Shade, ja ću se žrtvovati za kolektiv, kao što sam obećala...Počela sam Enkvistovu Knjigu o Blanš i Mariji...
![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Shade, ja ću se žrtvovati za kolektiv, kao što sam obećala...Počela sam Enkvistovu Knjigu o Blanš i Mariji...
![]()
Квентине, прочитај Радин потпис Прочитај наглас.
Има истине, али треба викати где год и како год.
Али ја највише волим кафану. Тамо, онај ко зна, може да опипа пулс и душу народа. А и не треба је подцењивати, као мини репрезент јавног мњења.
Istina, danas je veća mogućnost da dobiješ šljivu ispod oka od nekog neistomišljenika, ali što se tiče intelektualnog integriteta, svakako je poštenija kafana od internet foruma.Nemoj nikad u vozu
da pričaš poeziju i prozu.
Za tren oka
dobiješ dva svedoka.
U kafani svako svojim likom stoji iza svega što kaže, što može da bude i opasno. Ima jedna stara Bore Đođevića, iz onih vremena:
Istina, danas je veća mogućnost da dobiješ šljivu ispod oka od nekog neistomišljenika, ali što se tiče intelektualnog integriteta, svakako je poštenija kafana od internet foruma.
Одговор Квентину
Сви ми на интернету смо посредницима оставили личне податке, што значи да у суштини нисмо анонимни.
Надлежни могу за мање од пет минута да знају ко је написао одређену поруку. Према томе, нема основа за омаложавање.
I ja cu bidnem UskokCenim što si od reči. 3. uskačem i ja.
![]()
Pozdrav svimaTrenutno čitam Predeo slikan čajem od Pavića, pa me interesuje utisci drugih o knjizi, nisam se susretao ni sa čim sličnim
![]()
Pozdrav svimaTrenutno čitam Predeo slikan čajem od Pavića, pa me interesuje utisci drugih o knjizi, nisam se susretao ni sa čim sličnim
![]()
Znaš kako, glup bi bilo da ja sad nešto prigovaram Paviću. Jasno je da je on imao svoj izraz, prilično originalan i mnogima zanimljiv. S druge strane, mom ukusu baš ne odgovara knjiga u kojoj ne znaš šta je krajnje složena i slojevita alegorija, šta je barokni ukras jezika, a šta se treba shvatiti bukvalno. Stvar dodatno komplikuje nekonvencionalna kompozicija romana-ukrštenih riječi (iako je osnovna teza da je svaki roman, zapravo, ukrštanje riječi po nekom novom obrascu tačna i upečatljiva). Ako ti se dopada njegov jezik, u nekom trenutku trebaš se oprostiti od svakog pokušaja da shvatiš priču (ako se to što se u knjizi nalazi pričom može nazvati), i možeš samo uživati u razbokorenoj magiji riječi. Ako, pak, smatraš da knjiga treba da ima jasnu glavu i rep, namučićeš se i, vjerovatno, ostati frustriran. Sve u svemu, čitao sam Hazarski rječnik prije petnaestak godina, čitao sam kasnije i neke priče, sada Predeo slikan čajem... Kapa dolje učenom profesoru Paviću, ali nisam siguran kada ću se, i da li ću se, njemu više vraćati.
Дервиш и смрт је књига коју сам у средњој школи читао офрља, на прескок, калкулантски, незаинтересовано, типично за средњошколца коме се по глави врзмају само 2, можда 3 ствари. И сад, тешко је зеленог клинца заинтересовати за читање лектире, нарочито ако је професор српског неко ко нема појма о суштини. Ипак, није ми жао јер класике попут овог, сада читам готово премијерно, а и ономад сам имао паметнијих ствари за урадити![]()
И, тако, обавестио сам вас да читам ово ремек дело, па ви сад ето, можете бацити неку фору, клицу, провокацију...
п.с. Никад нећу прежалити што нисам професор књижевности или историје. Гарантујем да би на пут изводио будуће Андриће, Мишиће, Путнике, Селимовиће, Бојовиће или Костиће, Лазаревиће...
И, да не заборавим- мало ми је непријатно колико ми добро иде...
Zar i ti sine Brute?To je jedina njegova knjiga koja mi se dopala, davno, davno, jer je bila smislena. Od Hazarskog rečnika sam, recimo, odustala.
@Velebit
Lepo, lepo
Selimovic i njegov Dervis su remek delo balkanske knjizevnosti![]()