Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Italo Zvevo: Zenova svijest

Za mogućeg čitaoca ove knjige možda jeste, a možda i nije važan podatak da je Džejms Džojs bio jedan od njenih ranih poštovalaca i da se sa Zvevom družio dok je podučavao engleski jezik na austrijskom Jadranu. Štaviše, neki kažu da je lik Leopolda Bluma Džojs utemeljio na tršćanskom trgovcu jevrejskog porijekla Aronu Etoreu Šmicu, koji je u slobodno vrijeme pisao, a knjige potpisivao sa Italo Zvevo.

Ali, vratimo se na početak. Roman Zenova svijest objavljen 1923. godine je rani primjer umjetničke refleksije popularnosti koju je psihoanaliza počela da uživa u srednjoj Evropi. Po nagovoru svog ljekara, Zeno Kosini piše autobiografiju – iznosi svoje viđenje najvažnijih događaja u svom životu i odnosa sa ljudima koji su na njega presudno uticali. U osnovi, Zeno je zaista prethodnik valjda beskrajne kolone psihotičnih likova iz književnosti dvadesetog vijeka: hipohondar, kompulsivni pušač, nepopravljivi preljubnik, čovjek nesposoban za bilo kakvu praktičnu vještinu kome stalno razmišljanje o vlastitim manama ni malo ne pomaže da razum, emocije i libido dovede u bilo kakav sklad. Povremeno, on podsjeća na nekog od likova iz filmova Vudija Alena (dakle, na samog Vudija Alena), samo što format romana ne dopušta da priča ostane na nivou filmskog gega, a junak simpatični smetenjak. Naprotiv, Zeno je ego-manijak koji svaku situaciju, pa i rat ili smrt bližnjih, cijeni po mjeri u kojoj narušava njegovu ličnu udobnost. Sve vrijeme pokušavajući da nađe lijek za svoju misterioznu bolest, na kraju se okreće psihoanalizi koja mu, čini se, zaista pomaže da shvati da je ono od čega boluje zapravo ljudsko stanje i da nadu u „izlječenje“ donosi samo izvjesnost skorog kraja životnog puta.

Ovaj fini modernistički roman u vrijeme kada je napisan bio je nezapažen i neprepoznat do te mjere da je Zvevo sam morao finansirati štampanje i objavljivanje. Tek nakon što je pomenuti Džojs preporučio da se knjiga prevede na francuski, i nakon što su je pariški kritičari prihvatili sa oduševljenjem, Zenova svijest postavljena je na zasluženo mjesto jednog od najboljih italijanskih romana dvadesetog vijeka.

Ja što znam ljudi koji vole Murakamija, to su tipovi čiji um i ukus ne cenim preterano. A radio sam na štandu Geopoetike na sajmu i primetio sam da se za Murakamija hvataju uglavnom neki klinci i žene koje se primaju na ideju čitanja, al' nisu kalibar za ozbiljnu literaturu.
I inače, ono što doživi ogromnu afirmaciju čim izađe, u umetnosti obično znači da nije vredno.

Слажем се с неслагањем. Јесте примјетно да је одређен број људи чуо за њега, али нисам сигуран да га баш толико много читају и, поготово, да се већини допада. Игром случаја сам прочитао неколико његових романа у краћем периоду. Од почетка сам имао проблема са стилом и реченицом, мада је могуће да је то и до преводилаца. Оно што му не могу порећи је врстан приповједачки дар. Кад подвучем црту, налазим више позитивних ствари у вези са његовим писањем.

Разлог због којег га траже клинци и вонаби читатељке није аргумент да не ваља, тај тип читалаца ће евентуално узети једну књигу, али не вјерујем да ће му се враћати. Колико сматрам да никад неће бити класик, толико мислим да ипак није у рангу Коеља и сличних будалаштина.

Не слажем се са тако ниским вредновањем Муракамија. Ако је и популаран, није код најшире публике, њега ипак читају пробранији заљубљеници књиге. Уосталом, предлаган је и за Нобела.
http://www.telegraf.rs/vesti/1258535-svi-su-mislili-da-ce-nobela-za-knjizevnost-dobiti-murakami-a-evo-ko-ga-je-dobio-u-pitanju-je-francuz-foto-video

Ja sam ga citala i predlozila za neke nagrade, ali ne za Nobela. Za MENE, ta nagrada nema veliki znacaju, posebno od kada je dobila Majka Tereza, pa Evropska Unija i Obama, a i Pamuk, kad je dobio, od tada sam se pitala, ko je sve nece dobiti i za sta.

Ima ovde vrlo cesto puno pametnih stvari da se procita kako kritika tako i hvalospeva. Nekad su argumentovni nekad bas i ne...ali da li je moguce da je neko sklon generalizaciji samo na osnovu toga ko sta cita?
Mislim, gnusam se generalizovanja bilo kakvog (najvise ovog u Srbiji najzastupljenijeg: svi amerikanci su glupani i g.vna) ali kako moze neko biti sklon da kaze da svi koji citaju Murakamija su zatucani i intelektualno nedorasli klinci i zene? I sta sad, to znaci da sa sprdnjom treba posmatrati i te ljude i samog pisca?
Takvi stavovi mogu i znatnoj meri da formiraju misljenje o nekom autoru/delu. Tako svi pljuju po Koelju jer su culi da je sad malo vise in prozivati ga nego priznati da ga citas a kao argument navedes: ma daj vidi ko sve njega cita, nepismene pevacice i fudbaleri. Ja ga ne volim al znam razloge!

Нобелова награда за књижевност је још увек најпрестижнија у тој области. И, још увек нисам читала неког од добитника за кога бих могла да кажем да је није заслужио. Има у целој тој причи доста политике, али је и поред тога нису давали баш било коме.
За Муракамија мислим да ће је у неком тренутку сигурно добити. То је управо тип књижевности који Нобелов комитет преферира. И онда ће свакако постати класик.

Pa da, kad se neka knjiga dopadne mnogim ljudima, to o njoj obično ništa dobro ne govori.

A šta kažu u Geopoetici, kako to da nisu objavili Knausgora (Moja borba)? To je baš bila knjiga koju su oni mogli da objave.
I hoće li da objavljuju onu Elenu Ferante, ili da i nju čitam na engleskom?

Njihovo izdavaštvo zavisi od 2 stvari: 1) projektovana isplativost 2) lični ukus menadžera prodaje

Tako da ti proceni šta je odgovor.

Не слажем се са тако ниским вредновањем Муракамија. Ако је и популаран, није код најшире публике, њега ипак читају пробранији заљубљеници књиге. Уосталом, предлаган је и за Нобела.
http://www.telegraf.rs/vesti/125853...o-ga-je-dobio-u-pitanju-je-francuz-foto-video

Književnost je dosta opala u kvalitetu poslednjih godina, a komitet ima taj pritisak da mora da da nekom. Nije to više garant velike književnosti.

Слажем се с неслагањем. Јесте примјетно да је одређен број људи чуо за њега, али нисам сигуран да га баш толико много читају и, поготово, да се већини допада. Игром случаја сам прочитао неколико његових романа у краћем периоду. Од почетка сам имао проблема са стилом и реченицом, мада је могуће да је то и до преводилаца. Оно што му не могу порећи је врстан приповједачки дар. Кад подвучем црту, налазим више позитивних ствари у вези са његовим писањем.

Разлог због којег га траже клинци и вонаби читатељке није аргумент да не ваља, тај тип читалаца ће евентуално узети једну књигу, али не вјерујем да ће му се враћати. Колико сматрам да никад неће бити класик, толико мислим да ипак није у рангу Коеља и сличних будалаштина.

Srbija nije bog zna koliko čitalačka nacija, pa i ne možeš objektivno proceniti na domaćem uzorku nečiju popularnost u sferi književnosti. Murakami jeste jedan od planetarno popularnijih pisaca, a pravilo je da pisci koji dožive veliku popularnost dok su živi ne ostaju zabeleženi kao relevantni u književnom kanonu. Izuzetno retko se dešavalo da pisac bude i priznat za života kao veličina i uđe u klasični kanon.

Ima ovde vrlo cesto puno pametnih stvari da se procita kako kritika tako i hvalospeva. Nekad su argumentovni nekad bas i ne...ali da li je moguce da je neko sklon generalizaciji samo na osnovu toga ko sta cita?
Mislim, gnusam se generalizovanja bilo kakvog (najvise ovog u Srbiji najzastupljenijeg: svi amerikanci su glupani i g.vna) ali kako moze neko biti sklon da kaze da svi koji citaju Murakamija su zatucani i intelektualno nedorasli klinci i zene? I sta sad, to znaci da sa sprdnjom treba posmatrati i te ljude i samog pisca?
Takvi stavovi mogu i znatnoj meri da formiraju misljenje o nekom autoru/delu. Tako svi pljuju po Koelju jer su culi da je sad malo vise in prozivati ga nego priznati da ga citas a kao argument navedes: ma daj vidi ko sve njega cita, nepismene pevacice i fudbaleri. Ja ga ne volim al znam razloge!

Ja sa sprdnjom posmatram intelektualno nedorasle klince i žene. Ne znam kako ti. A što se tiče te procene, govorim ti iz prve ruke ko je glavna čitalačka publika Murakamija kod nas.

Ja ga ne volim al znam razloge!

Ti to nešto na moju adresu, je li? ;)
Opšte je poznato da nisam ekspert za književnost (dakle, govorim empirijski) kao i da je sarkazam moje drugo ime. :) Iznosim svoje mišljenje i nemam nameru da ga branim, kao što to ni od drugih ne očekujem, bar ne na ovom mestu. Odavno sam ubedila sebe da je forum moja oaza za opuštanje, briga me za tuđe mišljenje, ako šta izvučem korisno, na konju sam. A trudim se da vidim samo ono što me zanima. Ostalo ne registrujem.
Čitala sam svojevremeno Koelja, nije mi bio toliko loš, kad je valjda to postao, nisam htela da proveravam, prihvatila sam to apriori. Murakamija sam samo jednom čitala, nije mi leg'o, prestala sam, ali ga ne pljujem. Pozdravljam ljude kojima prija, baš kao i Steva Kralj, koga nisam ama baš nikada čitala niti ću.
Ma koliko to bilo bolno po mene, svesna sam da sam mediokritet i ne stidim se da priznam. U biti je čoveka da veruje da je pametniji od drugih, ali duboko prezirem ljude koji precenjuju sebe misleći da baš oni sve najbolje znaju. Ako nekome prija da dominira tako što će gaziti sve pred sobom, pa neka ga... Ja mu neću praviti društvo.
Ovo nije bio odgovor tebi, ovo je bila moja odbrana (i poslednji dani :lol:).
A možda i nisi mislio na mene? ;) :cmok:

- - - - - - - - - -

Нобелова награда за књижевност је још увек најпрестижнија у тој области. И, још увек нисам читала неког од добитника за кога бих могла да кажем да је није заслужио. Има у целој тој причи доста политике, али је и поред тога нису давали баш било коме.
За Муракамија мислим да ће је у неком тренутку сигурно добити. То је управо тип књижевности који Нобелов комитет преферира. И онда ће свакако постати класик.

Si čitala ovog poslednjeg, Modiana? ;) Mene nije oborio s nogu... Ali, valjda je zato dobar. :lol:

Ja sa sprdnjom posmatram intelektualno nedorasle klince i žene. Ne znam kako ti. A što se tiče te procene, govorim ti iz prve ruke ko je glavna čitalačka publika Murakamija kod nas.

Eto, ja sam žena, a kao da nisam... Cica je sto puta ženstvenija od mene, iako je devojka. :lol: (Pade mi na pamet Lorkina Neverna žena... "Odvedoh je ja na reku, misleći da devojka je..." :lol:)

Šalim se, nisam to htela reći...
Htela sam da kažem da, iako sebe ne smatram intelektualo nedoraslom, priznajem da sam, kada je književnost u pitanju, još uvek adolescent. :) Zato dolazim na ovu temu, da se edukujem. Ali, zaista. :ok:

Što se Nobelove nagrade tiče, manji je problem u tome kojim piscima su je dodijelili (mada će se i tu poneka obrva podići). Prava nevolja sa kredibilitetom te nagrade nastaje kad pogledamo kome je NISU dali: Tolstoj, Čehov, Prust, Džojs, Rilke, Lorka, Borhes itd, itd...

Murakamiju je možda i dodijele. Možda je to zaista vrsta literature koju komitet voli. Međutim, ni mnogima drugima to nije pomoglo da postanu klasici, pa ne mora ni njemu. Ja svakako ne bih zbog nagrade mijenjao mišljenje koje već imam o tom piscu.

Правило да писац који је препознат и признат за живота углавном не постаје класик ми личи на још чувеније, фудбалско правило, да екипа која не искористи своје шансе, прими гол. Заједничко за оба правила је то да немају везе са истином.

Ja sam dugo sumnjao u objektivnost i kredibilitet Nobelove nagrade u svim oblastima, međutim, onda se desilo nešto presudno.
Kada je nagradu podigao Marti Ahtisari, 90 posto moje skepse bilo je razbijeno. Onih 10 posto sumnje, nestalo je kada je Barak Obama postao laureat.

Kada takva 2 čoveka dobiju neku nagradu, toj nagradi više nema šta da se prigovara.

Ti to nešto na moju adresu, je li? ;)
Opšte je poznato da nisam ekspert za književnost (dakle, govorim empirijski) kao i da je sarkazam moje drugo ime. :) Iznosim svoje mišljenje i nemam nameru da ga branim, kao što to ni od drugih ne očekujem, bar ne na ovom mestu. Odavno sam ubedila sebe da je forum moja oaza za opuštanje, briga me za tuđe mišljenje, ako šta izvučem korisno, na konju sam. A trudim se da vidim samo ono što me zanima. Ostalo ne registrujem.
Čitala sam svojevremeno Koelja, nije mi bio toliko loš, kad je valjda to postao, nisam htela da proveravam, prihvatila sam to apriori. Murakamija sam samo jednom čitala, nije mi leg'o, prestala sam, ali ga ne pljujem. Pozdravljam ljude kojima prija, baš kao i Steva Kralj, koga nisam ama baš nikada čitala niti ću.
Ma koliko to bilo bolno po mene, svesna sam da sam mediokritet i ne stidim se da priznam. U biti je čoveka da veruje da je pametniji od drugih, ali duboko prezirem ljude koji precenjuju sebe misleći da baš oni sve najbolje znaju. Ako nekome prija da dominira tako što će gaziti sve pred sobom, pa neka ga... Ja mu neću praviti društvo.
Ovo nije bio odgovor tebi, ovo je bila moja odbrana (i poslednji dani :lol:).
A možda i nisi mislio na mene? ;) :cmok:

- - - - - - - - - -

Si čitala ovog poslednjeg, Modiana? ;) Mene nije oborio s nogu... Ali, valjda je zato dobar. :lol:

ma nisam ni u jednom trenutku mislio na tebe. Ti uvek argumentovano kazes da ti se ne svidja to i to. A i jasno je da citas neverovatno puno pa i sta covek da ti prigovori :) Da li si ranije pisala nesto o Koelju pa te je to nateralo da mislis da tebe prozivam ne znam :) ali u svakom slucaju i da jesi ja se toga ne secam tako da nije mi bila namera da te u uvijenoj formi isprozivam ;)

Pa naravno da ne posmatram. Pa i ti klinci su ipak samo klinci i na svom putu ka zrelosti i sticanju sopstvenih nacela i misljenja usput se pozabave stvarima i delima koja im kasnije deluju nezamislivo. Ko kaze da i na licnom primeru ne moze da potvrdu tu tezu - laze!

Besmisleno je reci na osnovu toga sto je 10ak ljudi kupilo od tebe Murakamija, da njega citaju ovi gore pomenuti.I to je samo tvoja prva ruka koja je opet zanemarljiv uzorak!
Ja znam par ljudi koji su na visokom intelektualnom i moralnom nivou, veoma obrazovani, daleko od pubertetlija bez ukusa...al svakako mi ne pada na pamet da te ubedjujem u pogresnost generalizovanja narocito sto nisam ni ja preterani fan Murakamija samo mi zasmetao stav.

Ti koji kao pljuju po Amerikancima i ne citaju pa nisu ni vredni da ih pominjemo barem na PDF Knjizevnost.

Velebit prica o Obami i onom Fincu koji mrze sve srBsko, ali oni nemaju veze sa knjizevnoscu.
Ja sam Koelja kupila i pokusala da citam, a pojma nisam imala sta ko misli o njemu ( a Nobela nije nije ni dobio),
ali sam shvatila da taj covek mlati praznu slamu i batalilal sam ga.
Ja sam se bacila u sabrana dela jednog Nemca ( zato se i ne javljam uopste) jer mene i vreme i dogadjaji o kojima pise zanimaju ( kraj devetnaestog/pocerak dvadesetog veka,
ali u bivsoj Pruskoj, delovima Poljske),veliki knjizevnik, ali je pozat i priznat samo na nemackom govornom podrucju, najcuvnije mu je delo nemacki odgovor na Madam Bovari
(Efi Brist), ali na pruski nacin.
I da,, ne volim da citam pisce o kojima se prica i diskutuje, ne volim ni te patkometrije stila ko je bolji, gori, ko zasluzuje ili ne zasluzuje Nobeela.

@Quentin

Od Ferante treba procitat samo jednu knjigu, puna kapa.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back