Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Појам балканске књижевности не постоји.

Kako to misliš ne postoji? O balkanskoj književnosti možemo da govorimo isto kao što govorimo o skandinavskoj književnosti ili južnoameričkoj književnosti. Dakle, kao o skupu nacionalnih književnosti koje su se razvijale na određenom prostoru pod sličnim istorijskim i kulturnim uticajima.
To što je Meša Selimović srpski pisac ne znači da nije balkanski, ili evropski, uostalom.

Рајка, још није ни подне, а ти кецаш. Појам балканске књижевности не постоји.

"Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика. Једнако поштујем своје порекло и своје опредељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем. Знали су то, уосталом, и чланови уређивачког одбора едиције 'Српска књижевност у сто књига', који су такође чланови Српске академије наука и уметности, и са мном су заједно у одељењу језика и књижевности: Младен Лесковац, Душан Матић, Војислав Ђурић и Бошко Петровић. Није зато случајно што ово писмо упућујем Српској академији наука и уметности са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним биографским податком.".

Знао је геније с ким има посла и ко ће покушати да изврши културни злочин својатајући га. Осетио је он време које долази, знао је са ким дели животни простор. Зато је јасно, да јасније не може 1972. доставио овај књижевни тестамент САНУ.

A ok onda. Znaci da je on (bijo) Srbin:zcepanje: Za mene on nikako nije srpska knjizevnost.
Kao sto recimo ni Danilo Kish nije srpska knjizevnost pa cak ni balkanska, jugoslovenska.
Njega ubrajaju u nekakvu Mitteleuropu zajedno sa Kunderom i Kertezom. Krlezu recimo vec ne.
Krleza je takodje Balkanac, kao sto je to i Ismail Kadare. ( Svi bre na K:D).

Nego je lepo da ti se Selimovic svidja, ima on jos nekih knjiga i prica koje su mnogo fajn. Ne obavezno i Tvrdjava,
i to je pusto tursko.

Poslednja izmena:
Kako to misliš ne postoji? O balkanskoj književnosti možemo da govorimo isto kao što govorimo o skandinavskoj književnosti ili južnoameričkoj književnosti. Dakle, kao o skupu nacionalnih književnosti koje su se razvijale na određenom prostoru pod sličnim istorijskim i kulturnim uticajima.
To što je Meša Selimović srpski pisac ne znači da nije balkanski, ili evropski, uostalom.

Хм, хм, хм...
Постоји у географском смислу, не у суштинском, али иначе. то су непрецизни и разводњени појмови, који су на овим просторима изразито осетљиви, поготово имајући у виду само Селимовићево стваралаштво.. Међутим, познавајући Рајкин стил, ова опаска је смишљено упућена. И сад, да је Рајка нека аргентинка, или тинејџерка, не бих можда ни приметио, али пошто Рајка није ни аргентинка, на шипарица, онда ја морам да негирам овај појам када се намећа као нешто више од географије...

Тако наступам и према тим друим општим појмовима. Увек волим да подвучем да сам погледао дански, не скандинсвски филм, да сам прочитао норвешког, не скандинавског писца, да ми се свиђа бразилски, а не јужноамерички фудбал...

- - - - - - - - - -

A ok onda. Znaci da je on (bijo) Srbin:zcepanje: Za mene on nikako nije srpska knjizevnost.
Kao sto recimo ni Danilo Kish nije srpska knjizevnost pa cak ni balkanska, jugoslovenska.
Njega ubrajaju u nekakvu Mitteleuropu zajedno sa Kunderom i Kertezom. Krlezu recimo vec ne.
Krleza je takodje Balkanac, kao sto je to i Ismail Kadare. ( Svi bre na K:D).

Nego je lepo da ti se Selimovic svidja, ima on jos nekih knjiga i prica koje su mnogo fajn. Ne obavezno i Tvrdjava,
i to je pusto tursko.

Па и овај пост ти је за К,:D

п.с. Рајка, то што за тебе Селимовић није део српског културног наслеђа, иако он сам тврди да јесте (дакле, не само Србин по националности, него и српски књижевник) то је заиста твој проблем. То је опаска на нивоу за мене Париз никад неће бити Француска.. Јебби га.

Што би рекао најбољи међу нама, ове твдње су театар апсурда...

Poslednja izmena:
Хм, хм, хм...

Тако наступам и према тим друим општим појмовима. Увек волим да подвучем да сам погледао дански, не скандинсвски филм, да сам прочитао норвешког, не скандинавског писца, да ми се свиђа бразилски, а не јужноамерички фудбал...

D

Ma ok, al kako kazes recimo za Kafku? Da li si procitao nemackog pisca ili prashkog ili kazes da si citao Kafku u nadi da ce svako
zato da je on pisao istim jezikom kao i Hesse ( koji je Svajcarac).

Upleo si se kao pile u kuchine.

Ja kod ovih iz Latinske i Srednje Amerike ponekad i ne znam tacno ko je Cileanac,Argentinac ili Meksikanac , Kolumbijanac.
Manuel Puig, moj omiljeni knjizevnik je Argentinac, a ja ga "drzim" za Brazilca, pojma nemam zasto. Pisao je romane gde je
radnja u Brazilu, mozda zato.

Ma ok, al kako kazes recimo za Kafku? Da li si procitao nemackog pisca ili prashkog ili kazes da si citao Kafku u nadi da ce svako
zato da je on pisao istim jezikom kao i Hesse ( koji je Svajcarac).

Upleo si se kao pile u kuchine.

Ja kod ovih iz Latinske i Srednje Amerike ponekad i ne znam tacno ko je Cileanac,Argentinac ili Meksikanac , Kolumbijanac.
Manuel Puig, moj omiljeni knjizevnik je Argentinac, a ja ga "drzim" za Brazilca, pojma nemam zasto. Pisao je romane gde je
radnja u Brazilu, mozda zato.

Сунце му пољубим Рајка мила. Па ови које набрајам, тачније Меша, је део моје историје, ту су живели у комшилуку, у мутном времену, а остављали су књижевне тестаменте управо због оних за које су знали да ће после 20-30 година доћи са изјавама типа Za mene on nikako nije srpska knjizevnost..

Ја се нисам уплео ни у какве кучине, али ти јеси у вампирску, неотитоистичку замку. Ослободи се, удахни. Ниси више девојчурак који се безбрижно шетка по зајечарским шумарцима...

Ja sam se "okomila" na Dafne de Morije, Rebeku sam nekada citala, a naravno i film gledala, ali mi je sada dopala do ruku podebela knjiga sa
tri romana, procitah ih sve ( tu je i Rebeka), najvise mi se dopao Moja rodjaka Rahel. Ranije, uceci tako engleski, sam citala neke silne price,
sve su tipa njenog i Hitckokovog remek dela Ptice ( I Rebeku je Hitchkok snimio), ali su ovi romani zaista genijalni.

Хм, хм, хм...
Постоји у географском смислу, не у суштинском, али иначе. то су непрецизни и разводњени појмови, који су на овим просторима изразито осетљиви, поготово имајући у виду само Селимовићево стваралаштво.. Међутим, познавајући Рајкин стил, ова опаска је смишљено упућена. И сад, да је Рајка нека аргентинка, или тинејџерка, не бих можда ни приметио, али пошто Рајка није ни аргентинка, на шипарица, онда ја морам да негирам овај појам када се намећа као нешто више од географије...

To može biti osjetljivo i opasno jedino u kontekstu balkanske nacionalističke otimačine o pisce, ali mislio sam da je, bar kad je Meša u pitanju, to prevaziđeno, kad se čovjek zaista jasno odredio čiji je.
Inače, (ne ulazeći u Rayelinu taksonomiju), mislim da je kompliment nekoga nazvati velikim balkanskim piscem. Veći nego reći da je veliki srpski pisac, na primjer, čak i ako Balkan shvatimo isključivo u geografskom smislu. Ipak tu govorimo o desetak nacionalnih književnosti.

To može biti osjetljivo i opasno jedino u kontekstu balkanske nacionalističke otimačine o pisce, ali mislio sam da je, bar kad je Meša u pitanju, to prevaziđeno, kad se čovjek zaista jasno odredio čiji je.
Pa, realno Kventine i ja sam mislio tako, ali onda se pojavila rečenica Za mene on nikako nije srpska knjizevnost. Apsurd je u tomee što je Meša osetio da će takvih biti, pa je zato i ostavio njiževni testament.

Poslednja izmena:
Eto, dođem posle više od dva meseca na forum, te poitam na Književnost. Računam da ste, kao pravi pasionirani čitaoci, već podlegli hajpu oko ''Pokoravanja'', te isti pročitali, da sada polemišete o njemu, pa vam samo još ja falim da uletim u diskusiju.
Kad ono, Meša-Kafka-Smorojevski i naci(onal(istički)) klizeći startovi, kao i vazda. Samo fali Cica sa Biblijom.
Razočarat sam, duboko.

-

Dakle, i pre nego što se pojavilo u knjižarama,''Pokoravanje'' je uzbunilo i polarizovalo francusku javnost, pošto su svi već bili sigurni šta je sada napisao čovek koji je ne tako davno islam nazvao ''najglupljom religijom'', nastalom ''među prljavim beduinima koji guze kamile''.
Kad ono međutim.

Odmah da se zna: Uelbek nije naročito prijatan za čitanje ovde. Stil mu je uobičajeno suv, tempo romana nemarno ćudljiv, futuristička predviđanja klimava, a radnja pati od čestih zaglibljavanja u dosadne opise političke situacije u Francuskoj. Sa te strane je daleko inferioran u odnosu na ''Kartu i teritoriju'', koji je, po mom mišljenju, i dalje njegovo najbolje delo; no, sticaj okolnosti je hteo da će ovo biti globalno najpopularnije.

Čitajući neke od recenzija (kojih nema puno, s obzirom da će se engleski prevod pojaviti tek u septembru) stekao sam utisak da su kritičari blago zbunjeni; da nisu sigurni šta da vide u ovom romanu, pa da su se uglavnom opredelili da vide ono što žele, pristupajući mu sa stanovišta i kroz filter svojih stavova i svog društvenog i civilizacijskog miljea, fokusirajući se na jedne detalje, a prećutkujući neke druge. Nešto kao literarni Roršahov test.
Na kraju, možda ni sam Uelbek nije imao najjasniju ideju, već je samo pratio pitanja u svojoj glavi.

Ipak, moj utisak je da je ''Pokoravanje'', kad se sve sabere i oduzme, jedan proislamski roman. Jer možda Uelbek jeste islamofob, ali je ta njegova fobija manja od prezira koji oseća prema zapadnom liberalnom i individualističkom društvu, tako da se na kraju on ipak priklanja sistemu čiju vladavinu predviđa. Ne pravi se slep pred problemima koje bi taj sistem doneo (položaj Jevreja, polna neravnopravnost, klerikalizacija obrazovnog sistema i nauke...), ali se zadovoljava time da ih samo ravnodušno konstatuje, dok je paljba usmerena na današnjicu Zapada, a pozitivne strane islamskog sistema vrednosti sa naklonošću su analizirane.
Novi lider Francuske je mudar, blag, ali odlučan i ambiciozan političar degolovskog kalibra; Evropa će pod muslimanskom vlašću izrasti u Novi Rim; a naš glavni junak neće više iznajmljivati kurvе preko eskort sajtova, nego će imati 2-3 žene (jednu da mu kuva, drugu da mu puši)... Na svim nivoima svi zadovoljni... i idealisti i banalisti...

Poslednja izmena:
Adni, o tom delu ovde je vec pisano, tesko da ce neko ( izuzev mene koja sam dokona) ikada otvoriti taj tvoj link.
Ovde je uobicajeno da i napisemo nekoliko recenica o delu koje nam se dopalo. neuobicajeno je ostavljanje ovih besmislenih linkova
kao sto ti sada radis. To niko ne otvara. Zapravo bi moderacija trebalo i da ga izbrise.

- - - - - - - - - -

Eto, dođem posle više od dva meseca na forum, te poitam na Književnost. Računam da ste, kao pravi pasionirani čitaoci, već podlegli hajpu oko ''Pokoravanja'', te isti pročitali, da sada polemišete o njemu, pa vam samo još ja falim da uletim u diskusiju.
Kad ono, Meša-Kafka-Smorojevski i naci(onal(istički)) klizeći startovi, kao i vazda. Samo fali Cica sa Biblijom.
Razočarat sam, duboko.

..

I ti falis ovde, zasto bismo se mi akali za tebe?
Boodalo:hahaha:

Ја сам читао. Знаш шта, Хамваш је ипак филозоф, и поред свега, пише јако лепо, реченице су некако набијене, са мало речи много каже, читаоца неко место просто узнесе. Види ово:
''Музика и љубав су близнакиње.'' (Ново лето)
''Резултат демонског дејства је грч, светлости – кроткост.'' (Ново лето)
Препоручио бих ти да прочиташ Брига о животу (ту је сакупљено пет његових краћих дела), Хиперионски есеји, Патам (наслов по острву на коме је боравио Јован богослов, Патмос), Свет слике - слика света (писао заједно са супругом)... не знаш које је од којег лепше.

Hvala puno. Nadam se da ću se ipak tome vratiti ovih dana. Pisac mi je najtoplije preporučen. Znam da "filozofira" u svojim delima ali sam bila nekako zatečena početkom.

Hvala i tebi. Skinuto :)

Razočarat sam, duboko.

-

Dakle, i pre nego što se pojavilo u knjižarama,''Pokoravanje'' je uzbunilo i polarizovalo francusku javnost, pošto su svi već bili sigurni šta je sada napisao čovek koji je ne tako davno islam nazvao ''najglupljom religijom'', nastalom ''među prljavim beduinima koji guze kamile''.
Kad ono međutim.

Odmah da se zna: Uelbek nije naročito prijatan za čitanje ovde. Stil mu je uobičajeno suv, tempo romana nemarno ćudljiv, futuristička predviđanja klimava, a radnja pati od čestih zaglibljavanja u dosadne opise političke situacije u Francuskoj. Sa te strane je daleko inferioran u odnosu na ''Kartu i teritoriju'', koji je, po mom mišljenju, i dalje njegovo najbolje delo; no, sticaj okolnosti je hteo da će ovo biti globalno najpopularnije.

Čitajući neke od recenzija (kojih nema puno, s obzirom da će se engleski prevod pojaviti tek u septembru) stekao sam utisak da su kritičari blago zbunjeni; da nisu sigurni šta da vide u ovom romanu, pa da su se uglavnom opredelili da vide ono što žele, pristupajući mu sa stanovišta i kroz filter svojih stavova i svog društvenog i civilizacijskog miljea, fokusirajući se na jedne detalje, a prećutkujući neke druge. Nešto kao literarni Roršahov test.
Na kraju, možda ni sam Uelbek nije imao najjasniju ideju, već je samo pratio pitanja u svojoj glavi.

Ipak, moj utisak je da je ''Pokoravanje'', kad se sve sabere i oduzme, jedan proislamski roman. Jer možda Uelbek jeste islamofob, ali je ta njegova fobija manja od prezira koji oseća prema zapadnom liberalnom i individualističkom društvu, tako da se na kraju on ipak priklanja sistemu čiju vladavinu predviđa. Ne pravi se slep pred problemima koje bi taj sistem doneo (položaj Jevreja, polna neravnopravnost, klerikalizacija obrazovnog sistema i nauke...), ali se zadovoljava time da ih samo ravnodušno konstatuje, dok je paljba usmerena na današnjicu Zapada, a pozitivne strane islamskog sistema vrednosti sa naklonošću su analizirane.
Novi lider Francuske je mudar, blag, ali odlučan i ambiciozan političar degolovskog kalibra; Evropa će pod muslimanskom vlašću izrasti u Novi Rim; a naš glavni junak neće više iznajmljivati kurvе preko eskort sajtova, nego će imati 2-3 žene (jednu da mu kuva, drugu da mu puši)... Na svim nivoima svi zadovoljni... i idealisti i banalisti...

Dobrodošao nazad i slobodno piši, detaljiši, komentariši. Ima interesenata i te kako da ovakve kratke analize vidi i možda se nadoveže. I nemoj se udaljavati toliko , niti predugo!
Stvarno, nema nam dovitljive Cice i Biblije...baš (mi) nedostaje, bez obzira na ..., da malo unese nemir i nervozu :).

''Pokoravanje'[/B]' je uzbunilo i polarizovalo francusku javnost, pošto su svi već bili sigurni šta je sada napisao čovek koji je ne tako davno islam nazvao ''najglupljom religijom'', nastalom ''među prljavim beduinima koji guze kamile''.
Kad ono međutim.

..

Ja sam se onomad nameracila na njegove knjige ( barem jednu jedinu pa ce posle vidimo) citajuci jedan intervju s njim ( ono 5-6 strana, nedeljnik
SPIEGEL) u kome uzasno kontraverzno govori o zivotu i svetu oko sebe;) Nije me oborio s nogu, razumela sam da to sve nekako namerno radi
da bi bio "aktuelan " ( nesto kao i Peter Handke, mada ovog necu citati).
Hvala za "Kartu i teritoriju" jer merkam "Pokoravanje", a njegove knjige kostaju citavo malo bogatstvo tako da cu se dati u trosak i pazariti ovu
koju ti preporucujes.

Ovako, jesenas sam završila jednu odličnu knjigu. Bil Brajson - Kratka istorija bezmalo svačega. Ovo je jedina njegova knjiga koju sam pročitala, rekoše mi da je najbolja od svih koje je napisao. Sve ono što bi trebalo da znamo o našoj planeti i svemu što nas okružuje, Brajson je na jedan veoma zanimljiv, pomalo i duhovit način, sažeo u ovoj knizi. Praktično je svario jedan dobar i važan deo nauke i prilagodio štivo svakom čitaocu. Najtoplije je preporučujem svima. Svakako je jedna od najzanimljivih knjiga koje sam pročitala. Saznaćete koliko je naša planeta sama po sebi opasna po nas i koliko je sve što se odvija na njoj, u njoj i oko nje neophodno (svaki proces, svako stvorenje) da bismo živeli na njoj i koliko su i neke nama neophodne stvari (poput kiseonika, recimo) takođe opasne. Svako zašto ima svoje zato u ovoj knjizi. Takođe, tako je puno vremena i truda, posebno muke, uloženo da bi se došlo do nekih činjenica, a često samo do pretpostavki.

Nakon nje, pročitala sam autobiografiju Živojina Mišića - Moje uspomene. Za ljubitelje istorije može biti veoma zanimljiva. Za ostale, šta znam, možda treba malo više strpljenja.

Trenutno čitam Besnilo - Borislava Pekića. Ne bih puno komentarisala s obzirom na to da sam na početku knjige. Za sada mogu samo reći da mi se njegov način pisanja dopada. Za ostalo ćemo videti. Nisam ga do sada čitala.

Trenutno ležim kući, lečim petu (ne pitajte), pa sam, između ostalih izvukao i "Nove jade Adriana Mola", što sam davno pokupio sa jedne gomile u Petrinji, i uživam u duhovima mladosti. Fina knjiga za one koji su prošli četrdesetu da vide koliko su napredovali, ili nazadovali, ili ostali isti (zaljubljeni, bubuljičavi i nesretni)

Ja tog Adriana Mola nisam nikako čitala. A sad ne znam jel trebalo da ga čitam ranije pa sad u ozbiljnijim godinama ponovo, ili može i sad premijerno.

Pročitala sam Konstantinovo raskršće, Dejana Stojiljkovića. I prilično mi je dobro išlo i bilo mi zanimljivo s obzirom da nisam ljubitelj potraga za svetim gralom, nožem, mačem ili bilo čim drugim, a pogotovo vampira i vukodlaka.

Izvini, moderatorka, koja ti beše? Msm je l' ti ovaj nik oduvek? Nisam te primetila do sada, posebno ove tvoje mudrosti. ;)
I mene je zaintrigirala ovom mudroscu sa sarmama i covekom koji odlazi, ali nisam videla da je moderatorka, ali to nije ni vazno.
Cudi me da kao moderatorka nije pokapirala da nije uputno da se pisu samo naslovi, a da se ne prozbori ni rec o knjizi koja se cita.
Da sam ja kojim slucajem ovde mod ja bih ladno izbrisala svaki post ove vrste. .
Sta citate?
Eto, citam jednu knjigu
Pa koju?
Pa Markesa.

- - - - - - - - - -

Pročitala sam Konstantinovo raskršće, Dejana Stojiljkovića. I prilično mi je dobro išlo i bilo mi zanimljivo s obzirom da nisam ljubitelj potraga za svetim gralom, nožem, mačem ili bilo čim drugim, a pogotovo vampira i vukodlaka.

Ja sam samo zbog Rade htela da kupim tu knjigu, ali nesto nije bila bas dzabe, a ne volim te Donbraunovske teme nikako pa sam batalila.

Pogodila si...:lol::ok: Inače ne volim vampire...
Ali Brauna sam pročitala rado. Osim poslednje dve... Valjda sam se zasitila.
Ma ja vampire volim , ali ne volim ove malteshke vitezove, sv.gral, nekakve vatikanske zavere.
Don Brauna sam citala ( Davincijev kod) tek da nisam slepa kod ochiju ( mada mi se knjiga i dopala),
a i da mogu da kazem da mi nije nepoznat.

Moja je ( nasa ) greska sto nam se dopadne jedna knjiga ( ne mislim na Don Brauna) i onda podjemo
redom da citamo sve knjige. Barem ja tako radim, a vidim i ti si posle Knjige o Blanš i Mariji presla na Ekvistovu
drugu ( prvu) knjigu koja te nije bas oborila s nogu.

Nisam ja Dena Brauna čitala odjednom, nego koja je kako izlazila. Onda je valjda toliko postao popularan, da su mu knjige koštale preko 1000 dinara, sve u nekom tvrdom povezu. E, tada sam prestala i da ih kupujem i da ih čitam.
A što se Enkvista tiče, nije loš Pali anđeo, ali sadržaj nije predmet mog interesovanja. Ja sam više tradicionalista. Šta ćeš, matora žena, mrzi me da se smaram. Više sam za boemštinu...:)

- - - - - - - - - -

pa nego šta si, kad je sve na isti kalup

A kome pa nisu od tih hiperproduktivnih? ;)

Poslednja izmena:
Nisam ja Dena Brauna čitala odjednom, nego koja je kako izlazila. Onda je valjda toliko postao popularan, da su mu knjige koštale preko 1000 dinara, sve u nekom tvrdom povezu. E, tada sam prestala i da ih kupujem i da ih čitam.
A što se Enkvista tiče, nije loš Pali anđeo, ali sadržaj nije predmet mog interesovanja. Ja sam više tradicionalista. Šta ćeš, matora žena, mrzi me da se smaram. Više sam za boemštinu...:)

- - - - - - - - - -

A kome pa nisu od tih hiperproduktivnih? ;)

Mene je jedina njegova knjiga ( mislim koju sam nedavno citala) odusevila, uskoro cu poceti i Blansh i Meri, ali me je zacudilo, mada
je Shade to vec i rekla, da jedan te isti covek tako razlicito pise. skoro do neprepoznartljivosti.
Navikli smo da jedan knjizevnik pise isto, slicno, pa kad uizmemo sledecu njegovu knjigu onda manje vise znamo sta nas ocekuje, ali
ovaj JOK:D
Ja citam onu Turkinju, simpaticna knjiga, ali ne bas i neophodna za uspesnu citalacku karijeru;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back