Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Рај настаје кад буде ново небо и нова земља.
После васкрсења мртвих настаје прави рај и прави пакао који траје вечно. Рај који постоји сад је другачији од оног који ће настати, јер се чека васкрсење мртвих и вечност.
Ma dobro to ne moze tako. Ako si zasluzio vec Raj onda sigurno nema potrebe da ti sude drugi put.

Рај настаје кад буде ново небо и нова земља.
После васкрсења мртвих настаје прави рај и прави пакао који траје вечно. Рај који постоји сад је другачији од оног који ће настати, јер се чека васкрсење мртвих и вечност.
tako sam i ja shvatio
u suštini taj neki raj nakon fizičke smrti su stanovi u božijoj kući, verovatno po zasluzi za života, čim spominje stanove, znači da imaju komforni a i imaju neki ćumezi, pa ko je prvi na rang listi dobija penthaus do vaskrsenja a dalje nakon toga mi ništa jasno nije

Ma dobro to ne moze tako. Ako si zasluzio vec Raj onda sigurno nema potrebe da ti sude drugi put.
После смрти, душа може да промени место, да оде из пакла у рај. Кад дође васкрсење мртвих, неће моћи.

После смрти, душа може да промени место, да оде из пакла у рај. Кад дође васкрсење мртвих, неће моћи.
Nikako da shvatis da ako dusa moze da zivi da nema potrebe za vaskrsenjem, jer je jelte ziva.
Ako moze da bude na nekom mestu to znaci i da ima materijalno telo i da to mesto ima komfor.
Ako je u Raju ili Paklu, to znaci da joj je vec sudjeno. Ne ide.

Znas kako san je potreba fizickog tela za odmorom. Bez fizickog tela, neces spavati nikako. No ako je san to je gore nego da ga nemas,
jer to se inace zove koma.
uopšte ne pričam kako ja vidim neko lično gledište a ni nemam ga nego o onome šta piše u novom zavetu.
nelogično mi je biti nesvestan do vaskrsenja, a onda buđenje ko u vojsci i odma na preki sud. uostalom ako će i sveci suditi na osnovu čega će suditi? a ima i onih koji neće na sud.

uopšte ne pričam kako ja vidim neko lično gledište a ni nemam ga nego o onome šta piše u novom zavetu.
nelogično mi je biti nesvestan do vaskrsenja, a onda buđenje ko u vojsci i odma na preki sud. uostalom ako će i sveci suditi na osnovu čega će suditi? a ima i onih koji neće na sud.
Znas kako bolje je biti nesvestan. Ajde recimo dobijes neku neizlecivu bolest. Das da te hiberniraju. Probude te kad
nadju lek nekih 300 godina kasnije. U slucaju da si svestan to je mnogo godina pakla. U slucaju da si nesvestan
to je samo trenutak, puf.

Znas kako bolje je biti nesvestan. Ajde recimo dobijes neku neizlecivu bolest. Das da te hiberniraju. Probude te kad
nadju lek nekih 300 godina kasnije. U slucaju da si svestan to je mnogo godina pakla. U slucaju da si nesvestan
to je samo trenutak, puf.
ja da se pitam najbolje bi bilo da se nisam ni rodio.
isus je dizmi obećao raj onog trenutka kada ispusti dušu na krstu.
vaskrsenjem je novo sve koje još nisam prokljuvio jer me nije interesovalo.
samo sam shvatio da se sistem menja. nova zemlja novo nebo nova tela

ja da se pitam najbolje bi bilo da se nisam ni rodio.
isus je dizmi obećao raj onog trenutka kada ispusti dušu na krstu.
vaskrsenjem je novo sve koje još nisam prokljuvio jer me nije interesovalo.
samo sam shvatio da se sistem menja. nova zemlja novo nebo nova tela
Pa da, ali bolje da ne cekas da se to desi svesno ko zna koliko, nego da ti bude delic sekunde.

Pa da, ali bolje da ne cekas da se to desi svesno ko zna koliko, nego da ti bude delic sekunde.
rekoh šta je meni najbolje ali ne peičam o ličnom mišljenju već o novozavetnom tumačenju.
edit
osim toga nemamo pojma da li u toj dimenziji teče vreme.
mi kao materija koja stari i propada smo vezani za vreme a oslobođena duša od raspadljive materije verovatno ne oseća vreme.
mi večnost ni ne možemo da zamislimo jedino pokušaj objašnjenja da je to konstantni trenutak

Poslednja izmena:
Nikako da shvatis da ako dusa moze da zivi da nema potrebe za vaskrsenjem, jer je jelte ziva.
Ako moze da bude na nekom mestu to znaci i da ima materijalno telo i da to mesto ima komfor.
Ako je u Raju ili Paklu, to znaci da joj je vec sudjeno. Ne ide.
Душа је некомплетна без тела. На неком месту је у исчекивању васкрсења, тј. утеловљења. Али васкрсла тела ће бити другачија него ова наша.
То што ти одричеш Христов суд над светом и Царство небеско које ће настати, то је већ твоје мишљење. Али га засниваш не на чињеницама већ на сопственом утиску да душама не треба тело за рај.
Апостол Павле говори о васкрсењу када Христос буде дошао поново.

А зашто се ја и ти молимо за мртве ? Зашто се Црква моли за мртве ?
za sud, da mu se oproste gresi (a on možda već uživa)
ako sam dobro shvatio taj raj i pakao je do suda, a od suda carstvo nebesko i ognjeno jezero u kom će i pakao pored đavla biti bačen. znači fajront za takve. zbog toga se molimo
možda grešim

Свакако, али ако пажљиво саслушамо молитве, молимо се да неко буде близу Бога, и да буде у рају. Ако то није, значи молимо се да "промени" страну.
Слажем се, само како ће после суда изгледати пакао, то је већ отворено за тумачења.

rekoh šta je meni najbolje ali ne peičam o ličnom mišljenju već o novozavetnom tumačenju.
edit
osim toga nemamo pojma da li u toj dimenziji teče vreme.
mi kao materija koja stari i propada smo vezani za vreme a oslobođena duša od raspadljive materije verovatno ne oseća vreme.
mi večnost ni ne možemo da zamislimo jedino pokušaj objašnjenja da je to konstantni trenutak
Zaista, ne znam sta ce biti i kako ce biti. Ajde, meni je bitan Raj tu gde jesam :P

Свакако, али ако пажљиво саслушамо молитве, молимо се да неко буде близу Бога, и да буде у рају. Ако то није, значи молимо се да "промени" страну.
Слажем се, само како ће после суда изгледати пакао, то је већ отворено за тумачења.
ako se malo razmisli molimo se da bi nam bilo lakse

jer biblija jasno kaze da je svako odgovoran za sebe i da od njegovih dela zavisi

gde ce nakon smrti

sta mislis , da ces pokvarenog odvesti u raj ako se molis za njega?

a ako je vec dobra osoba , koja ce u raj , o5 se uzalud molis , on ide svojom zaslugom gde treba

https://www.telegraf.rs/zanimljivos...slavni-opis-prvih-40-dana-nakon-umiranja-foto

evo stava spc-a

naravno bez uporista u bibliji

ali valja pop da izadje i na 40 dan i na pola god i na god :per:
Ово што ти понижаваш као непостојеће у Библији, о овоме су говорили светитељи који су написали више књига него што ћемо ја и ти прочитати за два живота.
Заборавио си да православни нису као протестанти, очигледно да ти је промакао тај део.
А ти ако нећеш да зовеш свештеника на помен на 40 дана, на пола године и годину, ти га не зови, нико те не тера.

Ово што ти понижаваш као непостојеће у Библији, о овоме су говорили светитељи који су написали више књига него што ћемо ја и ти прочитати за два живота.
Заборавио си да православни нису као протестанти, очигледно да ти је промакао тај део.
А ти ако нећеш да зовеш свештеника на помен на 40 дана, на пола године и годину, ти га не зови, нико те не тера.
neko je zapoceo temu , ostali su sirili i granali da bi se doslo do sadasnjeg nivoa

iako u bibliji nema nista o tome , oni su u brojnim knjigama rasirili temu

to je ono kad uocis nesto sto nedostaje pa krenes da nadjes zadovoljavajuc odgovor

Вероватно ниси чуо за каноне, васељенске саборе, теологумене, свете оце и Свето Предање ? Имам утисак да ниси.
Само протестанти заснивају своје учење само на Библији. Њима можеш до миле воље да причаш да се њихово учење не заснива на Библији.
Нешто си помешао хришћане, очигледно.

Вероватно ниси чуо за каноне, васељенске саборе, теологумене, свете оце и Свето Предање ? Имам утисак да ниси.
Само протестанти заснивају своје учење само на Библији. Њима можеш до миле воље да причаш да се њихово учење не заснива на Библији.
Нешто си помешао хришћане, очигледно.
to je bate politika, ti sabori , skupi se gomila i resava kako dalje

vecina se slozi , manjina izdvoji i krene svojim putem.

ili misljenje nekog koga smatras boljim od tebe

a za mnogo svetaca znamo kakvi su bili , ni blizu blagoumni

closingclosing
to je bate politika, ti sabori , skupi se gomila i resava kako dalje

vecina se slozi , manjina izdvoji i krene svojim putem.

ili misljenje nekog koga smatras boljim od tebe

a za mnogo svetaca znamo kakvi su bili , ni blizu blagoumni
Што више пишеш, види се да све мање познајеш оно о чему пишеш.
Кренули смо од тога да нешто не пише у Библији, а завршили са твојим објашњењем сабора која очигледно не познајеш.

Back