći jer pomisle da je to idealno mesto za nuždu.

skini vrata
ona vecinu macaka nerviraju najstrasnije
nas macak ima zatvoreni wc vec godinama
nikakvih problema oko toga

не, тад сам плакала.
али, то сам решила, а вц нисам.

e, stavi joj wc negdje u stan
najbolje u vas wc, recimo ispod lavaboa
ide bas hladno,vrijeme
nece ti opce zabavno bit cistiti zamrznut posip
a i vi wci ti imaju filtere koje mozes mijenjat
i inace ako ih fino odrzavas neces imat problem s nezeljenim mirisima i slicno
a i macka ce imat svoju privatnost
one to bas vole
inace, oba su ti od istog proizvodjaca
vjerujem da je kvalitet isti
samo mi ovaj sto je tebi ruzan djeluje prostranije i stabilnije
i u tom smislu bolje
al mozda je samo na fotki tako
kako god, nema razloga da budes tuzna zbog toga
i nadam se da je macka nastavila obavljat nuzdu normalno...:lol:

Сити Експрес је у питању, они немају везе са Поштом, што је додатна зачкољица, али нема везе, преболела сам пинк вц и узећу јој бордо, у праву је Врагана - делује пространије.

Маца је вакцинисана, има свој пасош и све :)

Nasdaq, njima to ne znaci nista a WC ce svakako biti na terasi. ;):

Ма знам да јој не значи ништа, али мој стан је сав весео и у пастелним бојама, где доминира розе, па сам имала ту неку визију пинк тоалета. Чудно звучи, знам, али ето :D

e, stavi joj wc negdje u stan
najbolje u vas wc, recimo ispod lavaboa
ide bas hladno,vrijeme
nece ti opce zabavno bit cistiti zamrznut posip
a i vi wci ti imaju filtere koje mozes mijenjat
i inace ako ih fino odrzavas neces imat problem s nezeljenim mirisima i slicno
a i macka ce imat svoju privatnost
one to bas vole

Ма она обавља нужду без проблема у свом вц - у сада, него тада није хтела јер је вероватно снег навлажио посип и скоро га заледио, па јој је било нелагодно.
Сада, када јој узмем затворени вц, видећу да ли може да стане испод лавабоа, ту сам и мислила да јој ставим. Ако не, биће и даље на тераси, кад је затворен, не може му снег ништа.

Хвала свима на саветима :)

Сити Експрес је у питању, они немају везе са Поштом, што је додатна зачкољица, али нема везе, преболела сам пинк вц и узећу јој бордо, у праву је Врагана - делује пространије.

Ма знам да јој не значи ништа, али мој стан је сав весео и у пастелним бојама, где доминира розе, па сам имала ту неку визију пинк тоалета. )

Pa najjednostavnije naruci ponovo pink, inace ON je prostraniji, bar po dimenzijama koje je proizvodjac dao: pink 40 × 42 × 57 cm, dok je bordo 39 x 38 x 53 cm

Ма она обавља нужду без проблема у свом вц - у сада, него тада није хтела јер је вероватно снег навлажио посип и скоро га заледио, па јој је било нелагодно.
Сада, када јој узмем затворени вц, видећу да ли може да стане испод лавабоа, ту сам и мислила да јој ставим. Ако не, биће и даље на тераси, кад је затворен, не може му снег ништа.
Хвала свима на саветима :)
Nikako mi nije jasno - kad maca u sred zime ostane sama kod kuće, kako će izaći na terasu u wc? Držite vrata stalno otvorena? A noću, da li neko mora ustati da je pusti napolje? Kako ste to rešili?
Ja imam sličnu situaciju, samo što moji sa terase pa niz jednu jelku silaze u dvorište. Poludela sam od kako je zahladnelo, ili se smrzavamo zbog otvorenih vrata, ili noću ustajem po 2-3 puta da gospoda cirkulišu po njihovoj volji. Moji imaju wc u kupatilu ali ne vole da ga koriste, a i inače vole da idu u dvorište jer im je u kući dosadno.

Ne puštajte nikad mačke noću napolje ni zbog čega, to je moj savet.
Inače izlazak na terasu sam rešio ugradnjom vratanca za mačke, ima da se kupi u pet centru. Koriste skoro cele godine, jedino zimi kada je veliki minus i sneg na vrata stavim najlon da ne duva tada ne koriste.

Blago tebi... moj jede samo jednu vrstu granula i to je to... ne voli nesto te sosice... ali ne daj boze nesto drugo da mu dam... ima da urlice i da me izujeda ali on ce svoje isterati....
ovaj moj voli sve od Hills i sada kada je na dijetalnom programu i kada je na obicnom kome god programu samo da je Hills i njihove sosice povremeno olize, sve ostali ni da pomirise... po nekada dva zalogaja piletine i to je to.... tako da je on jedna razmazena maza... a mi mu se prilagodjavamo :)

Cao.Potrebna mi je pomoc.Imam macora starog 4 godine,kojem se pojavio pre oko mesec dana cir na glavi,koji je zudarao na trulo meso.Posto nisam u mogucnosti da ga vodim kod veterinara,lecila sam ga sama,ispirala ranu Octaniseptom i mazala Flogocidom.Rana je lepo zarasla,ali juce se pojavio novi cir,na par cm od starog.Iscureo je gnoj,sada se vidi rupa..Inace ima ok apetit,povremeno ima proliv,i od juce kaslje.Sta mislite da je u pitanju,i kako to izleciti?

Nadji mogucnost da zoves veterinara. Ovo je vec malo ozbiljnije, ne taj apsces nego kasalj i proliv u kombinaciji.

I prvi put pri pojavi cira imao je proliv i kasalj prvi dan,posle je bio ok,i lepo je zarastalo,samo me brine,zasto se taj gnojni apsces opet pojavio,na novom mestu.Veterinar(koji mi je dostupan),je rekao nesto tipa "nije to nista,te cireve macke imaju cesto,proci ce vremenom..":(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back