A to za raznovrsnost u ishrani moze da bude mac sa dve ostrice. Mislim da to zavisi od macke do macke.
Moj macak je mnogo vise jeo dok mu je bilo sve dostupno, svedski sto varijanta, pa sam mu udovoljavla, kad nece nesto iz prve, to ide ulicnim mackama, a njemu nesto drugo. A tako iz cista mira nekad nece meso da jede, to sam provalila nece uglavnom kad je raskuvano, ili nece neku kesicu, pa proveram datum proizvodnje, hoce neku drugu...
I ja sam se vodila mislju da je alav zato sto je izlazio napolje, pa je navikao da jede sto vise kad mu je hrana dostupna, dok je napolju nema klope. Mislila sam da ce, kad sam ga zatvorila u stan i brzo nakon toga i kastrirala, nauciti da je hrana stalno dostupna i da nece imati potrebe da da toliko jede. Medjutim to se do dana danasnjeg nije desilo, nakon godinu dana. Cak mi se cinilo da mu je posle kastracije porastao apetit, ali nisam nasla nigde na netu podatke ili statistiku da se to inace desava mackama. Jesam samo na jednom mestu, da se nesto cesce kod muzjaka koji se kastriraju nakon starosti od godinu dana, poveca malo apetit, ali na nekoliko nedelja, posle se vraca u normalu, sto u slucaju mog macka nije bio slucaj. I jos me mm stalno kritikuje, da smanjim sa klopom, da ne tovim macku kao da cu da je koljem, a ja sam tako bila sigurna, znam ja moju macku.

Na kraju sam morala da mu sve vise ogranicavam jelovnik, da mu dajem manje da jede da bi skinuo sad vec kilograme.
Znaci bio je star godinu i po dana, i bio je tezak 3.9kg i veterinarka me je prostrerila pogledom i skrenula paznju da gledam na pakovanju tabelu koliku gramazu da mu dajem. Sad je tezak 5.5kg, nakon godinu dana. Ali on je sitne gradje, malu glavu ima uska ramenca, sve mu je u stomaku, i onako mu visi salce. Tako da vodi racuna, tvoj macak mozda nije sitne gradje, ali ne daj mu da se mnogo ugoji. Skidanje kilaze je mnogo teze i sporo ide i ne sme ni da se pozuruje da ne bi stradala jetra.
Uh koliki post. Spremam se da odem malo odavde, pa da kazem sve sto imam/