Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pozitivno

ima nas raznih, neko uzima macku iz mode, jer je sad popularno da se ima pas ili macka, a ne zato sto vole.
ima nas raznih i ne vredi da se raspravlja o tome.
svako ima svoje misljenje. njoj ako je maca toliko besna onda se verovatno ne birne lepo o njoj i macka onda ni nije za nju.

tako je ,apsolutno se ne slažemo, jer po tvojoj logici bolje je da mače bude 24h samo na ulici, gladno i promrzlo, uplašeno,često šikanirano, pregaženo i isprepadano nego da joj neko pruži 6 sati dnevno ljubavi i konstantu negu, pažnju, hranu i sve ostalo. ja ne smtram da je tako.
pri tom se ne slažem sa tvojom računicom od 6 sati (mislim, ako ćemo da banlizujemo i dok spava sa mnom u krevetu to je vreme koje ne provede sama )

naci, Vuk bi se kroz prozor bacio da ga gnjavimo sest sati dnevno...
s tim da ja radim od kuce i tocno vidim kako oni provode dan;
spavaju, jedu, igraju se medjusobno - macak, pas i tvorici...u svim mogucim kombinacijama...
i komuniciraju s nama kad zele; uvale se da se maze, igraju...da spavaju kod nas, al to nije ni
dva, tri sata aktivno...mislim, spavanje ne racunam...to mogu ko da su puhovi... : )))

naci, Vuk bi se kroz prozor bacio da ga gnjavimo sest sati dnevno...
s tim da ja radim od kuce i tocno vidim kako oni provode dan;
spavaju, jedu, igraju se medjusobno - macak, pas i tvorici...u svim mogucim kombinacijama...
i komuniciraju s nama kad zele; uvale se da se maze, igraju...da spavaju kod nas, al to nije ni
dva, tri sata aktivno...mislim, spavanje ne racunam...to mogu ko da su puhovi... : )))

sad si me razočarala
ja 2 sata dnevno treniram samo gašu , 2 sata minju, i jedan sat imaju zajednički trening
dok gledam prvi dnevnik rts-a četkam minju, treći dnevnik rezervisan je za gašu
dok gledam seranove četkam naizmenično gašu pa minju
vikendom je druga priča naravno : )))

sad si me razočarala
ja 2 sata dnevno treniram samo gašu , 2 sata minju, i jedan sat imaju zajednički trening
dok gledam prvi dnevnik rts-a četkam minju, treći dnevnik rezervisan je za gašu
dok gledam seranove četkam naizmenično gašu pa minju
vikendom je druga priča naravno : )))

pa je...lako je tebi...ja ih imam petero...
i znas sta, ebe mi se...nek se sami zabavljaju... :mrgreen:

Jos malo o Neostomosanu:

Pitanje: Neostomosan
Postovani, mazali smo macku staru 4 godine (3.5kg, sterilisanu) rastvorom ampule protiv buva u litru vode (naknadno sam nasla na internetu da se zove Neostomosan). Vec u startu maca se pocela ponasati cudno, trzati se, neartikulisano trcati. Mislili smo da je to zbog buva koje imaju konvulzije, i
uopste, zbog neprijatnog osecaja na kozi, neprijatnog mirisa. Potom je maca, po obicaju, odsetala, i dosla kuci tek sutradan ujutru, u tuznom stanju. Potpuno 'iskrivljena' pri hodu, kao da su joj zadnje noge oduzete (nalik macki koja se budi iz anestezije, pa nije sasvim 'uskladjena'), medjutim, sa naglim trzajima, potpuno neartikulisanim, mjaucima, skokovima, obrtanjima. Potpuno izoblicenog izraza. Kao i inace kod macke koju boli, zavuce se iza kreveta, gde je mracno i skrovito. Medjutim, otuda se konstantno cuju trzaji, ona se nekontrolisano povredjuje. Mislili smo da su je kola mozda udarila, a kako je jela i pila, smatrali smo ...
Odgovor
Simptomi koje ste opisali u vidu konvulzija liče na trovanje neostomosanom kada se on unese u digestivni trakt (pojede). Ti simptomi se mogu izbeći tako što mačku sprečavate da liže posle nanošenja leka i izbegavate nanošenje leka oko usta i očiju.
Što se tiše simptoma koji ukazuju na bol a Vaša mačka izlazi na ulicu i izvan vaše kontrole postoji i mogućnost povrede koja je slučajno nastala u istom period kada I nanošenje leka i koju treba isključiti odgovarajućim pregledom.
U svakom slučaju kada god kupujete lek, posebno ako gad a tada niste upotrebljavali, podrobno se raspitajte o njegovom korišćenju, neželjenim posledicama i svakako njegovom nazivu i proizvođaču.

Stvarno mi nije bila namera da se zapodene prepirka oko toga je li bolje ili nije imati jednu ili vise ljubimaca. Sve je to individualno i ne treba da budemo ograniceni i toliko uskih pogleda na svet i zivot da ne mozemo da podnesemo i uvazimo tudje misljenje. Samo sam pitala za neki konkretan savet, ali dobro, hvala i na ovome.

Slazem se u potpunosti, samo sto kod nas ne sme da se prica ni o cemu. Navedes necije ime a oni te odmah brisu. Na stranim forumima, ljudi pisu otvoreno i navode puna imena i niko ne brise takve postove. Nakon toga idu komentari koji potvrdjuju ili osporavaju navedeno. Secam se bas da su na hrvatskom forumu komentarisali neku odgajivacnicu sa njenim punim imenom i adresom, cak je covek postavio i nekoliko slika iz te odgajivacnice. Radilo se o nehumanom drzanju macaka, o nehigijeni i kavezima pola metra sa metar u kojima zive. Zasto ne bi smo pricali o takvim stvarima? Ovde su ljudi koji cuvaju macke iz ljubavi, ne znam da li ima nekog ko ima odgajivacnicu, ne razmisljamo o tome da se prave farme macaka koje zive u uzasnim uslovima. Hocu da kazem, dokle vise precutkivanja, o losim veterinarima, o zlostavljanjima ....

Naprotiv, kad je u pitanju anti-kampanja potkrepljena ličnim negativnim iskustvom i same, kao vlasnici i ljubitelji životinja, podstičemo (mi, moderatorke na ovom forumu) priču. Što se tiče pozitivne kampanje, postoji deo foruma namenjen oglašavanju i način da se na forumu vidi reklama a da to ne predstavlja grubo kršenje pravilnika. Do tad, možemo uvek da damo preporuke koji veterinar recimo dobro radi sterilizaciju (Evo, javno ponavljam-sve pohvale za Magaša i Ristu) ili ortopediju (tu je Denis Novak bez premca, koliko znam) ali konkretne podatke, dok se pravilnik foruma ne promeni, ćemo i dalje morati da razmenjujemo na pp.

Mislim da ne bi trebalo da mislis da je glupost ako si pazljivo procitala sta sam napisala. Ljudi koji nemaju finansijske mogucnosti da imaju dve macke su ljudi koji nemaju za hleba ako im se mesecni troskovi povecaju za 18 evra. Ljudi koje 18 evra mesecno deli od gladi su ljudi kojima definitivno ne treba finansijska obaveza u vidu prilicno skupog kucnog ljubimca kao sto je macka. Hrcak, par tigrica - mozda. Macka - ne.

A ljudi koji "nemaju finansijske mogucnosti" zato sto moraju tih 1800 dinara mesecno da potrose na krpice koje ce jednom obuci, obogacivanje kolekcije sminke za jos 5 nijansi pored postojecih 55 koje vec imaju, ispijanje kafe po fensi kaficima itd, mogu da uzmu jos jednu macku ali nece.

Da, postoji razlika između objektivnog nemanja mogućnosti i želje da se taj novac potroši na nešto drugo. U svakom slučaju, treba naći neku sredinu, tako da ni vlasnici ni ljubimci ne pate. Osim toga, što se tiče vremena koje im treba posvetiti, nađu oni i sami način da se zabave kad im ne posvećujemo pažnju, "moj" Mirko je
recimo zaratio sa metlom i mislim da je neće ostaviti na miru dok je potpuno ne očerupa. I to je, opet, destruktivno ponašanje u cilju skretanja pažnje na sebe ali kod nas je situacija nešto drugačija, on to radi dok se ja bavim papirologijom ili imam kupca, a kad mu baš dosadi da sedi sam u kancelariji, jednostavno se pokupi i ode kod rođaka, gde ga čeka sestra. Ali većinu vremena u kancelariji on provede u mom krilu, mada je to realno svega nekih sat-dva dnevno. Ostatak vremena provodi jednostavno ponašajući se kao mačka-igra se sa sestrom, lovi miševe, skitara i spava.

pozitivno

ima nas raznih, neko uzima macku iz mode, jer je sad popularno da se ima pas ili macka, a ne zato sto vole.
ima nas raznih i ne vredi da se raspravlja o tome.
svako ima svoje misljenje. njoj ako je maca toliko besna onda se verovatno ne birne lepo o njoj i macka onda ni nije za nju.

:ok: Ili su jednostavno nabasali na malog manijaka koji bi da non-stop bude u centru pažnje.

Poslednja izmena:
Stvarno mi nije bila namera da se zapodene prepirka oko toga je li bolje ili nije imati jednu ili vise ljubimaca. Sve je to individualno i ne treba da budemo ograniceni i toliko uskih pogleda na svet i zivot da ne mozemo da podnesemo i uvazimo tudje misljenje. Samo sam pitala za neki konkretan savet, ali dobro, hvala i na ovome.

Da si znala šta ćeš da pokreneš... :lol: Vrlo je jednostavno, neka nabave još jednu macu ili neka nađu načina da se ovoj koju imaju malo više posvete. I mačke, kao i ostala živa bića, imaju inividualne i potpuno različite potrebe. Oni su izgleda nabasali na neku zahtevnu. ;)

Dakle,
Kazete da je bolje imati dve macke
a opet zaboravljate autoritet
slazem se, lepo je da imaju drustvo, ali otkud znate kako ce starija macka odreagovati na mace, macka nece dirati malo mace, ali kad ga onjusi ako je istog pola znace da je to mace njena konkurencija
ako su razlicitog pola vrlo lepo ce se slagati a ako su istog pola imace konkurenciju pogotovu u vreme parenja,
dakle moje iskustvo, majka i cerka odrastale zajedeno a posle u vreme parenja razdvajali smo ih posto su se tukle:eek:
Opet svaka macka za sebe, sve zavisi od karaktera

i to sve izgleda zavisi od macke do macke. ljudi koji su nasli kiti imaju macora vec neko vreme, vrv bi zadrzali i nju da je on bolje podnosio njeno prisustvo. stalno je tukao iako je bila bas malo mace kad su je doneli, a jos je i zenka.
...ali hvla macku, da nije njegove netrpeljivosti, ne bih ja sad imala ovo moje moje cudo! :lol::lol::lol:

Ja pisem pod pretpostavkom da su obicni kucni ljubimci u pitanju, da se ne radi o odgajivacnici ;)

@ o.O, jeste, to bas ume da bude problem, recimo nas macak, taj koji je ziveo sam, stvarno je patio kad nas nema kod kuce, a opet imao je tako nezgodan karakter da ni sa jednom zivotinjom nije mogao. Da mi je bila ova pamet kad je bio mali, pa da uzmemo jos jedno mace i lepo ga socijalizujemo na vreme, a ovako on je izrastao u nesocijalizovanog divljaka, ali to je nasa greska, nije on kriv :/ Pa i dete ako drzis u izolaciji ne ume da se igra sa drugom decom niti zna kako da se ponasa prema njima, to su stvari koje se uce.

To sam i napisala svaka macka za sebe, ne mozemo donositi zakljucke ako ne znamo temperament macke,
A ja sam cula za mnoge primere gde su sterilisane macke ili kastrirani macori besneli
opet kazem od macke do macke ne mora da znaci da ako se sterilise da ce da bude mirna i debela ili da ce da bude besna.:)
Nemoje me napadati, samo kazem, macka moze u pogresno vreme da se sterilise ili da se macor kastrira.

I da ne ispadne da sam protiv sterilizacije/kastracije, razmisljamo da kastriramo naseg macora:)

Poslednja izmena:
Ali većinu vremena u kancelariji on provede u mom krilu, mada je to realno svega nekih sat-dva dnevno. Ostatak vremena provodi jednostavno ponašajući se kao mačka-igra se sa sestrom, lovi miševe, skitara i spava.

Vecita debata izmedju engleskih i americkih mackoljubaca je o pustanju macke da izlazi napolje. Amerikanci, k'o Amerikanci, zalazu se da macke budu strogo kucne, a Englezi ih pustaju da cunjaju, kao i kod nas. Cik pogodi u kojoj zemlji ima vise neuroticnih macaka sa raznim problemima u ponasanju? :cool:

Macki je prosto potrebno da joj nesto okupira paznju, ne mora to da bude covek, moze da pravi zasede misevima, juri gustere, igra se sa drugim zivotinjama, svejedno. Kad macka izlazi napolje, nema problem sa dosadom. Ali ne zive svi ljudi u mestu gde macku mogu da puste napolje, ja bih moje pustala na selu, gde nema ni puteva ni automobila ni drugih zivotinja jer je prva kuca udaljena pola kilometra, ali u Beogradu nema sanse. A ako zivis u stanu, pretpostavljam bez miseva (:P), izlazis iz tog stana po 9-10 sati dnevno, normalno nocu spavas, sta ce macka da radi sve to vreme, osim da polako pocne da sizi.

Vecita debata izmedju engleskih i americkih mackoljubaca je o pustanju macke da izlazi napolje. Amerikanci, k'o Amerikanci, zalazu se da macke budu strogo kucne, a Englezi ih pustaju da cunjaju, kao i kod nas. Cik pogodi u kojoj zemlji ima vise neuroticnih macaka sa raznim problemima u ponasanju?

Позитивна, амери су на много места објаснили зашто дају ту препоруку, свесни да заробљеништво доводи до појаве многих неуролошких проблема. Написали су да су они "пуцачка нација", баш тако, те да мачке које се крећу слободно често страдају од манијака којима лов, очито, није довољан. Управо су Енглезе навели као супротан пример. Ми нисмо, можда, толико пуцачка нација, али да немамо адекватну законску заштиту животиња, немамо. Знам, рећи ћете како је донет Закон о добробити животиња (ево га у компјутеру), али која корист, када се власт баш и није сатрла од примене тог закона. Као и много гругих ствари код нас, само још једно мртво слово на папиру.

Када код нас мајка добије 15 година робије зато што је, бесна што се ћеркице непрестано играју са мацом, удавила ову убацивши је, на очиглед деце, у веш-машину, онда ћемо моћи да кажемо како су животиње заштићене. Када тамо манијак из обести убије мачку, спроводи се истрага као да је у питању вишеструки убица људи и изричу се вишегодишње казне. Овде судије за највећу свирепост према животињама изричу условне осуде, што показује колико је овом трулом систему стало до животиња. Да ли да помињем полицајце, који са поспрдним смејуљењем примају пријаве о злочинима према животињама?

Мало смо сви искочили из теме, али шта да се ради?

Poslednja izmena:
Slazem se 100%, a i onaj slucaj ubacivanja macke u kantu za smece desio se u Engleskoj, znaci sa ili bez oruzja, macke nisu bezbedne napolju (sigurno se desavaju i gore stvari, samo ovo je postalo vest zato sto postoji video snimak). Jedino da zivim negde u izolaciji, kao sto je kod mojih na selu recimo, pustala bih macke napolje, i to obavezno kastrirane da ne bi lutale daleko od kuce.

Nema ovde teme, samo da je o macama, pa ne moze nista da bude off topic :P

Nazalost, u mojoj blizoj okolini nema ni pomena o izgradnji azila za zivotinje. Sinterska sluzba i dalje radi, iako je donesen zakon da se zabranjuje ubijanje zivotinja na taj nacin, ali sitnim slovima ispod pise da ipak mogu ako procijene da je potrebno, pa oni tako procijene i tako se zabavljaju. Za to procijene, a sto su ljetos u gradskom parku zmije ujele nekoliko djece, to nikom nista, zato sto to kosta, a sinterima daj bocu rakije i oni zadovoljni. Kuku! Ubija se iz sporta, iz zabave. Nismo gladni, ali ipak ubijamo. Ako sutnes kuce na ulici-pravi si, ako ga pomazis ili slucajno nahranis-tad si cudak, da ne kazem nesto drugo. Eto tako je to kod nas. :'(

moja ne bi ni izasla i da hocu da je pustim, plasi se i na terasu da izadje x)

nego, jel daje neko maci onu hranu za sterilisane macke (valjda je royal canin, ali nisam sigurna)? zanima me da li je vole i da li je ona jako dehidrirana, ili je onako kao hilsova kitten malo vlaznija? razmisljam se da je kupim za kiti, ali ona ne voli jako dehidriranu hranu (bas mi je problem da joj uvalim da je pojede), dok onu vlazniju obozava, a ne bih bzvz da bacim 1000 din, kad mogu za te pare da joj kupim neku koju ce da jede.

Nazalost, u mojoj blizoj okolini nema ni pomena o izgradnji azila za zivotinje. Sinterska sluzba i dalje radi, iako je donesen zakon da se zabranjuje ubijanje zivotinja na taj nacin, ali sitnim slovima ispod pise da ipak mogu ako procijene da je potrebno, pa oni tako procijene i tako se zabavljaju. Za to procijene, a sto su ljetos u gradskom parku zmije ujele nekoliko djece, to nikom nista, zato sto to kosta, a sinterima daj bocu rakije i oni zadovoljni. Kuku! Ubija se iz sporta, iz zabave. Nismo gladni, ali ipak ubijamo. Ako sutnes kuce na ulici-pravi si, ako ga pomazis ili slucajno nahranis-tad si cudak, da ne kazem nesto drugo. Eto tako je to kod nas. :'(

nije ni ovde mnogo drugacije. malo - malo, eto neke mukice sa isecenim sapama (prvo mila, a posle je bilo nekoliko maca kojima se nesto slicno desilo), truju ih masovno po bg-u (otrovom koji je, btw, opasan i za ljude), udaraju ih kolima namerno, vlasnici izbacuju kucne ljubimce, a nikom ne pada na pamet da kazni bilo koga od njih :S

nego, jel daje neko maci onu hranu za sterilisane macke (valjda je royal canin, ali nisam sigurna)? zanima me da li je vole i da li je ona jako dehidrirana, ili je onako kao hilsova kitten malo vlaznija? razmisljam se da je kupim za kiti, ali ona ne voli jako dehidriranu hranu (bas mi je problem da joj uvalim da je pojede), dok onu vlazniju obozava, a ne bih bzvz da bacim 1000 din, kad mogu za te pare da joj kupim neku koju ce da jede.

Ja bih ti savetovala da je dok ne napuni godinu dana hranis hranom za macice, posto jos raste, a i tezina joj definitivno nije problem, tako da nema potrebe jos da jede hranu za sterilisane macke. Ne znam kakve su granule, ali kod macaka je to sve individualno, nikad ne znas hoce li joj se svideti dok ne probas. (Uvek pocni da joj dajes novu hranu tako sto ces mesati manje kolicine nove sa starom, tako se postepeno naviknu na ukus i onda ga lakse prihvate.) Inace ima i Hill's hranu za mlade sterilisane macke od 1 do 7 godina starosti, znaci celu prvu godinu ide samo Kitten.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back