Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ovde bih se mogao složiti:
jedna smrt, jedan sud, jedno vaskrsenje,
pa jel si razmisljao kome je u interesu sto ljudi u sve ovo veruju po 2, kao vera im se duplira u odnosu na nasu, ili sta?
p.s. djavo ako se razdeli, ne moze opstati, rece Hristos, te ja pitam - a ljudska vera ako se razdeli, hoce li naci veru na zemji Sin Coveciji. - takodje upita Hristos.

Konkretno tebi odgovor je da mora da se ceka Drugi Dolazak, jer On za sebe rece - ja sam vaskrsenje, a sudjenje, umiranje, to nikad nije bilo upitno, ni problematicno.
Šta podrazumevaš pod sudbinom tj predestinacijom?
Šta je tu pred- određeno?
sve, ali za nas to nema znacaja, jer Bog ima svoje stanoviste, a mi nase, pa se onda mi uskladjujemo, verom, molitvom, ali dok se ne uskladimo, iako je sve predodredjeno, z nas ta predodredjenost nema znacaja.
Takodje, sta ti mislis, da ce da se prorokuje doveka? Pa jel posteno da jedni samo prorokuju, a drugi da ispunjavaju prorocanstva? Zar ne rece Hristos da su Proroci do Jovana [Krstitelja]? Pa, zato onda i dalje ljudi laznorprorokuju, krijuci se iza ap. PAVLA, gde su im drugi darovi?
I u taj ću dan, govori Gospod nad vojskama, istrebiti iz zemlje imena idolima da se više ne spominju, i proroke i nečisti duh ukloniću iz zemlje.
pa jel to taj dan kad Hristos rece da su proroci do Jovana?

Poslednja izmena:
Ili ono "ups, vidi, pogreši Adam, šta ćemo sad da radimo.... Nema frks, će popravimo stvari"
kola su krenula nizbrdo, i tu tesko da je iko od nas mogao da ih zaustavi, narocito kada je uvedeno zrtvoprinosenje

a inace, popravljanje bi bilo idealno, ali radi se o posledici greha, kola idu nizbrdo nezaustavljivo, od adama, tj. mene

KOLA, a gde su konji koji ce da vaskrsavaju po kesarijskom?

Poslednja izmena:
Ako pogledaš "Teodorina mitarstva", videćeš određeno rangiranje grehova.
Veruješ li uopšte u postojanje greha?
pa kakvo je to pitanje? pa ja vas pitah sve jel se iko pokajao, i sta bi - niko.
svako sam sebi izrangira, i resava se grehova pocev od onog najviseg ranga, tj. najgrdjeg, a ne da veruje da ce nekako da se provlaci kroz mitarstva - meni se ta dva iskljucuju. I sta onda ja da radim? Ljudi biraju mitarstva da veruju, nema pokajanih, pa kada se sete, e onda bato idu za Isavom, a ne za Jakovom.

Tako i ti, sta je ucinjeno, ucinjeno, ne mozes popraviti proslost, ali zato buducnost, pa vidi koliko mnogo ima da se popravlja, kakva crna predodredjenost nego da se bacimo na posao [to ti ja najlenjiji od svih kazem]
Pogrešno percipiraš moj stav.
Prvo, ja ne govorim o predodređenosti odluka, već o pred-određenosti ustrojstva sveta.
Drugo, zašto bi se Bogu nametala ograničenost vremenom? Šta je to što Boga onemogućava da molitvu koju izgovorim za svoje pokojne roditelje (a On još od predvečnosti vidi da li ću to uraditi) primi i sprovede onog trenutka kada smatra da je najkorisnije po mene i moje roditelje? U tom smislu, pravilnije je reći da budućnost utiče na sadašnjost, a ne sadašnjost na prošlost.

Uostalom na Tavoru, u TOM trenutku, pojavili se su Mojsije i Ilija koji su sa Hristom govorili o stradanju koje se IMALO ZBITI. Može li se taj događaj, tako posložen kontekst i vreme razumeti ikako drugačije osim iz perspektive Završenog, Eshatona, KRAJA?

Takodje, sta ti mislis, da ce da se prorokuje doveka? Pa jel posteno da jedni samo prorokuju, a drugi da ispunjavaju prorocanstva? Zar ne rece Hristos da su Proroci do Jovana [Krstitelja]? Pa, zato onda i dalje ljudi laznorprorokuju, krijuci se iza ap. PAVLA, gde su im drugi darovi?
А šta ti misliš?

- А Петар стаде с Једанаесторицом, подиже свој глас и рече им: Јудеји и ви сви што живите у Јерусалиму, ово знајте и саслушајте моје речи. 15 Нису ови људи пијани - како ви мислите - јер је тек трећи час дана, 16 него се ту ради о ономе што је рекао пророк Јоил: 17 »У последње дане, говори Бог, излићу од свога Духа на све људе, па ће ваши синови и ваше кћери пророковати, и ваши младићи ће гледати виђења, а ваши старци ће снивати снове; 18 па и на своје слуге и своје слушкиње излићу од свога Духа у оне дане, и пророковаће. 19 Чинићу чудеса горе на небу и знаке доле на земљи, крв и огањ, и пушење дима. 20 Сунце ће се претворити у таму и месец у крв - пре но што дође велики и славни дан Господњи. 21 И биће спасен свако ко призове име Господње.

- Имамо пак различите дарове по благодати која нам је дата: ако је пророштво, нека је по мјери вјере;

4. Различни су дарови, али је Дух исти.
5. И различне су службе, али је Господ исти.
6. И различна су дјејства, али је исти Бог који дјејствује све у свима.
7. Но свакоме се даје пројава Духа на корист.
8. Јер једноме се даје кроз Духа ријеч мудрости; а другоме ријеч знања по истом Духу;
9. А другоме вјера истим Духом; а другоме дарови исцјељивања истим Духом;
10. А другоме чињење чудеса, а другоме пророштво, а другоме разликовање духова, а другоме различни језици, а другоме тумачење језика.
11. А све ово чини један и исти Дух, дијелећи свакоме понаособ како хоће.

Svakako da će postojati dar viđenja budućnosti, ali neće biti proroka u smislu Starog Zaveta i njihovih proroštava zabeleženih u knjigama autoriteta Pisma.
Dakle, svi ti "proroci" Džozef Smitovi, Elene Vajt i slični, to svakako ne.

Poslednja izmena:
А šta ti misliš?

- А Петар стаде с Једанаесторицом, подиже свој глас и рече им: Јудеји и ви сви што живите у Јерусалиму, ово знајте и саслушајте моје речи. 15 Нису ови људи пијани - како ви мислите - јер је тек трећи час дана, 16 него се ту ради о ономе што је рекао пророк Јоил: 17 »У последње дане, говори Бог, излићу од свога Духа на све људе, па ће ваши синови и ваше кћери пророковати, и ваши младићи ће гледати виђења, а ваши старци ће снивати снове; 18 па и на своје слуге и своје слушкиње излићу од свога Духа у оне дане, и пророковаће. 19 Чинићу чудеса горе на небу и знаке доле на земљи, крв и огањ, и пушење дима. 20 Сунце ће се претворити у таму и месец у крв - пре но што дође велики и славни дан Господњи. 21 И биће спасен свако ко призове име Господње.

- Имамо пак различите дарове по благодати која нам је дата: ако је пророштво, нека је по мјери вјере;

4. Различни су дарови, али је Дух исти.
5. И различне су службе, али је Господ исти.
6. И различна су дјејства, али је исти Бог који дјејствује све у свима.
7. Но свакоме се даје пројава Духа на корист.
8. Јер једноме се даје кроз Духа ријеч мудрости; а другоме ријеч знања по истом Духу;
9. А другоме вјера истим Духом; а другоме дарови исцјељивања истим Духом;
10. А другоме чињење чудеса, а другоме пророштво, а другоме разликовање духова, а другоме различни језици, а другоме тумачење језика.
11. А све ово чини један и исти Дух, дијелећи свакоме понаособ како хоће.

Svakako da će postojati dar viđenja budućnosti, ali neće biti proroka u smislu Starog Zaveta i njihovih proroštava zabeleženih u knjigama autoriteta Pisma.
Dakle, svi ti "proroci" Džozef Smitovi, Elene Vajt i slični, to svakako ne.
Opet se ti hvatas za pitanje da li je nesto i gde zapisano; a jel mozemo mi da ne pisemo, nego da razgovaramo usmeno, jer za svaku praznu rec, kakvu god, napisanu ili izgovorenu ce dati odgovor u dan suda.
  • JOILO 2,28-29 I posle ću izliti Duh svoj na svako telo, i proricaće... ...u one dane.
    Onda je dosao odmor, pocinak, pauza kako kaze Isaija
  • 11. Зато ће неразумљивом беседом и туђим језиком говорити том народу
    12. Јер им рече: Ово је починак, оставите уморног да почине; ово је одмор; али не хтеше послушати.
    • ISAIJA 28,11-12...ovo je odmor; ali ne hteše poslušati.
    • Pa su dosli i veci darovi.
    • 1. KORINĆANIMA 12,31 A revnujte za veće darove. I pokazaću vam još uzvišeniji put.
    • JOVAN 7,38-39 I 14,12...dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća od ovih će tvoriti, jer ja idem Ocu svome.

• DOKAZ DARA SVETOG DUHA GOVORENJA JEZICIMA JE ONAJ KADA SVAKO OD SLUŠALACA ČUJE BAŠ SVOJ JEZIK [A NE BILO KOJI KAO ŠTO IMAMO DANAS PREVARANTE KOJI ČAK IZMIŠLJAJU NEPOSTOJEĆE JEZIKE], TE JE BILO U FUNKCIJI ŠIRENJA VERE MEDJU BROJNIM NARODIMA SA NAJRAZLIČITIJIM MATERNJIM JEZICIMA:
    Dela apostolska, glava 2:4-18
  • DOKAZ DARA SVETOG DUHA PROROŠTVA JE ONAJ KADA SE PROROKOVANO ISPUNI ZA ŽIVOTA ONOGA KOJI JE PROREKAO, I/ILI PAK, SVEDOKA ISPROROKOVANOG, KAO NPR.: Dela apostolska, glava 21:10-11...neki prorok po imenu Agav; i došavši k nama uze pojas Pavlov i veza svoje ruke i noge i reče: tako govori Duh Sveti (20:23 Duh Sveti u svakome gradu svedoči, govoreći da me okovi i nevolje čekaju.), čoveka kojega je ovo pojas, ovako će svezati u Jerusalimu Judejci, i predaće ga u ruke neznabošcima.
    VIDETI EFESCIMA 3:1 ŠTO I BI APOSTOLU PAVLU,
    ILI NPR.: Dela apostolska, glava 11:28 I ustavši jedan od njih, po imenu Agav, predskaza Duhom veliku glad koja je imala biti po celom svetu, koja i bi za Klaudija ćesara.
    ILI NPR.: Dela apostolska, glava 5:9-10...Gle, noge onih koji tvoga muža sahraniše pred vratima su, i tebe će izneti. I odmah pade kraj nogu njegovih i izdahnu.
    ILI NPR.: Dela apostolska, glava 27:10,21-26,34,38,41-44 GDE KAPETAN LADJE NE POVEROVA PAVLU ZA PLOVIDBU, KOJI I POTOM SAVETOVA, PO ANDJELU BOŽIJEM, I BI SVE KAO PAVLE REČE, KAKO LADJI TAKO I LJUDSTVU, JER SVI OSTADOČE ŽIVI, SVIH 276 DUŠA UKLJUČUJUĆI I SUŽNJE KOJE VOJNICI HTEDOŠE DA POBIJU, NO KAPETAN IH SPREČI.

PRIMER DARA SVETOG DUHA ONIMA KOJU SU SE TEK POSLE TOGA KRSTILI: Dela apostolska, glava 10:44-48

• UPAMTITE: ne postoji ni jedno proroštvo kao dar Svetog Duha iz 1. veka koje se nije ostvarilo, ne postoji zapravo ni jedno zapisano proroštvo od mnoštva proricanja iz 1. veka kao Dar Duha koje bi mi trebalo da čekamo da se ostvari, upravo zato što su se sva ostvarila još tada, jer su i bila u funkciji jačanja vere onda (kada je Jevandjelje Gospodnje javljano usmeno, a 4 Jevandjelista napisali ga posle pogubljenja Apostola Pavla, od poslednje trećine 1. veka).
  • DANAS: danas toga nema, svi lažu da su proroci, tj. da imaju dar proroštva jer se za njihova života ništa ne ostvaruje, a svoje laži ostavljaju u amanet budućim generacijama da bi ih zaveli na službu lažljivom.
  • PITANJE KOJE SE NAMEĆE: zašto je to tako? Pa, iz mog dosadašnjeg iskustva, najblaže rečeno, uvidjam da ljudi ne paze dovoljno na Reč Gospodnju ni u Novom Zavetu, a kamoli da shvate, tj. pročitaju da je to ta ista Reč, Reč Gospodnja koja dolaziše Božijim Prorocima i u Starom Zavetu.

Kako nešto što nije bilo može da se vidi.
Zar moji putevi nisu moj izbor?
A recimo ima primera da čovek prođe ovaj zemaljski pakao (rat, glad...) A ujede ga zmija kad se opusti i krene na pecanje i rikne. Zar nije on imao izbor da krene baš tuda ili mu je zacrtano
previse se opustio i nije cuo glas iz zbuna ne tamo budalo haha

već o pred-određenosti ustrojstva sveta.
Drugo, zašto bi se Bogu nametala ograničenost vremenom? Šta je to što Boga onemogućava da molitvu koju izgovorim za svoje pokojne roditelje (a On još od predvečnosti vidi da li ću to uraditi) primi i sprovede onog trenutka kada smatra da je najkorisnije po mene i moje roditelje? U tom smislu, pravilnije je reći da budućnost utiče na sadašnjost,
Bog je ustrojio svet da vreme tece unapred, proslost da utice na buducnost, a ti ne mozes kao covek da rusis Bozije ustrojstvo i obrces da sad buducnost utice na proslost. Bozije ustrojstvo niko nije okrenuo, pa ne mozes ni ti.
Bog je bas tako ustrojio svet zbog nas. Mozda mozes da raskidas uzrocno - posledicnu spregu, ali da je izokrenes, e to ne mozes. Nikom nije palo na pamet da zameni uzrok i posledicu, samo tebi. Zar nije dovoljno sto se iskupljujemo od posledica, i zasto ti trazis sad da se uzrok i psoledica zamene, zar to nije perverzija sto ti radis? Jel mogu ja d da se vratim u raj i promenim ono sto se vec desilo? Ne mogu.

Bog je ustrojio svet da vreme tece unapred, proslost da utice na buducnost, a ti ne mozes kao covek da rusis Bozije ustrojstvo i obrces da sad buducnost utice na proslost. Bozije ustrojstvo niko nije okrenuo, pa ne mozes ni ti.
Bog je NAMA ustrojio da NAMA vreme teče unapred. ;)

Opet se ti hvatas za pitanje da li je nesto i gde zapisano; a jel mozemo mi da ne pisemo, nego da razgovaramo usmeno, jer za svaku praznu rec, kakvu god, napisanu ili izgovorenu ce dati odgovor u dan suda.
  • JOILO 2,28-29 I posle ću izliti Duh svoj na svako telo, i proricaće... ...u one dane.
    Onda je dosao odmor, pocinak, pauza kako kaze Isaija
  • 11. Зато ће неразумљивом беседом и туђим језиком говорити том народу
    12. Јер им рече: Ово је починак, оставите уморног да почине; ово је одмор; али не хтеше послушати.
    • ISAIJA 28,11-12...ovo je odmor; ali ne hteše poslušati.
    • Pa su dosli i veci darovi.
    • 1. KORINĆANIMA 12,31 A revnujte za veće darove. I pokazaću vam još uzvišeniji put.
    • JOVAN 7,38-39 I 14,12...dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća od ovih će tvoriti, jer ja idem Ocu svome.

• DOKAZ DARA SVETOG DUHA GOVORENJA JEZICIMA JE ONAJ KADA SVAKO OD SLUŠALACA ČUJE BAŠ SVOJ JEZIK [A NE BILO KOJI KAO ŠTO IMAMO DANAS PREVARANTE KOJI ČAK IZMIŠLJAJU NEPOSTOJEĆE JEZIKE], TE JE BILO U FUNKCIJI ŠIRENJA VERE MEDJU BROJNIM NARODIMA SA NAJRAZLIČITIJIM MATERNJIM JEZICIMA:
    Dela apostolska, glava 2:4-18
  • DOKAZ DARA SVETOG DUHA PROROŠTVA JE ONAJ KADA SE PROROKOVANO ISPUNI ZA ŽIVOTA ONOGA KOJI JE PROREKAO, I/ILI PAK, SVEDOKA ISPROROKOVANOG, KAO NPR.: Dela apostolska, glava 21:10-11...neki prorok po imenu Agav; i došavši k nama uze pojas Pavlov i veza svoje ruke i noge i reče: tako govori Duh Sveti (20:23 Duh Sveti u svakome gradu svedoči, govoreći da me okovi i nevolje čekaju.), čoveka kojega je ovo pojas, ovako će svezati u Jerusalimu Judejci, i predaće ga u ruke neznabošcima.
    VIDETI EFESCIMA 3:1 ŠTO I BI APOSTOLU PAVLU,
    ILI NPR.: Dela apostolska, glava 11:28 I ustavši jedan od njih, po imenu Agav, predskaza Duhom veliku glad koja je imala biti po celom svetu, koja i bi za Klaudija ćesara.
    ILI NPR.: Dela apostolska, glava 5:9-10...Gle, noge onih koji tvoga muža sahraniše pred vratima su, i tebe će izneti. I odmah pade kraj nogu njegovih i izdahnu.
    ILI NPR.: Dela apostolska, glava 27:10,21-26,34,38,41-44 GDE KAPETAN LADJE NE POVEROVA PAVLU ZA PLOVIDBU, KOJI I POTOM SAVETOVA, PO ANDJELU BOŽIJEM, I BI SVE KAO PAVLE REČE, KAKO LADJI TAKO I LJUDSTVU, JER SVI OSTADOČE ŽIVI, SVIH 276 DUŠA UKLJUČUJUĆI I SUŽNJE KOJE VOJNICI HTEDOŠE DA POBIJU, NO KAPETAN IH SPREČI.

PRIMER DARA SVETOG DUHA ONIMA KOJU SU SE TEK POSLE TOGA KRSTILI: Dela apostolska, glava 10:44-48

• UPAMTITE: ne postoji ni jedno proroštvo kao dar Svetog Duha iz 1. veka koje se nije ostvarilo, ne postoji zapravo ni jedno zapisano proroštvo od mnoštva proricanja iz 1. veka kao Dar Duha koje bi mi trebalo da čekamo da se ostvari, upravo zato što su se sva ostvarila još tada, jer su i bila u funkciji jačanja vere onda (kada je Jevandjelje Gospodnje javljano usmeno, a 4 Jevandjelista napisali ga posle pogubljenja Apostola Pavla, od poslednje trećine 1. veka).
  • DANAS: danas toga nema, svi lažu da su proroci, tj. da imaju dar proroštva jer se za njihova života ništa ne ostvaruje, a svoje laži ostavljaju u amanet budućim generacijama da bi ih zaveli na službu lažljivom.
  • PITANJE KOJE SE NAMEĆE: zašto je to tako? Pa, iz mog dosadašnjeg iskustva, najblaže rečeno, uvidjam da ljudi ne paze dovoljno na Reč Gospodnju ni u Novom Zavetu, a kamoli da shvate, tj. pročitaju da je to ta ista Reč, Reč Gospodnja koja dolaziše Božijim Prorocima i u Starom Zavetu.
??? Poenta na moju poruku je koja tačno?

??? Poenta na moju poruku je koja tačno?
  1. poenta je da su u ono vreme kada je jevandjelje javljano usmeno vazili darovi prorostva i govorenja jezicima, a danas ne vaze
  2. onda su vazili jer je svako cuo i razumeo svoj jezik, a sva prorostva su se ostvarila, a nisu ostala za buducnost, niti 1 nije ostalo neostvareno [danas toga nema, slozices se, svi varaju, jer nece da cuju HRISTOVU da su zakon i proroci do Jovana]
  3. poenta je da ovo necete da poslusate, sto Isaija rece, i onda sledi iz Isaije 28 i ono o pravilima da svi popadate [secas se da smo to vec diskutovali?]

Bog je NAMA ustrojio da NAMA vreme teče unapred. ;)
pa da, ali ti kada se molis za proslost svojih roditelja zadires u njihovu slobodnu volju
ti trebas da se molis danas za danas, ma sta ljudi uradili u proslosti da se POSLEDICE zaustave - JER PRASTANJE tako funkcionise, a ne funkcionise prastanje da se proslost promeni, nego ako si mi lupio samar lupi jos jedan, a ne da se taj 1 iz proslosti izbrise

to je izmedju nas dvojice, ne petljaj Boga medju nama, prvo mi da oprostimo, posle Bog .... ne mozes ti sad da trazis Bog prvo, nego mi prvo.
p.s. ali ti kao i moja zena mislis da ti svoje roditelje ili svoju decu volis vise nego ja [to nije posteno kad vi takav stav zauzimate]
p.p.s. mozda sam i ja lupio samar, ne shvati me licno

Poslednja izmena:
Kad je čovek bio stvoren, načinjeno mu je bilo najpre telo od praha zemaljskoga. Tada je Bog dunuo u njegove nozdrve dah života, i čovek je postao biće koje misli, oseća, stvara odluke i radi. To biće nazvano je živom dušom.
Kad čovek umre, dešava se suprotno. „Izađe iz njega duh (dah), i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.” Ps. 146,4. Smrću telo se vraća zemlji, a duh se vraća Bogu koji ga je dao. Kad Bog oduzme živim bićima svoj duh (dah), ona umiru (O Jovu 34, 14. 15.). Ona opet ožive, kad im Bog povrati svoj duh (Jezekilj 37, 1 – 10.).
Telo se opet vraća u prah.
„Jer si prah, i u prah ćeš se vratiti.” 1. Mojs. 3, 19. (Vidi: Prop. 3, 20).

Duh (dah života) vraća se Bogu.
,,I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati k Bogu koji ga je dao.” Propovednik 12, 7. (Vidi: Prop. 3, 19; Psalam 104. 26:)
@De_Sisti ,Hvala sto postavljate ovakve teme pa su i diskutanti brilijantni.Mnogo sam naucila od vas!

1. poenta je da su u ono vreme kada je jevandjelje javljano usmeno vazili darovi prorostva i govorenja jezicima, a danas ne vaze
  2. onda su vazili jer je svako cuo i razumeo svoj jezik, a sva prorostva su se ostvarila, a nisu ostala za buducnost, niti 1 nije ostalo neostvareno [danas toga nema, slozices se, svi varaju, jer nece da cuju HRISTOVU da su zakon i proroci do Jovana]
  3. poenta je da ovo necete da poslusate, sto Isaija rece, i onda sledi iz Isaije 28 i ono o pravilima da svi popadate [secas se da smo to vec diskutovali?]
1. Odakle ti to? Šta se to dogodilo da darovi prestano? I gde u Novom Zavetu kaže da će to vremenom prestati?
2. Propoved na jezicima nije isto što i proroštvo kao? Propoved na jezicima i jeste ispunjenje proroštva Starog Zaveta, ali proroštvo kao dar viđenja budućnosti niko nije rekao da će prestati.
3. Šta s tim?

pa da, ali ti kada se molis za proslost svojih roditelja zadires u njihovu slobodnu volju
Zašto bi to bilo tako?
Kako to misliš da molitva zadire u njihovu slobodnu volju?

to je izmedju nas dvojice, ne petljaj Boga medju nama, prvo mi da oprostimo, posle Bog .... ne mozes ti sad da trazis Bog prvo, nego mi prvo.
Kakve veze ovo ima sa našom pričom?
Da li sam ikada igde rekao da je "kao što i mi opraštamo dužnicima našim" postalo nebitno ili drugorazredno?

1. Odakle ti to? Šta se to dogodilo da darovi prestano? I gde u Novom Zavetu kaže da će to vremenom prestati?
ti kao da zivis na marsu, ajde ti meni pokazi na osnovu cega tvrdis da nisu prestali
Propoved na jezicima i jeste ispunjenje proroštva Starog Zaveta, ali proroštvo kao dar viđenja budućnosti niko nije rekao da će prestati.
odlicno sto navodis uporedo, samo mi pokazi, pa danas imaju kamere na svakom mobilnom, valjda bi neko snimio novokrstenog koji prorokuje da takav postoji, valjda bi neko zapisao pre izuma kamera da se to i dalje desavalo u vekovima pre nas, a posle 1. veka
Zašto bi to bilo tako?
Kako to misliš da molitva zadire u njihovu slobodnu volju?
pa u proslosti je slobodna volja vec ispoljena, inace se ti ne bi ni molio, a za buducnost se molimo da se raskine uzrocno-posledicna sprega
molimo se da nam Bog oprosti u buducnosti, od sada, kao i mi sto opostismo vec u proslosti... jel tako, tako je... sve ostalo ide usput te glavne molbe, jer Otac ionako zna sta nama treba od sada pa nadalje
Da li sam ikada igde rekao da je "kao što i mi opraštamo dužnicima našim" postalo nebitno ili drugorazredno?
nisi neposredno, ali uzrocno-posledicno kao da jesi, ili - nisi ni morao da kazes ako umesto raskidanja sprege uzocno-posledine, ti zamenjujes uzrok i posledicu; no, ti si mogao konkretno da kazes sta je to za sta se ti molis, rece iz proslosti roditelja, pa bi videli, u cemu je to posebno tvoje, ali ocigledno bi da menjas neki dogadjaj ako smo se razumeli

Poslednja izmena:
ti kao da zivis na marsu, ajde ti meni pokazi na osnovu cega tvrdis da nisu prestali

odlicno sto navodis uporedo, samo mi pokazi, pa danas imaju kamere na svakom mobilnom, valjda bi neko snimio novokrstenog koji prorokuje da takav postoji, valjda bi neko zapisao pre izuma kamera da se to i dalje desavalo u vekovima pre nas, a posle 1. veka

pa u proslosti je slobodna volja vec ispoljena, inace se ti ne bi ni molio, a za buducnost se molimo da se raskine uzrocno-posledicna sprega
molimo se da nam Bog oprosti u buducnosti, od sada, kao i mi sto opostismo vec u proslosti... jel tako, tako je... sve ostalo ide usput te glavne molbe, jer Otac ionako zna sta nama treba od sada pa nadalje

nisi neposredno, ali uzrocno-posledicno kao da jesi, ili - nisi ni morao da kazes ako umesto raskidanja sprege uzocno-posledine, ti zamenjujes uzrok i posledicu; no, ti si mogao konkretno da kazes sta je to za sta se ti molis, rece iz proslosti roditelja, pa bi videli, u cemu je to posebno tvoje, ali ocigledno bi da menjas neki dogadjaj ako smo se razumeli
ti izgleda nikad cuo za baba vangu i nostradamus

Naravno da čin krštenja i miropomazanja ne dovodi do toga da će beba automatski prorokovati. Ali, ako si upoznat sa životima svetih ljudi, znaš onda vrlo dobro da su neki među njima imali dar govorenja o budućnosti. Jesi li, bar, čuo za sv. Kozmu Etolskog?

Verujem da za svaku pojedinačnu osobu Bog sabira sve što se može sabirati, uključujući i stvari koje će se u njihovu korist odigrati u budućnosti (npr. molitva ili dobro delo učinjeni u njihove kasnije).
Kao što rekoh, ovde nije stvar mi sada molimo za izmenu prošlosti, jer to je nemoguće.
Stvar je u tome što moleći se OVDE i SADA, mi ispunjavamo ono što je Bog još ranije već video da ćemo slobodnom voljom učiniti. U slučaju molitve za preminule roditelje, to znači, da ono što je On video još tada da ću ja uraditi u nekom trenutku u budućnosti (nakon njihove smrti), On je to "uračunao" i učinio njima i u trenutku kada su oni bili živi ili u času njihove smrti-

O ovome dalje neću debatovati, jer nisi u pravu tim pogrešnim projektovanjem ;)

Poslednja izmena:
Naravno da čin krštenja i miropomazanja ne dovodi do toga da će beba automatski prorokovati. Ali, ako si upoznat sa životima svetih ljudi, znaš onda vrlo dobro da su neki među njima imali dar govorenja o budućnosti. Jesi li, bar, čuo za sv. Kozmu Etolskog?
mi ovde govorimo o momentu krstenja odraslih i daru prorstva toga momenta ili vezanog za taj momenat obracanja neposredno zatim - tu citamo u Delima o 3000 i 5000 obracenih, da ne misle neki da su se nacvrcali vina... ili kada prorokuju npr. ananija i zena mu koji sakrise deo para od njive- nema tu da se prorokuje tamo nekad ko zna kad za buducnost, nego kazu rec i rec se odmah zbude... ne mozes ti da danas pijes vino, a da izgledas od tog vina pijan na kraju sveta, nego odmah [to je poenta]

On video još tada da ću ja uraditi u nekom trenutku u budućnosti (nakon njihove smrti), On je to "uračunao" i učinio njima i u trenutku kada su oni bili živi ili u času njihove smrti-
ali zasto to onda iznosis kao nesto posebno, bez razloga zbunjujes ljude... ajde, recimo da u nekoj liniji ne treba, da ti protivurecim, ne znam, zrtva otkupna, zrtva zahvalna, jedne je pre, druga je posle, pa tako i molitva... u stvari, eto neka bude da ja ne znam i za tu mogucnost, ti se molis da njima ucini, a ja ako se molim za moga pokojnog oca, ja gledam da Bog meni ucini... stvarno ces me rasplakati De sisti

mi ovde govorimo o momentu krstenja odraslih i daru prorstva toga momenta ili vezanog za taj momenat obracanja neposredno zatim - tu citamo u Delima o 3000 i 5000 obracenih, da ne misle neki da su se nacvrcali vina... ili kada prorokuju npr. ananija i zena mu koji sakrise deo para od njive- nema tu da se prorokuje tamo nekad ko zna kad za buducnost, nego kazu rec i rec se odmah zbude... ne mozes ti da danas pijes vino, a da izgledas od tog vina pijan na kraju sveta, nego odmah [to je poenta]
Kako god, ne čini mi se kao smislena poenta. Ukazivao sam na to da proroštvo, kao dar viđenja budućnost, nije nestalo Novim Zavetom. Naprotiv, Pavle i govori o njemu. Ali istorija Crkve jasno pokazuje da ta proroštva, opet, kao što sam već i rekao, nisu tretirana kao proroštva Starog Zaveta. U suprotnom, Crkva bi ih sve redom zapisala i učinila sastavnim delom kanonskih spisa Novog Zaveta. Jedino Otkrivenje jeste izuzetak

ali zasto to onda iznosis kao nesto posebno, bez razloga zbunjujes ljude... ajde, recimo da u nekoj liniji ne treba, da ti protivurecim, ne znam, zrtva otkupna, zrtva zahvalna, jedne je pre, druga je posle, pa tako i molitva... u stvari, eto neka bude da ja ne znam i za tu mogucnost, ti se molis da njima ucini, a ja ako se molim za moga pokojnog oca, ja gledam da Bog meni ucini... stvarno ces me rasplakati De sisti
Zato što to i jeste posebno, tj čudesno transcendiranje vremena.
"Koji od početka javljam kraj" to su reči koje raspamećuju

Kako god, ne čini mi se kao smislena poenta. Ukazivao sam na to da proroštvo, kao dar viđenja budućnost, nije nestalo Novim Zavetom. Naprotiv, Pavle i govori o njemu. Ali istorija Crkve jasno pokazuje da ta proroštva, opet, kao što sam već i rekao, nisu tretirana kao proroštva Starog Zaveta. U suprotnom, Crkva bi ih sve redom zapisala i učinila sastavnim delom kanonskih spisa Novog Zaveta. Jedino Otkrivenje jeste izuzetak
Ti prvo moras da si saglasan sa faktima, a ona su da su sz prorostva cekala i milenijum da se ostvare na Hristu, ili bar vekove, a nz prorostvo kao dar duha se svako ostvarivalo ODMAH, u najkracem mogucem roku, i da nije ostalo niti jedno neostvareno [nebitno da li zapisano, ili ne, samo izgovoreno, a neko svedocio].
Drugo sto moras da shvatis je da su zakon i proroci do Jovana [Krstitelja], - to su Hristove reci, nisam ih ja izmislio, i jos rece da nece nestati ni slovca iz zakona - misli na svete proroke - a da se ne ostvari, do poslednje jote. Ne samo da su se proroci ispunili na Hristu, nego su neki nastavili da se ispunjavaju na apostolima, i dan danas najveci medju nama koji pokaze da se ispunjavanje nastavlja [do posl. jote], taj je moj brat, sestra, mati - isto Hristos rece. Tu dolazimo u situaciju da ti neki kao ja gledaju na ispunjavanje vec postojecih SZ prorocanstava, a drugi [denominacije npr.] gledaju da natovare nova prororstva, pa se raspravljate zasto su njihova lazna, a nasa od nekih staraca nisu. Sva su lazna, za dzabe se trdite da ih nadovezujete. Vi svi komplet ne razumete prorostvo kao DAR DUHA iz 1. veka medju nepismenom svetinom, prostim ljudima iz naroda, koji nisu imali nista do li DUHA, koji je silazio apostolskim polaganjem ruku, krstavanjem. Ja nemam nista protiv i da danas imamo isto, ali nemamo, fakticki, mada neki glume proroke, izmisljajuci gluposti i varajuci. Uopste nije bitno jeste li nesto zapisano ili nije, gde je dar Duha da neko kaze Rec i ona se ispuni, kao sto sam naveo primere iz 1. veka, primere koji su bili pravilo, a ne izuzetak? Pitam za danas.
ONDA JE TO BILO POTREBNO JER JEVANDJELJE NIJE BILO ZAPISANO, KAO MI DANAS STO GA IMAMO, A I DA SE ISPUNI PROROK. pOTOM TREBAJU I DRUGE STVARI DA SE ISPUNE.
to vadjenje na ap. Pavla, vasa stvar, ali bar pokusaj/te da razumes/razumete ovo stanoviste, koje je fakticko.

Poslednja izmena:

Back