Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je veterinarska ambulanta u kojoj su aktuelni programni za sterilizaciju ulicnih zivotinja po povoljnim cenama (za macke za zenke 2000, za muzjake 1500dinara), uz mogucnost da kod njih ostanu tokom perioda oporavka, tvoje je samo da im ostavis transporter u kome ce macka boravi tokom tih nedelju dana i hranu za taj period.
A kako je mali prostor, onda je prilicna improvizacija. Ja kad tokom dana dodjem, macke su u transporterima podignute gore, psi su pusteni po podu, ali jedan od njih recimo ne moze da hoda, drugi je operisan... Onda macici koje im redovno ostavljaju ispred vrata su u nekim kutijama na stolovima.
Kako se to desilo nemam pojma, iskreno bilo bi mi malo lakse da sam dobila neko objasnjenje zasto su ivice transportera iskidane, a da razvali kopcu macka nije mogla ni slucajno, ona je spolja i treba velika snaga, to ni je ne bih mogla kad bih svom silom udarala izutra. Jednino da je nekako transporter pao tokom noci na pod gde su psi i dalje ostaje da zamiljam sta se tu desilo. Macka nema povrede, ponasa se kao i pre, to je vec peta macka koju sam nosila kod njih i nikakvih problema nije bilo, cak sta vise, vidi se da su zene u toj ambulanti zivot posvetile spasavanju ulicnih zivotinja i da padaju sa nogu.
Iako sam svesna da to relativno losi uslovi, to je bio jedini nacin da sterilisem ulicne macke, i zbog finansija i zbog toga sto i tamo gde je bilo akcija besplatne ili jeftinije sterilizacije nemaju mogucnost da macke ostanu kod njih tokom perioda oporavka...

Pozdrav @brankich.
Jel ovo o čemu si pisala u Novom Sadu ili u BG-u? Pošto imamo dve mačke u stanu (jedna je stara godinu i po, a druga dve godine), a u kući u Bečeju imamo četiri male mace i nijedna nije sterilisana:dash:.
Negde davno sam čuo da je bilo besplatno sterilisanje u Karlovcima, čini mi se, mada bi nam i ova varijanta odgovarala. Finansije su nam ograničene, pa tražimo gde bi mogli to da obavimo po nekoj razumnoj ceni...

Poslednja izmena:
Saznala sam da postoje ti programi i u veterinarskoj ambulatni Beca, po cenama 2500 za zenke i 2000 za muzjake, barem su to bile stare cene, ali treba provetiti da se nisu menjale. Ali su tu uslovi mnogo bolji nego sto su u ovde gde sam ja isla, macke imaju svoje kaveze, u njima poisip i hranu, psi i macke su odvojeni, pa ne moze da se desi peh kao sto se desio sa poslednjom macom koju sam vodila.
Koliko sam nacula ima i akcija pri Veterini Beograd, besplatna sterilizacija ulicnih macaka, ali ima mesta samo za jednu dnevno i rade se u Resniku.
Sad obe informacije treba proveriti i obe su u Beogradu, i vaze za ulicne macke, mada kako ce neko znati da li se radi o ulicnoj ili kucnoj macki ako su ovi nasi mesanci u pitanju. A ipak je bolje da se izadje u susret ljudima koji su udomili veci broj macaka i da im se finansijski izadje u susret oko sterilizacija, nego da se broj i dalje nekontrolisano uvecava i da opet mace zavrsavaju na ulici, a svakako su svi ti projekti finansirani sa strane, pa zarada mozda nije velika, ali nisu ni na gubitku.

Vidi razlika izmedju ulicne i kucne macke lako, samo je pitanje da li oni zagledaju to. Npr, najbolji pokazatelj su jastucici, jer su kod nasih macaka cisti i nezni, a kod ulicnih su grublji. Vidi se i po kvalitetu krzna itd.
Sad, posto mi se cini da mace koje su pomenute nisu indoor, onda bi vrv mogle da se provuku bez problema x)

:) U pravu si, po jastucicima na sapama ne mozes da pogresis. Sto su slatki ti jastucici. :zaljubljena:
Ja sam nosila u Veterini Beograd macka koji je do par nedelja pre toga bio outdoor, i vec je bio poceo da se goji, ali stvarno je bilo ocigledno da je vlasnicki macak i po mom ponasanju, ali verujem da nisu formalisti i da nema zapravo nikakve razlike da li je macka usvojena pre par meseci ili ce recimo biti usvojena nakon par dana od sterilizacije ili ce ostati na ulici, ako je svima zapravo cilj zajednicki, da se pomogne mesancima, ali i da se ljudi motivisu da se sto veci broj ulicnih macaka sterilise i udomi.
Mene jeste veterinarka svaki put pitala da li je macka ulicna ili ne, ali verujem da je to najvise bilo zato sto joj je bilo bitno da li je macka pitoma ili divlja, sto je odmah bilo sledece potpitanje. I da su bile macke moje, da sam joj otvoreno objasnila da jurim da ih sterilisem po povoljnim cenama, jer je to za mene jedini nacin, da bi prihvatile bez problema. To mislim sad, ranije sam se ustezala da kazem da su neke od tih macaka bile planirane za udomljavanje, bas da ne bi bilo problema i da me ne bi odbile za naredne sterilizacije. Medjutim kada su igrom slucaja saznale, uopste oko toga nisu pravile problem, cak su nudile i pomoc oko udomljavanja.

Hvala vam puno na odgovorima :ok:
Sigurno ćemo to rešiti, prvo sa ovim mačkama u kući (u pravu ste, to su avlijanerke). One su nam prioritet ili će da ih bude čopor :D. Pa onda dolaze na red ove dve u stanu.
Mi smo postali fanatici za mačkama. Pre par godina niko nije ni sanjao da će ovako da bude, ja sam se čak i bojao njih, a moji na selu su imali samo pse. A sad :maca:
U pitanju je pet ženki, evo malo i slika:

Hvala vam puno na odgovorima :ok:
Sigurno ćemo to rešiti, prvo sa ovim mačkama u kući (u pravu ste, to su avlijanerke). One su nam prioritet ili će da ih bude čopor :D. Pa onda dolaze na red ove dve u stanu.
Mi smo postali fanatici za mačkama. Pre par godina niko nije ni sanjao da će ovako da bude, ja sam se čak i bojao njih, a moji na selu su imali samo pse. A sad :maca:
U pitanju je pet ženki, evo malo i slika:
Nisam razumela odakle si, i da li ti Beograd odgovara ili ne, ali mozes i da postavis pitanje na fejsbuku, recimo na klubu ljubitelja macaka i na drugim grupama vezanim za udomljavanje zivotinja, tu se mozda neko javi sa informacijama koje su povoljnije za tebe, mozda moze da se nadje i nesto besplatno, jer je pet zenki bas puno i moglo bi da ih bude mnogo vise vec za koji mesec. I ne vidi se fotografija. :)

Kućne mačke (bez majke, ne voli da pozira):

Gospodjice u stanu:

Ne znam zašto nisam mogao da postavim fotografije na klasičan način. Uvek me izloguje...

Odgovara nam BG, imamo transportere i prevoz. Verovatno ćemo nešto iskombinovati...

Kao da su stale specijalno da se slikaju, kakve pozerke. :lol: Prelepe su mace, i bas kao da si ih birao po bojama...
U veterinarksim ambulantama VHB i Beca postoji opcija da mace tokom perioda oporavka, dakle oko nedelju dana, budu kod njih, ne znam koliko ti je to bitno kod ovih outdoor macki, uz uslove koje bi ti saopstili kada bi ih pozvao, u VHB nosi se hrana za nedelju dana i transporter u kojem bi maca bila to vreme, ne znam za Beca, u Veterini Beograd ta opcija nije postojala, ne znam da li se nesto po tom pitanju promeilo.4

Da, i da ne zaboravim Centar za mesance, cena je 1800 za zenke , 1500 za muzjake, ako je nisu menjali, ali ne postoji mogucnost da zadrze macku tih par dana, tu mogucnost imaju samo za pse..

Poslednja izmena:
Za VB je bitno samo da maca nije cipovana, ostalo je skroz nevazno i prilikom sterilizacije bi bila vakcinisana protiv besnila i dobila bi cip, samo sto su oni bas zatrpani kad imaju te akcije. Ja sam jednom zvala da zakazem, pa su mi rekli da zovem ponovo tek za 2 meseca jer ce tek tad mozda imati neki slobodan termin :/

Inace, mace su prelepe, prave damice xD

Za Novi Sad sam cula da ima nekih besplatnih varijanti, ali nisam zapamtila gde jer me nije zanimalo.
Za VB je zackoljica da kada je macka cipovana, ona je zavedena u neki registar i onda se od tebe ocekuje da i ubuduce vakcinises macku protiv besnila. Pa su mi, pricala sam vec, slali pisamce nakon godinu dana od te kastracije zajedno sa cipovanjem i vakcinacijom, sa opomenom da imam neki rok od par dana da dovedem macku da je opet vakcinisem. Nisam zvala da pitam da li je ta vakcina opet besplatna ili se placa, jer nisam htela da je opet vakcinisem protiv besnila. Ovog puta sam znala za nezeljene efekte te vakcine, ali sam u drugoj ambulanti platila ako se dobro secam 1100 rsd da mi zalepe markicu u pasos i tako cemo izgleda i ubuduce raditi na godinu dana. Ko ne plati na mostu... Drago mi je u svakom slucaju sto je cipovan, a te nalepnice nije ni lose da lepim kad vec puno putuje macak, ako naletimo negde na neku kontrolu...

Zavisi koliko dugo. Ne znam jesi li bila tu kad sam konačno na'vatala mm-ovu koleginicu da poštrojimo moje. Mirko je dobro, ali Blondi je iskrvarila i uginula narednog jutra. U stvari, previše je krvi ostalo u materici i mačićima, imala je još 10-tak dana do termina, nikako nisam mogla pre da organizujem sve.

Ostali su mahom u redu...

Zavisi koliko dugo. Ne znam jesi li bila tu kad sam konačno na'vatala mm-ovu koleginicu da poštrojimo moje. Mirko je dobro, ali Blondi je iskrvarila i uginula narednog jutra. U stvari, previše je krvi ostalo u materici i mačićima, imala je još 10-tak dana do termina, nikako nisam mogla pre da organizujem sve.

Ostali su mahom u redu...

Iskrvarila???Jadnaaa :cry: Bas mi jezaooo....Drago mi je da je Mirko dobro makar :)

Moj je outdoor, ne razmišljamo o tome.

ni ja nisam,iako je u stanu,nego je preksinoc sedeo na simsu na prozoru i on generalno ima tendenciju da cupa mrezu s prozora,ali obicno malo,pa zakrpimo,medjutim tada se popeo skroz gore na vrh mreze i odvalio je i poceo da visi na tom odvaljenom delu...da nisam bila u sobi,mozda bi pustio kandze i pao i najverovatnije poginuo jer sam ja na 4-tom spratu,plus je bio na vrhu mreze...i od tada sam resila da mu mozda to nabavim,jer ne zelim da mu uskracujem prozor,a opet ne bih bila mirna kad bi bio tu,jer bih gledala non stop sta radi

Nisam sigurna da bi te navlake sprecile da se pentra po mrezi, one vise sluze koliko sam razumela da se ne cepa namestaj dok ostri noktice, cula sam i da ima zadovoljnih, a i dosta skepticnih.
Ali ako vec cepa mrezu, treba uzeti jaku metalnu mrezu i dobro je fiksirati, ili mu uskratiti prozor. Mnogo je macaka padalo kroz prozor, i to starijih koje znaju da se cuvaju, a o mladima da ne pricam. A to da se desava da se penje i da visi, sa tim se uopste ne treba saliti, to je rizicno da rizicnije ne moze da bude. Ako ne budes u mogucnosti da obezbedis prozore, nemoj uopste da ti bude zao sto ih neces otvarati.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back