Quantcast

Sukob dve struje na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Slaven777

Legenda
Poruka
50.158
Да ли је скупила 10 имена с кредибилитетом?
Ako izbacimo anonimuse i šaljiva imena, ovo je spisak imena koje prepoznajem: Milivoj Bešlin, Vladimir Arsenijević, Husnija Kamberović, Latinka Perović, Živko Andrijašević, Tvrtko Jakovina, Vesna Rakić Vodelinić, Radina Vučetić, Olga Manojlović Pintar, Marko Šuica, Dušan Petričić, Aleksandar Olenik, Abdulah Sidran, Ivo Goldštajn, Srđan Milošević
 

suave

Primećen član
Poruka
655
Ako izbacimo anonimuse i šaljiva imena, ovo je spisak imena koje prepoznajem: Milivoj Bešlin, Vladimir Arsenijević, Husnija Kamberović, Latinka Perović, Živko Andrijašević, Tvrtko Jakovina, Vesna Rakić Vodelinić, Radina Vučetić, Olga Manojlović Pintar, Marko Šuica, Dušan Petričić, Aleksandar Olenik, Abdulah Sidran, Ivo Goldštajn, Srđan Milošević
Mala mala mala grupa...:mrgreen:
 

Slaven777

Legenda
Poruka
50.158
Студенти Филозофског факултета: Није филозофски ћутати – није српски увреде и издају трпети

Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како наука заповеда, а не нека страна амбасада, неке западне силеПостоји уврежено, мишљење у Србији да Филозофски факултет у Београду представља центар за мобилизацију будућих јуришника на различите фондације, на инострани капитал, који служи само у сврху блаћења и понижавања сопственог народа и отаџбине. Нажалост, као студенти поменутог Факултета, морамо се усагласити са оваквом тврдњом. То се може уочити веома лако, кроз јавне наступе многих професора, са различитих одељења, али се може увидети и унутар самих просторија факултета, када редовно похађате наставу, и имате прилику да слушате политичке трактате оних, који свој положај редовних и ванредних професора користе као маску за много опасније ствари, као што је пропагирање аутошовинистичких осећања међу омладином. Мишљења смо, не можемо засигурно тврдити, да је таква пракса могућа само у Београду, само у Србији, да они који своје плате зарађују из буџета Републике Србије, најгнусније вређају народ који их храни.

Скорашњи примери јавних речи и потеза троје професора са одељења за историју, неки би рекли, троје од четворо јахача апокалипсе, управо потврђују до сада изнете тврдње. Проф. др Радина Вучетић, проф. др Никола Самарџић и проф. др Дубравка Стојановић опет су, по ко зна који пут, показали своје право лице, показали да је једина сврха њихове јавне речи, да вређају народ, за који би кроз своје професије требало да раде.

Дана 30. јуна 2020. године на мрежи Твитер је освануо статус особе која се крије под псеудонимом Iggy666. Аутор текста, односно, статуса се није превише обазирао на граматику, као ни на правила коришћења знакова интерпункције, чиме је тај статус претворен у набацану гомилу вулгарности и неистина, међу којима би неке у другим државама биле чак санкционисане. Изјава аутора тог текста, да су Карађорђевићи „izmislili Kosovski boj“ (аутор се овде сетио да стави велико слово), „stvorili Spc, izmislili svetog savu i ostale gluposti,…“, је свакако за санкционисање. О догађајима као што је Косовски бој, студенте историје, на Филозофском факултету у Београду, Одељењу за историју уче да се неоспорно одиграо, а личности као што су први српски архиепископ Свети Сава (претпостављамо да аутор мисли на њега под „izmislili svetog savu“), неоспорно постојале, као и то да је та, од Карађорђевића „измишљена“ личност заслужна за стварање Српске православне цркве (на шта аутор алудира када каже „stvorili Spc“), коју су, ако питате аутора „измислили“ опет ти Карађорђевићи.
Свака анализа овог текста би била апсолутно губљење времена и не би јој требало придавати већи значај. Кад одједном, као гром из ведра неба, та гомила крша и лажи добија позитивну рецензију од стране редовног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду, проф. др Николе Самарџића. Проф. др Никола Самарџић је редовни професор на Одељењу за историју, што је највише звање на свим факултетима и представља највишу тачку у лествици напредовања на државном Универзитету. Са тим ауторитетом проф. др Никола Самарџић је „лајковао“ горепоменуту објаву, што значи да је сагласан са њом. Да ли је дошло до вртоглаве промене у историјској науци? Да ли је дошло до новог тумачења? Или је то прихватање овог тумачења од стране проф. др Николе Самарџића? Без сумње, у питању је ово треће. Универзитетски професор је себи дозволио да подржи анонимну, функционално неписмену особу, у тексту који је сваком Србину и Српкињи увреда.

„Председник, додуше, има прилику за поправни и да се та слика промени, а то је да призна Косово. Од тог признавања, или непризнавања Косова зависиће, чак и са тамним мрљама од деведесетих до данас, његово место у историји“, речи су проф. др Радине Вучетић, којима потврђује оно што је и врапцима на грани јасно, да нема никакве суштинске разлике између режима и само наизглед опозиционих галамџија на нашој јавној сцени.

Њима никада не смета политика режима, већ то што је место за извршење такве политике, накарадне за српски народ, преузео неко ко не припада њиховом префињеном миљеу самозваних псеудо-интелектуалаца, који имају исте иностране газде баш као и режим. Да не спомињемо колико је само антиуставних ставова предочено у само две реченице, од тога да се олако пренебрегава да председник Србије није и не може бити носилац извршне власти према Уставу Републике Србије, па самим тим, није он тај који треба или не треба нешто да призна, и тога да би признавање јужне српске покрајине, као самосталне државе од стране Београда, био директан антиуставни чин. Али, изгуби се наједном жеља за демократијом, владавином права и поштовањем Устава, када треба учинити једно такво антисрпско дело.

Ових дана остали смо затечени и изјавама Дубравке Стојановић, професорке историје на Филозофском факултету. „Poseban problem je davanje ulice Blagoju Jovoviću, čoveku koji je pokušao atentat na Antu Pavelića, nakon kojeg je ovaj i umro. Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike”, навела је поменута професорка у једном интервјуу.

Чињеницу да један од највећих монструма Анте Павелић није приведен пред лице правде, на част је тадашњем режиму Јосипа Броза. Зар толика држава није била способна да дође до највећег непријатеља наших „народа и народности“?! Како је неправда постала закон, Благоје Јововић, див-јунак, правду узима у своје руке. Пресудио је крвнику дужном за смрт милиона побијених. Правда, бар она људска, испуњена је са два метка. Поносит Србин из Црне Горе пресуђује човеку због кога генерације Херцеговаца, Личана, Крајишника… ђедове, ујаке, баке и стричеве знају само из прича. Оваквим изјавама, професорка Стојановић је увредила сваког Србина, посебно оне чији су преци уморени у НДХ, а таквих, нажалост, није мали број.
Што се тиче промена назива улица, Београд не губи „отвореност“ и „космополитски дух“, већ је проблем значајно већи. Брисањем назива улица, попут Сарајевске и Мостарске, брише се симболично, простор на коме су Срби живели вековима. Наш идентитет су обликовали и Алекса Шантић, и Петар Кочић и Момо Капор, ништа мање од великих људи са простора данашње Србије. Сужавањем Србије на „Србијанско“, добијамо оно на чему је исти тај Павелић радио.

Битно је нагласити да топоними не потичу из некима „никада прежаљене државе“ СФРЈ. Они су много старији од ње, јер историја није почела 1945. Много пре тога, Срби су живели у тим градовима и крајевима. Али, Павелић, Тито и њима слични, учинили су да се број становника драстично смањи, што 1941, а онда и 1995. Због свега тога, људи попут Благоја заувек ће бити хероји, јер нису уморили ни једну недужну жену, старицу или дете. Назив улице по његовом имену је нешто најмање што се мора урадити, а у неким бољим временима, надамо се значајно више.

Нажалост, такво је мњење међу професорима Филозофског факултета. Не свих, наравно. Част изузецима. Али они полако, једног по једног неистомишљеника одстрањују уз кумовање Управе Филозофског факултета, чију подршку уживају. Професори који су избачени су били нарочито омиљени међу студентима. Треба поменути др Небојшу Шулетића и др Мају Николић, у чију заштиту су студенти историје стали. Будно су пратили шта се дешавало на Изборном већу, све док није стигла претња од појединих професора да се клоне Амфитеатра (јер није Филозофски ћутати). Након тога су само неки устукнули, али су се многи и заинтересовали. Амфитеатар „Георгије Острогорски“ се нагледао свакаквих призора. Седнице Изборног већа су биле равне неком блажем облику ријалити програма. Овај сукоб је почео да се прелива и на студенте докторских студија, који постају предмет прогона. Одељенско веће за историју одбија да изгласа комисију коју предлаже ментор, само зато што он не припада е владајућој групације. Страшне се ствари дешавају на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како наука заповеда, а не нека страна амбасада, неке западне силе.

Нисмо сигурни колико грађана Србије уопште зна за овакве речи и поступке оних који живе на грбачи истог овог народа. Али такође, сматрамо да кад већ сам факултет не реагује поводом оваквих срамних изјава и потеза њихових запослених, као и тренутна политичка номенклатура, да ми као студенти Филозофског факултета у Београду, морамо преузети ту функцију алармирања наше јавности, о томе ко ради у нашој институцији, кога српски народ хлебом храни, и да укажемо, да су потези и речи поменутих професора само кап у мору свих грозота, које се константно дешавају унутар Филозофског факултета у Београду. Срби, онај ко вам историју пише и тумачи, тај вам и садашњост и будућност кроји! Будите се, пре него што стварно буде и превише доцкан за било какву промену.

Марко Радић, студент социологије, представник социолога у Студентском парламенту Филозофског факултета у Београду

Михајло Радивојша, студент историје, студент продекан Филозофског факултета Универзитета у Београду и представник студената историје у Студентском парламенту Филозофског факултета у Београду

Лазар Бјелица, студент социологије, представник социолога и председник Студентског парламента Филозофског факултета у Београду

Ђорђе Николић, студент историје, представник студената историје у Студентском парламенту Филозофског факултета у Београду и председник Савеза студената Филозофског факултета Универзитета у Београду
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.674
Студенти Филозофског факултета: Није филозофски ћутати – није српски увреде и издају трпети

Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како наука заповеда, а не нека страна амбасада, неке западне силеПостоји уврежено, мишљење у Србији да Филозофски факултет у Београду представља центар за мобилизацију будућих јуришника на различите фондације, на инострани капитал, који служи само у сврху блаћења и понижавања сопственог народа и отаџбине. Нажалост, као студенти поменутог Факултета, морамо се усагласити са оваквом тврдњом. То се може уочити веома лако, кроз јавне наступе многих професора, са различитих одељења, али се може увидети и унутар самих просторија факултета, када редовно похађате наставу, и имате прилику да слушате политичке трактате оних, који свој положај редовних и ванредних професора користе као маску за много опасније ствари, као што је пропагирање аутошовинистичких осећања међу омладином. Мишљења смо, не можемо засигурно тврдити, да је таква пракса могућа само у Београду, само у Србији, да они који своје плате зарађују из буџета Републике Србије, најгнусније вређају народ који их храни.

Скорашњи примери јавних речи и потеза троје професора са одељења за историју, неки би рекли, троје од четворо јахача апокалипсе, управо потврђују до сада изнете тврдње. Проф. др Радина Вучетић, проф. др Никола Самарџић и проф. др Дубравка Стојановић опет су, по ко зна који пут, показали своје право лице, показали да је једина сврха њихове јавне речи, да вређају народ, за који би кроз своје професије требало да раде.

Дана 30. јуна 2020. године на мрежи Твитер је освануо статус особе која се крије под псеудонимом Iggy666. Аутор текста, односно, статуса се није превише обазирао на граматику, као ни на правила коришћења знакова интерпункције, чиме је тај статус претворен у набацану гомилу вулгарности и неистина, међу којима би неке у другим државама биле чак санкционисане. Изјава аутора тог текста, да су Карађорђевићи „izmislili Kosovski boj“ (аутор се овде сетио да стави велико слово), „stvorili Spc, izmislili svetog savu i ostale gluposti,…“, је свакако за санкционисање. О догађајима као што је Косовски бој, студенте историје, на Филозофском факултету у Београду, Одељењу за историју уче да се неоспорно одиграо, а личности као што су први српски архиепископ Свети Сава (претпостављамо да аутор мисли на њега под „izmislili svetog savu“), неоспорно постојале, као и то да је та, од Карађорђевића „измишљена“ личност заслужна за стварање Српске православне цркве (на шта аутор алудира када каже „stvorili Spc“), коју су, ако питате аутора „измислили“ опет ти Карађорђевићи.
Свака анализа овог текста би била апсолутно губљење времена и не би јој требало придавати већи значај. Кад одједном, као гром из ведра неба, та гомила крша и лажи добија позитивну рецензију од стране редовног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду, проф. др Николе Самарџића. Проф. др Никола Самарџић је редовни професор на Одељењу за историју, што је највише звање на свим факултетима и представља највишу тачку у лествици напредовања на државном Универзитету. Са тим ауторитетом проф. др Никола Самарџић је „лајковао“ горепоменуту објаву, што значи да је сагласан са њом. Да ли је дошло до вртоглаве промене у историјској науци? Да ли је дошло до новог тумачења? Или је то прихватање овог тумачења од стране проф. др Николе Самарџића? Без сумње, у питању је ово треће. Универзитетски професор је себи дозволио да подржи анонимну, функционално неписмену особу, у тексту који је сваком Србину и Српкињи увреда.

„Председник, додуше, има прилику за поправни и да се та слика промени, а то је да призна Косово. Од тог признавања, или непризнавања Косова зависиће, чак и са тамним мрљама од деведесетих до данас, његово место у историји“, речи су проф. др Радине Вучетић, којима потврђује оно што је и врапцима на грани јасно, да нема никакве суштинске разлике између режима и само наизглед опозиционих галамџија на нашој јавној сцени.

Њима никада не смета политика режима, већ то што је место за извршење такве политике, накарадне за српски народ, преузео неко ко не припада њиховом префињеном миљеу самозваних псеудо-интелектуалаца, који имају исте иностране газде баш као и режим. Да не спомињемо колико је само антиуставних ставова предочено у само две реченице, од тога да се олако пренебрегава да председник Србије није и не може бити носилац извршне власти према Уставу Републике Србије, па самим тим, није он тај који треба или не треба нешто да призна, и тога да би признавање јужне српске покрајине, као самосталне државе од стране Београда, био директан антиуставни чин. Али, изгуби се наједном жеља за демократијом, владавином права и поштовањем Устава, када треба учинити једно такво антисрпско дело.

Ових дана остали смо затечени и изјавама Дубравке Стојановић, професорке историје на Филозофском факултету. „Poseban problem je davanje ulice Blagoju Jovoviću, čoveku koji je pokušao atentat na Antu Pavelića, nakon kojeg je ovaj i umro. Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike”, навела је поменута професорка у једном интервјуу.

Чињеницу да један од највећих монструма Анте Павелић није приведен пред лице правде, на част је тадашњем режиму Јосипа Броза. Зар толика држава није била способна да дође до највећег непријатеља наших „народа и народности“?! Како је неправда постала закон, Благоје Јововић, див-јунак, правду узима у своје руке. Пресудио је крвнику дужном за смрт милиона побијених. Правда, бар она људска, испуњена је са два метка. Поносит Србин из Црне Горе пресуђује човеку због кога генерације Херцеговаца, Личана, Крајишника… ђедове, ујаке, баке и стричеве знају само из прича. Оваквим изјавама, професорка Стојановић је увредила сваког Србина, посебно оне чији су преци уморени у НДХ, а таквих, нажалост, није мали број.
Што се тиче промена назива улица, Београд не губи „отвореност“ и „космополитски дух“, већ је проблем значајно већи. Брисањем назива улица, попут Сарајевске и Мостарске, брише се симболично, простор на коме су Срби живели вековима. Наш идентитет су обликовали и Алекса Шантић, и Петар Кочић и Момо Капор, ништа мање од великих људи са простора данашње Србије. Сужавањем Србије на „Србијанско“, добијамо оно на чему је исти тај Павелић радио.

Битно је нагласити да топоними не потичу из некима „никада прежаљене државе“ СФРЈ. Они су много старији од ње, јер историја није почела 1945. Много пре тога, Срби су живели у тим градовима и крајевима. Али, Павелић, Тито и њима слични, учинили су да се број становника драстично смањи, што 1941, а онда и 1995. Због свега тога, људи попут Благоја заувек ће бити хероји, јер нису уморили ни једну недужну жену, старицу или дете. Назив улице по његовом имену је нешто најмање што се мора урадити, а у неким бољим временима, надамо се значајно више.

Нажалост, такво је мњење међу професорима Филозофског факултета. Не свих, наравно. Част изузецима. Али они полако, једног по једног неистомишљеника одстрањују уз кумовање Управе Филозофског факултета, чију подршку уживају. Професори који су избачени су били нарочито омиљени међу студентима. Треба поменути др Небојшу Шулетића и др Мају Николић, у чију заштиту су студенти историје стали. Будно су пратили шта се дешавало на Изборном већу, све док није стигла претња од појединих професора да се клоне Амфитеатра (јер није Филозофски ћутати). Након тога су само неки устукнули, али су се многи и заинтересовали. Амфитеатар „Георгије Острогорски“ се нагледао свакаквих призора. Седнице Изборног већа су биле равне неком блажем облику ријалити програма. Овај сукоб је почео да се прелива и на студенте докторских студија, који постају предмет прогона. Одељенско веће за историју одбија да изгласа комисију коју предлаже ментор, само зато што он не припада е владајућој групације. Страшне се ствари дешавају на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како наука заповеда, а не нека страна амбасада, неке западне силе.

Нисмо сигурни колико грађана Србије уопште зна за овакве речи и поступке оних који живе на грбачи истог овог народа. Али такође, сматрамо да кад већ сам факултет не реагује поводом оваквих срамних изјава и потеза њихових запослених, као и тренутна политичка номенклатура, да ми као студенти Филозофског факултета у Београду, морамо преузети ту функцију алармирања наше јавности, о томе ко ради у нашој институцији, кога српски народ хлебом храни, и да укажемо, да су потези и речи поменутих професора само кап у мору свих грозота, које се константно дешавају унутар Филозофског факултета у Београду. Срби, онај ко вам историју пише и тумачи, тај вам и садашњост и будућност кроји! Будите се, пре него што стварно буде и превише доцкан за било какву промену.

Марко Радић, студент социологије, представник социолога у Студентском парламенту Филозофског факултета у Београду

Михајло Радивојша, студент историје, студент продекан Филозофског факултета Универзитета у Београду и представник студената историје у Студентском парламенту Филозофског факултета у Београду

Лазар Бјелица, студент социологије, представник социолога и председник Студентског парламента Филозофског факултета у Београду

Ђорђе Николић, студент историје, представник студената историје у Студентском парламенту Филозофског факултета у Београду и председник Савеза студената Филозофског факултета Универзитета у Београду
Пуна подршка :ok: студентима
 

Mrkalj

Elita
Moderator
Poruka
24.020
https://stanjestvari.com/2020/07/31...CN20RKikjASv_ab9X8xzDmu9RyeA5r8ay2rlC2yUOqtA0

Студенти Филозофског факултета: Није филозофски ћутати – није српски увреде и издају трпети
BY СТАЊЕ СТВАРИ on 31. ЈУЛА 2020. • ( 11 )

Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како наука заповеда, а не нека страна амбасада, неке западне силе
 
Poslednja izmena:

Софија

Buduća legenda
Poruka
40.870
Ako izbacimo anonimuse i šaljiva imena, ovo je spisak imena koje prepoznajem: Milivoj Bešlin, Vladimir Arsenijević, Husnija Kamberović, Latinka Perović, Živko Andrijašević, Tvrtko Jakovina, Vesna Rakić Vodelinić, Radina Vučetić, Olga Manojlović Pintar, Marko Šuica, Dušan Petričić, Aleksandar Olenik, Abdulah Sidran, Ivo Goldštajn, Srđan Milošević
Рекох с кредибилитетом. ;)
 

Ipposthenis

Zainteresovan član
Poruka
271
https://nova.rs/politika/branim-i-vesica-kad-kazu-da-ce-visiti-na-terazijama/

Šta god mislili o nečijm stavovima, prebrajanje krvnih zrnaca i ovo patetično satanizovanje ljudi, naročito od strane studenata iz naslova iznad (tabloidi nisu vredni pomena), i to na nekom pseudo-arhaičnom srpskom (zbog čega mi je posebno neprijatno, u njihovo ime) ne može biti standard komunikacije u normalnom društvu, kakvo svakako nismo, ali naročito ne među akademskim svetom.
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.674
Очекивано, антисрпски портал Данас се укључио (читај једва дочекао) у ову омиљену невладинићима гротескну причу о тим злоћама који су скрвили и воде хајку против "праведника на путу истине". Ти "праведници" су нека Стојановићева и неки Самарџић, ликуша и лик који не пропуштају нити једну петицију у којој се лаје, режи и хули по Србији или СПЦ, мора им се одати признање на досљедности.
Тако је у том антисрпском порталу у тексту (овдје) Стојановићева "бранила своје премудре принципе", и умовање по обрасцу, мало патетичног моралисања, мало каљања Србије и Срба, мало властите промоције, нула садржаја, ниш' ново,
Но добро, ако већ Самарџић, Стојановићева, Бешлин и други "тумачи" историје могу да моралишу, осуђују, "тумаче" историју и квалификују догађаје, прозивају и опогањују анамо оне негативце у умовању које опасно смрди на аутошовинизам, могу и мислећи људи изнијети другачији став, могу и студенти, а кад прочитам овако зреле ставове младих људи враћа ми вјеру у наш род, примијетити и скарадност и позадину могуће и нарученог мишљења и да то смрди на аутошовинизам, јер смрди на аутошовинизам. Ђе проблем?
Ја сам против оваквог преименовања улица, али колико год реалних аргумената се налази у овом чланку, не успева да се не уочи јасан антисрпски сентимент
Да, овдје је сама прича о преименовању улица (е то би била баш добра тема, гледаћу да је отворим, у дилеми сам да ли да је сврстам у птф политика или историја) само средство преко којег ће се афирмисати антисрпски ставови и виђење.
 
Poslednja izmena:

Ipposthenis

Zainteresovan član
Poruka
271
Antisrpstvo (nekada i antisrbstvo) je jedna nebulozna tvorevina radikalskog uma iz 1990-ih, uglavnom stvorena/popularizovana u svrhu obračuna sa tadašnjim političkim neistomišljenicima, a ređe i sa neprijateljima u građanskom ratu i uvek vrebajućim stranim agenturama - pojam koji je mogao obuhvatiti bukvalno sve i svakoga. Komunistima se jako dopala nebulozna ideja, ne iznenađujuće, podsećajući ih na 'neprijatelja koji vreba' a kojim su zaplašivali narod decenijama pa su ga rado plasirali u svakom momentu i svuda.

Ali paradoks tu nije potpun. Njega je upotpunila činjenica da taj nebulozni ali omiljeni termin socijalističkog režima nakon njegovog pada koriste niko drugi do nacionalisti. Slično kao i 'fašizam' koji koriste oni koji su mu nekada bili najbliži a koji je na globalnom nivou izgubio svaki smisao.

Ono što se javlja kod jedne grupe ljudi koja ne želi da pripada tome, pa i kod pojedinih istoričara koji su ovde pominjani, a što je prisutno i u mnogim zemljama razvijenog sveta je otklon, nekada i previše napadan, prema nacionalističko-populističkim opcijama koje su inficirale sisteme. Kod nas to nekada dovede i do još jednog paradoksa. A to je da pojedini glasnogovnornici borbe za demokratsko uređenje iz akademskih krugova, videvši političku situaciju karikirano i nedemokratsu vlast kao fašističku (a zašto ne recimo komunističku) u tom otklonu odlaze predaleko...u levo...pa zvuče kao apologete komunizma.

Sve to, međutim, ne može dati za pravo nikome da ljude suprotnih ubeđenja u poznatom maniru targetira kao anti-srbe (kontrarevolucionari u doba komunista kojih se isti ti navodno gade sada). Uostalom ko je taj forumaš, građanin, Šešelj ili predsednik da odlučuje ko je i koliki Srbin?! Koji su to standardi po kojima se to odlučuje? A ovo da je list Danas ''antisrpski'' je ispod svakog nivoa i jako poznato malo starijima.
 

suave

Primećen član
Poruka
655
Да, овдје је сама прича о преименовању улица (е то би била баш добра тема, гледаћу да је отворим, у дилеми сам да ли да је сврстам у птф политика или историја) само средство преко којег ће се афирмисати антисрпски ставови и виђење.
Ja sam razmišljao o jednoj malo široj temi, kulturi uređenja prostora gde bi ulazili sve ono što čini simbole određene države u jednom prostoru, koji su joj ideali koji su joj saveznici, za koje vrednosti se zalaže, šta idealizira.

Blagoje Jovović ovde jeste na malo mitskom nivou jer nije podržan od izvora kojima neki istoričari pridaju vrednost, što opet ima svoj ideološki osnov i usmerenje. On je ovde na nivou Miloša Obilića i Kraljevića Marka koji su ili mitski junaci ili sasvim drugačijeg života od onog kog im je pripisao narodni pevač, ali postoje kao skup ideja i vrednosti.

Spomenik bilo kome koje nešto uradio protiv ustaša je potreban Beogradu, Srbiji i srpskom narodu. Kakav bi mi bili narod kad se ne bi osvetio za ono što nam je učinjeno u NDH (bez obzira što to mnogo ne potresa Stojkovićku, i gde joj sećanje na srpske žrtve dođe samo u govornoj figuri). Ovako, sa jednim čovekom koji je ipak nešto pokušao da učini čovek ima osećaj ispunjenosti i da je jedna rana ipak kako tako zatvorena (što opet nije tačno, ali hajde da ne ulazimo u priču)

Inače mislim da ove zadnje poruke treba izdvojiti u posebnu temu. kaad bi bio pdf Sociologija to bi bilo idealno ali može i Istorija. Istorijski spomenici i istorijske ličnosti i istorijska mesta čine kulturu prostora jednog naroda
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.674
Antisrpstvo (nekada i antisrbstvo) je jedna nebulozna tvorevina radikalskog uma iz 1990-ih, uglavnom stvorena/popularizovana u svrhu obračuna sa tadašnjim političkim neistomišljenicima,..
Јели то "премудри цитат" неког преданог борца против национализма, пардон "великосрпског национализма", или цитат из неког текста по антисрпским порталима, или си то сам "из своје главе" срочио. Ако си то сам "из своје главе" срочио, ем је погрешно, ем је будаласто, антисрство или антисрбизам (а ако постоји антисемитизам, зашто то "јерес" написати да постоји антисрбизам?) или србомржња има подужу историју, наши преци у XX вијеку су итекако пострадали од оних умова заробљених у србомржњи. Имамо и на српској википедији сасвим коректан текст (овдје) посвећен србофобији или антисрпству, није лоше мало се упознати са смислом неког појма прије него лупимо неопјевану глупост како је то творевина радикалског ума (ах, ти радикали) из 1990их.
Kod nas to nekada dovede i do još jednog paradoksa. A to je da pojedini glasnogovnornici borbe za demokratsko uređenje iz akademskih krugova, videvši političku situaciju karikirano i nedemokratsu vlast kao fašističku (a zašto ne recimo komunističku) u tom otklonu odlaze predaleko...u levo...pa zvuče kao apologete komunizma.
Ти гласноговнорници борбе за демократско уређење из академских кругова (ух, лако премудро формулисано) су у правилу преносници нарученог мишљења, и ту се под плаштом борбе за демократско уређење и против "недемократског режима" крију други политички мотиви, даљња деградација моралних и духовних вриједности, загађење и политичког и уопште амбијента те трасирање пртине поданичком менталитету.
Но то је већ друга тема, ко вјерује тим смутљивцима који загађују и оно што је остало незагађено у српском бићу, по вољи му, мислећи суди су поодавно прочитали те смутљивце.
Sve to, međutim, ne može dati za pravo nikome da ljude suprotnih ubeđenja u poznatom maniru targetira kao anti-srbe ....
Мантра омиљена дежурним моралистима Мислим то "не може дати за право никоме да људе супротних убеђења у познатом маниру таргетира...". Управо ти дежурни моралисти воле етикетирати људе који мисле својом главом да су националисти, фашисти, смрадикали и ини по њима погрдни називи. Елем, људима је својствено да погрдним именом "почасте" оне са супротним мишљењем, само што ће "дежурни моралисти" селективно бирати примјере када се згражавати и моралисати.
A ovo da je list Danas ''antisrpski'' je ispod svakog nivoa i jako poznato malo starijima.
Данас јесте портал гдје се афирмише антисрпство, гдје своје мјесто, ако изузмемо штуре агенцијске вијести, имају само текстови гдје се о Србији, Српској и Србима негативно пише или мрачи и прориче црна судбина, гдје не може проћи текст гдје се афирмативно пише о било којем Србину или било шта позитивно о Србима. А и ако је позитивно, рецимо успјеси спортиста, нађе се нешто у позадини, неку Нолетову изјаву или слично, што ће то укаљати.
Не само то, на том порталу могу проћи само негативни коментари (или они баш глупи како би се створио привид грозног амбијента, а те глупе често пишу по наруџби ботови) гдје се лаје, режи и хули по Србији и Србима. Лично сам провјерио, немогуће је да прође било који афирмативан коментар када су Срби у питању, па чак и када се са пар ријечи хвале пропрати успјех српских спортиста, чак ни то.
Уосталом, ако могу неки етикетирати портале кроз које се афирмише родољубље, попут рецимо Ин4С, да су националистички и којекаквим погрдним етикетама, зашто не би портал који предано промовише србомржњу, назвали антисрпским? Ђе проблем?
 

Zoran Grbić

Obećava
Poruka
65
https://nova.rs/politika/branim-i-vesica-kad-kazu-da-ce-visiti-na-terazijama/

Šta god mislili o nečijm stavovima, prebrajanje krvnih zrnaca i ovo patetično satanizovanje ljudi, naročito od strane studenata iz naslova iznad (tabloidi nisu vredni pomena), i to na nekom pseudo-arhaičnom srpskom (zbog čega mi je posebno neprijatno, u njihovo ime) ne može biti standard komunikacije u normalnom društvu, kakvo svakako nismo, ali naročito ne među akademskim svetom.
Daj, Harise...
 

Bajo Pivljanin

Domaćin
Poruka
4.021
Inace na FF uopsteno, a na odeljenju za sociologiju pre svega, vlada uverenje da su istoricari svi ekstremisti, da je istorija "leglo desnicara" i ostalo sto spada pod tu kategoriju.

Interesantno je da oboje koji su potpuna kontra tome oboje drze po kurs na sociologiji (Dubravka cak otvoreno izjavljivala kako preferira studente sociologije nad studentima istorije).

Isto tako kod oba profesora ispiti su mogu da se podvedu pod smejurije - Samardica od celog perioda koji kurs obuhvata interesuje samo Luj XIV i zasto Spanci nece da rade. Studenti prolaze ili ne uglavnom na osnovu njegovog hira (uz to vrlo cesto shikanira ne-Beogradjane, ne-urbane, i po drugim diskriminatorskim osnovama), a ispit se tretira kao dzoker...realo je da ga vecina nece spremati, vec racuna da je statistika na njihovoj strani, posle dovoljno izlazaka ce te ubosti njegova dobra volja i polozices. Na ispitu koji drzi sociolozima jedno od pitanja je o orlalnom seksu Levinski - Klinton.

Kod Dubravke se ispit sprema iz, moz` misliti, ilustrovane istorije sveta, ne znam da l` moze se padne, al` znam coveka koji je diplomirao na temi "Srmt Osame bin Ladena u beogradskoj stampi" gde su bukvalno samo iskopirane cele stranice sa sajtova novina uz mozda neku kratku konstataciju na kraju. Na ispitu socilozima jendom je pitala da se nabroje Ex Yu republike...
 

Ipposthenis

Zainteresovan član
Poruka
271
Јели то "премудри цитат" неког преданог борца против национализма, пардон "великосрпског национализма", или цитат из неког текста по антисрпским порталима, или си то сам "из своје главе" срочио.
Ne, samo posledica života u ovoj zemlji poslednji 40ak god.

Ако си то сам "из своје главе" срочио, ем је погрешно, ем је будаласто, антисрство или антисрбизам (а ако постоји антисемитизам, зашто то "јерес" написати да постоји антисрбизам?) или србомржња има подужу историју, наши преци у XX вијеку су итекако пострадали од оних умова заробљених у србомржњи. Имамо и на српској википедији сасвим коректан текст (овдје) посвећен србофобији или антисрпству, није лоше мало се упознати са смислом неког појма прије него лупимо неопјевану глупост како је то творевина радикалског ума (ах, ти радикали) из 1990их.
Pre nego što mi se obratiš neotesanim, nadobudnim, popujućim i tragično neduhovitim tonom i poturiš beskorisnu rečničku definiciju pod nos uloži izvestan napor da pažljivo pročitaš napisano pa vidiš da nisam bez razloga napisao ''/popularizovanu''. Jer ja nisam govorio o antisrpsvu iz NDH ili Visoke porte, već o naročito podlom retoričkom triku koji je došao od strane dežurnih Srba a kojim su mnogi predozirani, zavedeni, njihova glupost iskorišćena a koja je uglavnom usmerena protiv ostalih Srba(?!), pa svaki nasumični (neretko drski a još češće polu-obrazovani) pseudo-rodoljub - ekskluzivni nosilac prava na srbovanje- dȃ sebi za pravo da arogantno pretpostavi da baš on zna šta je to ''srpstvo'' koje je na loklanom (ili tragičnije inostranom) svesrpskom saboru ili češće tribini omiljenog kluba savladao ocenom odličan (5). Pa onda samozadovoljno, večno uvređen, krene da ocenjuje nivo srpstva u krvi kod ostalih sunarodnika.

Ти гласноговнорници борбе за демократско уређење из академских кругова (ух, лако премудро формулисано) су у правилу преносници нарученог мишљења,
Naručenog od strane stranog faktora, CIA, FBI i uvek nezgodnog MI6, pretpostaviću.

и ту се под плаштом борбе за демократско уређење и против "недемократског режима" крију други политички мотиви, даљња деградација моралних и духовних вриједности
Ovi navodnici su možda i najvažniji deo tvog posta, najviše govore barem.

Poznato je, inače, da degradacija vrednosti u društvu uvek dolazi sa Univerziteta.

мислећи суди су поодавно прочитали те смутљивце.
Plašim se i da pitam za imena.

антра омиљена дежурним моралистима Мислим то "не може дати за право никоме да људе супротних убеђења у познатом маниру таргетира...".
A inače se ne slažeš sa tim ili samo kada to dolazi od nekoga sa kim se ne slažeš, a kada postaje ''mantra''. Pošto nisam citirao nikoga već dao svoje mišljenje, za koje sam (očigledno pogrešno) mislio da je opšte, ljudsko, najpre ćeš morati da me ustanoviš kao ''lažnog moralistu'' što će biti vrlo zanimljivo i što sa nestrpljenjem iščekujem.

Kao suprotnost ''premudrom formulisanju''

Данас јесте портал гдје се афирмише антисрпство
I ostali šešeljizmi...

а те глупе често пишу по наруџби ботови)
Botovi su prestali da promovišu vlast i pišu portale po jedva aktivnom portalu zarad stvaranja ''privida groznog ambijenta''? Zona sumraka.

Лично сам провјерио, немогуће је да прође било који афирмативан коментар када су Срби у питању, па чак и када се са пар ријечи хвале пропрати успјех српских спортиста, чак ни то.
Od ove čvorovićevske rečenice jedino je zanimljiviji taj nesuđeni afirmativni komentar za koji smo ostali uskraćeni a srpstvo oštećeno.

Уосталом, ако могу неки етикетирати портале кроз које се афирмише родољубље, попут рецимо Ин4С, да су националистички и којекаквим погрдним етикетама, зашто не би портал који предано промовише србомржњу, назвали антисрпским? Ђе проблем?
Đe [je] problem? Recimo zato što je nacionalizam politička opcija, iako u ovoj zemlji već tradicionalno retrogradna, a antisrpstvo -veleizdaja i crtanje mete na čelu ljudi u zemlji u kojoj ima mnogo formalnih i neformalnih grupa koje su više nego rade da tu ideju sprovedu u delo a od mete na čelu naprave rupu, i koje se gotovo isključivo nalaze sa 'te strane' svesti. To nije bezazleno naročito u zemlji u kojoj su ubijani glumci, novinari, političari pa i sopstveni premijer uz otprilike istovetnu 'mantru' kojom su ta ubistva inspirisana.

Zato ti možeš biti fasciniran portalima koji više od bilo čega afirmišu idiotizam, koliko god želiš, i od toga ćeš imati neprijatnu etiketu (koja pri tom nije nezaslužena), ali koja ti neće doneti u principu ništa u poređenju za ugroženim životima ljudi za koje si spreman da kažeš da rade protiv interesa sopstvenog naroda, i to naroda čija je percepcija o tim stvarima opasno deformisana.
 

Khal Drogo

Ističe se
Poruka
2.674
Pre nego što mi se obratiš neotesanim, nadobudnim, popujućim i tragično neduhovitim tonom i poturiš beskorisnu rečničku definiciju pod nos uloži izvestan napor da pažljivo pročitaš napisano pa vidiš da nisam bez razloga napisao ''/popularizovanu''. Jer ja nisam govorio o antisrpsvu iz NDH ili Visoke porte, već o naročito podlom retoričkom triku koji je došao od strane dežurnih Srba a kojim su mnogi predozirani, zavedeni, njihova glupost iskorišćena a koja je uglavnom usmerena protiv ostalih Srba(?!), pa svaki nasumični (neretko drski a još češće polu-obrazovani) pseudo-rodoljub - ekskluzivni nosilac prava na srbovanje- dȃ sebi za pravo da arogantno pretpostavi da baš on zna šta je to ''srpstvo'' koje je na loklanom (ili tragičnije inostranom) svesrpskom saboru ili češće tribini omiljenog kluba savladao ocenom odličan (5). Pa onda samozadovoljno, večno uvređen, krene da ocenjuje nivo srpstva u krvi kod ostalih sunarodnika.
Није ми била намјера да попујем, примједба о неотесаности тешко да стоји. Мој одговор бјеше на оно написано, а написано је да је "антисрпство небулозна творевина радикалског ума из 1990их".
Сад што се мој одговор није свидио некоме, шта да се ради.
Причу о родољубима и пресуо-родољубима, праву на србовање да оставимо за теме гдје је то више примјерено, и овако одосмо од теме.
Naručenog od strane stranog faktora, CIA, FBI i uvek nezgodnog MI6, pretpostaviću.
Прекомотно тумачиш моје ријечи и лоше претпостављаш. Ђе нађе ФБИ у ивој причи?
Plašim se i da pitam za imena.
Што се плашиш? Именовао сам у посту прије троје више експонираних задњих мјесеци, није их тешко детектовати, погледати разне петиције (рецимо петиција 88 ликова и ликуша који прије 7 мјесеци оптужише Србију и те мрачне силе у Србији за дешавања у Црној Гори) кроз које се клевећу и стигматизују Србија и Срби, и ето их, сами ће се указати.
A inače se ne slažeš sa tim ili samo kada to dolazi od nekoga sa kim se ne slažeš, a kada postaje ''mantra''. Pošto nisam citirao nikoga već dao svoje mišljenje, za koje sam (očigledno pogrešno) mislio da je opšte, ljudsko, najpre ćeš morati da me ustanoviš kao ''lažnog moralistu'' što će biti vrlo zanimljivo i što sa nestrpljenjem iščekujem.
То "твоје мишљење" и уопште мишљење које почиње са "не може дати за право никоме да људе супротних убјеђења у познатом маниру таргетира..." јесте мантра омиљена дежурним моралистима када крену у згражавање и моралисање, што би било и људски и потреба да се (ти дежурни моралисти) сврстају на страну праведника на које су скрвили ти злоће, да ипак не бирају селективно или још боље "строго" селективно примјере када ће се згражавати и моралисати.
I ostali šešeljizmi...
Машио си у реакцији на пост форумаша са нежељеним мишљењем, тешко да у мом осврту гдје сам покушао дати виђење зашто сматрам да је лист Данас антисрпски (а јесте антисрпски, вјерујем да они то доживљавају као комплимент, а и ако не доживљавају, дође им као + код послодаваца) има ишта што би могли подвести под шешељизме, ма шта то значило. Но добро, ако тако мислиш, по вољи ти.
Botovi su prestali da promovišu vlast i pišu portale po jedva aktivnom portalu zarad stvaranja ''privida groznog ambijenta''? Zona sumraka.
Робујеш стереотипу кроз који се вјерује да је ботове измислио овај режим или ова власт у земљи Србији. Није. Постоје режимски ботови који се поломише глорификујучи режим и постоје ботови који пишу коментаре за друге газде. На привиду амбијента гдје је све лоше, изопачено, грозно, раде ови други, иако и ови режимски ботови помажу.
Đe [je] problem? Recimo zato što je nacionalizam politička opcija, iako u ovoj zemlji već tradicionalno retrogradna, a antisrpstvo -veleizdaja i crtanje mete na čelu ljudi u zemlji u kojoj ima mnogo formalnih i neformalnih grupa koje su više nego rade da tu ideju sprovedu u delo a od mete na čelu naprave rupu, i koje se gotovo isključivo nalaze sa 'te strane' svesti. To nije bezazleno naročito u zemlji u kojoj su ubijani glumci, novinari, političari pa i sopstveni premijer uz otprilike istovetnu 'mantru' kojom su ta ubistva inspirisana.
Када су у питању убиства, од премијера па редом, да би водили озбиљну и разбориту расправу, фокусирати се ваља на наручиоце (ако знамо, ако не, дати виђење ко би могли бити) и извршиоце убистава, сваки други приступ води у једно разглабање без краја. Мене ту нема.
У свакој земљи има усијаних глава које је лако нахушкати да ураде неко зло, могуће их на Балкану има више него у неким другим земљама. Како ћете такве инспирисати прозивком да неко шири србомржњу да таквима нешто рђаво учине, исто ћете их инспирисати прозивком да су анамо они националисти, фашисти, расисти, зависи само у којој ћете средини наћи те усијане главе.
Овдје је ствар принципа. Ако могу ти Самарџићи, Стојановићеве, Бешлини и ини промовисати своје "слободно мишљење" кроз које ће опогањивати Србију и Србе, оптуживати друге да су националисти, фашисти, или Српској давати погрдне етикете (рецимо Бешлин), и људи којима је водиља родољубље могу такође изнијети своје "слободно мишљење" да је то антисрпска прича. Ствар принципа. Ако ћемо подржавати оне који шире србомржњу, дај макар да имамо разумијевања за оне који ће се покушати "одбранити" од тих прозивки,
Zato ti možeš biti fasciniran portalima koji više od bilo čega afirmišu idiotizam,..
Немаш ти појма које портале пратим и којима сам фасциниран.

Другим читаоцима ако их има који су читали ове моје одговоре се извињавам што сам у својој "одбрани" отишао од теме.
 

Сребрена

Iskusan
Moderator
Poruka
6.878
Isto tako kod oba profesora ispiti su mogu da se podvedu pod smejurije - Samardica od celog perioda koji kurs obuhvata interesuje samo Luj XIV i zasto Spanci nece da rade. ..... Na ispitu koji drzi sociolozima jedno od pitanja je o orlalnom seksu Levinski - Klinton.

Kod Dubravke se ispit sprema iz, moz` misliti, ilustrovane istorije sveta, ne znam da l` moze se padne, al` znam coveka koji je diplomirao na temi "Srmt Osame bin Ladena u beogradskoj stampi" gde su bukvalno samo iskopirane cele stranice sa sajtova novina uz mozda neku kratku konstataciju na kraju. Na ispitu socilozima jendom je pitala da se nabroje Ex Yu republike...
Велика срамота.
 

Mrkalj

Elita
Moderator
Poruka
24.020

Ipposthenis

Zainteresovan član
Poruka
271
Da ne bismo odlazili u beskonačnu raspravu i pomenutu, toliko omraženu kontaminaciju teme, u koju će to fingiranje naivnosti i teorije zavera svakako odvesti.

Rezimiraću, čemu si i sam dao šlagvort:

У свакој земљи има усијаних глава које је лако нахушкати да ураде неко зло, могуће их на Балкану има више него у неким другим земљама.
Tako je (ostatak te rečenice je lažni kompromis, traženje zlatne sredine, u suštini neiskren a svakako pogrešan pokušaj da se izjednače pretnje sa 'obe strane', te sam ga izostavio da ne kvarim utisak o ovom delu).

Kad optužiš jedan od jedinih preostalih nezavisih medija u Srbiji, a naročio profesora/pojedinca za antisrpstvo - to radiš ne zato što misliš da su oni ispostava Porte, zagovornici politike NDH, OVK ili Austro-Ugarske (barem se nadam) već pod uticajem i u formi šeseljevske podle, propagandne alatke iz 1990-ih koju su komunisti, inače navikli na totalitarni metod, rado prihvatili (inače rado podsećam hiper nacionaliste na sličnosti i doba međusobne ljubavi sa komunistima). To je ideja antisrpstva o kojoj sam govorio a koje protiv Srba koriste ekstremno desno orijentisani Srbi, što oni iz Srbije, što oni iz dijaspore - naročito nadahnuti. To je koncept satanizovanja i targetiranja političkih neistomišljenika u zemlji, kroz optužbe za nešto što se nekada zvalo kontrarevolucionarenje a danas, jednako imbecilno, ''strano plaćeništvo'' ili anti- šta god zatreba. Bilo šta što će sigurno izazvati odijum kod velikog dela javnosti, opravdati sve represivne metode koje će se protiv tog nekog sprovesti, pa i zločin, a što gotovo nikada nema nikakve veze sa onim ko je za to optužen (u čemu i leži sva podlost te ''alatke'').

Zato je nedopustivo da se na temi sukobu u akademskoj zajednici, umesto eventualnog osporavanja argumenata prof. Stojanović (a ima snažnih poput - ''Ništa pouzdano ne znamo o ubici Ante Pavelića koji je u protekli četvrtak dobio ulicu u Beogradu. Imamo knjigu "Dva metka za Pavelića", koja je zapis Jovovićevog kazivanja sumnjive autentičnosti. Na prvoj godini istorije učimo da su memoari najnepouzdaniji izvor, da svaki podatak treba uporediti s još nekoliko izvora i dokazati šta je tu tačno a šta ne. To ovde nije urađeno'') govori rečnikom radikalskih pamfleta od pre 25-30 godina i jednim nebuloznim etiketiranjem nasumičnih ljudi kao 'antisrba' .
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.