Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
meni niko od njih to nije spomenuo,odnosno u ordinaciji u koju inace idem,radi vise veterinara i jedan mi je rekao moze i manje od 24h,a druga da mora 24h,pa sam onda pitala jos neke i svi kazu 24h,a to mi je nekako mnogo....makar da moze 12h....a niko mi nije ni pominjao inhalacionu anesteziju :)
Nije to toliko veliki problem, prodje za cas. I mene je plasilo kako cu to da uspem, zato sto je ovaj moj zderonja, malo-malo pa sedne i mjauce ispred cinijica. Meni bude zao i sad ima 5.5kg i to je smrsao 300g. Ali ako mu ne das da jede, nista... Prilagodi se novom rezimu. Meni je trebalo jako puno vremena da to shvatim.
Ja sam isto oko toga dramila, i narednog dana je malo jeo, ali posle toga sve po starom. Videces, strasnije je kad zamisljas unapred ili ono kako ti to dozivljavas ako si panicar, nego sto ce biti macki.

Nije to toliko veliki problem, prodje za cas. I mene je plasilo kako cu to da uspem, zato sto je ovaj moj zderonja, malo-malo pa sedne i mjauce ispred cinijica. Meni bude zao i sad ima 5.5kg i to je smrsao 300g. Ali ako mu ne das da jede, nista... Prilagodi se novom rezimu. Meni je trebalo jako puno vremena da to shvatim.
Ja sam isto oko toga dramila, i narednog dana je malo jeo, ali posle toga sve po starom. Videces, strasnije je kad zamisljas unapred ili ono kako ti to dozivljavas ako si panicar, nego sto ce biti macki.

Ma i ovaj moj je zderonja,mi smo ga poprilicno razmazili...I cim mjaukne odmah razmisljamo sta i kako....On nije bucko jos uvek,mislim ima 4.5 kg,a 8 meseci sto je ok valjda :D Nego me cudi sto svi imaju neka razlicita misljenja,gle ovo

"
Kako pripremiti psa ili mačku za zakazanu operaciju? Da bi započeo operativni zahvat potrebno je pripremiti pacijenta za opštu anesteziju, a dovoljno je životinji uskratiti hranu 6-12 časova, a vodu 2 časa pre anestezije. Mali glodari (morsko prase,kunić) i ptice mogu posle nekoliko časova gladovanja zapadnu u hipoglikemični šok, tako da se kod njih ne uskraćuje hrane pre anestezije. "

12 sati da ne jede i 6 da ne pije vodu je sasvim dovoljno........i onako posle toga još toliko neće da jede.....ima posle da pije dosta vode zbog anestezije....zatvori ga u sobu i izadji jer ih svaki put čovek plaši svojim pokretima i počnu da se prevrću pod anestezijom i mogu da padnu sa neke visine ili stepenica.
Neka veterinar stavi kragnu to štiti od lizanja rane i od povrede glave kad počne da pada posle anestezije. Nije poželjno je da prostorija bude topla i vlažna poput kupatila jer to obara pritisak....prohladno je bolje dok ne izadje iz anestezije.
Transport samo u transporteru nikako drugačije.

inace mojoj drugarici su nestale dve macke.Jedna koja je nestala je mezimica,jer je prva i nema je vec mesec i po dana,a drugi je macor i nema ga oko 10ak dana ( on je otac mog malog ),bas je baxuzna...I sad je ostala sa dve macke...Jel mislite da ce makar macor da se vrati,posto ova jadna sigurno nece jer je predugo nema...

Ne može mačka da nestane, verovatno se nešto dogodilo treba da pretraži okolinu detaljno i zaviri svuda. Baš prekjuče sam zvao zoohigijenu da pokupe jednog mačka iz komšiluka.....tako se se nestaje.

12 sati da ne jede i 6 da ne pije vodu je sasvim dovoljno........i onako posle toga još toliko neće da jede.....ima posle da pije dosta vode zbog anestezije....zatvori ga u sobu i izadji jer ih svaki put čovek plaši svojim pokretima i počnu da se prevrću pod anestezijom i mogu da padnu sa neke visine ili stepenica.
Neka veterinar stavi kragnu to štiti od lizanja rane i od povrede glave kad počne da pada posle anestezije. Nije poželjno je da prostorija bude topla i vlažna poput kupatila jer to obara pritisak....prohladno je bolje dok ne izadje iz anestezije.
Transport samo u transporteru nikako drugačije.

Ne može mačka da nestane, verovatno se nešto dogodilo treba da pretraži okolinu detaljno i zaviri svuda. Baš prekjuče sam zvao zoohigijenu da pokupe jednog mačka iz komšiluka.....tako se se nestaje.

Hvala na detaljnom odgovoru :) pa i ja se sve nesto mislim da je 24h previse,mozda 17-18,ali bas 24h,mnogo je nekako....nego mi je veterinar rekao da je tu rizik jer kao posle moze da povraca i da mu se to vrati u pluca i da umre,tako nekako....ja sam mislila da kad dodjemo kuci da ga ostavim da bude u transporteru,naravno ne da mu zatvorim vratanca,ali da tu bude ako mu je lakse i da mu stavim neko cebence i slicno da moze udobno da mu bude,ja sam u stanu,nemam nikakve stepenice.....Problem je sto ja imam centralno i meni je u celom stanu toplo,ne znam gde bih ga onda,gde nije toplo.
A sto se drugarice tice,nazalost je pretrazila ceo kraj,sad koliko detaljno,ne znam,ali kaze da je gledala i nema ih.Pogotovo ta macka koja je prva nestala je jako snalazljiva i pametna i njoj je cudno da se ne vraca,sem ako joj se nesto nije desilo,a za macora sve misli da nije mozda otisao da se pari negde,s obzirom da nije kastriran

Dobar dan,
Molim, recite mi hitno,
kako se koristi ona trava za mačke, što se kupi u plastičnom tanjirižu i tu je neko zrnevlje?
znam da treba da sipam vodu, al ne znam koliko.
na pakovanju piše da ima 100g tog zrnevlja.
hvala:)

Meni je cini mi se, zato sto ne vodim racuna o zalivanju, mnogo brze propadala ta trava. Ja sam nekad davno jos cini mi se prevodila nesto sa nemackog, ali se ne secam uopste tacno.
Recimo da se prvi put zaliva sa 1/2 do 1/3 case vode, i onda na dva-tri dana sa po 1/3 case vode. Ali naglasavaju uvek da se ne sipa na jedno mesto, nego da se prska. Najbolje da pratis, da li je zemlja suva ili nasurot tome zasicena vodom. Ne izlagati direktnoj suncevoj svetlosti, a sada sunca i onako nema. :)
Mozda mozes da nadjes na googlu uputstvo na orginalnom pakovanju.

Hvala na detaljnom odgovoru :) pa i ja se sve nesto mislim da je 24h previse,mozda 17-18,ali bas 24h,mnogo je nekako....nego mi je veterinar rekao da je tu rizik jer kao posle moze da povraca i da mu se to vrati u pluca i da umre,tako nekako....ja sam mislila da kad dodjemo kuci da ga ostavim da bude u transporteru,naravno ne da mu zatvorim vratanca,ali da tu bude ako mu je lakse i da mu stavim neko cebence i slicno da moze udobno da mu bude,ja sam u stanu,nemam nikakve stepenice.....Problem je sto ja imam centralno i meni je u celom stanu toplo,ne znam gde bih ga onda,gde nije toplo.
A sto se drugarice tice,nazalost je pretrazila ceo kraj,sad koliko detaljno,ne znam,ali kaze da je gledala i nema ih.Pogotovo ta macka koja je prva nestala je jako snalazljiva i pametna i njoj je cudno da se ne vraca,sem ako joj se nesto nije desilo,a za macora sve misli da nije mozda otisao da se pari negde,s obzirom da nije kastriran
Zatvoris vratanca. :) Problem je kad je jos uvek osamucen i nema snage i tetura se od anestezije, nece on znati da ne sme nigde da se penje. Ovog mog kad sam pustila da proseta nakon nekog vremena, prvo sto je uradio je pokusao da se popne na TA pec, i sto sam bila tik do njega i pratila ga u korak pa sam stigla da ga uhvatim i to jedva, inace bi pao i ne bi uspeo da se doceka kao uvek, verovatno bi se bas povredio.

Zatvoris vratanca. :) Problem je kad je jos uvek osamucen i nema snage i tetura se od anestezije, nece on znati da ne sme nigde da se penje. Ovog mog kad sam pustila da proseta nakon nekog vremena, prvo sto je uradio je pokusao da se popne na TA pec, i sto sam bila tik do njega i pratila ga u korak pa sam stigla da ga uhvatim i to jedva, inace bi pao i ne bi uspeo da se doceka kao uvek, verovatno bi se bas povredio.

Da zatvorim kad dodjemo kuci?Joj,a mislis da nece traziti da izadje i to?Jer smo ga nazalost razmazili i cim nije kako hoce,odmah mjauce nenormalno :)

Inace,da vas pitam nesto,imam malecni problem,naime mislim da sam previse navikla macka da jede tecnu hranu.Ja sam mu u poslednjih mesec dana,ako ne i jace,svaki dan davala uz granule i tecnu hranu ( mislim u odvojednim obrocima ) i on sad minimalno jede granule.Ja se trudim da ih menjam,nekad je to Royal Canin,nekad Whiskas,nekad neke koje kupujem kod ovih mojih u veterinarskoj apoteci,a to su sve kvalitetne granule,jer ne kupujem jeftine i on sve pojede samo prvi put kad mu sipam ,ostalih dana jede jako malo granule,a dzigericu,sirovo meso,tecnu hranu,rastura se od toga.Znam da su granule neophodne i ne znam sad kako da izmanipulisem da ih vise jede.Dok nisam pocela sa ucestalom tecnom hranom,jeo je mnogo vise granula.

jel mrsav ko grana? jel jede sve ostalo sto mu uz granule dash?
nemas frku ako je normalne tezine
nas macan je kastiran, ali nije dobio na tezini previse
upravo zato sto mu variramo hranu - granule ima uvijek, a ostalo
dobija svaki dan ponesto i gledamo da je raznovrsno
rezultat je da nije alav i nema frku oko toga da ce ostat gladan
pa se i ne ozderava : )

jel mrsav ko grana? jel jede sve ostalo sto mu uz granule dash?
nemas frku ako je normalne tezine
nas macan je kastiran, ali nije dobio na tezini previse
upravo zato sto mu variramo hranu - granule ima uvijek, a ostalo
dobija svaki dan ponesto i gledamo da je raznovrsno
rezultat je da nije alav i nema frku oko toga da ce ostat gladan
pa se i ne ozderava : )

Nikako :) cak je malkice buca,ali je problem sto jede sve sem granula,tecnu hranu,sirovo meso, itd sve to obozava i puno pojede,ali jako malo granula jede,pa se plasim da se skroz od njih ne odvikne,to ne valja,jer sam cula da su granule i zdravije od tecne hrane.Ovaj mali tek treba da bude kastriran i obozava da jede sve gore navedeno,u sekundi sljusti :) i moram naci nacin da jede malo vise granule

Da zatvorim kad dodjemo kuci?Joj,a mislis da nece traziti da izadje i to?Jer smo ga nazalost razmazili i cim nije kako hoce,odmah mjauce nenormalno :)
Zavisi koja ce se anestezija primeniti, ne znam kako je kod inhalacione anestezije, kod injekcione anestezije mogu da ti daju macku, kao sto je bilo u mom slucaju, jos uspavanu da je takvu vodis kuci. U transporteru zatvorenom je odvedes i ako i budes u narednih par sati otvarala da vidis da li je dejstvo anestezije potpuno proslo to cinis uz nadzor. Jer se mace, kad su tako omamljene, cesto uspanice jer ne znaju sta im je, a osecaju se bespomocno. I onda bi da se popnu negde, bilo gde, a nemaju snage ni da odskoce, ni da se docekaju na noge kad padnu. I zato zatvoris i ne mislis. Neka mjauce, nema to veze.
Moj macak je nakon nekih osam sati bio stabilan na nogama i pustila sam ga da spava sa nama na krevetu, ali sam se stalno budila da vidim gde je i kako je.
I jos jedno upozorenje, ono sto meni nije palo na pamet, proveri povremeno da li je prostirka morka. Ja sam tek pred kraj malte ne primetila da je skroz mokra, ko zna kad je urinirao, mozda jos kad je bio pod anestezijom, ne verujem da je samo izbalavio. I ja sam ga osam sati drzala tako. :(

A to za raznovrsnost u ishrani moze da bude mac sa dve ostrice. Mislim da to zavisi od macke do macke.
Moj macak je mnogo vise jeo dok mu je bilo sve dostupno, svedski sto varijanta, pa sam mu udovoljavla, kad nece nesto iz prve, to ide ulicnim mackama, a njemu nesto drugo. A tako iz cista mira nekad nece meso da jede, to sam provalila nece uglavnom kad je raskuvano, ili nece neku kesicu, pa proveram datum proizvodnje, hoce neku drugu...
I ja sam se vodila mislju da je alav zato sto je izlazio napolje, pa je navikao da jede sto vise kad mu je hrana dostupna, dok je napolju nema klope. Mislila sam da ce, kad sam ga zatvorila u stan i brzo nakon toga i kastrirala, nauciti da je hrana stalno dostupna i da nece imati potrebe da da toliko jede. Medjutim to se do dana danasnjeg nije desilo, nakon godinu dana. Cak mi se cinilo da mu je posle kastracije porastao apetit, ali nisam nasla nigde na netu podatke ili statistiku da se to inace desava mackama. Jesam samo na jednom mestu, da se nesto cesce kod muzjaka koji se kastriraju nakon starosti od godinu dana, poveca malo apetit, ali na nekoliko nedelja, posle se vraca u normalu, sto u slucaju mog macka nije bio slucaj. I jos me mm stalno kritikuje, da smanjim sa klopom, da ne tovim macku kao da cu da je koljem, a ja sam tako bila sigurna, znam ja moju macku. :lol:
Na kraju sam morala da mu sve vise ogranicavam jelovnik, da mu dajem manje da jede da bi skinuo sad vec kilograme.
Znaci bio je star godinu i po dana, i bio je tezak 3.9kg i veterinarka me je prostrerila pogledom i skrenula paznju da gledam na pakovanju tabelu koliku gramazu da mu dajem. Sad je tezak 5.5kg, nakon godinu dana. Ali on je sitne gradje, malu glavu ima uska ramenca, sve mu je u stomaku, i onako mu visi salce. Tako da vodi racuna, tvoj macak mozda nije sitne gradje, ali ne daj mu da se mnogo ugoji. Skidanje kilaze je mnogo teze i sporo ide i ne sme ni da se pozuruje da ne bi stradala jetra.

Uh koliki post. Spremam se da odem malo odavde, pa da kazem sve sto imam/ :lol:

Poslednja izmena:
Nikako :) cak je malkice buca,ali je problem sto jede sve sem granula,tecnu hranu,sirovo meso, itd sve to obozava i puno pojede,ali jako malo granula jede,pa se plasim da se skroz od njih ne odvikne,to ne valja,jer sam cula da su granule i zdravije od tecne hrane.Ovaj mali tek treba da bude kastriran i obozava da jede sve gore navedeno,u sekundi sljusti :) i moram naci nacin da jede malo vise granule

pa nisu zdravije
granule su nuzno zlo, realno
zamisli da ti stalno klopash smoki i razne dehidrate
jel bi ti to bilo zdravije do svjeze klope?

- - - - - - - - - -

A to za raznovrsnost u ishrani moze da bude mac sa dve ostrice. Mislim da to zavisi od macke do macke.
Moj macak je mnogo vise jeo dok mu je bilo sve dostupno, svedski sto varijanta, pa sam mu udovoljavla, kad nece nesto iz prve, to ide ulicnim mackama, a njemu nesto drugo. A tako iz cista mira nekad nece meso da jede, to sam provalila nece uglavnom kad je raskuvano, ili nece neku kesicu, pa proveram datum proizvodnje, hoce neku drugu...
I ja sam se vodila mislju da je alav zato sto je izlazio napolje, pa je navikao da jede sto vise kad mu je hrana dostupna, dok je napolju nema klope. Mislila sam da ce, kad sam ga zatvorila u stan i brzo nakon toga i kastrirala, nauciti da je hrana stalno dostupna i da nece imati potrebe da da toliko jede. Medjutim to se do dana danasnjeg nije desilo, nakon godinu dana. Cak mi se cinilo da mu je posle kastracije porastao apetit, ali nisam nasla nigde na netu podatke o tome. Jesam samo na jednom mestu, da se nesto cesce kod muzjaka koji se kastriraju nakon starosti od godinu dana, poveca malo apetit, ali na nekoliko nedelja, posle se vraca u normalu, sto u slucaju mog macka nije bio slucaj. I jos me mm stalno kritikuje, da smanjim sa klopom, da ne tovim macku kao da cu da je koljem, a ja sam tako bila sigurna, znam ja moju macku. :lol:
Na kraju sam morala da mu sve vise ogranicavam jelovnik, da mu dajem manje da jede da bi skinuo sad vec kilograme.
Znaci bio je star godinu i po dana, i bio je tezak 3.9kg i veterinarka me je prostrerila pogledom i skrenula paznju da gledam na pakovanju tabelu koliku gramazu da mu dajem. Sad je tezak 5.5kg, nakon godinu dana. Ali on je sitne gradje, malu glavu ima uska ramenca, sve mu je u stomaku, i onako mu visi salce. Tako da vodi racuna, tvoj macak mozda nije sitne gradje, ali ne daj mu da se mnogo ugoji. Skidanje kilaze je mnogo teze i sporo ide i ne sme ni da se pozuruje da ne bi stradala jetra.

Uh koliki post. Spremam se da odem malo odavde, pa da kazem sve sto imam/ :lol:

pa nije raznovrsnost kad ga juris sa sosicem po stanu
a on nece...pa se sazalis i das mu kavijar
vec kad mu serviras danas jedno, sutra drugo...
pa nek jede ako oce, ako nece...nek ulovi sebi rucak
zaboli me patka
ni meni niko ne titra :lol:

inace nase cudovistance sad ulazi u, mislim, 4 godinu...normalne je tezine
u odnosu na svoju, sitniju gradju, i apretit mu je normalan
a jede sta mu dam...tako je navikao od malena
nema kod mene izvolijevanja
osim njega imamo psa i dva tvora
kad bi se svi prenemagali mogli bi se polako razilaziti
jer opstali, financijski, ne bismo :P

Poslednja izmena:
pa nisu zdravije
granule su nuzno zlo, realno
zamisli da ti stalno klopash smoki i razne dehidrate
jel bi ti to bilo zdravije do svjeze klope?

- - - - - - - - - -

pa nije raznovrsnost kad ga juris sa sosicem po stanu
a on nece...pa se sazalis i das mu kavijar
vec kad mu serviras danas jedno, sutra drugo...
pa nek jede ako oce, ako nece...nek ulovi sebi rucak
zaboli me patka
ni meni niko ne titra :lol:
Pa ima malo toga sto je on kao mali bio nesto bolestan, neki virus, i veterinarka kaze -dobro je da hoce da jede. I meni se to tako urezlo, nisam ni razmisljala sta to tacno znaci, pa sam bukvalno upadala u paniku kad bi odbio neki sosic, kao da nije nesto bolestan. Kad jede, mirna sam, trebalo mi je dosta vremena da izadjem iz tog tripa. :rumenko:

A granule nisu uopste tako lose, zato sto su izbalnsirane sasvim dobro sto se tice minerala, vitamina, proteina, nazalost ima nepotrebnih UH, ali su kvalitetnije kesice mnogo skluplja varijanta ako ces njime da ih hranis. Ako ces meso opet treba dodavati kalcijum, sta jos ne znam..

Poslednja izmena:
Meni niko nije rekao 24h, svi ili 12, ili 6... Kitty je isla kod Magasa, pa nije jela samo 6h

...Ne znam kako sam videla samo poruku o tome koliko ne treba da jedu, a ove sve eseje sam preskocila o.O

Vidim da se pisalo i o hrani, pa da dodam svoje iskustvo, Kitty jede samo geanule, desi se da joj dosade neke, pa moram da promenim, meso ne voli uopste (pojede ako joj se da jednom u 100 godina, inace nece), konzervice ne voli, ribi nece ni da pridje... Isto tako znam da su neke macke navucene na jednu vrstu granula i da nece nista osim njih

Poslednja izmena:
inace nase cudovistance sad ulazi u, mislim, 4 godinu...normalne je tezine
u odnosu na svoju, sitniju gradju, i apretit mu je normalan
a jede sta mu dam...tako je navikao od malena
nema kod mene izvolijevanja
osim njega imamo psa i dva tvora
kad bi se svi prenemagali mogli bi se polako razilaziti
jer opstali, financijski, ne bismo :P
Kako je to divno. Jos ocekujes i bebu, kod vas ce tek biti bas veselo. :heart:

Macan nam je malkice sepuckao na prednju sapicu juce i prekjuce , ali ne ozbiljno , onako se slabo oslanjao na samu sapicu, moslili smo da je mozda prikljestio necim sapu i da ce ga proci , jer se nista nije videlo .. Jutros je bio skoro dobro , jedva se videlo da malko sepucka , a kad smo se vratili s posla i iz nabavke - otecena sapica ! Ozbiljno šepa :(
I dalje se nista ne vidi , ali sad je kasno za lokalnog vet-a..
.I pitam se - ako macki treba dati antibiotik , mora li to bas injekciom ? Ili moze kao psu- neka pilula , tableta , kao ljudima ? Mislim , svaki dan ici na bockanje , minimum 5 dana :( jadna izbušena maca i nas dvoje svaki dan jurimo s posla ( naravno - moramo da izadjemo na vreme a ne da radimo prekovremeno) da stignemo po macku , pa kod vet-a jer radi do 17,30 ili tako nesto...
Ako sutra ne bude bolje kad se vrnemo s posla, idemo na pregled , mi tu nista ne vidimo ...Macak nam daje sapicu da pipkamo i gledamo ... samo je malo otecena , iznad prstica...Ma macak je andjeo...noktice uvlaci kad se s nama igra ... Jede dobro , pa se ne brinem previse . Valjda da je nesto ozbiljno ne bi tako lepo ruckao :)

Mackama se obicno prepisuje sirup amoksicilin ili amoksiklav, i najcesce ne mora 5 dana spricanja, nego dobijaju depo-preparate svaki drugi dan ako se proceni da moze da potraje. Ali pitanje je li to uopste za antibiotike, ne bih rekla.

Macak danas ne sepa :) A taman smo nazvali usput iz kola vet-a , da pitamo dokle danas radi ako maca sepa , kad on - lepo se oslanja na sapicu ... ne bas 100% ali hoda , sedi , koristi je ...skoro 80% i otok je splasnuo:) Tako da verujem da se se samo srediti ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back