Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
prijavi opet
naglasi da psa zlostavljaju i zanemaruju
da si se osobno u to uvjerila
i da vas je strah za vlastitu bezbjednost
meni psa zao, al to je velika pasmina
i ako se stvari skroz otmu kontroli
imacete veliki problem
ne samo macke, vec i ljudi

Malo je tu bilo nejasno koga treba zvati, vec su jedne komsije zvale komunalnu, zbog tog krsa u ulazu i ispred zgrade, ali im je receno da ce svi stanari zbog tog nereda platiti kaznu. Druge komsije su zvale policiju da bi prijavile zlostavljanje psa, jer je muzjak u pitanju, a lici na neuhranjenu zenku, i toliko pas pati da je to tuga, ali im je receno da za takav slucaj, kada vlasnici ne vode racuna o svom psu, ne postoji nadlezna sluzba i da nemas kome da prijavis slucaj, niti postoji institucija koja bi oduzela psa zbog nemara, sto je dakle dezinformacija. Meni je bilo frka da Zoohigijena ne oduzme psa a kako je na losem glasu, i sve sam ocekivala da ce kod klinaca konacno proci kriza, da ce vratiti vrata, medjutim sve je gore i gore.
I sad su neke komsije namestile jedinom gospodinu medju nama da ode, ''posto je njemu usput'', da ih prijavi, meni bilo malo neobicno kad sam cula ko ih je prijavio i sto, navodno zbog buke, sto ne moze da spava, to je u ovoj prici najmanji problem, a kad mi je ispricao veceras kako je isla prica sve mi je bilo jasno. A sad mala misli da sam je ja prijavila, sto niko od onih koji su rovarili da se prijavi nije demantovao, vec su je ostavili da tako misli, vidim pomagali su joj da raskrci neki nered, pa su svi ispali dobri, a ja zla, luda komsinica koja skuplja macke. U principu bas me briga, nemam problem da je vec sutra prijavim odmah ako bude bilo kakvih problema, samo mi taj plasljiv karakter nije jasan, narocito sto niko kao da nije svestan opasnosti, sto im dolaze gosti iz daleka i kad ne mogu da udju u dvoriste od psa, vracaju se nazad, i tako...
A oko tog huskanja, to je tesko dokazivo, osim ako nemam snimak crno na belo. narocito sto oni vrlo lako okrecu pricu u svoju korist i izgledaju na oko sasvim normalno, nikad ne bi rekla da su toliko problematicni, vec bas naprotiv, vrlo su simpaticni i umiljati, druga je stvar sto su zapravo potpuno divlji i neobradjeni i sto im nesto ozbiljno fali u karakteru, ne vezuju se ni za koga, to je nesto neverovatno, najmanje za tog psa, potpuno jedna zbrka od licnosti, od onih za koje ne znas dokle bi bili spremni da idu. Takvi su im bili i roditelji, svi su ih drzali za lude, pa gde ludacima da se zameras, ta je navika izgleda ostala, mada kad smo veceras razgovarali rece onaj gospodin da ce sutra svratiti do tog inspektora da vidi da se stvar barem sada istera do kraja.

Poslednja izmena:
Jedino sto mogu da dodam, a sto ostali nisu rekli je da, ako je pas tako promenio ponasanje, to je posledica zlostavljanja koje moze biti mnogo ozbiljnije od obicnog zanemarivanja... dakle, mislim da tu ima jos neke vrste fizickog ili psihickog zlostavljanja. U takvim slucajevima, najbolje je dogovoriti se sa vlasnicima da psa daju na udomljavanje, pa naci iskusnu osobu koja ce raditi sa njim.

Ne mogu da pojasnim situaciju bez zadiranja u detalje, i bez novog jos duzeg posta o njima, koji sam pisala sad, pa se opet pitala sto ja ovo radim uopste, pa obrisala. I ne mogu da ne padnem opet u vatru. Ukratko da daju nema govora, barem ne milom, mozda silom.
Tu su problemi mnogo, mnogo dublji, oni su vec ovog psa videli kao teret, nisu ga setali vise uopste, a vec su govorili o kupovini i kavkaskog ovcara. Ja tu zbrku ne mogu da opisem, ne vidim ni resenje jer oni ne vide nigde problem u svom ponasanju, oni su prenaglaseno i zamorno ubedjeni da sve sto rade rade sa punim pravom i velikim poznavanjem i ispravnom procenom, i vrlo bi lako uzeli drugog psa, a onda sledeceg, a ne mogu da naslutim sta bi moglo da se izrodi iz te osujecnosti. Samo da ih nemas u blizini, i da ne znas da tako nesto postoji, nista drugo.

Ma ne treba da objasnjavas, sve je jasno cim kazes da bi uzeli drugog psa... u tom slucaju, mozda je i Zoohigijena bolja opcija od njih dvoje, jer ce na kraju napraviti takav problem da psu nece biti spasa, samo sto kod nas zaista niko ne radi na tom oduzimanju od neodgovornih vlasnika :/

Komunalna inspekcija za nered, veterinarska inspekcija zbog psa, i informacije o njima kao nepodobnim usvojiteljima/kupcima "viral", nema šta drugo. Pas bi možda i mogao da bude oduzet ako više komšija potvrdi da izlazi bez nadzora.

Sta znaci viral? To nesto kao cirkularni internet zapis? A komsije, to je smesno, sapatom i migom mi daju podrsku i kazu mi danas -ako, neka misli da si je ti prijavila. Nahuskali jednog ni krivog ni duznog da obavi nezahvalan posao, kao svi su za to da se podnese prijava samo je njemu usput, a sad mrtvi ozbiljni pricaju da je on to sam prijavio, kao da oni veze nemaju sa tim, a ja dodjem svima zgodna za svaliti svu krivicu pa i oko ovoga ocigledno. Prvo sam mislila da niko nece da im se zamera, ne, niko nece da se petlja u poslove koje imaju veze sa prijavljivanjem, a pre svega sa odgovornoscu. Dobro, ja prva ne volim, ali nikog ne huskam da bih se posle pravila blesava. Ovako, to toliko nelagodan utisak ostavlja...
Rekao je i onaj inspektor da da bi mogli da drze psa u dvoristu, moraju svi stanari u zgradi da se saglase, oko cega ne verujem da bi iko pravio problem, samo ako je pas osiguran u boksu i ako je bezbedan prolaz i ako je pas na suvom, ususkan i sit...
A videcu kako se dalje bude odvijala situacija, sve je ispred zgrade sredila, vodi racuna o psu, izgleda da je zaplasio malo inspektor.
Sad barem znam kome treba da se obratim. Koliko vidim kad sam u googlu trazila podatake, za zlostavljanje i ubijanje predvidjen je neki Zakon o dobrobiti zivotinja, vec kada je rec o zanemarivanju to su izgleda Hrvati mnogo azurniji ili su se u medijima vise bavili tom temom, ostaje malo nejasno kod nas sta raditi i da li bi veterinarska inspekcija pomogla. Ove komsije koji zive malo dalje, koji su zvali policiju da prijave zanemarivanje i lose uslove u kojima je pas ziveo, imaju isto rota, tacinije ova dva rota su rodjena braca, i ne znam sto su im iz policije rekli to sto su im rekli. Sudeci po ovim tekstovima na netu, morali su makar da ih preusmere na pravu adresu, ili su ipak u pravu, kao sto kaze o.O, niko se ne bavi oduzimanjem pasa od neodgovornih vlasnika...

Poslednja izmena:
Problem je sto bi, u duhu Zakona o dobrobiti zivotinja, neko morao da se bavi kaznjavanjem i oduzimanjem od neodgovornih vlasnika, ali to izgleda nije jasno stavljeno ni u ciju nadleznost pa prolazi tako sa-la-la... desi se nesto tek kad se javnost digne na noge, do tad - nije se ni desilo.

Moja majka ima mačku , koja je po mom misljenju nenormalna , istraumirana i poremećena načisto , dobila ju je prilično mladu kad su delili neke macice u Knez Mihajlovoj ,od nekog udruzenja za zivotinje , ali macka je - bez reci sam , nikad čudnije stvorenje nisam srela mačijeg roda ... takvu ustrasenu ju je dobila i sad jedino mamu prihvata i voli...
Kad sam je jednom čuvala kad je mama bila na odmoru istraumirala se jer sam uvela u sobu ( dalje od nje )malo mačence , skoro progledalo ... Sakrila se i nije izasla satima ... onaj zastrašeni mnjauk ... kuku strasnog li mačeta ...( mrvica mala od maceta )... Ja bih volela da moja mama dobije normalnu zivotinju sa kojom moze da komunicira , igra se ...
E sad , drugo je pitanje sto verovatno ne bi mama ni smela da uvede drugu macku u kuću jer ce ova njena da poludi od straha ... neće ni jesti ni piti ni spavati ... Verovatno ne bi uspelo...Da li neko zna da li te neurotične i poremećene mačke mogu da se naviknu na drugu mačku ? Sterilisana je ...Nemamo pojma sta je prosla da bude tako isprepadana ...Meni je trebalo preko 7 do 10 dana da mi pridje sama i pomazi se ponekad kad sam je čuvala , a čim se vratila kući ponasa se kao da se ne poznajemo ...:dash:
A kad je samo čula kroz prozor drugu mačku u daljini isto se sakrila i isprepadala ... Ja sam tada imala jednog mačka , htela sam da je malo oslobodim, da se upoznaju , ali posle onog sa mačetom nisam vise nista pokusavala ...

Kada su takve stvari u pitanju jasno mi je da nemam pojma o njihovoj prirodi.
Nije retko da kucne macke, kada se naviknu na mir i rutinu, reaguju jako burno na druge macke, bile one i bebe ili velike, da su isprepadane. Drasticno reaguju na svaku promenu, a kamoli na drugo bice za koje u pocetku ne slute sta od njega mogu da ocekuju, a jos ako je maca vec bila istraumirana i anaksiozna, tu je jos drasticnija reakcija. I verujem da dobri poznavaoci macije prirode, medju kojima nisam, mogu da rese takav problem, da dovedu jos jednu macku i da se one kasnije slazu.
Procedura se generalno sastoji u tome da se prvo mackama koje trebaju da se upoznaju, da igracka druge macke, da se vidi kako reaguju medjusobno na mirise. Ako nema negativne reakcije, onda ide susretanje macke iza zatvorenih vrata dok jedu, blizina njihovih porcija zavisi od reakcija, vise su udaljene ako macke nepovoljno reaguju jedna na drugu, pa se postepono prblizava i tako dok se na kraju ne otvore vrata, nakon par dana ili nedelja. Tako ide u teoriji...
U praksi... stvarno nemam pojma. Meni je mali stan i kad sam uvodila ulicne macke, ovog mog macka sam zbog toga sto ih napada zatvarala u drugu sobu iz koje se on drao da ga pustim, a onda ne smem ni da otvorim vrata da uzmem nesto iz te sobe, jer klisne kroz noge i odmah dotrci do ulicne mace i onda bezi od mene da ga ne bih ponovo izbacila, a u stopu prati macu, ne skida pogled sa nje. Tako to izgleda kad imas mali stan, a ne u varijatama ''My cat from hell'' prostranih americkih kuca. :( Tako da je jedno kako nesto zamisljam da treba da bude, a sasvim drugo kako bi meni to poslo za rukom....

Moja majka ima mačku , koja je po mom misljenju nenormalna , istraumirana i poremećena načisto , dobila ju je prilično mladu kad su delili neke macice u Knez Mihajlovoj ,od nekog udruzenja za zivotinje , ali macka je - bez reci sam , nikad čudnije stvorenje nisam srela mačijeg roda ... takvu ustrasenu ju je dobila i sad jedino mamu prihvata i voli...
Kad sam je jednom čuvala kad je mama bila na odmoru istraumirala se jer sam uvela u sobu ( dalje od nje )malo mačence , skoro progledalo ... Sakrila se i nije izasla satima ... onaj zastrašeni mnjauk ... kuku strasnog li mačeta ...( mrvica mala od maceta )... Ja bih volela da moja mama dobije normalnu zivotinju sa kojom moze da komunicira , igra se ...
E sad , drugo je pitanje sto verovatno ne bi mama ni smela da uvede drugu macku u kuću jer ce ova njena da poludi od straha ... neće ni jesti ni piti ni spavati ... Verovatno ne bi uspelo...Da li neko zna da li te neurotične i poremećene mačke mogu da se naviknu na drugu mačku ? Sterilisana je ...Nemamo pojma sta je prosla da bude tako isprepadana ...Meni je trebalo preko 7 do 10 dana da mi pridje sama i pomazi se ponekad kad sam je čuvala , a čim se vratila kući ponasa se kao da se ne poznajemo ...:dash:
A kad je samo čula kroz prozor drugu mačku u daljini isto se sakrila i isprepadala ... Ja sam tada imala jednog mačka , htela sam da je malo oslobodim, da se upoznaju , ali posle onog sa mačetom nisam vise nista pokusavala ...

Nista to nije nenormalno za macku, i moja Kitty je slicna. Mace kad vidi prvo se uplasi, dok ne izvidi sta je to, a posle pokusava da ga ubije. Od ljudi voli samo mene i sa babaom je skroz ok, ostale, ako ne bezi i ne sakriva se od njih, tolerise, ali retko kome da da je dotakne rukom iako zna da im pridje da ih obelezi kao svoje. Uglavnom ujede ili udari osobu koja krene rukom prema njoj, ali ja mogu da joj radim sta hocu i za mene je najbolja maca na svetu, cak mi se i svidja ta njena narav x)
E da, sto se starijih macaka tice, jednom je prihvatila jednog macorcica, ali on je bio ovde samo privremeno, ne znam kako bi sad reagovala, samo treba da imas na umu da to kako se ponasa prema macetu ne mora da znaci da ce se tako ponasati i prema odrasloj macki. Ima bas mnogo macaka koje ne tolerisu macice nikako.
Inace, mace se upoznaju bas ovako kako je brankich napisla, a ima i dosta dobrih fora u My cat from hell, ali su ta resenja uglavnom skupa, takodje, imas i kod nas veterinarku bihevioristu pa mozes da pokusas sa njom, ali to takodje zahteva dosta novca.
Uglavnom, nikad nije macka "nenormalna" tek tako nego tu uvek ima i dosta uticaja vlasnika i zivotnog prostora.

Upoznavanje ide postepeno, tempom koji mačkama odgovara. U proseku to bude nedelju dana, kao što si i videla da joj je trebalo da se navikne na tebe. I pogledaj koju epizodu My cat from hell, nema ga na yt koliko ima The dog whisperer ali ipak može da s enađe.

Na kraju sam ipak kupila novi transporter za Jovicu, najveci, komforan, moze da uziva u njemu, stari onako klasican, middle je vec bio mali za velikog macka.
A sve to jer se desio peh sa starim transporterom u veterinarskoj ambulanti kad je poslednja maca bila na sterilizaciji. Ostalo mi je nejasno sta se tu desilo, jer mi je receno da je maca razvalila transporter i pobegla iz njega i da se to desilo tokom noci, tacnije odvalila jednu kopcu, a ivice su skroz izgrizene, samo sto to nisu maciji zubi, vec zubici pasa, te ostaje da nagadjam sta se tu desilo, jer su i transporteri sa mackama i psi u istim porstorijama zbog manjka prostora, a kako ne odbijaju ni jedan slucaj, jos im svaki cas ostavljaju paketice sa malim macama.
Sta ima kod vas? Nikog nema...

Poslednja izmena:
To je veterinarska ambulanta u kojoj su aktuelni programni za sterilizaciju ulicnih zivotinja po povoljnim cenama (za macke za zenke 2000, za muzjake 1500dinara), uz mogucnost da kod njih ostanu tokom perioda oporavka, tvoje je samo da im ostavis transporter u kome ce macka boravi tokom tih nedelju dana i hranu za taj period.
A kako je mali prostor, onda je prilicna improvizacija. Ja kad tokom dana dodjem, macke su u transporterima podignute gore, psi su pusteni po podu, ali jedan od njih recimo ne moze da hoda, drugi je operisan... Onda macici koje im redovno ostavljaju ispred vrata su u nekim kutijama na stolovima.
Kako se to desilo nemam pojma, iskreno bilo bi mi malo lakse da sam dobila neko objasnjenje zasto su ivice transportera iskidane, a da razvali kopcu macka nije mogla ni slucajno, ona je spolja i treba velika snaga, to ni je ne bih mogla kad bih svom silom udarala izutra. Jednino da je nekako transporter pao tokom noci na pod gde su psi i dalje ostaje da zamiljam sta se tu desilo. Macka nema povrede, ponasa se kao i pre, to je vec peta macka koju sam nosila kod njih i nikakvih problema nije bilo, cak sta vise, vidi se da su zene u toj ambulanti zivot posvetile spasavanju ulicnih zivotinja i da padaju sa nogu.
Iako sam svesna da to relativno losi uslovi, to je bio jedini nacin da sterilisem ulicne macke, i zbog finansija i zbog toga sto i tamo gde je bilo akcija besplatne ili jeftinije sterilizacije nemaju mogucnost da macke ostanu kod njih tokom perioda oporavka...

Poslednja izmena:
Ma kad je sve prošlo bez posledica, transporter za Jovicu mu dođe kao bonus. :lol:

Danas sam imala dva "doživljaja": gledala My cat from hell i dala Mirku tableticu protiv glista. I pre i posle nje Pedigree Cheesy-bytes, obožavaju ih i on i Mrvica, Blondi nisam smela da ih dajem zbog intolerancije na laktozu. Za dve nedelje ponovo, moram ipak dvokratno da ih očistim, i njega i Mrvicu, pa ću dotad morati da smislim bolji mito, možda slaninu u listićima, čak možda i preprženu. Sa Mrvicom nema tih problema, ona je duša od zverke. :heart: Mada je i Mirko punopravni nosilac svog imena, pokušao je da se otme pazeći pritom da me ne povredi. :D

Joj kad se setim tih tabletica i otimanja, ali ovaj moj se zbuni i uplasi i samo gleda kako da se izvuce, umesto da ide na napad. Ali kad se izmigolji iz ruku onda sisti i preti, nema sanse ds mu pridjes dok ne zaboravi na neprijatnost koju je doziveo. :lol: Nego ja ne znam ko je Mrvica, ;( slutim da je tvoj pas, ali to je sve...

To ipak mislim da je do naravi mace i poverenja koje ima u tebe. :heart:
A tu mesanku pinca i mozda jazavicara moramo da vidimo, sto ti mesanci znaju da budu prelepi. Skoro sam u gradskom prevozu videla, devojak ga nosi u torbi, a lepseg psa nisam videla.

Mozete li da slikate tu mesanku terijera i pekinezera :zper: meni deluje jako slatka kombinacija , jedino mozda karakter - ako je pokupila čudljivost pekinezera , i vatrenost terijera :pljus:
Moj mačak je pre neku noć prespavao u dnevnoj sobi i ujutru me je u sudoperi sacekalo govance :(
Mali nije mogao da izdrzi ,i valjda mu je to delovalo najbolje ... OK , domestos , i svi ostali preparati su resili tu situaciju , ali opet smo uveli pesak u sobu ( koji prethodno nije ni pokusao da koristi jer je moj muz insistirao da bude kod izlaza na terasu , ja sam tvrdila da mora kod kante za djubre ili blizu sudopere ...najdalji ćošak sobe) ...
E sad me je muz poslusao , kutiju smo stavili tamo i sinoć sam ga unela u kutiju , on odmah iskočio , ja ga ponovo ubacila i uzela rukom njegovu šapu i pokazala kako se lepo kopa ...
Taj izraz kad je shvatio - neuporedivo ...
Odmah je iskocio , pa uskočio , prosetao ... i izasao zadovoljan ...
Jutros me je cekao produkt minulog rada u pesku :) Prvi put :) odmah sam sve izbacila , i sad nećemo imati problem , ni mi ni on :) Jedino je razbacao pesak , valjda u oduševljenju i van te kutije ... moraću da smislim nesto da ne ispada tako lako ... Ako se navikne onda mozda i kupimo onu zatvorenu kutiju , za sada ovako mi je sigurnije - liči na sudoperu , a TO je bio njegov izbor :)

Mozete li da slikate tu mesanku terijera i pekinezera :zper: meni deluje jako slatka kombinacija , jedino mozda karakter - ako je pokupila čudljivost pekinezera , i vatrenost terijera :pljus:
Moj mačak je pre neku noć prespavao u dnevnoj sobi i ujutru me je u sudoperi sacekalo govance :(
Mali nije mogao da izdrzi ,i valjda mu je to delovalo najbolje ... OK , domestos , i svi ostali preparati su resili tu situaciju , ali opet smo uveli pesak u sobu ( koji prethodno nije ni pokusao da koristi jer je moj muz insistirao da bude kod izlaza na terasu , ja sam tvrdila da mora kod kante za djubre ili blizu sudopere ...najdalji ćošak sobe) ...
E sad me je muz poslusao , kutiju smo stavili tamo i sinoć sam ga unela u kutiju , on odmah iskočio , ja ga ponovo ubacila i uzela rukom njegovu šapu i pokazala kako se lepo kopa ...
Taj izraz kad je shvatio - neuporedivo ...
Odmah je iskocio , pa uskočio , prosetao ... i izasao zadovoljan ...
Jutros me je cekao produkt minulog rada u pesku :) Prvi put :) odmah sam sve izbacila , i sad nećemo imati problem , ni mi ni on :) Jedino je razbacao pesak , valjda u oduševljenju i van te kutije ... moraću da smislim nesto da ne ispada tako lako ... Ako se navikne onda mozda i kupimo onu zatvorenu kutiju , za sada ovako mi je sigurnije - liči na sudoperu , a TO je bio njegov izbor :)

Ej, pun mi je telefon Zube, samo nemam usb da je prebacim u komp. Takođe mi je u telefonu i najlepša Mrvicina slika koju imam. :( Zuba je divnog karaktera, ne mogu da joj se načudim, čak me čuva od drugih pasa ponekad. :lol: I setila sam se, njen prethodni vlasnik je jedan matori muzičar, narkoman, koji nije mogao da se poveže s njom jer da bi te pas osetio i prihvatio tvoju energiju (ono o čemu stalno priča Cezar Milan) moraš neku energiju i da imaš, a ne da budeš uzombiran od heroina. I bolje joj je na ulici gde je nas nekoliko hranimo. :(

Mačke instinktivno pronalaze najlogičnije mesto za wc, gde one odaberu i tačka. :heart: Možda bi veća posuda rešila problem prosipanja peska, znam da ću ja Mirku da vratim veći wc koji je bio na privremenom odmoru dok se ovaj skroz ne oporavi, da ne bi morao barem za to da se muči, i stalno imam rasutog peska oko same posude. Taj manji je originalni mačiji wc iz pet šopa, a ovaj veći je plastična posuda od 300 dinara iz Pazove.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back