Старо за ново

I sad mu je to extra auto

Za te pare extra auto...naravno. Uvek me je fasciniralo to sto ljudi ne vide dalje od svog nosa i zele da ponize drugog ne shvatajuci da samo sebi skacu u stomak...al to nije moj problem nego vas.

Ko god razmislja da kupi punta neka ga ovakvi likovi ne obeshrabruju. Za taj novac i tu kamatu ne postoji bolje novo vozilo da se kupi. Vozio sam sve automobile iz te klase i ovaj model je u samom vrhu iako ni nema prevelikih oscilacija u kvalitetu u tom cenovnom rangu.

Vi što želite da kupite jačeg polovnjaka od 15 godina,da bi ste pokazali komšiji ko je "Glavni Baja" razmislite i o servisiranju,jer je automobilu,kao i svemu ostalom,potrebno održavanje. ;)

Tek kad do toga dodje (a automobil od 10,15 godina bar jednom u dva meseca biće na servisu) shvatićete šta znači garancija na 100.000 km i koliko para Majstor Pera može da izvuče samo na : "Dobar Dan". Još,ako neko poželi da ode u Ovlašćeni servis moraće da da celu platu za najobičniju poravku.Ali sve to je manje važno.Najbitnija je spoljašnja privlačnost. ;)

Tipican srpski mentalitet...da nisu poceli da ga proizvode u Kragujevcu bio bi hvaljen na sva usta. U toj klasi ne postoji ni bolji ni gori automobil. Cak sta, predstavlja najbolji odnos ulozeno-dobijeno. A ako nesto valja na puntu to je 1.2 benzinski motor i ta sedista koja svi redom hvale. :dontunderstand: dokle ide ljudska glupost :dash:

Kakve veze ima mentalitet sa tim da ja taj auto nisam mogao normalno da vozim? :confused:
I još je bio plaćen prilično velike pare, a nisam dobio nešto posebno. Plus je i registracija bila dosta velika. Za mnogo manje pare su imali da se kupe sasvim solidni malo stariji automobili. Ali je ovde izgleda bitno samo to da je auto ''dve hiljade i neko godište''...

To što je punto iz Kragujevca sada jeftin je zato što se nudi samo sa 1.2 benzincem i 1.9 dizelom. Kada bi se pravio i sa 1.3cdti motorom koji najviše odgovara tom automobilu i sa ABS-om verujem da bi koštao i 10000 eura.

Njemu je veštački snižena cena, zato što se proizvodi u Srbiji i odobravaju se mnogo povoljniji krediti da bi se narod zaleteo. Kao što je pre nekoliko godina bila ukinuta carina na dačije pa su svi onda krenuli da ih kupuju i da tvrde mnogo dobar auto... I to je bio konačni udarac Zastavi, posle koga je bilo smešno govoriti o postojanju domaće fabrike automobila. :thumbdown:

Kada bi imao para i kada bi hteo da kupim nov auto, uzeo bih hyundai getz. Više mi se sviđa od puntaća. Naravno bez bilo kakvih zaduživanja i kreditiranja...

Ја румунијско ђубре не би ни пипнуо таман морао да идем шипка трансом до краја живота.:bljak:

To što je punto iz Kragujevca sada jeftin je zato što se nudi samo sa 1.2 benzincem i 1.9 dizelom. Kada bi se pravio i sa 1.3cdti motorom koji najviše odgovara tom automobilu i sa ABS-om verujem da bi koštao i 10000 eura.

Пунто дизел из КГ-а има тај 1.3 мотор, и зато кошта око 10500 евра са скоро свом опремом (АБС, серво, ербег, наслони...). Колико кошта први следећи нов дизел?

Njemu je veštački snižena cena, zato što se proizvodi u Srbiji i odobravaju se mnogo povoljniji krediti da bi se narod zaleteo. Kao što je pre nekoliko godina bila ukinuta carina na dačije pa su svi onda krenuli da ih kupuju i da tvrde mnogo dobar auto... I to je bio konačni udarac Zastavi, posle koga je bilo smešno govoriti o postojanju domaće fabrike automobila. :thumbdown:

О постојању домаће фабрике аутомобила је било смешно говорити још пре 8-9 година. Штанцовање Југа, а посебно Кеца у 2008. години је срамота. Застави је угашено име, што значи да наша фабрика аутомобила више не постоји. Мада боље је и то, него да возимо аута са технологијом од пре 30 и више година. Ја волим стара аута, али нека их штанцују само ако могу да остваре профит. Ако не могу - кључ у браву, доста је више! А и бар да су та стара радили како треба, него су и Курта и Мурта били добављачи који су испоручивали шкарт делове.

Kada bi imao para i kada bi hteo da kupim nov auto, uzeo bih hyundai getz.

Кореанца не би узео ни на поклон.:D

Vi što želite da kupite jačeg polovnjaka od 15 godina,da bi ste pokazali komšiji ko je "Glavni Baja" razmislite i o servisiranju,jer je automobilu,kao i svemu ostalom,potrebno održavanje.
Tek kad do toga dodje (a automobil od 10,15 godina bar jednom u dva meseca biće na servisu)

Са првим се слажем, а са другим не. Прво - сваки стари ауто захтева улагања, само што наша стока то неће да схвати. Њима је резон "купио сам Пасата за 1500 евра, па нисам ваљда луд да дам још 200 за гуме, 200 за генерално сређивање (мислим на омплет претресање аута, а не генералну), дај да терам док иде". То не може тако. Ја имам 2 аута од по 30 година (Шкоду 105 и Ситроен ГС) и знам да се стално дешава да у ауто уложиш више него што вреди. Нпр, у периоду откад сам у августу 2006. положио и преузео Шкоду од деде па до средине 2007 смо имали замену гума, мали сервис, полугенералну и трошкове за детаље (лајсне, механузам за повлачење седишта напред-назад итд) од око 400 евра, а ауто се може продати за плафон 300. Међутим, у њега нису уграђивани делови са бувљака код мајстор-Милета који је иначе водоинсталатер, већ је све урађено по ПС-у и са тим аутом би је усудио да се упутим и за Грчку. Међутим, 95% људи не жели да улаже у стара кола, па стога имамо темпиране бомбе на друмовима.
Са констатацијом да ће стари ауто бити свака 2 месеца на сервису се не слажем. Ако је ауто редовно одржаван и редовно се вози на контролни преглед неће бити проблема. Е сад што неко купи неодржаван ауто са 300 000 за 1000 евра и после спуца још 2000 у њега, то је друга ствар. Постоји она народна "ко не плати на мосту, платиће на ћуприји", што значи да је боље у старту дати нпр 500 евра више за стари ауто који је у бољем стању него за 500 евра мање купити крша који ће појести тону времена и жиФаца.

I ja bi uzeo nesto polovno da mi neko dao 1000E za yuga i kredit od 4.5%...

Ја би исто, али немам своје паре па ме је то ске*ало у најави.:D

Za te pare extra auto...naravno.

За те паре да, има горе негде рачуница зашто је исплативо (само због кредита, ништа више).

Kakve veze ima mentalitet sa tim da ja taj auto nisam mogao normalno da vozim?
Ja ne govorim ovde o polovnom autu koji si ti vozio i koji je verovatno imao 4 totalke i presao zilion kilometara. Kako moj brat vozi vec 3 godine 10ku. Jedino sto je radio je redovan servis koji ga je 2x izasao oko 4500din i sad 3i put(neovlasceni servis) 5000 jer je menjao i svecice nakon 43k km i nikakvih problema nema.

9500E sa subvencijom 1.3 motor.

Kada bi imao para i kada bi hteo da kupim nov auto, uzeo bih hyundai getz. Više mi se sviđa od puntaća. Naravno bez bilo kakvih zaduživanja i kreditiranja...
Drugi brat je kupio getza...polovnog. Sada radi ovo :dash: jer mu svakih 3000km otkaze nesto. ECU, Regler, Servo(to je boljka i kod punta)...Na tih 7000E sto je dao za auto dodao je jos 3000E za ove 3godine. 1000E servo, 400E ECU, Regler 200E, 700E je dao odma u pocetku dok je pomenjao sve kaiseve, tecnosti i prednje gume...i jos ovako stalno mu izbiju 50-100E... To ne znaci da je getz los auto vec da je on imao nesrecu da mu zapadne takav primerak sa kojim je ko zna sta bilo.

Ja bih Logana pre nego 10-ku.
To je vec stvar potreba za takvim autom...Ako treba velik gepek. Sto se tice ostalog...punto ima malu prednost, motor je bolji, unutrasnjost, kao i zavrsna obrada. Jedino 1.6 motor kod logana...

Ja bih Sandera pre nego Logana
Logan se kupuje zbog transporta, i veruj mi da sandero nije nista bolji...to je apsolutno isti auto...samo sto je za oko mnogo privlacniji. Ja sam ga vozio nekih 100km...motor vuce isto kao ovaj na puntu, zavrsna obrada, plastika je losija na sanderu.

I generalno moja najveca zamerka kod DACIA-e je mnogo veca potrosnja u odnosu na punta a nikakva razlika u performansama sem koji kilometar vise (6km/h) u maximalnoj brzini.

Са првим се слажем, а са другим не. Прво - сваки стари ауто захтева улагања, само што наша стока то неће да схвати. Њима је резон "купио сам Пасата за 1500 евра, па нисам ваљда луд да дам још 200 за гуме, 200 за генерално сређивање (мислим на омплет претресање аута, а не генералну), дај да терам док иде". То не може тако. Ја имам 2 аута од по 30 година (Шкоду 105 и Ситроен ГС) и знам да се стално дешава да у ауто уложиш више него што вреди. Нпр, у периоду откад сам у августу 2006. положио и преузео Шкоду од деде па до средине 2007 смо имали замену гума, мали сервис, полугенералну и трошкове за детаље (лајсне, механузам за повлачење седишта напред-назад итд) од око 400 евра, а ауто се може продати за плафон 300. Међутим, у њега нису уграђивани делови са бувљака код мајстор-Милета који је иначе водоинсталатер, већ је све урађено по ПС-у и са тим аутом би је усудио да се упутим и за Грчку. Међутим, 95% људи не жели да улаже у стара кола, па стога имамо темпиране бомбе на друмовима.
Са констатацијом да ће стари ауто бити свака 2 месеца на сервису се не слажем. Ако је ауто редовно одржаван и редовно се вози на контролни преглед неће бити проблема. Е сад што неко купи неодржаван ауто са 300 000 за 1000 евра и после спуца још 2000 у њега, то је друга ствар. Постоји она народна "ко не плати на мосту, платиће на ћуприји", што значи да је боље у старту дати нпр 500 евра више за стари ауто који је у бољем стању него за 500 евра мање купити крша који ће појести тону времена и жиФаца.

Sve je to lepo što si napisao.Ali radi se o tome,da takvih primera (kao što si ti izmedju ostalog) nažalost ima svega 1%.

Ljudi koji ne žele da kupe nov automobil od 7,8 000 evra,a kupuju polovan koji toliko košta kupuju ga isključivo zbog ličnog imidža i lečenja kompleksa,i niko od njih,ako mi veruješ,neće u to vozilo uložiti 2,3,4 000 evra,ne zato što to ne želi,već zato što taj novac nema.Uostalom,da ga ima,kupio bi nov automobil od 20,30,40 000.O tome se radi.

To rade isključivo ljudi kolekcionari koji žele da imaju kvalitetan automobil u svakom trenutku,i ne zanima ih da budu u centru pažnje,dok ovi ostali kupuju star automobil,jer ih je sramota da voze novu Zastavu 10 i nije im ni na kraju pameti da im se takvo nešto može raspasti na putu.

Dakle,suština priče je da oni što kupuju starije automobile nisu u stanju da ih održavaju.

911s [SK];10200771:
A oni što kupuju nove automobile ne žele da ih održavaju.
Suština se svodi na isto.

Stvarno mi nisi jasan.
Jel misliš da su održavanje novog i polovnog automobila isto ?

Nov automobil na koji dobiješ garanciju od 100k km ili 2 godine u proseku,praktično uopšte ne moraš da održavaš,jer sve troškove u tom intervalu pokriva servis.Samo sedi i vozi.

A polovno vozilo kad kupuješ :

Kao prvo,ne znaš ko ga je vozio,čemu je služio,koliko je prešao,šta je sve menjano,a šta ne.
Kao drugo,troškovi održavanja su uglavnom visoki,ako uzmeš nekog boljeg polovnjaka i nikad ne znaš kad će da stane i kad ćeš da posetiš majstor Peru i konačno - nikad ne znaš koliko ćeš novca morati da istreseš za popravku.

U poslednjih sedam godina sam lično za sebe kupio pet automobila, koji sa svim dažbinama, prenosima, registracijama, gumama, delovima, varenjima, presvlakama, uljima i sto sitnih zebancija nisu izašli ni 1000 evra. Jedan auto je rasturen u delove i isečen na pola, a ostala 4 su ispravni i u voznom stanju, samo fali jedan akumulator. Sada treba da produžim registraciju jednom od njih i to je najveći trošak. :besan2:

Zato za polovne automobile nikad ne bi dao više od 500e (5 i kusur iljada evra za puntaća nisu bili moji) a ne ko moj drug što dao za škodu skoro 700e i ispadne mu točak i tresne i sve preyebe auto. Ali škoda prva boja, registrovana, nove gume i akumulator... i havarisana :(

911s [SK];10202140:
Da. Pošto ti očigledno ne praviš razliku izmedju održavanja i servisiranja. Dva različita pojma.

Neću ti odgovoriti na ovaj citat,jer ako nastavim da pričam ono što mi je bila misao,bojim se da nećemo moći da se zaustavimo.Pronaći ćeš nešto da mi odgovoriš,a nemam nameru da po deset puta ponavljam ono što sam već jednom rekao.Prema tome,budi u pravu.;)

Rekoh sve činjenice u vezi sa "Nov VS. Polovan Automobil" i ako neko više voli da kupi polovan automobil,to nije razlog da ga poistovećuje sa Novim automobilom i da kaže - To je isto,samo da bi zadovoljio svoje mišljenje.Dakle,budimo realni,ništa više.

Ја данас одвез'о Југо на рециклажу.
Поштовани љубитељи аутомобила, молим за минут ћутања: умро је друг Југо.

P7100051.jpg

.............................................................................................

ЛМ, жао ми је што нисам имао времена да сачекам сат и по и снимим како ауто иде у шредер.
После мене је дошло још доста људи, и мој утисак је следећи: људи су много смотани. Рецимо, док сам ја био ту на рециклажу су пристигли још један Југо 45, једна 55-ца, Пезејац, Лада Специјалка, Голф 1, 2хЗастава 101 и на крају Рено 5 Сага. Раније су довежени Мазда 323, Опел Вектра А и Голф 3. Зар тим људима није јасно да своја возила могу продати за више од 1000 евра, затим за 300 купити крша и на крају опет добити попуст од 1000 евра?! Објективно - мој Југо, један Кец и Пезејац су стварно били лешеви, остали су били у добром стању. Други Југо 45 је био чак и новији од 1992., што значи да је сигурно за њега могао да узме 1300-1400 евра. Рено 5 је био у јако добром стању, исто као и Мазда 323. Људи ми уопште нису јасни. Ајд' што је један пензос довезао солидну Специјалку, за њу није могао да добије више од 400 евра, али зашто они људи довезоше Рено 5, Голф 3, Мазду, Вектру... То су све аутомобили који се могу продати за више од 1000 евра.:confused:

Back