Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto je ovo politicki forum molim moderatora/icu da ne skida moj post.

Ja sam uvjeren da je danasnji, dakle nova stilizacija jedna velika uvreda za sve srbe patriote. Ja vjerujem da su za ovo odgovorni tutori van Srbije, koji su nam postavili jos jedno ponizenje mozda sto smo kao narod vrlo patriotski nastrojeni i imamo jaka osjecanja za Srbiju.

Ovo je uradjeno da bi nam se zgadio nas grb, ja ga licno ne mogu pogledati niti bi ikada mogao imati na pasosu ili na licnoj, Dakle i ja sam drzavljanin Srbije, aktivan sportista i nikada nebih mogao imati ovak grb niti na dresu niti na zastavi koja me predstavlja, i tu je tacka.

Resenje je mozda da grb jedino ostane na predsjednickoj zastavi, a na drzavoj da ga nema, kao sto su to rusi rijesili.

novi-grb-srbije.jpg

Стетлеру мрзело ме да те цитирам, али видео сам да си рекао да је грб СРЈ био исувише стилизован и да се шарже не распознају.
Погрешно је мишљење да је то какав нови дизајн, то је стара стилизација орла која виси у Завичајном музеју Херцег Нови.

barjak.jpg

То је иначе кућа Контеа Мирка Комневића који је завештао своју кућу своме граду, али под условом да српски барјак остане тамо где је и био.
komnenovic400.jpg

Српски барјак, који се налази у реченој мојој станој кући у њој свакако и остане на вјечита времена и као и сада на видном мјесту.

Тај орао је и симбол Српства Црне Горе.

Па, ја могу да говорим само са уметничке/естетске тачке гледишта.

Какве везе има овај кљун:

foto2mz.jpg

...са кљуном правог орла:

http://2.***************/_PqjL-qM3cOM/SIEp9bTpPYI/AAAAAAAAAMs/0lXfHPyo5E0/s320/suri%2Borao.jpg

???

Погле овог СУРог орла, ту су и око и кљун спремни на одбрану, поглед застрашујућ, глава поносно дигнута, оличење слободе... дивна птица, кад је погледаш не можеш да јој се не дивиш.
За разлику од оног нашминканог, са спљоштеним кљуном.

800px-Aguilas_heráldicas.svg.png

Aqila Imperialis, na grbovima, pogledajte različite crteže kljuna.

Како ко, некоме се свиђа (огромној већини) нова стилизација док овима другим се такође свиђа али мало мање ;).
Рјешење јесте да је Уредба о државним симболима законит акт који је донијела законита Влада...шта има ту да се више објашњава?
Иначе Срби имају двије заставе, државну и народну...коме се не свиђа ново-стилизована тробојка са Грб-ом нека слободно пређе на чисту народну (иначе, по Закону тробојка са Грб-ом се истиче на државним институцијама, док за народ важи чиста тробојка).

Posto je ovo politicki forum molim moderatora/icu da ne skida moj post.

Ja sam uvjeren da je danasnji, dakle nova stilizacija jedna velika uvreda za sve srbe patriote. Ja vjerujem da su za ovo odgovorni tutori van Srbije, koji su nam postavili jos jedno ponizenje mozda sto smo kao narod vrlo patriotski nastrojeni i imamo jaka osjecanja za Srbiju.

Ovo je uradjeno da bi nam se zgadio nas grb, ja ga licno ne mogu pogledati niti bi ikada mogao imati na pasosu ili na licnoj, Dakle i ja sam drzavljanin Srbije, aktivan sportista i nikada nebih mogao imati ovak grb niti na dresu niti na zastavi koja me predstavlja, i tu je tacka.

Resenje je mozda da grb jedino ostane na predsjednickoj zastavi, a na drzavoj da ga nema, kao sto su to rusi rijesili.

novi-grb-srbije.jpg

”Тропски кљун”?
Кљун јесте оружје, исто као и канџе...по правилу се уваћавају више од ”нормалоног”, то се у хералдици зове ХИПЕРТРОФИЈА...ово је грубо објашњење :cool:.

grb_new.gif

Istorijski grb Republike Srpske. Ovako izgledaju srpski grbovi, mi nikada nismo imali orao sa kako da kazem tropskim kljunom

A ne bi ste imali ni državu da nije nas
, pa onda ne trebate da trabunjate o našem grbu.
Vi ste vašeg orla morali da izbacite jer su vam naredili stranci.

U potpunosti se slazem sa vama, jer da smo vas imali (da je vojska SR Srbije usla u BiH) danas bi imali drzavu, nego imamo ono sto smo sami izborili, sa izuzetkom srpskim, ruskim i grckim dobrovoljcima, a to je 49% teritorije BiH.

Nazad na temu:

Na novom grbu Srbije danas nemamo Orla vec je to ipak Soko. Ko to jos nije vidjeo nekako googla ;) Ipak vjerujem da treba doci do promjene, vratimo staru stilizaciju, jel stvarno moramo sve da mijenjamo svakih nekokliko godina. Ako ovaj novi grb ostane, vjeruj te mi, ponovo ce se mijenjati i tako u krug. To nije nikom u interesu

Хеј влайко,
опет ти не видиш да је то цртао тамо неки у средњем вијеку...стварно ме бринеш ;), сва срећа па је овде пуно експерата тако да нема шансе да погрешно протумачиш тај цртеж, мораћеш да их пажљиво саслушаш.

Какав средњи век, то Палавестра цртао. :)

Poslednja izmena:
U potpunosti se slazem sa vama, jer da smo vas imali (da je vojska SR Srbije usla u BiH) danas bi imali drzavu, nego imamo ono sto smo sami izborili, sa izuzetkom srpskim, ruskim i grckim dobrovoljcima, a to je 49% teritorije BiH.

Nazad na temu:

Na novom grbu Srbije danas nemamo Orla vec je to ipak Soko. Ko to jos nije vidjeo nekako googla ;) Ipak vjerujem da treba doci do promjene, vratimo staru stilizaciju, jel stvarno moramo sve da mijenjamo svakih nekokliko godina. Ako ovaj novi grb ostane, vjeruj te mi, ponovo ce se mijenjati i tako u krug. To nije nikom u interesu

Мени “орао“ на грбу Реп. Србије телом више личи на голуба.

Мени “орао“ на грбу Реп. Србије телом више личи на голуба.

Da li se mozemo sloziti da grb (orao) koji treba da predstavlja drzavu srpskoga naroda - treba da licini na istorijske grbove (orao) koje smo imali? Treba da tezimo ka tome, a ne ka stvaranje neceg novog jer se to ovdje upravo radi!

Dali se slazemo?

Стетлеру мрзело ме да те цитирам, али видео сам да си рекао да је грб СРЈ био исувише стилизован и да се шарже не распознају.
Погрешно је мишљење да је то какав нови дизајн, то је стара стилизација орла која виси у Завичајном музеју Херцег Нови.

http://www.rastko.rs/rastko-bo/muzej/img/barjak.jpg

То је иначе кућа Контеа Мирка Комневића који је завештао своју кућу своме граду, али под условом да српски барјак остане тамо где је и био.
http://www.rastko.rs/rastko-bo/muzej/img/komnenovic400.jpg

Српски барјак, који се налази у реченој мојој станој кући у њој свакако и остане на вјечита времена и као и сада на видном мјесту.

Тај орао је и симбол Српства Црне Горе.

ма јок бре, то су тамо накнадно окачили.
нашег ''савезног орла'' је радио графичар Богдан Кршић 90 и неке кад је створена СРЈ.

Da li se mozemo sloziti da grb (orao) koji treba da predstavlja drzavu srpskoga naroda - treba da licini na istorijske grbove (orao) koje smo imali? Treba da tezimo ka tome, a ne ka stvaranje neceg novog jer se to ovdje upravo radi!

Dali se slazemo?

Немам ништа против да се дизајнира нови грб /орао/, само да буде по правилима хералдике и естетике.

Немам ништа против да се дизајнира нови грб /орао/, само да буде по правилима хералдике и естетике.

Ovo inace Srbiji fali, a to je dogovor. Nemojmo braco na pravimo CrnuGoru od Srbije. Tamo je neko postavio zastavu crvene pozadine naravno kazu da je to pravilno i pozivaju se na nesto kobijagi, a 30-40% stanovnika crnegore MRZI tu zastavu. Takvoj zemlji se crno pise. Nadjimo u Srbiji kompromisno rijesenje, makar ponovo dizajnirali orao, ili ga skinuli sa drzavne zastave, pa neka ostane iskljucivo na predsjednickoj zastavi, ili da vratimo koji god stari grb/orao.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back