Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nas rodjeni kucni macak je to radio pre nego sto smo ga kastrirali, a odrastao je sa nama, nije nikad izlazio napolje, mi smo mu bili jedina porodica. Ali imao je te napade ludila kada kao da nas uopste nije prepoznavao, i napadao nas je bas da nas povredi, da smo nesto manji mozda bi nas i ubio :eek:

I moj Bilbo ima te šantoprc faze, ali ovo je baš bio napad da me zakolje :confused: . Baš kao što kažeš, da sam bila manja, ubio bi me.

Moj macak je povredio nogu - naime, izgleda da mu se veci trn ili grancica zabola izmedju jastucica na prednjoj sapi. Sinoc smo pokusali da mu pincetom izvadimo, ali je duboko zaslo, i sad ne da sapu ni za zivu glavu. Zvao sam veterinara, objasnio, i covek kaze da mu dam cetvrtinu Bensedina (macak ima max 2 kile) pa da onda pokusam ili da ga zovem pa ce on doci i to odraditi. Prvo rece on: "pola tablete", ja kazem: "Zar nije malo mnogo?", on odgovori: ' Onda cetvrtinu". Moje pitanje je - sta mislite o davanju tih lekova zivotinjama, da li je neko imao slicna posla?

Diazepam za macke nikako, ali nikako. Taj veterinar pojma nema. Maciji metabolizam drugacije reaguje. Moj sijamac mene grize i jedan vet mu je dao Bensedin, bilo je jezivo.

Moj macak je povredio nogu - naime, izgleda da mu se veci trn ili grancica zabola izmedju jastucica na prednjoj sapi. Sinoc smo pokusali da mu pincetom izvadimo, ali je duboko zaslo, i sad ne da sapu ni za zivu glavu. Zvao sam veterinara, objasnio, i covek kaze da mu dam cetvrtinu Bensedina (macak ima max 2 kile) pa da onda pokusam ili da ga zovem pa ce on doci i to odraditi. Prvo rece on: "pola tablete", ja kazem: "Zar nije malo mnogo?", on odgovori: ' Onda cetvrtinu". Moje pitanje je - sta mislite o davanju tih lekova zivotinjama, da li je neko imao slicna posla?

@cullius, ja sam morala psu da dajem celu tabletu za svaku novu godinu (isto po preporuci vet-a, jer se uzasno plasila petardi, pa da je ne strefi srcka), ali na nju to nesto i nije delovalo, jednom je samo bila osamucena nekih pola h, a onda ko da nikad nije ni popila nesto za smirenje. uglavnom, cula sam za jos dosta slucajeva da su psima iz slicnih razloga davali te tablitice i nijednoj nije bilo nista lose, ali je bilo slucajeva da ne deluju, ne znam kako deluju na macke... sto ne nazoves jos nekog veta da pitas?

Mnogi veterinari imaju neugodna iskustva sa Bensendinom kada su mačke u pitanju; jedan mi je rekao da on može kod maca izazvati neuobičajeno ponašanje, i da nije sasvim ispitan u tom smislu. Mog mačka koji je bio bolestan od epilepsije su lečili i Diazepanom, i to nije bilo povoljno (tj. nisu ga lečili, nego ublažavali napade). Način na koji ti je odokativno vet odredio dozu je, po mom mišljenju, neozbiljno. Savetovala bih te da ga odneseš drugom vetu.

МАЧКЕ НИСУ ПСИ!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8755982?dopt=Abstract

NI SLUČAJNO! Mačke (i konji) su nekako "naopake"životinje, na većinu lekova reaguju potpouno drugačije od ostalih vrsta. Uostalom, već su ti odgovorili.

moju mackicu sam izbacila napolje malo
pre par dana
kao da se celici
:(
ostavila je par sati
i sada sam dobila macku koja kija
onako kao covek -kija ..i to dobro kija

Zovi veterinara i iznesi mu problem. Nemoj sama da joj daješ antibiotike, napisah iznad zašto.

Slažem se.
Tačno vidim razliku između mojih (kućnih) mačaka i onih koje žive napolju. Kućne su mnogo osetljivije.

Ma jasno. Mirko je razvio takvo krzno da mi je drago što u kraju nemamo Kineza, niti krznara, a veći deo vremena provodi napolju, na senu na tavanu, u magacinu...

Deda Žiko, hvala.

Moram priznati da mi postaje pomalo cudan savet koji se cesto pojavljuje - "Zovi veterinara". Mislim da svakom normalnom to prvo padne na pamet, ali desava se da ljudi izgube u njih poverenje, pa dok traze valjanog koji ce profesionalno zbrinuti njihovog ljubimca - postavljaju pitanja ovde na forumu. I uzgred, dobijaju kvalitetne odgovore. Valjda to ima nekog smisla.

Moram priznati da mi postaje pomalo cudan savet koji se cesto pojavljuje - "Zovi veterinara". Mislim da svakom normalnom to prvo padne na pamet, ali desava se da ljudi izgube u njih poverenje, pa dok traze valjanog koji ce profesionalno zbrinuti njihovog ljubimca - postavljaju pitanja ovde na forumu. I uzgred, dobijaju kvalitetne odgovore. Valjda to ima nekog smisla.

Da, biće da je to u pitanju. A što se mačijeg zdravlja i lečenja tiče, ovde nemaš dileme, samo potraži Deda Žiku, on je kao pokretna enciklopedija kad su mace u pitanju i uvek je rad da pomogne.

Sad se setih,piletova Jole bi trebalo da je skinula konce,zar ne?
Pile,javi se:hej:

Joooj, zaboravih da vam ispričam foru...otišli mi kod veta prošle subote, izašla Jolanda iz transportera, vet je okrene da skine konce, nasmeje se na glas i kaže "Jole je sam svoj majstor. Skinula končiće sama, rana je savršeno zarasla, nema otekline, ništa...sve po knjizi...niste trebali ni dolaziti".:mrgreen:
I tako, da kucnem u drvo, osim mog napada panike i prvog traumatičnog dana, sterilizacija je prošla bez većih nevolja. Vet je komentarisao da se mešanci lakše oporave od rasnih mački i da je pomoglo i to što Jole nije buckasta.

Inače, videh na nekom sajtu fotke kratkodlake engleske mačke. Mnogo je slatka. Nisam u fazonu da mi kućni ljubimac bude ne znam koje rase ali bih volela jednog dana da udomim još neko mače sa ulice i da kupim jedno ovo.

Šta znam , imam potpuno poverenje u veterinare koji "leče" Joleta (ima ih troje i svi su sjajni). I ne predstavlja mi problem da ih cimam po potrebi. Kad je Jole bila u postoperativnoj fazi, zvala sam ih skoro svaki dan. Smatram da su plaćeni za to, i da ako su (a jesu) profesionalci koji vole svoj posao i žele da imaju što više pacijenata, treba da budu ljubazni i spremni da pomognu.

:lol: Sam svoj majstor hehe :)
Pa super sto je sve ok,bas mi je drago :)
Jel' to ova rasa?
612px-Mystica_from_British_Empire_Cattery.jpg

Aha. Našla sam na netu dve odgajivačnice, obe u Hrvatskoj.
Vidi što je slatka...http://www.von-papp.com/ggallery.htm

Zanima me, mislim neću sad pazariti mače, nemam ga ni gde, ali da li je neko od vas kupio mačku iz neke strane odgajivačnice? I kako je transportujete kući? Brat me zeza da im pošaljem mail i pare a oni će meni mače brzom poštom:lol:

:lol:
Jaooooo kako su slatkiiiiii :zaljubljena:
Ja ne znam da ti odgovorim na pitanje.
Mog Bonija(persijanca) sam uzela od zene koja je iz mog grada i gaji persijske macke.

Ja imam gospodina britanca. Doneli smo ga iz Ceske. Ima svoj cip i euro pass, tj. pasos i uz to nosim kupoprodajni ugovor za svaki slucaj gde se vidi ime vlasnika. To je nesto sto svaka odgajivacnica treba da obezbedi i onda mozes da ga nosis gde hoces. Postoji i agencija za transport zivotinja iz inostranstva.

Joooj, zaboravih da vam ispričam foru...otišli mi kod veta prošle subote, izašla Jolanda iz transportera, vet je okrene da skine konce, nasmeje se na glas i kaže "Jole je sam svoj majstor. Skinula končiće sama, rana je savršeno zarasla, nema otekline, ništa...sve po knjizi...niste trebali ni dolaziti".:mrgreen:
I tako, da kucnem u drvo, osim mog napada panike i prvog traumatičnog dana, sterilizacija je prošla bez većih nevolja. Vet je komentarisao da se mešanci lakše oporave od rasnih mački i da je pomoglo i to što Jole nije buckasta.

Inače, videh na nekom sajtu fotke kratkodlake engleske mačke. Mnogo je slatka. Nisam u fazonu da mi kućni ljubimac bude ne znam koje rase ali bih volela jednog dana da udomim još neko mače sa ulice i da kupim jedno ovo.

Jole šampion! :lol: Da, Britanke su baš slatke. :) Inače, i Tommy iz reklame za Whiskas je Britanac. Ej, gledam cele nedelje na TLC u pola 2 Cats 101, o raznim rasama mačaka. :)

:rotf: Ovu nisam gledala. :super:

zakazala sam sterilizaciju za utorak... joooj, sad mi je frka :roll:
jel ce mi dati da uzmem macu tog istog dana? ne zelim da ostaje kod veta, a cula sam da neki vetovi praktikuju to zadrzavanje zivuljki 24 h :neutral:

i moram da vam se pozalim! juce su mi bili neki rodjaci sa sela i komentarisali su za kiti: "sta ce ti to divlje i istraumirano?", jer ne voli nepoznate ljude i plasi ih se. bas su me iznervirali, da su samo moji gosti mislim da bih ih najurila iz stana, ovako sam jedva cekala da odu :evil:
meni se bas svidja sto je takva, ne volim kad moje ljubimce trci kod svakog da se mazi i nas dve smo se sprijateljile u roku od odmah kad je doneta kod mene :mrgreen:

p.s. super je video xD

zakazala sam sterilizaciju za utorak... joooj, sad mi je frka :roll:
jel ce mi dati da uzmem macu tog istog dana? ne zelim da ostaje kod veta, a cula sam da neki vetovi praktikuju to zadrzavanje zivuljki 24 h :neutral:

i moram da vam se pozalim! juce su mi bili neki rodjaci sa sela i komentarisali su za kiti: "sta ce ti to divlje i istraumirano?", jer ne voli nepoznate ljude i plasi ih se. bas su me iznervirali, da su samo moji gosti mislim da bih ih najurila iz stana, ovako sam jedva cekala da odu :evil:
meni se bas svidja sto je takva, ne volim kad moje ljubimce trci kod svakog da se mazi i nas dve smo se sprijateljile u roku od odmah kad je doneta kod mene :mrgreen:

p.s. super je video xD

Citaj savete od ovog posta pa na dalje,pomoci ce ti da ti ne bude frka http://forum.krstarica.com/showthread.php/188115-SVE-O-MACAMA-...?p=16865941&viewfull=1#post16865941
Uglavnom macku istog dana nosis kuci,bar ja do sada nisam cula da je vet drzi 24h.

hvala alex, procitala! xD meni je najveci cim da ona, s obzirom na to kakva je lujka, ne napravi neki haos s ranom, ali valjda nece :think:

a sto se tice zadrzavanje macke, sestri od moje drugarice su bas savetovali da ostavi macku 24h kod njih (jos pre same sterilizacije), ali je ona insistirala da je nosi kuci, inace ni ja do tada nisam cula da neki vet zadrzava macu posle steril...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back