Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas mi je veterinar rekao da se cipele obavezno dezinfikuju rastvorom Ace u odnosu 1:32... mada kontam da moze i jaci, i treba ostaviti da odstoji 10 minuta. U principu cak i ako je macka vakcinisana kod jednog malog broja macaka se ne razvije imunitet nakon vakcinacije pa je bolje ne izazivati djavola. Latisa, to narocito vazi za tvoje macice, posto kod macica do 16. nedelje starosti je taj procenat kod kojih se ne razvije imunitet veci nego kod odraslih macaka i macica starijih od 16 nedelja, zato se macici vakcinisu dva puta, a po najnovijim preporukama mace bi trebalo da bude revakcinisano jos jednom kad napuni 16. nedelja.

edit: zapravo mislim da nije Ace nego Domestos. U ovom tekstu kazu "chlorine bleach", Ace jeste izbeljivac ali cini mi se da nema tu hlornu komponentu (natrijum hipohlorit), doduse nemam ga kod kuce pa ne mogu da uporedim sastav. Ja rastvorom Domestosa 1:10 perem transporter kada prenosim ulicne macke.

Poslednja izmena:
Ni ja ne znam zasto bas 1:10 koristim, cini mi se da sam kada su imali gljivice negde procitala da samo ta koncentracija unistava spore pa sad za svaki slucaj da ih ponovo ne unesem u kucu time perem transporter. A ko zna da li je to uopste tacno i da li sam dobro zapamtila, proslo je skoro godinu dana od tada.

I Ace je na bazi hlora, a i obicna varikina,najjeftinija varijanta. A ta tvoja koncentracija je dobra ako imas novca da min. jednom nedeljno kupujes nove cipele. :lol: A ako su ti mace vakcinisane (a ne sumnjam da jesu) nema potrebe za bas tolikom predostroznoscu, so prodora imuniteta najcesce dolazi zbog neadekvatnih uslova prilikom transporta i skladistenja vakcine.

ljudi, mi smo dobile prvu buvicu, ne znamo odakle :roll:
sta je najbolje da uzmem protiv njih?
i jos jedno pitanje, ako na kitty ima jos ima buva, pa joj stavim nesto protiv njih, sta ce biti sa njima (mislim, ja nju ne mogu da okupam kao sto sam kupala psa kad dobije buve, tako da ne znam sta se desava)?

Arpalit Neo je relativno efikasan a bezopasan, Vragana ga koristi za sve zivotinje, i macka i kuju i tvorove. Ako ima jednu na sebi, ocekuj i jaja po podu, namestaju, svuda gde se ona penje. Nabavi sampon protiv buva da njime u masini operes krpare, presvlake... i budi spremna da prskas stan Neostomosanom.

pretpostavljam da je buvu doneo ujak iz podruma, jer je bas juce dolazio, a nama je podrum pun puncijatat ovih napasti, ili mali brat, jer kad izadje napolje nema gde se ne zavuce :roll: sve u svemu, samo sam tu jednu nasla, na njoj nema ni jajasaca, ni drugih buva, nego me brine ako ih bude po stanu kako da ih iskorenim jer imam blagu alergiju na njih, kao i na ostale krvopije, ali dobro, sad znam cime da se naoruzam.
hvala mm x)

Mozda bih umesto crnih patika dobila crno bele, da se slazu sa mackama :P Salim se, nisam jos nikad dezinfikovala obucu, to mi je vet rekao ako budem hvatala macke iz krajeva gde provereno ima macje kuge, mada ti naravno mozes da doneses taj virus ko zna odakle, ali bar ne izazivati svesno sudbinu.

o.O, moje macke su dobile buve na terasi! Ne desava se cesto ali eto, desava se. Stavila sam im Frontline Combo, mada bih inace radije izabrala Advantage (bolji i jeftiniji) ali u tom trenutku to nije bilo moguce. U principu ako brzo reagujes i ako macka nije bas puna buva, nego ima tako par njih koje je nedavno dobila, neces morati da prskas ceo stan, osim naravno uobicajenih mera higijene. Navodno macka koja je tretirana ampulom unistava i buve u svojoj neposrednoj okolini.

Za prostore gde zive zivotinje ima DeSu sredstvo za ciscenje, proizvodi ga Veterinarski zavod iz Subotice. Ne znam za ova ostala sredstva koliko su bezbedna, mada i ja sam koristila Asepsol, samo sam vodila racuna da ne ugaze u to dok ga ne isperem vodom. A virus macje kuge unistava samo taj natrijum hipohlorit u izbeljivacima, nista drugo.

Zdravo drugari :)
Pretpostavljam da mozemo da predjemo ovde. Shiva se oporavlja polako, medjutim pojavio se drugi problem. Pored noktica na zadnjoj levoj sapi se pojavila neka izraslina. Primetila sam pre dva dana, bilo je boje koze, juce ujutru je postalo roze i upalilo se malo jer je ona lizala i grickala u toku noci izgleda. Odmah sam je odvela kod veterinara, kaze da je moguce da se ubola na nesto, da je trn neki unutra, ne oseca se nikakvo strano telo na dodir. Dao mi je Rivanol mast, i ukoliko ne daj boze, ne pomogne, morace hiruskim putem da odstrane. Stvarno mi ne pada napamet sta se to upalilo. Izgleda kao da joj je porastao jos jedan jastucic, samo malo iznad. :confused:

Poslednja izmena:
Zdravo drugari :)
Pretpostavljam da mozemo da predjemo ovde. Shiva se oporavlja polako, medjutim pojavio se drugi problem. Pored noktica na zadnjoj levoj sapi se pojavila neka izraslina. Primetila sam pre dva dana, bilo je boje koze, juce ujutru je postalo roze i upalilo se malo jer je ona lizala i grickala u toku noci izgleda. Odmah sam je odvela kod veterinara, kaze da je moguce da se ubola na nesto, da je trn neki unutra, ne oseca se nikakvo strano telo na dodir. Dao mi je Rivanol mast, i ukoliko ne daj boze, ne pomogne, morace hiruskim putem da odstrane. Stvarno mi ne pada napamet sta se to upalilo. Izgleda kao da joj je porastao jos jedan jastucic, samo malo iznad. :confused:

Lokalna upala, verovatno se na nesto (mozda i na nekog insekta) ubola. To ce vremenom da se provali i da iscuri, verovatno gnoj. Kad sam kao mala oko zgrade hranila macke, jedno mace je imalo slican problem ispod oka a moj pas Gizmo je redovno gazio insekte, ose su mu, onako prugaste, bile narocito interesantne. :lol:

Jolanda se sinoć najstrašnije pobila sa nekim mačorom. Sad ima poveliku ranu na boku. Po savetu veterinarke sam ošišala krzno oko rane i mažem ranu jodom, nije naduvena, nije crvena, nema gnoja ali je gadna "na gledanje". I strah me da joj se ne inficira, pošto šanse nema da je u narednih nekoliko dana zadržim u kući.:(

Pre par godina, imali smo macu ispred zgrade koja nije dozvoljavala pas da udje u njen krug. Bukvalno ih je jurila, videla licno par puta. Dozvoljavala je samo mojoj mami da joj pridje, a kasnije, posle mnogo truda i meni. A maza je bilaaa :)

Cao ljudi.
Nadam se da neko od vas moze da mi pomogne nekim savetom. Moja maca (Švrća) je iz čista mira počeo da drhti, prestao da jede, samo popije po malo mleka i nema snage u zadnjim nogamai, ceo dan spava, povremeno prestane da drhti, ali to kratko traje. Inace je jako veseo, razigran, nema mira. Ako neko ima neki savet kojim bi me bar malo umirio bila bih mu veoma zahvalna. Pozdrav.

Odnecu ga sutra, zivim na selu gde veterinari vikendom ne rade, pa moram da cekam do ponedeljka, pa rekoh mozda mogu nekako da mu pomognem do ponedeljka. Maca ima 4 meseca i kucna je, ali povremeno izlazi i napolje. Nije vakcinisan do sad. Danas mu je malo bolje, prestao je da drhti, ali i dalje nema snage u zadnjim nogama, i to vise u levoj, tesko se krece i tesko mu je da skoci, ali je malo veseliji i danas je jeo normalno. Nadam se da ce biti sve u redu. Hvala u svakom slucaju. :)

Ne verujem da bih znala, jes da studiram medicinu, ali anatomiju macke ne poznajem uopste, pa ne bih nesto da zabrljam. Sutra rano ujutru ga vodim kod veterinara, pa cu videti sta ce mi reci, sad mi izgleda bolje nego juce, valjda se nece nesto iskomplikovati.

Hvala Alex na pomoći...:heart:

Jolanda je dobila da prima antibiotike i svaki dan je vodim na čišćenje rane (ispiraju je nekim rastvorom i uklanjaju gnoj makazicama) i primanje injekcije. Vet je ponudio da za par dana umesto injekcija uvede joj lekove ali sam odbila. I kad je pre tri nedelje imala konjuktivitis, nije šanse imalo da uzme tabletu. Ni u hrani, ni rastvorenu u vodi.
Tako da nastavljamo sa "bocama". Srce mi je stalo dok su joj čistili ranu danas.:(

Hvala Alex na pomoći...:heart:

Jolanda je dobila da prima antibiotike i svaki dan je vodim na čišćenje rane (ispiraju je nekim rastvorom i uklanjaju gnoj makazicama) i primanje injekcije. Vet je ponudio da za par dana umesto injekcija uvede joj lekove ali sam odbila. I kad je pre tri nedelje imala konjuktivitis, nije šanse imalo da uzme tabletu. Ni u hrani, ni rastvorenu u vodi.
Tako da nastavljamo sa "bocama". Srce mi je stalo dok su joj čistili ranu danas.:(

Sta ces, sto se mora... :aha: Mom Zlocku je, kad sam mu Flogocidom sanirala ranu na butini ostao oziljak u obliku vilice nekog manjeg psa. Bolje da se bockate ako ne mozes da je nateras da proguta tabletu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back