Студентски КРЕДИТИ и СТИПЕНДИЈЕ

За републичку можеш да конкуришеш у било којој години студија, с тим што у првој мораш конкурисати за кредит. Кредит добијаш ( и после мораш да враћаш) ако имаш просек мањи од 8,5 а стипендију преко тога (која се не враћа). Провери само да ли утиче нешто чињеница што не студираш у Републици Србији, питај у Банци (http://www.ubbstudenti.rs/, контакт телефон: 011/3340 - 727).

Што се тиче општинске, свака јединица локалне самоуправе прописује своје услове, барем на територији Србије, не знам где ти је пребивалиште. Даћу само као пример град Чачак, који тражи просечну оцену 9 и даје стипендију од 3 године студије. Неки градови дају од прве а неки уопште и немају помоћ за студенте, зависи.
Надам се да сам помогао. ;)

a da li iko ikad zna neku pravu inf, ili ce svi samo da lupaju... svako, ali pazi sad, bas svako sa prosekom preko 8.5 i cistom godinom dobija stipendiju ako je konkurisao, ne moze biti odbijen, nikako i nikada... a ti sa tolikim prosekom pucaj na stipendiju neke zaduzbine, fondacije, firme... velike su sanse da ces proci i pokupiti odlican kesh!!! Naime, nama Murex daje stipendije od 20000 mesecno, ja ove godine gubim pravo na nju i to ne mogu prezaliti to... juri tako neku veliku stipendiju, jer je drzavna smesna, kao i kredit 6100, a ti mozes da uzimas kredit od drzave i stipendiju od bilo koga, sem od Vlade, ministarstva ili ti jednom recju- drzave...

Hvala ti puno na odgovoru! Ja sam cula da je za stipendiju velika konkurencija, da bukvalno treba prosek 9.8, pa da se nadas, sto mi je malo bilo nelogicno. :O
A da li znas gde mogu da se raspitam za te stipendije? Posto u svojoj opstini nemam nijednu firmu koja daje te stipendije, a koliko sam cula ni opstiina nista ne daje. Pa sad, gde bih ja mogla da konkurisem za neku drugu stipendiju, da je veca od ove drzavne? Ako znas neki link ili nesto o tome, bila bih ti zahvalna ako bi mi rekao. :)

Ja sam studirao u Beogradu 2 godine telekomunikacije (od toga 1. godina na budzetu, a sledecu sam pao na samofinansirajuci), ispisao se i upisao DIF-u (upisao prvu godinu na budzetu). Imam uslov za budzet i prosek 8.7, ali znam da prave probleme studentima koji su vec nesto studirali. E sada ide caka, znam da moram da uzmem potvrdu da nisam nikad studirao i razmisljao da lepo to uzmem, povedem dva svedoka i kazem, ali da li oni to proveravaju. Bas ne znam ni1 takav slucaj, a i ako odradim to i ako provale da li ce biti nekih vecih posledica? :D Za stipendiju verovatno proveravaju, ali ja bih bio zadovoljan i sa studentskim kreditom. :D Unapred hvala!

Ja sam studirao u Beogradu 2 godine telekomunikacije (od toga 1. godina na budzetu, a sledecu sam pao na samofinansirajuci), ispisao se i upisao DIF-u (upisao prvu godinu na budzetu). Imam uslov za budzet i prosek 8.7, ali znam da prave probleme studentima koji su vec nesto studirali. E sada ide caka, znam da moram da uzmem potvrdu da nisam nikad studirao i razmisljao da lepo to uzmem, povedem dva svedoka i kazem, ali da li oni to proveravaju. Bas ne znam ni1 takav slucaj, a i ako odradim to i ako provale da li ce biti nekih vecih posledica? :D Za stipendiju verovatno proveravaju, ali ja bih bio zadovoljan i sa studentskim kreditom. :D Unapred hvala!

nemoj se igrati s tim, da i svedoci zbog tebe budu ugrozeni,kako pise tamo u izjavi koju sam i sam davao pod svim odgovrnostima :roll: a inace proveravaju ,znam iz iskustva

Овако, ја сад требам да упишем другу годину мастер студија, у првој години сам примао кредит па ме занима да ли сад могу да конкуришем за стипендију пошто имам чисту годину и просек преко 8.5 за прву годину мастер студија међтим, ако се рачуна укупни просек са основних и мастер студија онда немам просек преко 8.5 Такође да ли ја треба да враћам овај кредит који сам примао прошле године јер се јавља опет иста ситуација, ако се рачуна просек током целог студирања просек ми није изнад 8.5 али ако се рачуна само прошла година онда јесте.

Back