Sterilizacija kuja i macaka

Pila je ona juce 4h nakon operacije. To nisam napisala... Ali od tada nije... znaci sad vec 17h nista nije pila. Pokusacu to sa peskirom za svaki slucaj, hvala na tip svakako - Pa ako ne bude zainteresovana celo popodne, onda cu da zovem veterinara...

Poslednja izmena:
Унапред хвала свима који ће на овој теми написати своја искуства са оваквим операцијама.
Заправо интересује ме колико је код женки ова операција ризична и шта би евентуално могло лоше да се деси приликом обављања исте?
:pivce:

марко са псима.jpg

Могу да навесем своје искуство,односно искуство моје женке.Имала је једно штењење и после тога сам је стерилисао.Нисам то урадио лака срца и без бојазни.Резултат је био много бољи него што сам очекивао.Хвала Богу ево је у добокој старости(за који месец ће напунити 16 година-Сибирски Хаски) и није имала никаквих проблема ,на против као да је добила после операције некакву другу младост и у понашању.Никаквих негатовних последица или промена није било.
Мислим да је за оне који имају пса као љубимца,без обзира да ли расан или мешанац ,најбоље решење стерилизација.Учините оно што је до вас да му обезбедите здрав живот.Колико пута смо чули за туморе и сличне компликације на рапродуктивним органима,млечним жлездама и слично.Мислим да свако тежи да му пас буде што дужег века и здравља.

Podržavam sterilizaciju ! time se sprečavaju mnogi problemi koji mogu nastati ...evo primer iz mog iskustva: imala sam dve zlatne retriverke, majku i ćerku...imale su dug i lep život , jedna 15 godina, druga 14.... svaka je imala po jedno leglo, starija sa 2,5 godine, njena ćerka sa 4 , i po 5-6 puta lažnu skotnost, gnojne upale materice, starija i - tumor vimena.....daklem namučili smo se.... posle njih sam uzela labradorku, ima rodovnik, znači mogla bi se pariti. Odlučila sam da je poštedim svih tih mogućih problema, i po savetu veterinara sterilisala pre prvog teranja , imala je 6 meseci.... ceo oporavak je trajao desetak dana, tada su izvadjeni konci, sada se više ni ožiljak ne vidi...evo u maju je napunila 2 godine, vesela je , lepo izgleda, nije se ugojila, naravno vodim računa koliko i šta jede, da naglasim-ne gladuje....nikakavih negativnih posledica nisam primetila...

Otidji kod vet.izvrsi detaljan pregled,pitaj svog vet.jeli radio sa tim,prvo to naravno,zatim navedi podatke,navedi ponasanje,da li je veseo,utucen itd,stolicu psa,zadnju vakcinaciju,stenenje,i naravno ako su ti problem pare,dogovori se sa vet.Toliko,ali uvek bas uvek imaj zadrsku,a to je da se tokom operacije pojave neke skrivene bolesti,za koje neznas,pa pas ugine,ne plasim te ali dobro znam,taj osecaj,kad sam svog lutalicu vakcinisao!

Ja sam sav bio natmuren i na ivici tuge jer,malog vakcinsati protiv stecenaka,a zakasnio je,jer je imao 3 meseca,tada sam ga nasao,moj vet.je rekao hladno i iskreno,mac sa dvije ostrice,ne nadaj se 50% zivece 50% umrece,ali bolje obavi!U dilemi sam bio i prihvatio rizik!To nije bas vezano za tvoje pitanje,ali te stvari moras prelomiti u sebi i sterilisati svog ljubimca!

Podržavam sterilizaciju ! time se sprečavaju mnogi problemi koji mogu nastati ...evo primer iz mog iskustva: imala sam dve zlatne retriverke, majku i ćerku...imale su dug i lep život , jedna 15 godina, druga 14.... svaka je imala po jedno leglo, starija sa 2,5 godine, njena ćerka sa 4 , i po 5-6 puta lažnu skotnost, gnojne upale materice, starija i - tumor vimena.....daklem namučili smo se.... posle njih sam uzela labradorku, ima rodovnik, znači mogla bi se pariti. Odlučila sam da je poštedim svih tih mogućih problema, i po savetu veterinara sterilisala pre prvog teranja , imala je 6 meseci.... ceo oporavak je trajao desetak dana, tada su izvadjeni konci, sada se više ni ožiljak ne vidi...evo u maju je napunila 2 godine, vesela je , lepo izgleda, nije se ugojila, naravno vodim računa koliko i šta jede, da naglasim-ne gladuje....nikakavih negativnih posledica nisam primetila...

Tako je, i meni je odgajicavica od koje uzeh svog muzjaka ( bradati koli) savetovala da ako se odlucim za devojcicu ( medjutim, dopao mi se ovaj "decko")
da je obavezno sterilisem kada napuni 7 meseci jer cu joj tako produziti zivot, a i skratiti muke oko laznih strudnoca, ali i karcinoma
dojke i materice.

Ovaj moj " decko" je morao sa 5 godina da bude kastriran ( izrasline na testisima), veterinar nas je upororio da ce mozda da se ugoji, promeni karakter,
da se ulenji i ugoji, ali isti je i danas sa skoro 13 godina kao sto je bio i sa tri godine zivota. Postoje rase ( a albardaori su ti) koje samo misle na hranu,
ovi skotski ovcari, hvala Bogu nisu iz te frakcije, jedu jako malo, moras da h molis i zato su uvek vitki.

и није имала никаквих проблема ,на против као да је добила после операције некакву другу младост и у понашању.Никаквих негатовних последица или промена није било.
Мислим да је за оне који имају пса као љубимца,без обзира да ли расан или мешанац ,најбоље решење стерилизација.Учините оно што је до вас да му обезбедите здрав живот.Колико пута смо чули за туморе и сличне компликације на рапродуктивним органима,млечним жлездама и слично.Мислим да свако тежи да му пас буде што дужег века и здравља.

Ovo sam nekoliko puta dozivela kod komsijskih pasa ( kuja) da posle sterilizacije postanu ponovo luda "deca" ili mozda bolje " omladinke".
Sa 8 meseci se ponasaju kao da ponovo imaju 8 nedelja:heart:

Nama je Bokica donela pre par godina malo kuče, ženku šnaucera. Mi je držimo u dvorištu i po pravilu ne držimo je na lancu...ali pošto nemamo ograđeno dvorište...tj. samo jedan deo dvorišta gde je Đia je ograđen...odlučila sam da je sterilišem, jer nisam želela da mi se seoski džukci skupljaju:mrgreen:....elem-sterilizaciju je odlično podnela, posle toga sam je bukvalno čuvala dva sata dok se nije potpuno razbudila od anestezije, aposle ta dva sata je bila "stara" Đia koja je non-stop u pokretu. Imala sam ja negde i sliku sa sterilizacije onako sa sve zelenim čaršavom kad je prekrivena, ali mi se zagubila.
A pre godinu i po, smo nosili mačku Teodoru na sterilizaciju jer je imala jedan jako gadan i po nju rizičan prvi okot...pa da se ne bi više tako mučila mi je odvedosmo kod veterinara...e ona je to lošije podnela jer je bilo leto i jako toplo što ne ide u prilog kad hoćete da sterilišete vašeg kućnog ljubimca.To bi trebalo da se radi u jesen ili proleće kad temperature nisu visoke.

Da li je neko imao iskustva sa kastracijom muskih pasa, posto vidim da se uglavnom prica o zenkicama :) Moj pas ima 5 godina i u zadnje vreme je postao malo agresivniji, to je rezi bez razloga, a pri tom se trese kao prut (dakle nije rec o nekoj iznenadnoj potrebi za dominacijom u kuci) Pricala sam sa veterinarima i ljudima koji imaju pse, koliko sam shvatila, to mi je najbolja opcija s obzirom da se nikada nije pario i koliko mi se cini nema ni nekih izgleda za to (pokusavala sam preko oglasa, ali nema papire, pa se niko ne javlja) :( Molom vas, ako neko ima neki savet, pisite, jer ga sutra vodim da vadi krv da vidimo jel sve ok pre operacije...

HVALA :)

Nema razloga za brigu, uz pouzdanog veterinara, to je rutinski zahvat, a sam oporavak, naročito kod mužjaka, traje 3-4 dana. Vidim da ništa ne prepuštaju slučaju, čim rade analizu krvi.

Nego sad mi je nešto palo na pamet. U kakvom su mu stanju zubi? Možda, ako ima potrebe, usput da padne i skidanje kamenca, kad ga već uvode u anesteziju? Znam da se to obično uradi "usput" kod pudli, mačora... prilikom kastracije, naravno, ako ima potrebe.

Да, то је веома лака и брза операција код мужијака . Где живиш ? Препоручујем ти ветеринарски факултет за операције . Што се тиче парења, немаш папире , имаш ли слику, знали се које је расе ?

Back