Šta trenutno radiš XX

Stigla indentifikacija 😎

IMG_20251209_090010977_AE~2.jpg

Meni je ok kineska hrana i kad je kupujem, to je jedan restorančić u Zemunu koji ne radi samo kinesku.
Tako da kapiram da je u dobroj meri receptura posrbljena. :lol:
Nisam puno eksperimentisala, niti bih. Nisam gurman pa me ni ne vuče da isprobavam.

Apropo toga da se kuhinja stranaca prilagođava domaćem tržištu, to mi je ispričao jedan Italijan, vlasnik restorana u Štutgartu.
On je bio poreklom sa nekog italijanskog jugo-istoka i pretpostavljam da je to siromašniji kraj Italije gde je i hrana značajno svedenija.
Rekao mi je da Nemci nikad ne bi jeli tu autentičnu kuhinju i da su je prilagodili njima.
A opet, kad sam bila u Italiji (nisam stigla južnije od Bolonje), hrana je fantazija.
I ne znam što se nekom ne bi sviđala.
E sad, Italija je, kao i Kina, velika zemlja i sigurno se i kuhinja razlikuje od regije do regije.
Kao i kod nas uostalom.
Nigde se ne mesi kao u Sremu, Banatu i Bačkoj, a opet sarmu i pečenje ćeš najbolju pojesti u Šumadiji.
kuhinja je
mandarin
i
kantonezi

Susi se 'vesternizovao' - kad vidim susi sa jajetom ili krem sirom, zapitam se koja vrsta uma je to smislila (da ne kazem da mi se povraca kad tako nesto probam).
Ali sta znaju oni koji to jedu - to je za njih susi. To se prodaje, kupuje a u Beogradu svaki pokusaj da se dodje do Japanskog sushija je osudjen na propast - nemamo mi naviku da jedemo takvu vrstu hrane.
Poenta je da na ovom podneblju većina ljudi ne voli ni da jede ribu, a kamo li da jede sirovu ribu.
U Japanu, pride, prave suši od plave ribe koja dodatno ima onu miru.

Poenta je da na ovom podneblju većina ljudi ne voli ni da jede ribu, a kamo li da jede sirovu ribu.
Osim toga sto nemamo u lokalu afinitet prema 'sirovoj' ribi ali imamo afinitet ka 'sirovoj' prsuti
problem je sto se generalno na sirem nivou sushi vesternizovao, jako je tesko naci pravi japanski restoran koji sprema sushi na tradicionalni nacin a o sashimiju da ne govorimo. Dakle nije samo ovde taj kvazi sushi.
Da imam sanse da odem u Japan, mislim da bih se razbio od klope, meni lezi ta hrana - iako sam je jako kasno otkrio u zivotu.
Probllem je i u tome sto su sastojci skupi u krv, a pogotovo negde 'daleko' gde smo mi.

Poslednja izmena:
Tvrdio je puno testa-malo mesa.
Povrce im je mutantno - posledica vulkana - plodno pa na stepen x i sva klopa je time na drugom nivou. Riba je kakva hoces, morski plodovi, crni rizoto, spageti od morskog jeza, ni ne znam koliko vrsta ribe, imaju onu neku koju umotaju u so pa u pec, pa kad je gotovo stemajzom i macolom razbiju so, a ona unutra topi se kao da je ispod saca (ai jeste), jastozi, sveze tune, hobotnice ma ludilo... A i nije da nema mesa, ako ti se bas jede nesto fino lagano u skladu sa podnebljem: omiljeni fileto di kavallo, agnelo con vino, ima i biftek... naravno uvek ide neko testo za pocetak - da se stomak razmrda. Vino naravno....

Kako to, odeš na pijacu posle 11h i ne možeš da nađeš pošten komad ribe, sve rasprodato?
Jedina mana kod nas je što imamo mali izbor ribe, naše ribarnice se verte oko 5-6 osnovnih vrsta. Po neki put, neko ubaci nešto drugačije.
Na posnim slavama se uvek služi riba, naše riblje čorbe su odlične.
Ali sirova riba svakako nije nešto dobar izbor. Ja nisam ljubitelj ni sirovih školjki (a to se jede u našim krajevima, CG, Hrvatska...), volim da je sve termički obrađeno.

Kako to, odeš na pijacu posle 11h i ne možeš da nađeš pošten komad ribe, sve rasprodato?
Jedina mana kod nas je što imamo mali izbor ribe, naše ribarnice se verte oko 5-6 osnovnih vrsta. Po neki put, neko ubaci nešto drugačije.
Na posnim slavama se uvek služi riba, naše riblje čorbe su odlične.
Ali sirova riba svakako nije nešto dobar izbor. Ja nisam ljubitelj ni sirovih školjki (a to se jede u našim krajevima, CG, Hrvatska...), volim da je sve termički obrađeno.
kod nas ako se ne kuva minimum 4 sata, ne racuna se da je skuvano - kakva sveza hrana? to je opasno po zivot u istoj meri kao i promaja.

kod nas ako se ne kuva minimum 4 sata, ne racuna se da je skuvano - kakva sveza hrana? to je opasno u istoj meri kao i promaja.
To jeste najveći problem u našim ribarnicama, izvade dušu ribi koju spremaju. Bude ko opanak suva i tvrda.
Sveža riba jeste ospasna, mora/okeani puni parazita. Ali bitnije, meni se ne sviđa ukus.

Back