Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svim. :) Treba mi pomoć, a ne bih baš da otvaram novu temu. Neko nam je ubacio u dvorište malo mače. Progledalo je i deluje zdravo i razigrano je, ali imamo mali problem sa hranjenjem, pošto neće da pije mleko. Pije vodicu normalno i hoće da jede meso (mada mu baš i ne prija), ali mleko ni da lizne. Nema temperaturu, ne povraća, kaki normalno (mada je juče imalo malo krvi u govancetu, ali ne i danas - rekoše nam da je to zbog ishrane). :( Da li neko zna da li postoji nešto što bi moglo da mu donekle zameni mamino mleko? :( Bilo kakav savet je dobrodošao. :)

http://forum.krstarica.com/showthread.php/553151-pronađeni-mačići-UPOMOĆ

Pozdrav svim. :) Treba mi pomoć, a ne bih baš da otvaram novu temu. Neko nam je ubacio u dvorište malo mače. Progledalo je i deluje zdravo i razigrano je, ali imamo mali problem sa hranjenjem, pošto neće da pije mleko. Pije vodicu normalno i hoće da jede meso (mada mu baš i ne prija), ali mleko ni da lizne. Nema temperaturu, ne povraća, kaki normalno (mada je juče imalo malo krvi u govancetu, ali ne i danas - rekoše nam da je to zbog ishrane). :( Da li neko zna da li postoji nešto što bi moglo da mu donekle zameni mamino mleko? :( Bilo kakav savet je dobrodošao. :)

Imaš ceo postupak ovde, prvo ustanovi koliko je staro... Ishrana malih mačića

Takodje pogledaj i ovo, a toplo preporucujem, ako ti nesto nije jasno, da se uclanis i pitas ga licno, bez uvrede ikome, on je najiskusniji mackar koji je ikad pisao na ovom forumu. https://groups.google.com/forum/?hl=en-GB&fromgroups#!topic/volim_mace/C7NX0PbOt5E

:D

396947_489470424402839_1303168961_n.jpg

Mislim da nam zaista treba lepljiva tema (možda više uputstvo) tipa "Ishrana i nega vrlo malog mačeta" ili "Šta sa nađenim mačetom".
Primećujem da se ovo vrlo često dešava, a novopečeni vlasnik nema vremena da mnogo traži po temama kad je mače gladno ili bolesno.
Treba objasniti kako odrediti starost mačeta, pol, čime se u kom periodu može hraniti, kako ga očistiti od parazita, kad mu je vreme za vakcinaciju i tako neke osnovne stvari koje bi bile prva pomoć i sirotim mačićima i ovim ljudima velikog srca.
Šta kažu moderatori?

Ima ina FB grupa za udomljavanje maca....meni je strasno sto se ovo desava ...bilo bi idealno kada bi drzava dala pare da se sve macke i psi sterilisu pogotovo ludatlice ,..to se desilo kod mene u gradu jedna VET stanica je dobila donaciju za free sterilizaciju ja sam odnela 5 mojih zenki ali uvek se nadje neko mace koje udomim.

Dobro jutro, ja bih da se uključim u ovu prelepu temu, jer je vrlo verovatno da ću dugo da ćaskam sa vama.
Od juče popodne moj život ulepšava i krasi jedna MIA. Postaviću njene fotke u ovu temu malo kasnije: http://forum.krstarica.com/showthread.php/324926-Predstavite-svoje-mace/page43
To je mala, mala bela pufna, (persijska maca) sa linijicom na glavi - crne boje, koje li druge heheheh :)
Ok, za sad sam joj kupila royal canin baby cat (piše na vrećici od 1 do 4 meseca, pa ću se najradije pridržavati, da ne pametujem), mislila sam da kupim i pakovanje Royal Indoor - iako je za odrasle, da joj ubacim po koju granulu u obrok, jer Mia živi u stanu? Ona to super ručka, voli da ručka i sretna je s tom hranicom :) Tako da za sad stajemo na njoj. Videh da za kasnije ima kitten od 4 do 12 meseci. Lepo, sve su smislili, pa ja ne moram :D
Moja beby cat Mia je rođena 27.5.2012. dakle malecka je baš.

Nekoliko pitanjaca ću postaviti, da bih sve uradila kako valja (imam taj običaj da sa životinjama sve do perfekcije radim da budu jako sretne :) )

1. očistiću je danas od parazita - kupiću pastu za mačiće. (Ako ima, jer ja radim sa psima, znam da ima za kučiće hahahh) - nije pitanje nego znači, kako bi na drugo pitanje bio lakši odgovor :D
2. Kad da je vakcinišem i da li je to ista petovalentna kao za pse? (Rođena je pre 5 nedelja, računam ako je kao kod štenaca, za tri dana treba da je vakcinišem prvi put)
3. Kad je revakcina?
4. Da li je hrana koju joj dajem dobra za nju?
5. Da li postoji posip za koji bi trebalo da znam da nije dobar prema macinom zdravlju?
6. s tim da je bele boje po licu, već sad ima žute brkove i ispod očiju (zapravo celu facu jer joj je jako malecka faca hehehe) - Koji preparat, koji je proizvođač? Da li je dobar "Angels glow" to sam pronašla da savetuju, ali ako je neko već koristio, biće mi draže da znam i iz iskustva?
7. Za ili Protiv briskanje okica i nosića kamilicom?
8. Koja četka je dobra za persijsku macu staru 5 nedelja? (ona se ne linja još..)

Verovatno će odgovori na ova pitanja još nekome koristiti, pa zato HVALAAA :D

A ovo pitanje je namerno odvojeno, jer je stvar izbora:
Da li je u redu da ona spava sa mnom u krevetu, s tim će isto raditi ako je naviknem i kad poraste. Meni je u redu što se tiče druženja s njom, ali pitam zbog dlaka, spavanja i mogućeg udisanja...? :)

Pozdrav svima, hvala na odgovorima, i pomoći, i papa :) T.

Dobro jutro, ja bih da se uključim u ovu prelepu temu, jer je vrlo verovatno da ću dugo da ćaskam sa vama.
Od juče popodne moj život ulepšava i krasi jedna MIA. Postaviću njene fotke u ovu temu malo kasnije: http://forum.krstarica.com/showthread.php/324926-Predstavite-svoje-mace/page43
To je mala, mala bela pufna, (persijska maca) sa linijicom na glavi - crne boje, koje li druge heheheh :)
Ok, za sad sam joj kupila royal canin baby cat (piše na vrećici od 1 do 4 meseca, pa ću se najradije pridržavati, da ne pametujem), mislila sam da kupim i pakovanje Royal Indoor - iako je za odrasle, da joj ubacim po koju granulu u obrok, jer Mia živi u stanu? Ona to super ručka, voli da ručka i sretna je s tom hranicom :) Tako da za sad stajemo na njoj. Videh da za kasnije ima kitten od 4 do 12 meseci. Lepo, sve su smislili, pa ja ne moram :D
Moja beby cat Mia je rođena 27.5.2012. dakle malecka je baš.

Nekoliko pitanjaca ću postaviti, da bih sve uradila kako valja (imam taj običaj da sa životinjama sve do perfekcije radim da budu jako sretne :) )

1. očistiću je danas od parazita - kupiću pastu za mačiće. (Ako ima, jer ja radim sa psima, znam da ima za kučiće hahahh) - nije pitanje nego znači, kako bi na drugo pitanje bio lakši odgovor :D
2. Kad da je vakcinišem i da li je to ista petovalentna kao za pse? (Rođena je pre 5 nedelja, računam ako je kao kod štenaca, za tri dana treba da je vakcinišem prvi put)
3. Kad je revakcina?
4. Da li je hrana koju joj dajem dobra za nju?
5. Da li postoji posip za koji bi trebalo da znam da nije dobar prema macinom zdravlju?
6. s tim da je bele boje po licu, već sad ima žute brkove i ispod očiju (zapravo celu facu jer joj je jako malecka faca hehehe) - Koji preparat, koji je proizvođač? Da li je dobar "Angels glow" to sam pronašla da savetuju, ali ako je neko već koristio, biće mi draže da znam i iz iskustva?
7. Za ili Protiv briskanje okica i nosića kamilicom?
8. Koja četka je dobra za persijsku macu staru 5 nedelja? (ona se ne linja još..)

Verovatno će odgovori na ova pitanja još nekome koristiti, pa zato HVALAAA :D

A ovo pitanje je namerno odvojeno, jer je stvar izbora:
Da li je u redu da ona spava sa mnom u krevetu, s tim će isto raditi ako je naviknem i kad poraste. Meni je u redu što se tiče druženja s njom, ali pitam zbog dlaka, spavanja i mogućeg udisanja...? :)

Pozdrav svima, hvala na odgovorima, i pomoći, i papa :) T.

Dobro nam dosle, devojke, :) Ne sumnjam da ces sve da uradis savrseno, za toliko te vec znam. ;)

2. i 3.Procedura sa ciscenjem i vakcinacijom je slicna, vakcinu ce ti vet preporuciti. Ali ipak sacekaj 5-6 dana od ciscenja.
4.Dobra je RC.
5.Ima tema o posipima.
6.AG hvale ovi sa maltezera, za mace vec ne znam.
7.PROTIV kamilice! Bolje fizioloski rastvor, ako zatreba i 3% borna kiselina, trunje kamilice moze da napravi vise stete nego koristi a nema sanse da se profiltrira kako treba.
8.Svakako je navikavaj na cetkanje, moraces to redovno da radis. Za pocetak ona mekana za (ljudske) bebe a postoji i furminator za dugodlake zivotinje, na tvom mestu bih ga uzela u razmatranje. Bitno je da mozes da je rascesljas, da odstranis sve cvorice.

Odvojeno pitanje... Vidis nas ovde gomilu zivih i zdravih! :scepanje:

Za sve ostalo, pogledaj ovde: http://www.scribd.com/doc/65533146/Ponesto-o-Mackama-latin ili ga pitaj, ako mi ovde ne znamo, ovde: https://groups.google.com/forum/?hl=en-GB&fromgroups#!forum/volim_mace A gvirni i na temu o persijanerima, jeste zamrla ali mozda se aktiviraju ako vide novu damicu. Samo mi nije jasno zasto su odvojili tako malo mace. :(

Ok, nećemo kamilicu, jeste stvarno, nisam ni razmišljala o mrvicama u kamilici. Kupiću fiziološki, to ionako koristim kod pasa.
Kupila sam danas Eye care od Trixie-a, i šampon za mačiće, mada je neću kupati, jer miriše kao prava beba.
furminator imam, za kuce, mislila sam da možda ima neka baš specijalna, ja sam na mojoj persijskoj koju sam imala od svoje 4 do 19 godine koristila češalj sa širokim zubima, i bio joj je extra, ali rekoh, napredovala tehnologija, mora da ima nešto novo :D
Da, i Milicu smo četkali bar 3 puta dnevno, ali ona je obožavala jer je to bilo kao maženje :D

Ok, onda nećemo menjati mesto boravka i krevetac, neka bude na mom krevetu :D

Ok, čistim je večeras, a pročitala sam na glupom sajtu pet centra da se bockaju tek sa 8 nedelja (!?) a revakcina posle 2 nedelje...
Pa 8 nedelja je jako kasno po meni, ako je kao kod štenaca, onda je prva sa 5 nedelja, druga sa 8... Ne znam...
Ok, moram da je čipujem, kupila sam transporter (onaj kao tašna a ne onaj lastični - u njima se tumbaju!)
Kupila sam još i činijice, i posip i eye care, šampon, igraačku "metlicu", litter box i ostalo mi je da kupim ogrlicu kad malo poraste, neku posebnu četku ako postoji, i šta ja znam, još gomilu igračaka :D

E dobro da si mi rekla. pogledaću svakako sve o SVEMU :) Samo malo vremena da uhvatim :D

I da, glavno sam zaboravila, (a podsetim se svaki momenat kad mi se Mia krene penjati uz nogu) makazice za nokte za nju da kupim (imam za moje pse, ali napako, ogromne su, videla sam da ima male makaze za valda male životinje hahahah)

Vakciniši ti mačku na vreme, to što piše po literaturi često ume da zbuni čitaoca. Tačno je da je prva vakcina sa 8 nedelja.....ali to je podatak za mače koje sisa a mače na čvrstoj hrani više ne dobija pasivni imunitet preko mleka.i imunitet polako pada. Ne kupaj nevakcinisano mače i ne seci nokte.
Neke korisne stvari Saveti za mačke

Poslednja izmena:
Pa da, ja i štence vekcinišem sa 5 nedelja jer tada prestaju da sisaju.
Lepo, otići ću u petak da kupim vakcinu i superiška, pa onda revakcina za dve nedelje od tad.....
Da ne sečem nokte nikad ili samo dok je ne vakcinišem? :eek: nokte ću joj morati seći jer nema gde da ih sama potroši, a sekla sam ih i mojoj Milici, jer je ceo život bila u kući...

new folder, ne razumem zašto bih trebalo da čitam te savete kad je moja Mia starija od svega navedenog tamo?
Mislim, ja nemam nikakav problem sa njom, sa njenom ishranom, ona jede Royal Canin Baby Cat granule, pije i vodu i mleko.
ona ima 5 nedelja, odlično se ponaša, u tim savetima za mačke je sve za novorođene mace bez mame, a moja Mia je sve provela sa majkom, i kao što je i običaj, sa 5 nedelja se odvaja.
Nikad nisam imala problem da sa 5 nedelja odvojim bebu od majke, jer tada samostalno jedu, piju, čiste se, kake, piške.
Svejedno, hvala na savetu, ali nema tu ništa za moje mačence.
Jedino eto što ću je u petak vakcinisati. Tad će imati 6 nedelja.

new folder, ne razumem zašto bih trebalo da čitam te savete kad je moja Mia starija od svega navedenog tamo?
Pardon, greškom sam stavio drugi link o ishrani to je za novorodjene, sad sam ispravio gore.....
Lepo, otići ću u petak da kupim vakcinu i superiška, pa onda revakcina za dve nedelje od tad.....
Revakcina je za 4 nedelje ne za dve, drugo gde to kupuješ vakcinu, kod vakcina postoji tkz. "hladni lanac" transporta što znači da vakcine ne izlazi iz frižidera. Nemoj da nabavljaš ništa ispod ruke, ni ove kod veterinara nisu baš sigurne i oni se bave biznisom.

Nikad nisam imala problem da sa 5 nedelja odvojim bebu od majke, jer tada samostalno jedu, piju, čiste se, kake, piške.
Možda ti nisi imala problema ali to nije uvek tako....malotelesno mače na taj način prerano ostaje bez imuniteta pa je rizik da zakači nešto mnogo veći, zato mora odmah vakcina....samo što retko ko se seti da to uradi.

Za imunitet mačića od presudne važnosti je da majka prethodno bude vakcinisana, tako se povećani imunitet putem mleka prenosi na mačiće. To je pravilo broj 1 imunizacije malih mačića, praktično prime "vakcinu" čim se rode.

Poslednja izmena:
NF, Mia je kucna maca koja nece izlaziti, nema gde da potrosi nokte i nije bas da joj od njih zivot zavisi kao recimo mojim ljutim zverovima koji od svih prostorija smeju da ulaze u moj magacin i komsijsku stalu a ako nisu zadovoljni hranom, caskom ulove dopunu.

Mačka čim ustane naoštri nokte na grebalici, to je prvo što urade kad otvore oči. Sama se brine ona o tome....samo nije problem u tome.....bez kandži nema zadržavanja u stabilnom položaju u kritičnim trenucima gde može da padne sa visine. Tako padaju stalno sa spratova i terasa, samo se okliznu i gotovo. Seča kanži je narušavanje prirodne karakteristike mačke. Vlasnici se teše da tako čine dobro mački jer ne zna da održava nokte a u stvari ne žele da im grebe nameštaj i njih same. Mačka je prilično samostalna životinja, sama se pere, šiša i seče nokte....čak i uredno koristi toalet.....menja kanale na daljinskom i koristi fb.

Sve je to lepo u teoriji, ali moji macani imaju grebalicu koju ignorisu, jedna fotelja im je prepustena na milost i nemilost ...

Svejedno moram da im skracujem vrhove noktiju jer se svuda, nehoticno, zakace.

Poslednja izmena:
Govorio sam generalno za domaće mačke, imam jednog persijskog mačora njihova dlaka je specifična supermekana ali teška za održavanje. Teško se uklanja iz prostora gde se zakači, lagana je i leti kao paperije u vazduh. Pogotovu sada po ovim vrućinama se mačke linjaju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back