Statut Vojvodine

Вечерње новости: Војвођански Статут све даље од усвајања
субота, 07. март 2009.

Велика је шанса да Статут Војводине буде враћен на почетак и да се крене у израду сасвим новог текста - речено је „Новостима“ из више извора блиских војвођанској владајућој коалицији. Наши саговорници наводе да пратећи закон о преносу надлежности није ни близу тога да буде усаглашен.

Коначну одлуку, кажу наши извори, мора да донесе ДС која има апсолутну власт у покрајини, али проблем им представља како да у странци објасне тако крупне промене. Такође, морали би да се побрину и да обезбеде већину у Скупштини Србије, јер у случају великих промена, за Статут не би гласали Чанкови лигаши и Мађари. А, без њих нема већине у републичком парламенту.

- Питање Статута једно је од најделикатнијих за ДС. Јер, у случају да Статут буде сасвим измењен, у веома незгодној позицији нашао би се Бојан Пајтић, пошто војвођанско крило ДС не жели било какве кључне промене у документу. С друге стране, уколико не буде измена, у проблему ће бити београдски део ДС јер Статут озбиљно задире у Устав Србије. А, председник Тадић поручио је на седници Главног одбора да Статут мора бити усаглашен са Уставом.

У Војводини, међутим, заговорници усвајања Статута и даље верују да ће Влада већ на наредној седници усвојити закон о надлежностима. Ипак, ни они не искључују могућност да се деси нешто непредвиђено.

Премијер Цветковић задужио је министре Жарка Обрадовића, Верицу Калановић и Снежану Маловић да усагласе закон о преносу надлежности и предају га Влади. Међутим, ова радна група није се померила с мртве тачке.

I šta sad.Koliko je Čanak bio ozbiljan sa idejama o statusu Vojvodine,kao i plašljivci naroda koji su tvrdili da je Čanak opasnost po otcepljanje i koji su ga optuživali za separatizam.

ja nikada nisam čula da je on spominjao separatizam...vi ga stalno spominjete...tarode....živi i pusti druge da žive...pa mi iz Vojvodine nemamo nameru nigde da idemo...cela stvar je samo u novčaniku...
p.s.
i krajnje vreme je da vojvođanski seljak može da proda svoju robu onom ko višer plati...pobogu,pa to je zakon tržišta...

ja nikada nisam čula da je on spominjao separatizam...vi ga stalno spominjete...tarode....živi i pusti druge da žive...pa mi iz Vojvodine nemamo nameru nigde da idemo...cela stvar je samo u novčaniku...
p.s.
i krajnje vreme je da vojvođanski seljak može da proda svoju robu onom ko višer plati...pobogu,pa to je zakon tržišta...
а ТИ ЗНАШ ПУНО СЕЉАКА,ДРУЖИШ СЕ С ЊИМА И ЗНАШ ЊИХОВЕ ПРОБЛЕМЕ?

Наравно да ћу ти се јавити,ако обећаш да нећеш певати Југоносталгичне песеме

Back