Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Читао сам мало о хоризонту очекивања. Ако сам правилно схватио, сматраш да се "правило" темељи на томе да је потребна поприлична временска дистанца да би се нешто потврдило као класик?

Ne, već na tome da ono što je popularno obično u većoj meri ispunjava savremen horizont očekivanja, a to implicira da su male šanse da bude kanonizovano u klasike, s obzirom da ni na jedan način ne odudara od onoga što se očekuje, ne pomera granice, ne pruža ništa novo, ništa veliko i relevantno da bude klasik.

- - - - - - - - - -

Pa naravno da ne posmatram. Pa i ti klinci su ipak samo klinci i na svom putu ka zrelosti i sticanju sopstvenih nacela i misljenja usput se pozabave stvarima i delima koja im kasnije deluju nezamislivo. Ko kaze da i na licnom primeru ne moze da potvrdu tu tezu - laze!

Besmisleno je reci na osnovu toga sto je 10ak ljudi kupilo od tebe Murakamija, da njega citaju ovi gore pomenuti.I to je samo tvoja prva ruka koja je opet zanemarljiv uzorak!
Ja znam par ljudi koji su na visokom intelektualnom i moralnom nivou, veoma obrazovani, daleko od pubertetlija bez ukusa...al svakako mi ne pada na pamet da te ubedjujem u pogresnost generalizovanja narocito sto nisam ni ja preterani fan Murakamija samo mi zasmetao stav.

Kada govorimo o ozbiljnim stvarima, posmatram, klinci su intelektualno nesazreli, imaju nerazvijen ukus i veću tendenciju da im se svide razne gluposti.
Ne govorim o 10ak ljudi, već o stotinama.

Kad se već spominju Nobelovci, je li ko čitao Mo Jena? Počela sam Promenu, stil mu je malo neobičan.
Ja sam ta;)
Prva mi se knjiga ( Crveni makovi = moj slobodan prevod) bas dopala i uzivala sam. Pre nekoliko nedelja sam procitala i knjigu Umoran od zivota i smrti i nisam "raspamecena"
jer su mi te budisticke reinkarnacije malo strane a i prevod je ocajan ( srpski) jer se neprestano smenjuju srpske psovke ( PM i slicno) , a ja ne verujem da tako i Kinezi psuju.

O knjizi
Ovaj svoj mozda najkontemplativniji roman, inspirisan budistickim shvatanjem da 'umor od zivota i smrti (tj.od stalnog reinkarniranja) nastaje zbog preteranih zelja', Mo Jen je napisao za svega cetrdeset tri dana, i to cetkicom na tradicionalnom kineskom papiru.

Pricu pripoveda nekadasnji zemljoposednik koji je streljan za vreme zemljisne reforme 1950.godine.Ne zeleci da prizna da je izvrsio bilo kakav zlocin osim da je bio bogat, on se redom reinkarnira u magarca, vola, svinju, psa i majmuna koji su svedoci drustvenih promena nastalih u njegovom zavicaju tokom narednih pedeset godina.

Konacno, u noci doceka novog milenijuma on ce se ponovo roditi kao hemofilicno dete koje ce u petoj godini svog zivota ispricati ukucanima dugu zemljoposednikovu pricu koju smo prethodno procitali.U pogledu narativne tehnike, Mo Jen se u velikoj meri oslanjao na formu klasicnog kineskog romana podeljenog na poglavlja - epizode, kao i na narodne price.S druge strane, ova mastovita, crnohumorna hronika kineske istorije druge polovine XX veka obiluje i postmodernistickim sredstvima, kao sto je metafikcijsko poigravanje koje ima za cilj da pokaze da je istina mnogostruka i slozena. (Mirjana Pavlovic)

Na redu je i treca knjiga ( bice i zadnja), ali kada, ne znam tacno, a radi se o nekom gradu u Kini u koji ljudi odlaze da jedu i piju ( Grad rakije je naslov),
a specijalitet je meso od ljudi, dece. Nisam bas sigurna ni da cu je citati.

Mo Yan je beskrajno duhovit:worth:

Imaš ovdje Sofijin izbor.

И како је теби успело да је пронађеш, а мени није? :think:
Сад још више сматрам одговорним свој таблет, тј. његов претраживач. :ljuta:
Али нисам била ни много стрпљива, па сам купила папирно издање (на енглеском).
У сваком случају, хвала на линку!

Ja sam ta;)
Prva mi se knjiga ( Crveni makovi = moj slobodan prevod) bas dopala i uzivala sam. Pre nekoliko nedelja sam procitala i knjigu Umoran od zivota i smrti i nisam "raspamecena"
jer su mi te budisticke reinkarnacije malo strane a i prevod je ocajan ( srpski) jer se neprestano smenjuju srpske psovke ( PM i slicno) , a ja ne verujem da tako i Kinezi psuju.

O knjizi
Ovaj svoj mozda najkontemplativniji roman, inspirisan budistickim shvatanjem da 'umor od zivota i smrti (tj.od stalnog reinkarniranja) nastaje zbog preteranih zelja', Mo Jen je napisao za svega cetrdeset tri dana, i to cetkicom na tradicionalnom kineskom papiru.

Pricu pripoveda nekadasnji zemljoposednik koji je streljan za vreme zemljisne reforme 1950.godine.Ne zeleci da prizna da je izvrsio bilo kakav zlocin osim da je bio bogat, on se redom reinkarnira u magarca, vola, svinju, psa i majmuna koji su svedoci drustvenih promena nastalih u njegovom zavicaju tokom narednih pedeset godina.

Konacno, u noci doceka novog milenijuma on ce se ponovo roditi kao hemofilicno dete koje ce u petoj godini svog zivota ispricati ukucanima dugu zemljoposednikovu pricu koju smo prethodno procitali.U pogledu narativne tehnike, Mo Jen se u velikoj meri oslanjao na formu klasicnog kineskog romana podeljenog na poglavlja - epizode, kao i na narodne price.S druge strane, ova mastovita, crnohumorna hronika kineske istorije druge polovine XX veka obiluje i postmodernistickim sredstvima, kao sto je metafikcijsko poigravanje koje ima za cilj da pokaze da je istina mnogostruka i slozena. (Mirjana Pavlovic)

Na redu je i treca knjiga ( bice i zadnja), ali kada, ne znam tacno, a radi se o nekom gradu u Kini u koji ljudi odlaze da jedu i piju ( Grad rakije je naslov),

Imam nekoliko knjiga, tacnije sest knjiga da procitam, a onda cu da procitam njega. Zvuci zanimljivo. Mozda sam je vec i citala, ali ako je tako zanimljiva cudno da se ne secam. Taman kad Perl Bak procitam, uzimam njega.

Imam nekoliko knjiga, tacnije sest knjiga da procitam, a onda cu da procitam njega. Zvuci zanimljivo. Mozda sam je vec i citala, ali ako je tako zanimljiva cudno da se ne secam. Taman kad Perl Bak procitam, uzimam njega.
Sticajem okolnosti sam i ja bas tako. Prvo Perl Bak, a samo nesto kasnije Kinez, a vidi cuda pisu bas o istom vremenu i istim dogadjajimma.
Onda shvatis da je Perl Bak ipak bila i ostala samo posmatrac.

Ja sam ta;)

O knjizi

Ovo (Umoran od zivota i smrti) sam citala pre neku godinu, tj cim je dobio nagradu, i smorilo me toliko da nisam ni zavrsila do kraja (a bas retko ostavim knjigu na pola).
Mislim da sam odustala posle magarca :think: udavi sa svim tim nedacama, blatom, itd.
Citala sam na engleskom, i mislim da nije do prevoda (mada sad se ne secam da li je bilo psovki, ako je i bilo to mi nije toliko smetalo).
Ne verujem da cu uzeti neku drugu njegovu knigu.

Poslednja izmena:
uelbek,

sad je on super cool i in,

ali zasluzio je

Dobio sam preporuku od proverenog čoveka za njega. Znači, dobar?

Za tebe, jok. Jes da ga nisam citala. ali cenim da ti poznajem ukus;)

Ja baš mislim da bi Uelbek mogao da se dopadne Velebitu. Nisam čitao ovu posljednju knjigu, kao ni Platformu, ali romani koje sam čitao uglavnom se bave krizom zapadne civilizacije, posebno krizom evropske civilizacije, što je tema bliska Velebitovim interesovanjima, ako se ne varam.

Spominjete ovog Mo Jena, ali meni se taj Kinez nikako ne čita. Zapravo, koliko god se trudio da budem otvoren za nove stvari, ne čitaju mi se autohtoni azijski i afrički pisci.
Eto, čitao sam Murakamija, ali kažu da on piše kao da nije Japanac.

Daklem, pročitala Promenu, 100 strana. Još uvek razmišljam koliko mi se dopalo, a jeste mi se dopalo. Osnovni utisak je da ta autobiografija nekako ne liči na druge autobiografije. Stil je drugačiji, tamo međ' devojkama sam komentarisala da mi je nekako kabast i potpuno drugačiji od onoga što mi smatramo književnošću. Ova knjiga je kolaž nekih slika, nekih događaja, nemam utisak o izuzetnoj književnoj vrednosti. Uprkos tome, zanimljiva je i pročitala sam je za dve večeri. Glavni utisak su mi slike Kine sedamdesetih godina i određeni detalji u kojima se vidi kako je taj narod živeo pre ove sadašnje privredne eksplozije. Kako god, poželela sam da još nešto njegovo čitam, mislim da sam imala sreće pri odabiru. Potražiću ona bedra i nedra, ne znam kako tačno ide.

Zanimljivo je da je i Vanki i Bijićki osnovna asocijacija na Mo Jena blato, premda su čitale različite knjige.

Spominjete ovog Mo Jena, ali meni se taj Kinez nikako ne čita. Zapravo, koliko god se trudio da budem otvoren za nove stvari, ne čitaju mi se autohtoni azijski i afrički pisci.

A meni je baš interesantno da pročitam nešto novo i drugačije. Zapadnjaci su ipak manje-više sve poznato. Ovo je sasvim nova dimenzija. Ne Murakami, on piše za čitaoce sa zapada. I ne znam ni da li mi dopada. Može da prodje, ali ništa naročito.
Ali Mo Jen mi se svideo, bar Velika nedra i široka bedra. Promene ne toliko. Uzeću sigurno još nešto da pročitam.
Ipak, od tih nezapadnjaka, na mene je najveći utisak ostavila Čimamanda Ngozi Adiči, Purpurni hibiskus, Pola žutog sunca, tim redom. Možda su malo više ženske, naročito Hibiskus. To je bio moj prvi susret sa tom kulturom, problemima žena, bilo mi je potpuno šokantno, snažno....

JA te potpuno razumem i ne osudjujem. Prosto, neke stvari ne volimo iz nekog razloga svesno ili podsvesvno. Vec sam pricala o predrasudama i niko nije odgovorio. :/ To mi je ne svidja. Naici ce ti neka knjiga ili period u zivotu, kada ce te to povuci, a mozda i nece. Ne moze covek sve da stigne da procita u jednom zivotu. Ja sam se vema bavila juznoafrickom belackom knjizevnoscu i uvek me svi osudjuju da sam rasistkinja, jer podrzavam aparthejd. Nazalost, ja mnogo vise znam o aparthejdu i od Mandele i od tih, koji me osudjuju. Skoro sam i gledala jedan film, ne mogu da se setim imena.

- - - - - - - - - -

A meni je baš interesantno da pročitam nešto novo i drugačije. Zapadnjaci su ipak manje-više sve poznato. Ovo je sasvim nova dimenzija. Ne Murakami, on piše za čitaoce sa zapada. I ne znam ni da li mi dopada. Može da prodje, ali ništa naročito.
Ali Mo Jen mi se svideo, bar Velika nedra i široka bedra. Promene ne toliko. Uzeću sigurno još nešto da pročitam.
Ipak, od tih nezapadnjaka, na mene je najveći utisak ostavila Čimamanda Ngozi Adiči, Purpurni hibiskus, Pola žutog sunca, tim redom. Možda su malo više ženske, naročito Hibiskus. To je bio moj prvi susret sa tom kulturom, problemima žena, bilo mi je potpuno šokantno, snažno....

Mislim da si ti jedna novokomponovana hipster folirantkinja kao moja drugarica Bojana. Ja imam drugaricu Bojanu, koja je mnogo ruzna. Ona je bas nekako jadna ruzna i debela. Njoj se sve svidjaju neke rugobe kao Vanja Ejdus i stalno se druzi sa nekim dazvezima i debilima. Ona voli da se hvali sa svojim poznanstvima, a kada je pitam ko je taj neko, koga je spomenula, njoj se oci napune suza i samo sto s ene rasplace. Jednom sam rekla da je njen drug Nikola Djuricko dosadan i da nije nikakav glumac, a ona je pocela da kmezi i place. Posle sam saznala da joj on i nije drug, nego da je ona umislila. Moja drugarica Tanja mi je rekla da ne treba da obracam paznju na nju, jer je ona tako tvrdila da se druzi sa njenim muzem, a muz joj je posvecen porodici u potpunosti. ZNaci, laze. E, tako i onda uvek ima "bas nesto"... sto niko drugi ne voli. Quentine, ne mogu da ti dam reputaciju, ali moze :cmok: . ;)

Ja sam se bacila u sabrana dela jednog Nemca ( zato se i ne javljam uopste) jer mene i vreme i dogadjaji o kojima pise zanimaju ( kraj devetnaestog/pocerak dvadesetog veka,
ali u bivsoj Pruskoj, delovima Poljske),veliki knjizevnik, ali je pozat i priznat samo na nemackom govornom podrucju, najcuvnije mu je delo nemacki odgovor na Madam Bovari
(Efi Brist), ali na pruski nacin.
Погледао сам у једну књигу историје књижевности и стварно стоји да је (за мене овај непознати писац) један од најзначајнијих немачких писаца, да од њега води непосредан пут ка Томасу Ману и да је увео нову технику романа која је за касније немачке писце на челу са Т. Маном, постала висока школа приповедне уметности.

Poslednja izmena:
Počela sam danas Lea Peruca, Majstor sudnjeg dana, i mogu da primetim da nije za bus. Traži koncentraciju. Videću šta mogu za vikend da uradim po tom pitanju...
Vidim, neko samoubistvo je u pitanju, kažu u pogovoru da ima i elemenata fantastike. Kud zakasa', crna ja... :sad2:

Ја сам у последње време такве изборе направила, да сам озбиљно почела да падам у депресију. :sad2:

A ti si neki Djrezik?

CallanMulvey71.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back