Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mučim se sa knjigom "Žute oči krokodila" Katrin Pankol. Nagrađivan bestseler ... a opet, nešto mi tu fali. Na zadnjoj korici piše: "Ovaj roman je život sam", i mislim da me je ta rečenica odbila i pre čitanja. :confused:
Ako me knjiga ne opčini u startu, obično odustanem posle desete, dvadesete strane. Sad pokušavam da budem istrajnija i dam sebi (i knjizi) fore da budem privučena.
Ne znam šta mi se dešava: sve teže pronalazim knjige koje me očaravaju. Počnem pa odustanem čim primetim nešto što mi smeta. Ponekad mi je dovoljno da uočim jednu jedinu loše sročenu rečenicu pa da dignem ruke.
Želim da pročitam nešto što će me iznenaditi, oboriti s nogu ... bez previše lirskih meditacija, nešto zbog čega ću - čim knjigu pročitam - početi iznova da je čitam.

Preporučite nešto, specijalno za mene. :)
Ako vam kažem da su mi favoriti Hamsunova "Glad", Manova "Smrt u Veneciji", Bucatijeve pripovetke ... valjda je dovoljno da mi procenite čitalački senzibiltet.

Mučim se sa knjigom "Žute oči krokodila" Katrin Pankol. Nagrađivan bestseler ... a opet, nešto mi tu fali. Na zadnjoj korici piše: "Ovaj roman je život sam", i mislim da me je ta rečenica odbila i pre čitanja. :confused:
Ako me knjiga ne opčini u startu, obično odustanem posle desete, dvadesete strane. Sad pokušavam da budem istrajnija i dam sebi (i knjizi) fore da budem privučena.
Ne znam šta mi se dešava: sve teže pronalazim knjige koje me očaravaju. Počnem pa odustanem čim primetim nešto što mi smeta. Ponekad mi je dovoljno da uočim jednu jedinu loše sročenu rečenicu pa da dignem ruke.
Želim da pročitam nešto što će me iznenaditi, oboriti s nogu ... bez previše lirskih meditacija, nešto zbog čega ću - čim knjigu pročitam - početi iznova da je čitam.

Ako vam kažem da su mi favoriti Hamsunova "Glad", Manova "Smrt u Veneciji", Bucatijeve pripovetke ... valjda je dovoljno da mi procenite čitalački senzibiltet.

Daj, Borcu, molim te. Citaj moj blog, a ne te dosadne knjige. Sve si dosadne izabrala. Daj nesto veselo.

Tebi su ovi autori favoriti, ne i njihova dela ( isti je slucaj i sa mnom) jer svako drugo delo
( svejedno da li je kratka prica ili podeblji roman)
poredimo sa delima ovih autora koje volimo i onda tu nema vise mesta za bilo kog drugog.
Citaj Mopasanove novele, drugacije su, ali su meni savrsene.

Прочитај Псеће срце од Булгакова. То је новела баш за твој сензибилитет, твоју осећајност: ради се о уличној џукели коју је један научник путем операције претворио у човека. Али, онда почињу невоље јер је бивша џукела, а сад човек, све незадовољнија.
У једном тренутку му каже:''Молим вас, изволите ме ословљавати крштеним и очевим именом!'' :hahaha:

Poslednja izmena:

Sećam se, i Žute oči krokodila su ti bile poklon-preporuka... ;) Ko sad sme da ti preporuči nešto... :lol:
Čitaj Bernharda ako nisi, Singera si već sigurno iščitala...

- - - - - - - - - -

To je mnogo dosadna i debela knjiga.

Svinje su debele, Cico... :nono2:

Debela nije, ima dvesta i kusur stranica.
Mora da si je pomesala sa Biblijom.

- - - - - - - - - -

CItam Pokoravanje, prvih 100 strana me je bacilo u duboku depresiju, sada vidim da je autor lud
pa citam dalje sa uzivanjem, kao da citam neku satiru, a to sve i jeste neki oblik satire.

I mene je prva polovina knjige prilično depresirala, naročito jer sam uočio dosta sličnosti sa 1992. godinom i početkom rata u BiH. Saznanje da je svemu lijepom došao kraj i da počinje 5-10-20 godina ludila je zaista krajnje depresivno.

Црњански.
О национализму и српском становишту.
Ради се о његовим сабраним текстовима из Идеја 30тих година 20 века.Између два рата.. Новина које је уређивао и из још неких новина.

Невероватно је колико су ти текстови и данас актуелни

http://www.catenamundi.rs/shop/crnjanski-o-nacionalizmu/

Poslednja izmena:
I mene je prva polovina knjige prilično depresirala, naročito jer sam uočio dosta sličnosti sa 1992. godinom i početkom rata u BiH. Saznanje da je svemu lijepom došao kraj i da počinje 5-10-20 godina ludila je zaista krajnje depresivno.
Procitala sam knjigu (Pokoravanje) i moram priznati da me je raspametila. Ne, nikako me
ne podseca na ludilo iz bivse nam domovine,
Lici mi danas na ludilo oko izbeglica, a on, autor pre vise od godinu dana nije mogao ni da sanja situaciju sa
izbeglicama, zapravo je cela knjiga i prica jedna velika provokacija ( samo nije jasno za koga) pa tako i klopka
za citaoca.

On provocira, ali koga? U svakom slucaju je tako da takav autor moze da pise, zivi i uziva samo u Francuskoj,
a to bi bio znak da je Francuska jos uvek zemlja, drustvo koje se izborilo za svoju slobodu ( misljenja, sekularnost,
izrazavanja, krtitike, mejnstrim i politicka korektnost tamo nisu na ceni).

U Nemackoj tako nesto ne bi bilo moguce, u nekoj od bivsih drzava Jugoslavije totalno nemoguce,
ali zapravo ne bi bilo nigde u Evropi moguce ( Evropa su za mene i Rusija i Turska i Izrael) jer
je ocigledno jedino Francuska stvarno demokratska i sekularna drzava.

Koleginica, dobra drugarica ( ne poznajem je licno pa i ne znam kako da je nazovem) poslala mi je pet njegovih knjiga.
A ovo je ona:):heart:

24704427rb.jpg

Има ја да препоручим једну књигу
" Печени Шаран у сосу од Поморанџе".
Зоран Мујбеговић, алијас Никострат Саронски.
Ем ће те забавити, ем ћеш уживати у поетским преокретима и бравурама.
Овде можеш да је скинеш онлајн
http://www.zoranmujbegovic.com/STRANE/DOWNLOAD RAM.htm
Има још једна његова, заиста заинимљива.
" Либар де Бјелила" и Писма за МО нису лоша.

Poslednja izmena:
Pročitao Pekićevo Besnilo.

Primećujem da je na Goodreadsu Besnilo najčitanije Pekićevo delo, a uz to i najbolje ocenjeno, prosečnom ocenom 4,60 (što je, verovatno, najviša ocena koju sam video na tom sajtu). Drago mi je što je Pekić uspeo u nameri da ovim romanom pridobije širu čitalačku publiku, ali mi je istovremeno krivo što je to uspeo baš ovim romanom. Jer, iako mi se roman dopao, ipak se radi o predah-romanu napisanom između petog i šestog toma Zlatnog runa, romanu koji je i sam Pekić nazvao žanr-romanom i od koga se na neki način pokušao ograditi, jer ga nije smatrao podobnim za dublju analizu i kritiku.

Roman ima nekih 600 strana, ali se čita brzo i lako, koliko je to uopšte moguće kad je u pitanju Pekić. Zanimljiv, isprepleten događajima i temama sjedinjenim oko ideje besnila - zarazne bolesti, ali i stanja duha. Jer, kako kaže jedan od likova: Besni smo mi, oni su samo bolesni.

Ocenio bih ga najvišom ocenom (što ne znači mnogo, jer bih ja, čini mi se, istom ocenom ocenio svako Pekićevo delo, ne izuzimajući čak ni spisak za kupovinu namirnica napisan njegovom rukom) i preporučio, ali ne kao reprezentativni roman, već dodatnu lektiru.

Nesum čkolovala za Glad i Smrt u Veneciji.

Al ovo je generalna preporuka:

Ričard Flanagan "Gludova knjiga o ribi".
Patrik Nit "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko"
Mihael Ende "Ogledalo u ogledalu - roman lavirint"

- - - - - - - - - -

Прочитај Псеће срце од Булгакова. То је новела баш за твој сензибилитет, твоју осећајност: ради се о уличној џукели коју је један научник путем операције претворио у човека. Али, онда почињу невоље јер је бивша џукела, а сад човек, све незадовољнија.
У једном тренутку му каже:''Молим вас, изволите ме ословљавати крштеним и очевим именом!'' :hahaha:

"Pseće srce" je odlična satira na račun neradničkog samoupravljanja.

Od Bulgakova, ipak, nakon Margarite a pre Psećeg srca "Zapisi mladog lekara".
I meni veoma draga horo priča "Kobna jaja" :

Ko nije čitao Joneskovog "Nosoroga", nek uzme.
Baš me pritišću ovih dana da se unosorožim :)

"Pseće srce" je odlična satira na račun neradničkog samoupravljanja.

Od Bulgakova, ipak, nakon Margarite a pre Psećeg srca "Zapisi mladog lekara".
I meni veoma draga horo priča "Kobna jaja" :

Ko nije čitao Joneskovog "Nosoroga", nek uzme.
Baš me pritišću ovih dana da se unosorožim :)

Mislim da je po ovim Zapisima, Balabanov snimio vrlo dobar film Morphium. Glavnu ulog je trebao irati Sergej bodrov, ali je tragično nastradao...

Evo, pročitao sam jednu dobru knjigu. „Vitgenštajnov nećak“ Tomasa Bernharda. Priča o inteligentnom i senzibilnom, ali poludelom nećaku filozofa Vitgenštajna. O Bernhardovom prijateljstvu sa njim. Lepo napisano, sa stilom.

Davno sam na poklon dobio Bernhardov roman "Gubitnik".
Više puta sam počinjao da ga čitam, ali moram da priznam da mi to čitanje nije predstavljalo zadovoljstvo.
Možda je do mene.:confused:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back