Sterilizacija kuja i macaka

Nadam se da cete se sto pre otarasiti tih dosadnih i brzo sirecih pecuraka :aha: :ok:.
problem sa ,,pecurkama" je taj,sto ih,u sustini,ima svuda oko nas,cesto i na nasoj kozi ali ne prave nikakve promene niti su vidljive ukoliko je imunoloski sistem jak.Najsmesnija situacija je kad neko donese macku ili psa kod veterinara zbog sumnje na gljivice.I vet ugasi svetlo,ukljuci Woodovu lampu...kad ono,sam vet svetli kao bozicna jelka ahahaha,a na zivotinji ima samo par svetlecih flekica (Woodova lampa u mraku osvetljava fluorescentno podrucja napadnuta gljivicama,i zaista je zapanjujuce kad pod njom vidite da ste gusto naseljeni istima,a nemate nikakvih vidljivih simptoma)

Ne znam kako je meni opao imunitet ali za Zloću znam, naždrao se Gizmovih granula nafilovanih L-karnitinom. :thumbdown: A kandida normalno naseljava crevni sistem i služi kao hrana za saprofitne bakterije i do infekcije dolazi najčešće posle antibiotske terapije ili ako je iz nekog drugog razloga došlo do disbalansa u crevnoj flori-tipa pada pH. (Zato je Atkinsova dijeta efikasna. :))

Uf, al' ga ispamovasmo nas troje! :rumenko:

Ne znam kako je meni opao imunitet ali za Zloću znam, naždrao se Gizmovih granula nafilovanih L-karnitinom. :thumbdown: A kandida normalno naseljava crevni sistem i služi kao hrana za saprofitne bakterije i do infekcije dolazi najčešće posle antibiotske terapije ili ako je iz nekog drugog razloga došlo do disbalansa u crevnoj flori-tipa pada pH. (Zato je Atkinsova dijeta efikasna. :))

Uf, al' ga ispamovasmo nas troje! :rumenko:
Nema veze za spam,mislim,izneli smo korisne informacije.Ali mozda i nije kandida,vec neka druga (od milion vrsta) ,,pecurkastih monstruma":lol:
Microsporum canis,Microsporum gypseum,Trichophyton species-te tri vrste ,,kolo vode" na kozama(narocito pasa i macaka).Najcesce su i ,,vode" sa ako se dobro secam vise od 90% procenata zastupljenosti.

Ček, ček, ovo treće je čitav rod... U pitanju je mačak a mene simptomi koje imam jako podsećaju baš na kandidijazu (imala sam je ranije zbog humanih lekara koji bi sve da rešavaju antibioticima) a on je, pretpostavljam, imao i proliv zbog tuđih granula tako da mi ne preostaje baš puno izbora... Idem preksutra po uput za briseve-za sebe, jer mi mačak još nije oprostio ni jučerašnje kupanje. :mrgreen:

Ček, ček, ovo treće je čitav rod... U pitanju je mačak a mene simptomi koje imam jako podsećaju baš na kandidijazu (imala sam je ranije zbog humanih lekara koji bi sve da rešavaju antibioticima) a on je, pretpostavljam, imao i proliv zbog tuđih granula tako da mi ne preostaje baš puno izbora... Idem preksutra po uput za briseve-za sebe, jer mi mačak još nije oprostio ni jučerašnje kupanje. :mrgreen:
Ma Mim,koja god da je vrsta,lecenje je manje vise,ako ne i isto.Nystatin ili Lamysil(izbegavaj tablete i ti i macak,mislim na lamisil,jer ga osim kreme ima i u tabletama.Bolje je da se lokalno tretiraju)

Ne znam. čini mi se da se njemu zamirilo od Flogocida. To mi je prvo palo pod ruku, ima širok spektar dejstva, jeste da smrdi ali manje se linja nego pre mackanja. Sad, znam da su kod svih tih naizgled bezazlenih recidivi česti pa bih da vidim šta konkretnije od Flogocida mogu da uradim.

Ne znam. čini mi se da se njemu zamirilo od Flogocida. To mi je prvo palo pod ruku, ima širok spektar dejstva, jeste da smrdi ali manje se linja nego pre mackanja. Sad, znam da su kod svih tih naizgled bezazlenih recidivi česti pa bih da vidim šta konkretnije od Flogocida mogu da uradim.
Nije los ni jod,ali ne OBICAN JOD KOJI JE OTROVAN ZA MACKE,vec POVIDON jod,betadin.On ima bas sirok spektar,deluje i na bakterije i na gljivice,i sme da se aplikuje mackama.Imas i u humanim apotekama neke kombinovanje masti,zaboravio sam naziv,ali pokrivaju i gljivice i bakterije.

problem sa ,,pecurkama" je taj,sto ih,u sustini,ima svuda oko nas,cesto i na nasoj kozi ali ne prave nikakve promene niti su vidljive ukoliko je imunoloski sistem jak.Najsmesnija situacija je kad neko donese macku ili psa kod veterinara zbog sumnje na gljivice.I vet ugasi svetlo,ukljuci Woodovu lampu...kad ono,sam vet svetli kao bozicna jelka ahahaha,a na zivotinji ima samo par svetlecih flekica (Woodova lampa u mraku osvetljava fluorescentno podrucja napadnuta gljivicama,i zaista je zapanjujuce kad pod njom vidite da ste gusto naseljeni istima,a nemate nikakvih vidljivih simptoma)

Pa to je onda... Vet kod kojeg sam svojevremeno vodila gomilu nekih macica nije imao tu Vudu lampu :lol: i utvrdio je - kako jeste dlaka malo redja, ali da ja njima dajem malo AD kapi i one ce sve da regulisu...:think:. Regulisale su tako da ne znam ko iz moje blize okoline (ko je bio u kontaktu sa macama) nije postao sjajna podloga za gljivice, racunajuci od mene pa na dalje.

Tufnala sam se bukvalno brzinom svetlosti, dermatolog nije znao sta je pa me tovio dovicinom (pazi krelca :eek:) dok sama nisam po'vatala konce i trazila da me tokom trece kutije antibiotika posalje da se uzme uzorak koze i zdrakne pod mikroskopom :roll:. Silom prilika naucih kako izgleda ovaj problem i kod nas i kod zivotinja, a znam da je fora u imunitetu :aha:.

Izgledala sam tako da je jedna koleginica, biolog, htela da me slika i ubaci u udzbenik (bez sale), ali sam u medjuvremenu pocela da se lecim valjano pa mi je propala sansa da postanem poznata po gljivicnom oboljenju koze. Srecom :lol:. Ako vec idem u udzbenik, daj sestro neki lepsi razlog :aha: :D.

A vec sam napred pomenula da me je cela stvar i finansijski kostala jer sam smatrala da sam odgovorna i za zivotinje i za ljude koji su dobili problem slican meni. A svega toga ne bi bilo da je Pera na vreme otisao u policiju (grafit na Slaviji) :D.

Salu na stranu i veterinari su ljudi, a ljudi grese, ali je ovo odlican primer kako greska moze da kosta. Sta je tek sa slucajevima kad nekog kosta zdravlja ili zivota. Moji "pacijenti" ne mogu da umru, srecom, pa pogresna odredba ne moze da prouzrokuje katastrofu, ali neke struke taj "luksuz" moraju da svedu na minimum i da ga posle ispravljaju najbolje sto mogu. U suprotnom, ode kredibilitet za vjek i vjekova.

Poslednja izmena:
Pa to je onda... Vet kod kojeg sam svojevremeno vodila gomilu nekih macica nije imao tu Vudu lampu :lol: i utvrdio je - kako jeste dlaka malo redja, ali da ja njima dajem malo AD kapi i one ce sve da regulisu...:think:. Regulisale su tako da ne znam ko iz moje blize okoline (ko je bio u kontaktu sa macama) nije postao sjajna podloga za gljivice, racunajuci od mene pa na dalje.

Tufnala sam se bukvalno brzinom svetlosti, dermatolog nije znao sta je pa me tovio dovicinom (pazi krelca :eek:) dok sama nisam po'vatala konce i trazila da me tokom trece kutije antibiotika posalje da se uzme uzorak koze i zdrakne pod mikroskopom :roll:. Silom prilika naucih kako izgleda ovaj problem i kod nas i kod zivotinja, a znam da je fora u imunitetu :aha:.

Izgledala sam tako da je jedna koleginica, biolog, htela da me slika i ubaci u udzbenik (bez sale), ali sam u medjuvremenu pocela da se lecim valjano pa mi je propala sansa da postanem poznata po gljivicnom oboljenju koze. Srecom :lol:. Ako vec idem u udzbenik, daj sestro neki lepsi razlog :aha: :D.

A vec sam napred pomenula da me je cela stvar i finansijski kostala jer sam smatrala da sam odgovorna i za zivotinje i za ljude koji su dobili problem slican meni. A svega toga ne bi bilo da je Pera na vreme otisao u policiju (grafit na Slaviji) :D.

Salu na stranu i veterinari su ljudi, a ljudi grese, ali je ovo odlican primer kako greska moze da kosta. Sta je tek sa slucajevima kad nekog kosta zdravlja ili zivota. Moji "pacijenti" ne mogu da umru, srecom, pa pogresna odredba ne moze da prouzrokuje katastrofu, ali neke struke taj "luksuz" moraju da svedu na minimum i da ga posle ispravljaju najbolje sto mogu. U suprotnom, ode kredibilitet za vjek i vjekova.
Neciji nemar i-ili nedostatak opreme u vet ordinaciji moze dovesti(a i cesto dovodi) do takvih situacija.Na zalost...da smo sredjena zemlja i da neko krene da prijavljuje zbog nesavesnog pruzanja veterinarske pomoci,pa jos i privatna tuzba,pa kd bi kaznili pr njih,ostali bi se malo vise udubili u ono sto im je i posao...ali neeee,ne isplati im se da lece gljivice(a i da ih dijagnostifikuju,ako nema vec to Woodovu lampu koju ima svaki vet cumez na zapadu,moze da uzme skarifikat i da pogleda pod mikroskopom),tu nema injekcija,dugotrajnih vet terapija,vec samo kreme koje sami kupimo i nanosimo.Bez zezanja,sve se cesce i cesce pitam da li vetovi sracunato ne zure da uspostave pravu dijagnozu,a samim tim i terapiju,jer im se tako vise isplati,da lece prvo ovo,pa posle par nedelja e nije to,ajd sad ovo d alecimo,i tako u krug,a zivotinji sve losije i losije...

Ma ima tu i dosta neupućenosti i nezainteresovanosti. Recimo, kad mog muža zovu ili ga pitaju ovako, kroz razgovor nešto u vezi psa ili mačke, obično ja uskačem sa odgovorom, perem mu obraz, on je to učio na faksu ali je sve pozaboravljao jer radi uglavnom sa krupnom stokom i onda, kad ja započnem priču, on nastavlja. Ali ne razumem da veterinar u BG koji radi skoro isključivo sa ljubimcima može da napravi takve propuste u dijagnostici i propisivanju terapije, to je već čist nemar.

Meni je takav odnos kakav gore opisah, delom kroz salu, delom ozbiljno - nedopustiv i odbija me od coveka koji mi pruza uslugu, nevazno o kom se poslu radi, a pogotovo jos kad su u pitanju ovakve stvari gde mogu da stradaju ljubimci koje volim, ljudi u mom okruzenju, ja, pa potencijalni udomitelji koji mi veruju, a ja verujem vetu...pa se stvar toliko iskomplikuje i obicno poslednji u nizu izvuce deblji kraj, ako je iole savestan. Kao da neki ljudi imaju fazon - nema veze ako nekog zeznem, bice jos zrtava...umesto da o svakoj musteriji razmisljaju kao o jedinoj na svetu pruzajuci joj maksimum jer ce je time "kupiti" na duze staze.

Ne mogu da vam opisem kako sam nakazno izgledala sva u crvenim flekama na koje sam lepila flastere, u medjuvremenu isla na neki skup (a bilo je leto, kratki rukavi...:eek:) i pre izlaska na binu skinula te flastere... mislim... da ne idem bandazirana..., kako je dermatolog vrisnuo na mene - ne spustajte ruke na sto !!!!!....i koliko je cela ujdurma trajala dok smo razjasnili sta je, dok sam zaredjala da svima koji su se nasli u prici pomognem i oko zivotinja i oko njih samih, objasnim da nije nista strasno... Zar bas sve moram da naucim na tezi nacin :think: :D.

No, proslo je... :). Sad da se nekako izborim sa trenutnom guzvom na poslu i privatno pa da, napokon, mog Zuleta (tj. nju) vodim na sterilizaciju :aha:.

Vitamin D pospešuje resorpciju kalcijuma koji je bitan faktor u koagulaciji-dakle "krpi" krvne sudove koji su lokalno popucali od iritacije a vitamin A... :think: Bem li ga, što ga većina proizvoda za sunčanje sadrži? Nešto oko melanina, svakako je dobar za lokalni imunitet kože u stresnim situacijama.

moja maca ima oko 4-5 meseci (ne znam tacno jer sam je nasla prosle nedelje). zelela bih da je sterilisem ali me brinu dve stvari:
1) da li je istina da nakon sterilizacije nece hteti da napusta stan i sl? ta informacija mi je presudna jer postoji mogucnost da cu se u narednih godinu dana iseliti iz ovog stana i ne bih volela da moram macu da ostavim nekoj sledecoj stanarki.. :sad2:
2) po nekim proracunima, morala bih da cekam mart mesec za sterilizaciju pa me brine da ne zatrudni u onom kriticnom ''februarskom'' periodu, pogotovo sto nam u dvoriste cesto navracaju neki komsijski macori...
pozz!!

1. To nije istina, htece ona cim dodje sebi, misli se na to da ce imati manju potrebu za skitnjom (logicno, nece imati nagon za parenjem). Ne razumem bas najbolje zasto bi morala macu da ostavljas drugoj stanarki?

2. Macu mozes da sterilises vec sada ali ja bih sacekala jos mesec-dva, da jos malo poraste. Inace taj februar nije nista kriticniji od ostalih meseci:D Ako se i desi da zatrudni, mozes da je sterilises i trudnu, nije bas humano ali bolje nego da ne znas sta s macicima :( Jedino ne sme da se sterilise dok je u teranju.

1. To nije istina, htece ona cim dodje sebi, misli se na to da ce imati manju potrebu za skitnjom (logicno, nece imati nagon za parenjem). Ne razumem bas najbolje zasto bi morala macu da ostavljas drugoj stanarki?

2. Macu mozes da sterilises vec sada ali ja bih sacekala jos mesec-dva, da jos malo poraste. Inace taj februar nije nista kriticniji od ostalih meseci:D Ako se i desi da zatrudni, mozes da je sterilises i trudnu, nije bas humano ali bolje nego da ne znas sta s macicima :( Jedino ne sme da se sterilise dok je u teranju.

pre par godina sam iznajmila kucu i gazdarica je imala 3 macke. jedna od njih je bila sterilisana i kada se gazdarica iseljavala, naravno ponela je svoje mezimice sa sobom. dve macke je odnela a tu sterilisanu macu je morala da vrati meni jer je skicala kao prase u novom stanu. tako da sam ja ostala da zivim sa mackom. zato se brinem da se ne desi isto i sa mojom.

inace, meni bi cak bilo i drago da zatrudni i da imam male mace:klap: ali se javlja ona prica da se prvi macici "bacaju u vodu" tj cula sam da se cesto dogadja da macka odbaci te prve macice pa da oni na kraju uginu :sad2: sto ja nikako ne bih zelela da se desi.
zaista sam neupucena u te stvari a odlucila sam da zadrzim macu i da pri tom ucinim i njoj i ukucanima zivot sto lagodnijim..

pre par godina sam iznajmila kucu i gazdarica je imala 3 macke. jedna od njih je bila sterilisana i kada se gazdarica iseljavala, naravno ponela je svoje mezimice sa sobom. dve macke je odnela a tu sterilisanu macu je morala da vrati meni jer je skicala kao prase u novom stanu. tako da sam ja ostala da zivim sa mackom. zato se brinem da se ne desi isto i sa mojom.

inace, meni bi cak bilo i drago da zatrudni i da imam male mace:klap: ali se javlja ona prica da se prvi macici "bacaju u vodu" tj cula sam da se cesto dogadja da macka odbaci te prve macice pa da oni na kraju uginu :sad2: sto ja nikako ne bih zelela da se desi.
zaista sam neupucena u te stvari a odlucila sam da zadrzim macu i da pri tom ucinim i njoj i ukucanima zivot sto lagodnijim..

Evo, ja sam podstanar, i moje mačke su podložne selidbi :mrgreen:, imam ih dve, a donedavno sam ih imala tri... Na prethodni stan su bili izuzetno naviknuti, jer su tu praktično proveli veći deo dotadašnjeg života, i onda je došla selidba na red. Prvo su bili malo zbunjeni, a onda sam ih ja maaazilaa mazzzilla, okružila ih stvarčicama koje imaju njihov miris, pustila ih na njihovu omiljenu fotelju... pa su onda i taj novi stan prihvatili kao svoju teritoriju. Dakle, povećana pažnja i to je to. Mozda joj se tvoja gazdarica jednostavno nije dovoljno posvetila..
A inače, ovi moji takođe spadaju u principu u neprilagođene. Kad neko novi dođe u kuću, neće da priđu, gledaju ga ispod oka ili pobegnu.. nije da su baš srodni sa promenama, kao i sva živa bića, uostalom.
I da, oni nisu kastrirani, ali su jako vezani za svoje "gazde" - nezgodne li reči, pošto su oni više članovi porodice :), i za svoje stvarčice, kao da jesu. Mislim da je to ključno, sada kad sve sagledam, da im se inače posveti toliko pažnje, da više stave akcenat na odnos sa čovekom, nego na odnos sa prostorom. U krajnjoj liniji, šta god da se desi, uvek se mogu primiriti kada ih uzmem u ruke i izmazim, pa čak i kada smo kod veterinara (ili na nekom tako jako jako strašnom mestu :zcepanje:).

bice valjda sve ok. razmisljam se zapravo da je pustim dva puta da se pari i da izrodi potomke :zper: pa da je onda sterilisem. zao mi da joj oduzmem pravo na potomstvo..

nego..imam pitanjce.. (jos jedno :D). secate se verovatno price od proslog petka kada smo pitali za pomoc-bila joj je povredjena nogica i da je bila kod veta pocetkom nedelje i da je sve islo na bolje.. stvorila se lepo krastica i gotovo da se vise nije ni videla ranica kad malo pre pocne ponovo da joj krvari i da joj gnoji. iscedila sam gnoj koliko sam mogla i stavila hidrogena koliko mi je ona to dozvolila i sad razmisljam da li da odem da joj uzmem tecni pentreksil i da pocnem da joj dajem kako bi se vise to saniralo ili je mozda bolje da pustim da samo prodje? treba mi vase misljenje..

usput evo jos jedne slicice moje mazulje.. :cao:

Prilozi

• DSC00154.jpg
    DSC00154.jpg
    22,4 KB · Pregleda: 11

Onaj deo sa vezivanjem za prostor ti je Val lepo objasnila. A ovo da se prvi mačići u vodu bacaju zapravo nema veze sa mačkama, potiče iz perioda bezgranične turske vlasti, da ne spamujem sad... Jedini problem sa mačićima je udomljavanje i s te strane je ubedljivo najbolje rešenje sterilizacija, i to što ranija.

I nemoj da uzimaš Pentreksil, uzmi Amoksicilin sirup i daj joj tri puta dnevno po pola mililitra špricem (samo da znaš, odvratno je gorak) i Flogocid mast i time joj maži ranu takođe tri puta dnevno.

Back