Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Појединци на овој теми јесу на нивоу дјечијег обданишта.

Да, то и ја кажем... Сама Грујуна сподоба и изгледа као да су је цртали деца у обданишту... А још кад острашћени фанови по цео дан боје, осветљавају, мењају главу, нијансу кљуна, окрећу, врте, затамњују, стављају једну круну на другу, шарају, свакако је то ниво за децу у обданишту.

Под птицом сам и мислио на орла, нисам хтео да два пута у истој реченици поновим реч орао.

Црни орао засигурно не може да симболизује Србију.

у хералдици је боја (тинктура) веома битна, једнако као и шаржа.
код нас се двоглави орао у прошлости јављао и као сребрни (бели) и као златни и као црвени, али никад као црни (осим у једном случају код грба Црнојевића, што је грешка хералдичара који су га је вероватно повезали са грбом Скендербега Кастриота).

с друге стране, немачки орао је увек црни, као и арбанашки (албанкски).

А ти онда доведи белог двоглавог орла, кад мислиш тако...

ЧАСНИ И ПОНОСНИ СРБИ ЋЕ ДОВОДИТИ ОРЛА НА УТАКМИЦАМА И ДРУГИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА, И ПОНОСИТИ СЕ С`ЊИМ, ЈЕР ЗНАЈУ ДА ЈЕ ТО ПТИЦА КОЈА СИМБОЛИЗУЈЕ СРБИЈУ!

Филозофи ће у међувремену дизати белу птицу, јер није битна птица, битна је БОЈА.

Битна је симболика. Ако се жели бити доследан, онда ће се ствари одрадити како треба.

лепо је што ме учиш основној култури.. још само да научиш себе да не вређаш симболе своје државе. ал томе те изгледа нису учили у тој вашој полицијској школи, а очигледно нису ни код куће.

зашто вичеш оволико, ниси на утакмици.
прво, ''орао'' није једна врста, већ цела група од неколико различитих родова са прако 60 врста, а између себе се разликују по особинама и изгледу. да ти сад не причам о томе да се у науци води дискусија који је ''орао'' послужио као узор нашим средњовековним владарима, а то може лако бити белоглави суп или орао брадан. дакле, откуд ти са сигурношћу тврдиш да је управо тај орао који је донет на утакмицу онај прави?

друго, у хералдици важе другачија правила, и шарже се препознају и разликују по неким елементима и детаљима који са билошким обобинама и одликама животиња немају пуно везе. ал то теби објаснити је прави сизифов посао
.

Да не постоји, можда, и посебна Агенција која се бави тим питањем? :lol:

Да појасним још мало мој идиотлук - сматрам да грб, као и застава, као и химна једне земље, треба да буде оличење нечега за шта се човек бори, на шта је поносан. Тотално је небитно који орао је некад послужио као узор за грб, поента је та што сваки орао представља: понос, чврстину, храброст, слободу, и то је оно што треба да стоји на грбу за који ће народ лити крвцу.

Сад, додуше, обећано нам је да Србија више никад неће ратовати (:dash:), па, уместо што постављамо орла са сломљеним кљуном (од Америке и ЕУ), можемо и тотално да уклонимо орла с грба... и поставимо хипертрофичног врапца. :twisted:

лепо је што ме учиш основној култури.. још само да научиш себе да не вређаш симболе своје државе. ал томе те изгледа нису учили у тој вашој полицијској школи, а очигледно нису ни код куће.

Нема потребе ко да ме учи, научио сам још у основној школи како изгледа орао, а како спрдачина са тим орлом!

Орла, као српског симбола поштујем, спрдачину од тог орла НЕ ПОШТУЈЕМ!

зашто вичеш оволико, ниси на утакмици.

Што си се уплашио? Па не бој се... Нећу ти ја ништа...

прво, ''орао'' није једна врста, већ цела група од неколико различитих родова са прако 60 врста, а између себе се разликују по особинама и изгледу. да ти сад не причам о томе да се у науци води дискусија који је ''орао'' послужио као узор нашим средњовековним владарима, а то може лако бити белоглави суп или орао брадан. дакле, откуд ти са сигурношћу тврдиш да је управо тај орао који је донет на утакмицу онај прави?

друго, у хералдици важе другачија правила, и шарже се препознају и разликују по неким елементима и детаљима који са билошким обобинама и одликама животиња немају пуно везе. ал то теби објаснити је прави сизифов посао.

ОРАО ЈЕ ОРАО! Симбол Србије, онакав каквог га је наведени човек са слике донео на утакмици. Ту нема филозофије и лелемуђења!!!

У међувремену, ти трагај за белим двоглавим орлом, па кад га будеш уловио, донеси и покажи нам.

... па, уместо што постављамо орла са сломљеним кљуном (од Америке и ЕУ), можемо и тотално да уклонимо орла с грба... и поставимо хипертрофичног врапца. :twisted:

icon_new_kez-1.gif

Вала баш...

Да појасним још мало мој идиотлук - сматрам да грб, као и застава, као и химна једне земље, треба да буде оличење нечега за шта се човек бори, на шта је поносан. Тотално је небитно који орао је некад послужио као узор за грб, поента је та што сваки орао представља: понос, чврстину, храброст, слободу, и то је оно што треба да стоји на грбу за који ће народ лити крвцу.

Сад, додуше, обећано нам је да Србија више никад неће ратовати (:dash:), па, уместо што постављамо орла са сломљеним кљуном (од Америке и ЕУ), можемо и тотално да уклонимо орла с грба... и поставимо хипертрофичног врапца. :twisted:

Озбиљна држава не може допустити такву лакрдију. Постоје правила која се морају испоштовати.

Извињавам се што и ја, као, ето, просечан српски идиот, желим да учествујем у овој расправи. :lol:

Моје основно питање је да ли хералдика постоји ради саме себе, или би требало да буде у служби државе, нације и народа?

Ако постоји ради саме себе (ЛАПЛА), онда ништа...

Сур, далеко од тога да си ти по нечему просечна ;)

хералдика није ни у чијој служби. њена правила су настала јако давно и универзално су прихваћена (кад кажем универзално, мислим на европску културу и земље које су је примиле). иначе, може се саставити грб без поштовања хералдичких принципа, али онда такав ''грб'' спада у последњу 17. категорију- тако где су фалсификати и хералдички неправилни грбови.

хералдика није ни у чијој служби. њена правила су настала јако давно и универзално су прихваћена (кад кажем универзално, мислим на европску културу и земље које су је примиле). иначе, може се саставити грб без поштовања хералдичких принципа, али онда такав ''грб'' спада у последњу 17. категорију- тако где су фалсификати и хералдички неправилни грбови.

Битно је да буде хералдички исправно!!! Сада, то што није исправно за државу, њен народ, што представља ругло за српство, то није битно...

Битно је да хералдички нема "грешака".
icon_new_haha-1.gif

Али, КО је говорио о непоштовању хералдичких принципа? Ја нисам.

Ја само питам - да ти принципи нису постали мало превише крути, па не служе више ничему осим сами себи? :)

хералдика није ни у чијој служби. њена правила су настала јако давно и универзално су прихваћена (кад кажем универзално, мислим на европску културу и земље које су је примиле). иначе, може се саставити грб без поштовања хералдичких принципа, али онда такав ''грб'' спада у последњу 17. категорију- тако где су фалсификати и хералдички неправилни грбови
.

Па тако и по идиотлуку, ' еси то хтео да кажеш? :rtfm: :lol::lol:

Добро, какве везе има твој одговор с мојим постом? :)

Постоје правила по којима се дизајнира грб државе. Признајем, не разумем се у ту тематику, али здравом логиком и сама можеш доћи до закључка да се не може тек тако ставити цртеж било каквог орла и прогласити га за државни грб.

ма јок бре. орао је птица за коју су стари народи сматрали да носи душе на небо, зато су јој придавали мистична својства. какав ''понос, слобода, храброст, чврстина'' :lol: на империјална знамења је дошао зато што су га стари Грци (а преко њих и Римљани) повезивали са врховним богом Зевсом- чији су цареви били земаљски представници (неки су чак сматрали да су и потомци :lol: ваљда власт човеку лако удари у главу). како год, орао нема никакве везе са обичним народом, него са влашћу.

ово је твој лични суд. ја не видим шта бих ту могао коментарисати.

Али, КО је говорио о непоштовању хералдичких принципа? Ја нисам.

Ја само питам - да ти принципи нису постали мало превише крути, па не служе више ничему осим сами себи? :)

правила постоје и врло су, како ти кажеш, крута. хералдика на њима тврдоглаво инсистира.
међутим, ја не видим шта је конкретно поента твог приговора.

ма јок бре. орао је птица за коју су стари народи сматрали да носи душе на небо, зато су јој придавали мистична својства. какав ''понос, слобода, храброст, чврстина'' :lol: на империјална знамења је дошао зато што су га стари Грци (а преко њих и Римљани) повезивали са врховним богом Зевсом- чији су цареви били земаљски представници (неки су чак сматрали да су и потомци :lol: ваљда власт човеку лако удари у главу). како год, орао нема никакве везе са обичним народом, него са влашћу.

ово је твој лични суд. ја не видим шта бих ту могао коментарисати.

Е па ондаК се извињавам, што се ја - раб земаљски и божји, усудих да бацим поглед тако високо, међ' властелу.

У букагије сви дрзници попут мене!
attachment.php

(клико-елита, лепо рекох...)

правила постоје и врло су, како ти кажеш, крута. хералдика на њима тврдоглаво инсистира.
међутим, ја не видим шта је конкретно поента твог приговора.

Е, па, не могу сад све испочетка :lol:

Интересантно како често стручњаци у неком послу не виде нешто једноставно. :)

Е па ондаК се извињавам, што се ја - раб земаљски и божји, усудих да бацим поглед тако високо, међ' властелу.

У букагије сви дрзници попут мене!
attachment.php

(клико-елита, лепо рекох...)

не знам зашто се ти као антиелитиста толико занимаш за нешто што је по дефиницији елитистичко :D
револуционари су редовно укидали грбове, Француска Република га ни дан данас нема.

не знам зашто се ти као антиелитиста толико занимаш за нешто што је по дефиницији елитистичко :D
револуционари су редовно укидали грбове, Француска Република га ни дан данас нема.

Зато што нисам знала у шта се упуштам :lol:

Одох...
escapefan.gif
:lol:

Зато што нисам знала у шта се упуштам :lol:

Одох...
escapefan.gif
:lol:

немој :( .. нека те :)

теме на Крсти ионако ничему не служе :lol: ено отворили су једну о принудној наплати ТВ претплате. један колега и ја им још на првој страници цитирали закон и објаснили да потраживања застаревају за годину дана. нико се није ни обазро.. а већ су стигли до треће :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back