Sterilizacija kuja i macaka

Pre nedelju dana smo zakazali sterilizaciju nase mace Grejsi. Hteli smo da to obavimo pre prvog teranja. Ona ima nepunih godinu dana, kucna je maca, ne pustamo je na ulicu. Medjutim, za neverovati, juce je krenulo mjaukanje, izbacivanje guze u vis i valjanje po podu. Zasto vam sve ovo pricam? Evo.
Ne zivimo u Beogradu, a tamo smo zakazali sterilizaciju. Moj muz je, jutros oko 9, stavio macu u njen transporter. Dusu sam isplakala. I sad procitam post gde mimi's mom kaze da treba sacekati tih par dana da teranje prodje, pa onda sterilisati. Ako sam dobro razumela, zbog izuzetno prokrvljene materice u tom periodu, pa postoji mogucnost veceg krvarenja i slicno.
Elem, pre desetak minuta sam urlala i jecala muzu u slusalicu da sacekamo jos par dana. Maca je, u tom trenutku, vec primila anestaziju. Ne znam sta je rekao zbunjenom vetu dok je uzimao Grejsi sa stola, ali sada su vec na putu kuci.
Svesna sam da sam imala napad panike, ali molim upucene u materiju da mi kazu da li smo postupili ispravno ili nikakvih posledica ne bi bilo da smo sterilisali macu u toku teranja.

Hvala.

Potpuno razumem situaciju, verujem da bih se i ja uspaničila da je u pitanju nešto u šta se ne razumem. Sve u svemu, nije neka stravična greška, samo je pitanje da li će taj isti veterinar hteti da vas primi ponovo. :( Ako je veterinar iskusan hirurg, ne bi bilo nikakvih komplikacija, samo bi se maca oporavljala koji dan duže a ovako će dva puta za kratko vreme da se uvodi u totalnu anesteziju. Sačekajte dok joj potpuno ne prođe teranje i tek kad prođe, zakažite ponovo sterilizaciju. U međuvremenu isforsirajte maci hranu bogatu vitaminima B kompleksa da bi se spremila za ponovno uvođenje u anesteziju, B kompleks povoljno deluje na nervni sistem.

Poslednja izmena:
mimi's mom, hvala ti puno na odgovoru.Maca je stigla kuci, osamucena i pomalo izokrenutih kapaka, ali se krece, mazi, cak i prede. Mislim da ce je isti veterinar opet primiti, po prici moga muza covek je jako fin.
Imamo tabletice pet-phos, kompleks vitamina i minerala, svi vitamini B grupe su tu. Da li je to dovoljno ili da kupimo neke druge? Koje vitamine sa B kompleksom nam preporucujes?

I koliko bismo trebali da sacekamo pre ponovnog uvodjenja u anesteziju i samog procesa sterilizacije?
Koliki je vremenski interval izmedju dva teranja?
Koje su moguce posledice zbog dve totalne anestezije u tako kratkom roku?

Hvala puno.

Trebalo bi da te tabletice, uz kvalitetnu ishranu, budu dovoljne. Interval između dva teranja je od 6 meseci do godinu dana, individualno je. Nekog striktnog pravila oko uvođenja u anesteziju nema, ne bi trebalo da bude nekih većih problema sledeći put, posebno što je sad prošla bez hirurške intervencije pa će i oporavak biti za toliko brži i lakši, svodiće se samo na buđenje (desilo nam se čak da smo jednog 4-mesečnog pita vratili sa kupiranja ušiju pred apoteku muževe koleginice i da je sa vlasnikom odšetao kući onako zavijene glave ali se s kraja na kraj grada u autu potpuno probudio). Dakle, za neke dve nedelje slobodno može na sto.

Ljudi, maločas sam pronašla ovaj forum i pošto sam trenutno na dial-up konekciji nemam strpljenja da iščitam sve strane jer bi do sutra trebalo da odlučim da li ću sterilisati moju kujicu koja se parila (jer nisam uspela da je nadzirem non-stop, a nisam ni bila sigurna da li želim da je sterilišem, ali sam sad shvatila da će biti problem ako se okoti a već imamo još dva psa i četiri mace...tj, meni ne bi bio problem ali će me ukućani "izbaciti iz kuće" :sad2: ako ovako nastavim tj.bude mi žao da ih izlažem hiruškim intervencijama koje meni deluju surovo, a sve je manje prijatelja kojima bih mogla da poklonim štence, uostalom ovo dvoje pomenutih su njeni jer njih nisam imala srca da dam i da se odvojim od njih) dakle parila se pre tri nedelje, možda koji dan više. Iz predhodnog posta kapiram da po nju neće biti negativnih posledica, ali me zanima koliko su formirani embrioni štenaca u tom periodu...joj, ne mogu da zamislim sve to...mnogo sam konfuzna što se i vidi po ovom postu...jesu li oni već kao male bebice, jel izgledaju ko štenci, sa nogicama i...uh, ne znam...pomagajte! Šta da radim? Ja znam da nisam normalna kad razmišljam o ovakvim stvarima, ali...svako je lud na svoj način...nadam se da me bar neko razume.

Poslednja izmena:
Veruj mi, ne želiš da znaš! Bolje je tako nego da se patite i štenci i kuja i ti. Meni je malo falilo da zakasnim sa abortusom (iako su postojale dobre šanse da plod nije u redu) jer sam se bila ulogovala na sajt yumama.com i krenula da čitam kalendar trudnoće! :rida:

ljudi, ovo je nepodnosljivo! Nalazim se u kancelariji pored ambulante gde sterilisu moju Bellu, i mislim da cu da flipnem! Hvala na odgovoru, ali treba dodati da ne treba da budete u blizini kad se desava operacija. Ovo je ipak nepravedno, ja njoj svesno nanosim zlo... srce mi se iskidalo

Mimi ili svi upuceni i sa iskustvom, gde da odvedem novog macora na kastraciju. On je dominantan muzijak, bije se sa svima, bezi mi kroz prozor, zapisava celu kucu da bi ostavio miris. Moj vet se ne javlja na mob (po obicaju), a ja bih od ponedeljka neki dan da to obavim. Danica je htela to da obavi, ali nije stigla. Da li zna neko koliko para da spremim, posto sam se ovih dana bas istrosila oko andjeline ekskurzije?

Sekretarica je prošle godine svog mačka vodila na faks, na katedru za hirurgiju kad je slomio nogu i tamo su ga usput i kastirali, sećam se da se hvalila kako su dobro, brzo i jeftino uradili sve to i da je bila zadovoljna i postoperativnim tokom.

Danas odoh da nahranim neke cica - mace. Jednu nadjoh ubijenu u susednom dvoristu :sad2:, ostale kidisu na klopu (tri nedostaju).

U medjuvremenu naidje covek koji toliko voli macke da ih je u jednom momentu imao 43... Pomenuh svoje, sterilisane. Ali, ne, to je protiv prirode, on to ne bi mogao da uradi...

Nije zaboravio da mi spomene koliko macaka u kuci zakon dozvoljava, da je bio tuzen i na sudu zbog prekobrojnosti cica - maca i da mene opomene da ne smem imati vise od dve u stanu...:think:

Zatim naidje zena koja je jutros videla ono, sada mrtvo mace, shvatila da mu nije dobro, ali je zurila na pijacu...

Ljubitelji, sterilisite "svoje" zivotinje (osim ako se ne bavite gajenjem istih radi profita :neutral:) i dobro brinite o istima jer je ono sto im se desava na ulici, daleko od humanog :sad2:.

Evo mi smo se sad vratili sa sterilizacije, Njuskica je jos mamuran, ne moze lepo da stoji na nogama. Bili smo u vet. ambulanti u bulevaru kralja aleksandra 602. Jako su ljubazni, fini, odgovaraju na sva pitanja i podpitanja (a ja sam ih imala mnogo) i koliko sam primetila najjeftiniji su.
Nije sad to neka reklama, prosto njih mi je Rada preporucila, a ja ih dalje preporucujem, jako sam zadovoljna.

Nije potrebna nikakva specijalna hrana, samo light varijante bilo koje hrane, sa smanjenim procentom masnoca. To je zato da se ne goje cemu su skloni neki primerci macijeg roda posle sterilizacije (kastracije). Samo obrati paznju na kolicinu, ne daj vise nego sto treba i ne brini.:)

Pa to su mi i rekli, hrana kastrato i prolom voda, zbog besike!
I ja sad stala u cudu, gledam ih, pa mi nije jasno, prvi put to cujem, i pitam ih za kuvanu hranu, posto zbog Mone inace moram da kuvam, ta nece granule. Oni kazu moze sve, ali zna da nastane problem posle sa besikom i onda je to jos veci problem, operacije, itd.
Nista, ja kupila prolom vodu i otisla do pet shopa i trazim neku kastrato hranu, a oni me gledaju u cudu i kazu da im niko do sad nije trazio nista takvo. I bas sam bila zbunjena, ali ajde ako tako mora, nije problem, samo da provalim koja je to i gde ima da se kupi. Mada on jadnicak ima samo ocnjake, ne znam koliko je njemu zgodno da jede granule

Back