quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.071
Не. Лапот је први у његовом опусу "Дивљи Ветар", који броји 10 књига, а бави се једном породицом. После Лапота се настављају његови романи редом, а они описју ту породицу, наследнике управо тог човека, кроз време и догађаје. Одмах иза Лапота, иде роман, " Они више не постоје", који страствено, у фуриозном темпу описује два последња дана одбране Београда. Причу у чијем епицентру је унук јунака из Лапота и који на крају тог романа гине. По мени врхунско дело. Затим иде Роман, " Расло ми је бадем дрво", који исто тако могу да препоручим. Па после " Задах Тела" и онда тако редом. Живоин Павловић јесте мрачан писац. Није писца чија би се дела допала најширој пубилици. Међутим његови описи унутрашњег, духовног стања ликова, су филигрански фини и он заиста има своје место, рекао би заиста виско позиционирано на домаћој књижевној сцени. Но, како није био миљеник ондашњег естаблишмента, није ни добио праву прилику никад.
Ti si ovdje nešto gadno pobrkao. Lapot je objavljen 1992. g, Oni više ne postoje 1985, Raslo mi je badem drvo 1988, a Zadah tela 1982.
Inače, Žika Pavlović je dobio dvije NIN-ove nagrade, za Zid smrti 1985. godine i za Lapot 1992, tako da se teško može reći da nikad nije dobio pravu priliku, Moglo bi se, možda, govoriti o tome da mu je spisateljski rad ostao u sjeni rediteljskog. Opet, i to je razumljivo, jer je bio značajan autor jugoslovenskog crnog talasa koji je bio evropski važna filmska pojava. Taj filmski rad mu je i pravio probleme sa režimom. Neki filmovi bili su zabranjeni. Kasnije je i kao profesor na beogradskoj akademiji za filmsku umjetnost imao dosta problema.
Lapot sam čitao , ali izgleda nije ostavio jak utisak na mene. Zid smrti pamtim kao vrlo dobar roman. Još sam nešto od njega čitao, ne mogu tačno da se sjetim šta. Njegovi Dnevnici imaju i književni i istoriografski značaj. Tom koji opisuje događaje iz 1968. takođe je bio privremeno zabranjen.
Poslednja izmena: