Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znam da obavezno treba da se ociste od glista pre vakcinacije, mislim zato da se ne bi imuni sistem preopterecivao, da se bori i sa glistama i sa virusima... pa pretpostavljam da isto vazi i za sterilizaciju, jer i ona predstavlja opterecenje za imunitet. Znaci 3 do 7 dana posle ciscenja moze sterilizacija. Inace Cestal Cat i Drontal Cat imaju isti sastav, pa je svejedno, koji god da nadjes. I za 2-3 nedelje joj ponovo daj tabletu, pretpostavljam da kad je ciscena prethodni put nije dobila tu drugu dozu pa su ostala jajasca u crevima i ponovo su se razvila u gliste, zato sada ponovi tretman da bi ih se definitivno resila.

bljaks, te gliste :S vec 2 noci ih sanjam... uzasavam se glista i crva, a znam da cu ih videti kad bude kakila :eek: ako ne bacim peglu, nista nisam uradila :dash:
koliko dana treba da se to izbaci?

Moj macak je povredio nogu - naime, izgleda da mu se veci trn ili grancica zabola izmedju jastucica na prednjoj sapi. Sinoc smo pokusali da mu pincetom izvadimo, ali je duboko zaslo, i sad ne da sapu ni za zivu glavu. Zvao sam veterinara, objasnio, i covek kaze da mu dam cetvrtinu Bensedina (macak ima max 2 kile) pa da onda pokusam ili da ga zovem pa ce on doci i to odraditi. Prvo rece on: "pola tablete", ja kazem: "Zar nije malo mnogo?", on odgovori: ' Onda cetvrtinu". Moje pitanje je - sta mislite o davanju tih lekova zivotinjama, da li je neko imao slicna posla?

evo ja da javim, glista nigde! izgleda je ono ipak bila psenica, ili sta vec... pojma nemam :eek:

@cullius, ja sam morala psu da dajem celu tabletu za svaku novu godinu (isto po preporuci vet-a, jer se uzasno plasila petardi, pa da je ne strefi srcka), ali na nju to nesto i nije delovalo, jednom je samo bila osamucena nekih pola h, a onda ko da nikad nije ni popila nesto za smirenje. uglavnom, cula sam za jos dosta slucajeva da su psima iz slicnih razloga davali te tablitice i nijednoj nije bilo nista lose, ali je bilo slucajeva da ne deluju, ne znam kako deluju na macke... sto ne nazoves jos nekog veta da pitas?

Moj macak je povredio nogu - naime, izgleda da mu se veci trn ili grancica zabola izmedju jastucica na prednjoj sapi. Sinoc smo pokusali da mu pincetom izvadimo, ali je duboko zaslo, i sad ne da sapu ni za zivu glavu. Zvao sam veterinara, objasnio, i covek kaze da mu dam cetvrtinu Bensedina (macak ima max 2 kile) pa da onda pokusam ili da ga zovem pa ce on doci i to odraditi. Prvo rece on: "pola tablete", ja kazem: "Zar nije malo mnogo?", on odgovori: ' Onda cetvrtinu". Moje pitanje je - sta mislite o davanju tih lekova zivotinjama, da li je neko imao slicna posla?

Mnogi veterinari imaju neugodna iskustva sa Bensendinom kada su mačke u pitanju; jedan mi je rekao da on može kod maca izazvati neuobičajeno ponašanje, i da nije sasvim ispitan u tom smislu. Mog mačka koji je bio bolestan od epilepsije su lečili i Diazepanom, i to nije bilo povoljno (tj. nisu ga lečili, nego ublažavali napade). Način na koji ti je odokativno vet odredio dozu je, po mom mišljenju, neozbiljno. Savetovala bih te da ga odneseš drugom vetu.

O.o psi i mačke imaju drugačiji metabolizam; često se ono što se daje psima ne može dati mačkama.

Inače, da vam se i ovde požalim, juče me je iz čista mira izujedao po nozi divlji mačak (domaći koji je podivljao i koji živi u šumi).. inače, hranila sam ga cele zime i navikao se da dolazi do mene. Nisu u pitanju toliko povrede (premda šepam) koliko šok :eek: . Ničim ga nisam izazvala da to uradi.. jedino što je na meni bio miris drugih mačaka.

Izujedao??

ja se slažem sa val, kada su lekovi za smirenje u pitanju, znam da se oni mačkama daju sa doosta opreza
a da pozoveš još nekog veta, i pitaš za mišljenje?

Jest, izujedao :confused: .
Zakačio mi se kandžama za nogu i strašno počeo da grize, sva sam bila krvava.
Srećom, pa u kući imam sve za prvu pomoć, a imam i antitetanus zaštitu.

Mislim, očekivala sam da se tako nešto može desiti...zato i imam svu aparaturu za prvu pomoć; živimo u sred šume, tu su divlje svinje, divlji psi lutalice koji znaju da napadaju meštane...al nisam očekivala to od mačke da me snađe.

Hvala vam na odgovorima - najradije bih mu to izvadio "na zivo". Ne kazem da imam poverenja u sebe sto se tice ovakvih stvari, ali generalno - u veterinare nemam poverenja. Ali, verovatno ja nisam bio u kontaktu sa pravima.

nemoj mu vaditi to sam na živo, nego pozovi veta, nek dodje i nek mu izvadi, ako neće taj pozovi nekog drugog
možeš slomiti trn a da ga pri tom ne izvadiš, i tako napraviš mačku još veću komplikaciju

Jest, izujedao :confused: .
Zakačio mi se kandžama za nogu i strašno počeo da grize, sva sam bila krvava.
Srećom, pa u kući imam sve za prvu pomoć, a imam i antitetanus zaštitu.

o val, ne mogu da verujem
ne mogu ni da zamislim tu scenu : S

ali to jdivlji mačak koji je osetio miris tvojih mačora i odreagova..baš nezgodno, nadam se da ćeš biti ok

Slažem se, to za veta treba da je rutinska rabota.
Ako treba, bolje je pitati nekoliko vetova, nego mu vaditi na živo.
Ja sam mom Frodu sama vadila žaoku od ose, i nije mu bilo prijatno (tad nisam mogla da ga vodim kod veta, a on nije hteo kod nas ).

Tara, što se tiče ovog ostalog, ok sam, sanirala sam povrede, samo sam se bezveze istraumirala :confused: . Pre mi je bilo nezamislivo da me ijedna životinja napadne. Pre desetak dana sam u rukama držala pitona i igrala se s njim, npr (skoro dva metra je veliki).

ajoooj, val, mora da je bilo bas nezgodno, ali bitno je da si sanirala povrede. a tvoji macori bi se vrv sklonili odmah od njega ako je vec toliko dominantan. ne verujem da bi se tukli do besvesti bez razloga...
inace, extra imena za cicose xD

cullius, imas li nekoga da ti preporuci dobrog veta? moje iskustvo je da su ti sto dolaze na kucnu adresu najcesce nekako neozbiljni, a i nacekas se dok dodju (jedini takav vet koga sam upoznala, a koji je bio stvarno dobar je dolazio tek sutradan posle poziva), zato, ako mozes, odnesi macka da mu srede sapicu, ili bar nazovi jos nekog da proveris to za lek.

Poslednja izmena:
pa nisu bas navucene na stan
ali provodila je dosta vremena po stanu jer je jako bila bolesna
ima 6 meseci
..malo sam ja to uradila i pod uticajem mog kretena sa kojim zivim
on kao stalno prica to,,
da joj dam neki antibiotik?

moju mackicu sam izbacila napolje malo
pre par dana
kao da se celici
:(
ostavila je par sati
i sada sam dobila macku koja kija
onako kao covek -kija ..i to dobro kija

Macke se ne izbacuju napolje da se celice ako su bile bolesne!
Zovi veta i objasni mu o cemu se radi.
Mozda ce ti reci da je odneses na pregled,ili ce ti samo reci kako da je pazis.
Ne daj joj nikakve antibiotike na svoju ruku!
I sa 6 meseci da je izbacis na ovu zimu da se celici uopste nije pametno!

Hvala vam na odgovorima - najradije bih mu to izvadio "na zivo". Ne kazem da imam poverenja u sebe sto se tice ovakvih stvari, ali generalno - u veterinare nemam poverenja. Ali, verovatno ja nisam bio u kontaktu sa pravima.

Moja macka ne podnosi da joj se bilo sta radi oko tela sem da se mazi, tako da je skidanje savova posle sterilizacije bilo uzasan problem, na kraju sam zamolila veterinarku da joj da nesto za smirenje i ona joj je dala malu dozu ketamina, to je macu osamutilo ali je pustilo za par sati, a nije ni povracala. Kontam da to nije tako strasno, time valjda uspavljuju i lavove kada ih lece ili obelezavaju :P

Inače, da vam se i ovde požalim, juče me je iz čista mira izujedao po nozi divlji mačak (domaći koji je podivljao i koji živi u šumi).. inače, hranila sam ga cele zime i navikao se da dolazi do mene. Nisu u pitanju toliko povrede (premda šepam) koliko šok :eek: . Ničim ga nisam izazvala da to uradi.. jedino što je na meni bio miris drugih mačaka.

Nas rodjeni kucni macak je to radio pre nego sto smo ga kastrirali, a odrastao je sa nama, nije nikad izlazio napolje, mi smo mu bili jedina porodica. Ali imao je te napade ludila kada kao da nas uopste nije prepoznavao, i napadao nas je bas da nas povredi, da smo nesto manji mozda bi nas i ubio :eek:

ajoooj, val, mora da je bilo bas nezgodno, ali bitno je da si sanirala povrede. a tvoji macori bi se vrv sklonili odmah od njega ako je vec toliko dominantan. ne verujem da bi se tukli do besvesti bez razloga...
inace, extra imena za cicose xD

cullius, imas li nekoga da ti preporuci dobrog veta? moje iskustvo je da su ti sto dolaze na kucnu adresu najcesce nekako neozbiljni, a i nacekas se dok dodju (jedini takav vet koga sam upoznala, a koji je bio stvarno dobar je dolazio tek sutradan posle poziva), zato, ako mozes, odnesi macka da mu srede sapicu, ili bar nazovi jos nekog da proveris to za lek.

Joj O.o, nisam sigurna da li bi se sklonili...u stvari, Frodo bi verovatno pobegao, no Bilbo je sklon tome da kidiše čak i na pse :eek: ..a skroz je bezopasan i trapav. Popne se na drvo i ne zna da siđe, na primer :lol: .

Macke se ne izbacuju napolje da se celice ako su bile bolesne!
Zovi veta i objasni mu o cemu se radi.
Mozda ce ti reci da je odneses na pregled,ili ce ti samo reci kako da je pazis.
Ne daj joj nikakve antibiotike na svoju ruku!
I sa 6 meseci da je izbacis na ovu zimu da se celici uopste nije pametno!

Slažem se.
Tačno vidim razliku između mojih (kućnih) mačaka i onih koje žive napolju. Kućne su mnogo osetljivije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back