cole1
Domaćin
- Poruka
- 3.863
narcis i zlatousti
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Читао сам мало о хоризонту очекивања. Ако сам правилно схватио, сматраш да се "правило" темељи на томе да је потребна поприлична временска дистанца да би се нешто потврдило као класик?
Pa naravno da ne posmatram. Pa i ti klinci su ipak samo klinci i na svom putu ka zrelosti i sticanju sopstvenih nacela i misljenja usput se pozabave stvarima i delima koja im kasnije deluju nezamislivo. Ko kaze da i na licnom primeru ne moze da potvrdu tu tezu - laze!
Besmisleno je reci na osnovu toga sto je 10ak ljudi kupilo od tebe Murakamija, da njega citaju ovi gore pomenuti.I to je samo tvoja prva ruka koja je opet zanemarljiv uzorak!
Ja znam par ljudi koji su na visokom intelektualnom i moralnom nivou, veoma obrazovani, daleko od pubertetlija bez ukusa...al svakako mi ne pada na pamet da te ubedjujem u pogresnost generalizovanja narocito sto nisam ni ja preterani fan Murakamija samo mi zasmetao stav.
Ja sam taKad se već spominju Nobelovci, je li ko čitao Mo Jena? Počela sam Promenu, stil mu je malo neobičan.
Imaš ovdje Sofijin izbor.
Ja sam ta
Prva mi se knjiga ( Crveni makovi = moj slobodan prevod) bas dopala i uzivala sam. Pre nekoliko nedelja sam procitala i knjigu Umoran od zivota i smrti i nisam "raspamecena"
jer su mi te budisticke reinkarnacije malo strane a i prevod je ocajan ( srpski) jer se neprestano smenjuju srpske psovke ( PM i slicno) , a ja ne verujem da tako i Kinezi psuju.
O knjizi
Ovaj svoj mozda najkontemplativniji roman, inspirisan budistickim shvatanjem da 'umor od zivota i smrti (tj.od stalnog reinkarniranja) nastaje zbog preteranih zelja', Mo Jen je napisao za svega cetrdeset tri dana, i to cetkicom na tradicionalnom kineskom papiru.
Pricu pripoveda nekadasnji zemljoposednik koji je streljan za vreme zemljisne reforme 1950.godine.Ne zeleci da prizna da je izvrsio bilo kakav zlocin osim da je bio bogat, on se redom reinkarnira u magarca, vola, svinju, psa i majmuna koji su svedoci drustvenih promena nastalih u njegovom zavicaju tokom narednih pedeset godina.
Konacno, u noci doceka novog milenijuma on ce se ponovo roditi kao hemofilicno dete koje ce u petoj godini svog zivota ispricati ukucanima dugu zemljoposednikovu pricu koju smo prethodno procitali.U pogledu narativne tehnike, Mo Jen se u velikoj meri oslanjao na formu klasicnog kineskog romana podeljenog na poglavlja - epizode, kao i na narodne price.S druge strane, ova mastovita, crnohumorna hronika kineske istorije druge polovine XX veka obiluje i postmodernistickim sredstvima, kao sto je metafikcijsko poigravanje koje ima za cilj da pokaze da je istina mnogostruka i slozena. (Mirjana Pavlovic)
Na redu je i treca knjiga ( bice i zadnja), ali kada, ne znam tacno, a radi se o nekom gradu u Kini u koji ljudi odlaze da jedu i piju ( Grad rakije je naslov),
a specijalitet je meso od ljudi, dece. Nisam bas sigurna ni da cu je citati.
Mo Yan je beskrajno duhovit![]()
Sticajem okolnosti sam i ja bas tako. Prvo Perl Bak, a samo nesto kasnije Kinez, a vidi cuda pisu bas o istom vremenu i istim dogadjajimma.Imam nekoliko knjiga, tacnije sest knjiga da procitam, a onda cu da procitam njega. Zvuci zanimljivo. Mozda sam je vec i citala, ali ako je tako zanimljiva cudno da se ne secam. Taman kad Perl Bak procitam, uzimam njega.
Sticajem okolnosti sam i ja bas tako. Prvo Perl Bak, a samo nesto kasnije Kinez, a vidi cuda pisu bas o istom vremenu i istim dogadjajimma.
Onda shvatis da je Perl Bak ipak bila i ostala samo posmatrac.
Ja sam ta
Prva mi se knjiga ( Crveni makovi = moj slobodan prevod) bas dopala i uzivala sam. Pre nekoliko nedelja sam procitala i knjigu Umoran od zivota i smrti i nisam "raspamecena"
jer su mi te budisticke reinkarnacije malo strane a i prevod je ocajan ( srpski) jer se neprestano smenjuju srpske psovke ( PM i slicno) , a ja ne verujem da tako i Kinezi psuju.
O knjizi
Ovaj svoj mozda najkontemplativniji roman, inspirisan budistickim shvatanjem da 'umor od zivota i smrti (tj.od stalnog reinkarniranja) nastaje zbog preteranih zelja', Mo Jen je napisao za svega cetrdeset tri dana, i to cetkicom na tradicionalnom kineskom papiru.
Pricu pripoveda nekadasnji zemljoposednik koji je streljan za vreme zemljisne reforme 1950.godine.Ne zeleci da prizna da je izvrsio bilo kakav zlocin osim da je bio bogat, on se redom reinkarnira u magarca, vola, svinju, psa i majmuna koji su svedoci drustvenih promena nastalih u njegovom zavicaju tokom narednih pedeset godina.
Konacno, u noci doceka novog milenijuma on ce se ponovo roditi kao hemofilicno dete koje ce u petoj godini svog zivota ispricati ukucanima dugu zemljoposednikovu pricu koju smo prethodno procitali.U pogledu narativne tehnike, Mo Jen se u velikoj meri oslanjao na formu klasicnog kineskog romana podeljenog na poglavlja - epizode, kao i na narodne price.S druge strane, ova mastovita, crnohumorna hronika kineske istorije druge polovine XX veka obiluje i postmodernistickim sredstvima, kao sto je metafikcijsko poigravanje koje ima za cilj da pokaze da je istina mnogostruka i slozena. (Mirjana Pavlovic)
Na redu je i treca knjiga ( bice i zadnja), ali kada, ne znam tacno, a radi se o nekom gradu u Kini u koji ljudi odlaze da jedu i piju ( Grad rakije je naslov),
a specijalitet je meso od ljudi, dece. Nisam bas sigurna ni da cu je citati.
Mo Yan je beskrajno duhovit![]()
uelbek,
sad je on super cool i in,
ali zasluzio je
Dobio sam preporuku od proverenog čoveka za njega. Znači, dobar?
Za tebe, jok. Jes da ga nisam citala. ali cenim da ti poznajem ukus![]()
Spominjete ovog Mo Jena, ali meni se taj Kinez nikako ne čita. Zapravo, koliko god se trudio da budem otvoren za nove stvari, ne čitaju mi se autohtoni azijski i afrički pisci.
Eto, čitao sam Murakamija, ali kažu da on piše kao da nije Japanac.
Spominjete ovog Mo Jena, ali meni se taj Kinez nikako ne čita. Zapravo, koliko god se trudio da budem otvoren za nove stvari, ne čitaju mi se autohtoni azijski i afrički pisci.
A meni je baš interesantno da pročitam nešto novo i drugačije. Zapadnjaci su ipak manje-više sve poznato. Ovo je sasvim nova dimenzija. Ne Murakami, on piše za čitaoce sa zapada. I ne znam ni da li mi dopada. Može da prodje, ali ništa naročito.
Ali Mo Jen mi se svideo, bar Velika nedra i široka bedra. Promene ne toliko. Uzeću sigurno još nešto da pročitam.
Ipak, od tih nezapadnjaka, na mene je najveći utisak ostavila Čimamanda Ngozi Adiči, Purpurni hibiskus, Pola žutog sunca, tim redom. Možda su malo više ženske, naročito Hibiskus. To je bio moj prvi susret sa tom kulturom, problemima žena, bilo mi je potpuno šokantno, snažno....
Počela sam danas Lea Peruca, Majstor sudnjeg dana, i mogu da primetim da nije za bus. Traži koncentraciju. Videću šta mogu za vikend da uradim po tom pitanju...
Vidim, neko samoubistvo je u pitanju, kažu u pogovoru da ima i elemenata fantastike. Kud zakasa', crna ja...![]()
Prestajem da citam tuzne knjige. Rastuzuju me.
ti umes da citas!?
neverovatno!
Погледао сам у једну књигу историје књижевности и стварно стоји да је (за мене овај непознати писац) један од најзначајнијих немачких писаца, да од њега води непосредан пут ка Томасу Ману и да је увео нову технику романа која је за касније немачке писце на челу са Т. Маном, постала висока школа приповедне уметности.Ja sam se bacila u sabrana dela jednog Nemca ( zato se i ne javljam uopste) jer mene i vreme i dogadjaji o kojima pise zanimaju ( kraj devetnaestog/pocerak dvadesetog veka,
ali u bivsoj Pruskoj, delovima Poljske),veliki knjizevnik, ali je pozat i priznat samo na nemackom govornom podrucju, najcuvnije mu je delo nemacki odgovor na Madam Bovari
(Efi Brist), ali na pruski nacin.
Počela sam danas Lea Peruca, Majstor sudnjeg dana, i mogu da primetim da nije za bus. Traži koncentraciju. Videću šta mogu za vikend da uradim po tom pitanju...
Vidim, neko samoubistvo je u pitanju, kažu u pogovoru da ima i elemenata fantastike. Kud zakasa', crna ja...![]()
Ја сам у последње време такве изборе направила, да сам озбиљно почела да падам у депресију.![]()
Šta je ovo? Vi ste neki štreberi a?