Šta trenutno radiš? 13

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oj Smokvo, pa nisam ni ja imala krstenicu pradede moje dece koji je rođen 1905g i koji se čak ni ne preziva kao njegova deca jer je to bilo takvo vreme...pa se deca prezivaju po majci, što znači da se svi prezivamo drugačije nego što bi bilo stvarno da nije tad bilo tog skrivanja i koječega još.
Pa ok,to te i pitam,kako da dodjem do krstenice? Kako si ti?

Pa idem i isla sam.
Kod nas decu salju samo pokondireni i oni koji nemaju mogucnosti da sami idu sa decom, a misle da time nesto veliko daju deci(obicno jer ni sami nikad nisu isli na zimovanja letovanja), bez razmisljanja da li su ti “odmori” deci u tom uzrastu dobri i potrebni.

Sad stvarno odoh na spavanje
znaci djecu ne treba slati ni u vrtic ako ima baba da ih cuva. djeci je mjesto sa djecom, odrasli sa odraslima, matori sa matorima

Pa ok,to te i pitam,kako da dodjem do krstenice? Kako si ti?
Meni je bivša zaova kontaktirala mesnu zajednicu u jednom mestu u okolini njihovog grada, a oni je uputili na neki arhiv u Beloj crkvi, oni su samo pitalu iz kog razloga joj to treba, i u roku od par dana joj dostavili na kućnu adresu, naravno overenu kopiju, original ostaje kod njih. Dokument je napisan na mađarskom jeziku.

@smokva nisam sigurna ni za Švabe ni za Slovence.
Tj za Slovence sam sigurna, dokažeš da imaš nekog njihovog (ili barem rođenog kod njih), učlaniš se u slovenačko društvo, budeš aktivan član 5 godina, naučiš jezik i onda ti možda odobre dobijanje državljanstva. Muž mi je Slovenac pa zato znam.
Za Nemce morate proveriti, u suštini je za države koje su bile u sastavu Austrougarske tako - dokazuješ da potičeš od tog i tog, pribavljaš za svakog krštenicu ili izvod iz matične knjige rođenih, plus ako treba i venčanih itd..
Za rumunski vidiš afro kaže da treba neko osnovno znanje, za mađarski sad treba da propiškiš majčino mleko i pitanje je da li ćeš ga dobiti.
Za Nemce se morate raspitati, oni su sve vreme bili odvojena carevina, nisu imali veze sa Austrougarskom.

I meni su sumnjivi Slovencii, kod njih nismo ni nac. manjima, pa tom analogijom me verujem da seju državčkanstva.....ali su liberalni max što se tiče školovanja, tako da može tim putem + nešto boravka. otvoriti firmu tamo i u Austriji je rađanje mečke. Za Švabe se isto nađe nešto preko preče naokolo bliže, ako ustreba.....

Dobro jutro. Zbrisao sam u weekendaju, ustao i naložio vatru...pijem kafu...valjda će biti 🌞 dan.

Hvala lunjo i afro.nismo mi nikad ni razmisljali ni pricali o tome,tako da me tema nikad nije ni zanimala.moj stariji sin je jedno vreme pricao da ce jednog dana da se odseli sa najboljim drugom u svabiju,njih dvojica idu na jezik vec par godina,super im ide,medjutim drugar zapati devojku i ta prica padne u vodu.
Najvise bih volela da mi deca zive na limanu 4,nema mrdanja,ali seci im krila sigurno necu,pa cu videti moze li se ista i za ovaj pasos

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back