Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima ovde vrlo cesto puno pametnih stvari da se procita kako kritika tako i hvalospeva. Nekad su argumentovni nekad bas i ne...ali da li je moguce da je neko sklon generalizaciji samo na osnovu toga ko sta cita?
Mislim, gnusam se generalizovanja bilo kakvog (najvise ovog u Srbiji najzastupljenijeg: svi amerikanci su glupani i g.vna) ali kako moze neko biti sklon da kaze da svi koji citaju Murakamija su zatucani i intelektualno nedorasli klinci i zene? I sta sad, to znaci da sa sprdnjom treba posmatrati i te ljude i samog pisca?
Takvi stavovi mogu i znatnoj meri da formiraju misljenje o nekom autoru/delu. Tako svi pljuju po Koelju jer su culi da je sad malo vise in prozivati ga nego priznati da ga citas a kao argument navedes: ma daj vidi ko sve njega cita, nepismene pevacice i fudbaleri. Ja ga ne volim al znam razloge!

Знаш који је мој механизам да избегнем такве ствари као што су генерализације? (Поставићу себи питање и затим сам одговорити на њега. Научио сам од једног човека да је то права ствар)
Постоји глобална америчка политика која генерално гледано рушилачка, деструктивна и монструозна. С друге стране, постоје Американци, људи, појединци, којих као и свих других народа на свету, има и оваквих и онаквих, с том особеном цртом да је форсирање и ложење на american way of life, сам по себи индикатор идиотизма. Дакле, у односу на рецимо, шведског дебила, амерички дебил ми је ипак, мало одвратнији управо због тог веј оф лајфа. А српски дебил, на пример, постаје комплетан дебил, тек кад на своје змијско тело надене мајицу са америчком заставом и посети КФЦ. Дакле, у мојим очима, истински дебил, мора да има и неко америчко обележје.:D То је тај америкен стајл.:hahaha: (Сад се и смејем сам себи, јер сам духовит. Немој неко да се усуди да противречи, да не би било...)

Иако сам начелно против генерализација, ипак постоје ситуације када су предрасуде и генерализација оправдане, чак и пожељне.

Знаш који је мој механизам да избегнем такве ствари као што су генерализације? (Поставићу себи питање и затим сам одговорити на њега. Научио сам од једног човека да је то права ствар)
Постоји глобална америчка политика која генерално гледано рушилачка, деструктивна и монструозна. С друге стране, постоје Американци, људи, појединци, којих као и свих других народа на свету, има и оваквих и онаквих, с том особеном цртом да је форсирање и ложење на american way of life, сам по себи индикатор идиотизма. Дакле, у односу на рецимо, шведског дебила, амерички дебил ми је ипак, мало одвратнији управо због тог веј оф лајфа. А српски дебил, на пример, постаје комплетан дебил, тек кад на своје змијско тело надене мајицу са америчком заставом и посети КФЦ. Дакле, у мојим очима, истински дебил, мора да има и неко америчко обележје.:D То је тај америкен стајл.:hahaha: (Сад се и смејем сам себи, јер сам духовит. Немој неко да се усуди да противречи, да не би било...)

Иако сам начелно против генерализација, ипак постоје ситуације када су предрасуде и генерализација оправдане, чак и пожељне.

Velebite, koliko si Amerikanaca u životu upoznao? Mislim, stvarno upoznao. S koliko njih si provodio vrijeme, radio, sjedio u kafani, pričao o sportu, ženama, politici itd. I koliko si Šveđana tako upoznao, ili pripadnika bilo kog drugog nama geografski udaljenog naroda: Francuza, Rusa, Turaka...?

Velebite, koliko si Amerikanaca u životu upoznao? Mislim, stvarno upoznao. S koliko njih si provodio vrijeme, radio, sjedio u kafani, pričao o sportu, ženama, politici itd. I koliko si Šveđana tako upoznao, ili pripadnika bilo kog drugog nama geografski udaljenog naroda: Francuza, Rusa, Turaka...?

Американаца неколико. Добри момци, али дебили.
Руса исто неколико. Американизовани, приглупи, без елементарног познавања сопствене славне историје. Али зато Рускиње. Праве жене.
Францускињу једну, лепа, али глупа.
Турчина ниједног, али Туркиње уопште нису лоше.
Швеђанина 4-5, зауставио нас КФОР са шведским фашистичким одредом. Убеђивали нас да је Грачаница албански град. Репетирали оружје на нас...Шљам.

Најбоља искуства имао сам са Ирцима. Некако смо имали сличан смисао за хумор, пили смо, коментарисали женске, али брзо причају па им ухватиш сваку десету.

И, сад наравно, нисам ја с њима проводио дане да би их упознао и извукао неки закључак. Ја само кажем да ми је инсистирање на америчком сну нешто најдебилније и да је званична америчка политика монструозна. Онај ко не пружа макар пасивни отпор таквом систему, за мене је кретен.

Американаца неколико. Добри момци, али дебили.
Руса исто неколико. Американизовани, приглупи, без елементарног познавања сопствене славне историје. Али зато Рускиње. Праве жене.
Францускињу једну, лепа, али глупа.
Турчина ниједног, али Туркиње уопште нису лоше.
Швеђанина 4-5, зауставио нас КФОР са шведским фашистичким одредом. Убеђивали нас да је Грачаница албански град. Репетирали оружје на нас...Шљам.

Најбоља искуства имао сам са Ирцима. Некако смо имали сличан смисао за хумор, пили смо, коментарисали женске, али брзо причају па им ухватиш сваку десету.

И, сад наравно, нисам ја с њима проводио дане да би их упознао и извукао неки закључак. Ја само кажем да ми је инсистирање на америчком сну нешто најдебилније и да је званична америчка политика монструозна. Онај ко не пружа макар пасивни отпор таквом систему, за мене је кретен.

Osim tih veselih Iraca, ti si izgleda nailazio sve na neke glupe ljude. Baš nemaš sreće. :D
Šalu na stranu. Sve u svemu, ti Amerikance ne podnosiš, onako u startu, a onda glupost ostalih mjeriš po tome koliko ti liče na Amerikance. Stvarno objektivan metod.
A i ne znam šta si sad opleo po tom američkom snu. Američkim snom naziva se ideja da svako može u životu da stremi najvišim ciljevima, bez obzira na društvenu klasu kojoj pripada, i da država ne treba da ga ometa u tome. Naravno da u praksi to ne ide baš tako, ali ideja je u osnovi idealistička.
Ali dobro, kad neko mrzi Ameriku, sve mu je isto, i Emerson i koka-kola.

Si čitala ovog poslednjeg, Modiana? ;) Mene nije oborio s nogu... Ali, valjda je zato dobar. :lol:

Нисам га читала, али хоћу. По неким коментарима на које сам успут наилазила, делује ми као нешто што би могло да ми се свиди.
Немам ниједну његову књигу, па ће мало да сачека, јер ми је тренутно забрањена куповина. :sad2:

Kventine, to sam samo naveo par pausalnih, skorijih poznanstava sa strancima iz kojih je jasno da se ne moze izvlaciti generalni zakljucak.

I, ne mrzim ja ameriku nego prezirem politiku koja pali zarista u svim delovima sveta i politiku, koja na primer, baca kasetnu bombu na pijacu, ili koja kaze da je 500.000 mrtve dece cena koja se moze platiti kako bi se doslo do cilja. Ko god na bilo koji nacin pruza podrsku ovoj strani americkog bivstva, naravno da je gmo kreten.

Nego, Kvele ismeja ti mene onomad lad sam aludirao da se u sarajvu moze dobiti batina kad si srbin. A ove matore cacanske naivcine dobise malo po glavi. Pa nek i dalje veruju u projekat novog bratstva i jedinstva...

Poslednja izmena:
Правило да писац који је препознат и признат за живота углавном не постаје класик ми личи на још чувеније, фудбалско правило, да екипа која не искористи своје шансе, прими гол. Заједничко за оба правила је то да немају везе са истином.

Postoji jedna stvar koja se u recepcionističkoj estetici zove horizont očekivanja, na osnovu kog se temelji prvo "pravilo"
istraži.

Što se Nobelove nagrade tiče, manji je problem u tome kojim piscima su je dodijelili (mada će se i tu poneka obrva podići). Prava nevolja sa kredibilitetom te nagrade nastaje kad pogledamo kome je NISU dali: Tolstoj, Čehov, Pr иначе препоручује, верујем да би могао још дуго да се чита.ust, Džojs, Rilke, Lorka, Borhes itd, itd...

Тачно. Тај аргумент не бих ни покушала да оспорим. Оно што сам ја рекла, односи се на чињеницу да су и они награђени вредни читања, да то није нека другоразредна књижевност.
Већина замерки на рачун те награде је оправдана, али ја не бих ни очекивала да може постојати награда која би била неприкосновени ауторитет у оцени савремене књижевности.

Murakamiju je možda i dodijele. Možda je to zaista vrsta literature koju komitet voli. Međutim, ni mnogima drugima to nije pomoglo da postanu klasici, pa ne mora ni njemu. Ja svakako ne bih zbog nagrade mijenjao mišljenje koje već imam o tom piscu.

Нисам највећи обожавалац Муракамијевих књига, али бих разумела ако би он једног дана добио Нобела. Не мислим ни да је та награда гарант да ће неко постати класик, осим у случају Муракамија :) зато што би га препоручила за читање, а уз све оно што га иначе препоручује, верујем да би могао још дуго да се чита.

Ja sam se bacila u sabrana dela jednog Nemca ( zato se i ne javljam uopste) jer mene i vreme i dogadjaji o kojima pise zanimaju ( kraj devetnaestog/pocerak dvadesetog veka,
ali u bivsoj Pruskoj, delovima Poljske),veliki knjizevnik, ali je pozat i priznat samo na nemackom govornom podrucju, najcuvnije mu je delo nemacki odgovor na Madam Bovari
(Efi Brist), ali na pruski nacin.

Što volim što imam tu knjigu... Pa još na ćirilici. Mogla bih Nautilusu da je pozajmim... ;)

Нисам га читала, али хоћу. По неким коментарима на које сам успут наилазила, делује ми као нешто што би могло да ми се свиди.
Немам ниједну његову књигу, па ће мало да сачека, јер ми је тренутно забрањена куповина. :sad2:

Čitao sam jednu knjigu od Modijanija, Rodoslov, i bila mi je OK. Nisam baš pao na dupe, ali čitaću ga opet. Opet, ne dopada mi se toliko da kupujem njegove knjige, ali po pacovskim kanalima interneta mogu da se nađu neformalna elektronska izdanja, na srpskom.

Što volim što imam tu knjigu... Pa još na ćirilici. Mogla bih Nautilusu da je pozajmim... ;)
Imas je od 62 i nisi je jos citala?:D
Citaj je nekada, mnogo je fina, nesto izmedju Bovari i Ane Karenjine, ali na pruski nacin , a i kratka je ( jedva dvesta strana).

Modijani je prijatan za citanje, ali kako je Quentin lepo primetio nije za padanje na düpe ili u nesves.

Čitao sam jednu knjigu od Modijanija, Rodoslov, i bila mi je OK. Nisam baš pao na dupe, ali čitaću ga opet. Opet, ne dopada mi se toliko da kupujem njegove knjige, ali po pacovskim kanalima interneta mogu da se nađu neformalna elektronska izdanja, na srpskom.

Ето сад! А кад сам пре неколико недеља све живо преврнула не бих ли пронашла Софијин избор, нисам успела ни одломак да пронађем, ни на енглеском.
Видећу још шта ћу са тим Модијанијем, обично купујем књиге аутора који су живи, у сваком случају, нећу га читати у најскорије време. Нестрпљива сам да прочитам неке друге наслове које сам скоро набавила.

Нестрпљива сам да прочитам неке друге наслове које сам скоро набавила.

Joj, što volim taj osećaj... :zaljubljena:
Kad nabavim neku knjigu, uhvati me neizdrž da je pročitam, a zatim je, pre nego stigne na red, prekrijem sa desetak novih i novih knjiga, i onda želim i žalim, da bih na kraju počela da čitam neku pozajmljenu iz biblioteke...:dash: Debil... :sad2:

Postoji jedna stvar koja se u recepcionističkoj estetici zove horizont očekivanja, na osnovu kog se temelji prvo "pravilo"
istraži.

Читао сам мало о хоризонту очекивања. Ако сам правилно схватио, сматраш да се "правило" темељи на томе да је потребна поприлична временска дистанца да би се нешто потврдило као класик?

Nemam nista protiv generalizacija i predrasuda. Nazalost, to su postale izlizane fraze kvazi-kosmopolita i urbanih naucnika da ne treba generalizovati ili imati predrasude. Generalizacija je normalna potreba coveka kojom se uci da zakljuci neke stvari. U osnovnoj skoli se rade Venovi dijagrami, skupovi i sl. budalastine da bi ljudi mogli da povezu slicne stvari i donesu zakljucak o njima. Predrasuda se formira na osnovu iskutva iz slicnih dogadjaja. Ponekad je bolje nesto ne probati ili probati (ali uglavnom se vecina zalepi za to neprobanje), nego pogresiti ili sebi naneti neku stetu.
Za razliku od vecine (da ne generalizujem), ja nisam ispranog mozga i rado koristim obe pojave. Posebno volim generalizaciju i kada zalepim nekom narodu neku etiketu, jer je takav kakav je. Juce sam bas pomislila koliko su Poljaci glupi, jer me je saseklo par kamiona na autoputu, a moglu su normalno da voze i ne ometaju.

Ето сад! А кад сам пре неколико недеља све живо преврнула не бих ли пронашла Софијин избор, нисам успела ни одломак да пронађем, ни на енглеском.
Видећу још шта ћу са тим Модијанијем, обично купујем књиге аутора који су живи, у сваком случају, нећу га читати у најскорије време. Нестрпљива сам да прочитам неке друге наслове које сам скоро набавила.

Imaš ovdje Sofijin izbor.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back