Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja imam neku odbojnost prema alegorijama još od davnih godina čitanja Malog princa i Galeba Džonatana Livingstona.

Kako se zove ovo ludilo na fb-u gde se umesto posipanja vodom prozivaju prijatelji da napišu omiljene knjige?
Kaže meni sin pre neki dan kako je neka devojka koju poznaje napisala da joj je omiljen Galeb od Džonatana Livingstona... :eek: On joj je napisao komentar na koji je ona odgovorila da se zbunila jer je davno čitala. Koma... :rotf:

Ah, meni su Varvari tako legli, i uvek je preporucujem. Mozda zato sto volim da se "patim" sa junacima i prolazim kroz njihove golgote. Volim literarni mrak sa povremenim razgrtavanjem svetloscu laganih recnih nota (a da nije Bjelica i Radusinovic, i jos plast sena slicnih!).
O Malom Princu da ne govorim, Volim ... to je knjizica koja me sada tako raznezi a onda kada je trebalo u osnovnoj citati, nisam mogla da je smislim.
Ipak...preporucite Vi meni nesto od svog omiljenog, necu se ljutiti i unapred odbiti :D. A i da ne gubim previse vremena jer ga nema toliko napretek!

Sudeći po ovome, obe smo dosledne sebi, naravno, uzdržaću se od stava o Malom princu. Naravno, ne u potpunosti (u ime doslednosti): imala moja prijateljica nekog tipa, kršnog junačinu, još bio vojnog obrazovanja i to ozbiljnog, a hobi mu bio da sakuplja izdanja Mlaog princa. Ceptela sam od straha dok nisu raskinuli. Da sam tad zapisivala sve načine na koje sam pretpostavljala da će da je ubije, Stivena Kinga bih dovela do prosjačkog štapa, provereno!

lanavi;28928213 [COLOR="#0000FF":
Da li to znaci da se najpre bavis autobiografijom pisca pa tek onda trazis informacije ili preporuke drugih? Motiv pisanja je tako...rastegljiv. Da li treba za nesto provereno (neka tako definisem klasike) postavljati zamku ispitivanja njihovih motiva ili se ipak baviti sadrzinom onog sto su napisali?
Nekada dodje do zamora. Nekada promene interesovanja. Najgore bi bilo ne pozeleti knjige ikada vise. Onda vise nije problem u knjigama. [/COLOR]
.
Ne bavim se autbiografijom ,već biografskim podacima...Kad skapiram ko je pisac-biva mi i knjiga jasna...Nije to dug proces-nekad munjevit...
Motivi nisu rastegljivi-na jednoj od tema sam rekao koja su tri motiva dominantni...

Poslednja izmena od moderatora:
Možeš da menjaš ove nevažne tekstove i sa brišeš delove...
Kakve to ima veze i sa čim?
Moja mišljenja o pojedinim pojavama ,dešavanjima,delima i sl.mogu menjati samo
veoma mudri ljudi ili slučajno nemudri (kad "ubodu" mudrost) i to samo jakom
argumentacijom,a sklon sam uverenju da je slično i s većinom učesnika ovde...
Šta hoću da kažem?
Prosudi sama...

Quentine, a U traganju za izgubljenim vremenom? Meni je to, uz Pekićevo Zlatno runo, glavni prioritet...

Od Prusta sam ranije čitao prvu knjigu i možda još neku, ali jednom ću uzeti da ga čitam u komadu. Ne znam kad, ali jednom ću to uraditi.
Ovog Pekića nisam siguran da ću ikad čitati. Kao prvo, ne daju mi se onolike pare, a tako nešto se ne čita iz biblioteke. Kao drugo, ljudi koji su pročitali Zlatno runo nekako prečesto koriste riječ skribomanija kad govore o toj knjizi. Nekako, nikad nisam naišao na utiske kakve bi očekivao za jedno tako monumentalno djelo.

Da li se neko od Vas ikada zabrine, mislim na sve koji vole knjige, da necete stici da procitate sve ono sto zelite? Naravno, to je realno nemoguce, ali da bar sustignete sve one naslove do kojih vam je stalo? Imam strahovit osecaj prisustva vremenskog tesnaca i neumitnosti gubitka mogucnosti da se koliko - toliko nesto postigne na tom planu.
Koliko knjiga prosecno godisnje procitate? Da li se cesto vracate vec procitanom? Da li vam se desava da ste dekoncentrisani kod citanja, cak i kada je u pitanju nesto sto vam se dopada, i sta onda cinite?

Sada više ne. Kao dete sam imala takvu strepnju, pa sam čitala po knjigu dnevno.
Ne računam koliko knjiga godišnje čitam; ritam mog čitanja zavisi i od toga da li pišem. Ne mogu paralelno da pišem i čitam knjige. Štaviše, ne pišem ni neposredno pošto sam pročitala knjigu koja je na mene ostavila dobar/jak utisak.

Da, vraćam se pročitanom. Postoje knjige koje su mi sveta pisma: ofucane, raskupusane, uvek pri ruci ... tj. na najbižoj polici. To su uglavnom knjige kod kojih iznova tražim neki novi sloj, večito neuhvatljiv - ma koliko puta da ih pročitam. Ili knjige koje, prosto, volim zato što poseduju moć da me teleportuju u "drugi" svet.
Što se tiče knjiga s kojima nemam nostalgičnu komunikaciju: nekada davno mogla sam da čitam koješta, i istrajem iako mi se knjiga ne dopada. Sada ni to ne mogu. Ako me knjiga ne obuzme posle, recimo, desetak strana, odustajem. Od svaštočitača postala sam probiračica.

Nema šanse da budem dekoncentrisana ako me knjiga obuzme. Onda se isključim, nisam tu, ne postojim.
Sećam se da sam jedne godine na letovanje ponela Kingovu "Zelenu milju", koja se tek pojavila u knjižarama (pre filma). Knjižurinu sam vukla svuda, a na plaži sam izgorela - mada je krema za sunčanje bila pored mene, na dohvat ruke. Nije mi se išlo nikuda; želela sam samo da čitam.

Dešava mi se da namerno usporavam ritam čitanja, sa željom da dobru knjigu što duže gustiram. Onda sam na klackalici: s jedne strane me knjiga vuče, s druge strane me poražava pomisao da ću je završiti i da će se užitak čitanja okončati.
Moram da priznam da je, međutim, sve manje knjiga koje me očaravaju. Kao da je sve već viđeno, ispričano, potrošeno.

Možeš da menjaš ove nevažne tekstove i sa brišeš delove...
Kakve to ima veze i sa čim?
Moja mišljenja o pojedinim pojavama ,dešavanjima,delima i sl.mogu menjati samo
veoma mudri ljudi ili slučajno nemudri (kad "ubodu" mudrost) i to samo jakom
argumentacijom,a sklon sam uverenju da je slično i s većinom učesnika ovde...
Šta hoću da kažem?
Prosudi sama...

Samo obuzdavam insinuacije. I reakcije na isto. Tenzija je apsolutno nepozeljna. A mi obozavatelji pisane reci bivamo skloni, a imamo i sposobnost, da u napisanom vidimo nekada i mnogo vise no sto iskazano govori.

Ne računam koliko knjiga godišnje čitam; ritam mog čitanja zavisi i od toga da li pišem. Ne mogu paralelno da pišem i čitam knjige. Štaviše, ne pišem ni neposredno pošto sam pročitala knjigu koja je na mene ostavila dobar/jak utisak.
...
Što se tiče knjiga s kojima nemam nostalgičnu komunikaciju: nekada davno mogla sam da čitam koješta, i istrajem iako mi se knjiga ne dopada. Sada ni to ne mogu. Ako me knjiga ne obuzme posle, recimo, desetak strana, odustajem. Od svaštočitača postala sam probiračica.
...
Dešava mi se da namerno usporavam ritam čitanja, sa željom da dobru knjigu što duže gustiram. Onda sam na klackalici: s jedne strane me knjiga vuče, s druge strane me poražava pomisao da ću je završiti i da će se užitak čitanja okončati.
...

Ovo mi je jos jedna osoba rekla koja ozbiljno pise - da ne moze citati nista dok je proces pisanja u toku. Bilo mi je malo cudno, ali moze biti da istine u tome ima. Verovatno je protok ideja i usmerenost misli odredjena prostorom koji nije zagusen drugim informacijama, makar one bile zabavnog karaktera. Nuzan je mir.

U mom slucaju je mazohizam isterivanja neprivlacnog do kraja jos uvek prisutan. Neke ostavim ali sa tendencijom da cu se opet kad tad vratiti jer mi mozda u datom trenutku nisu bile po volji. Ukoliko i nakon treceg puta ide traljavo, definitivno odustajem. No, to je previse davanje sansi...kao i za druge stvari u zivotu, covek treba da zna kada treba reci - Dosta :).

Poznat mi je taj osecaj rastezanja i unapred sekiracije sto svemu lepom dodje kraj, s tim sto ako nista drugo sebi u glavi mozes da dopustis nastavak po licnom scenariju...obesno i neposteno naspram autora ;).

preporuka za naseg forumskog kolegu ivana vukadinovica i delo svet agarte... ko je voleo fukoovo klatno volece i agartu.... ali delo je mnogo slozenije od onoga oko cega se svodi bazicna prica, bas kao i ono sto provejava ispod povrsine samo naizgled jednog fantasticnog zapleta... dosta me je podsetila na davno procitane hodnike vremena pola andersona ali to je samo na onom inspirativnom osnovnom nivou... oni koji ne vole slozene stvari protkane masom zanimljivih istorijskih cinjenica nek se ni ne usudjuju.

Iščitah vas lepo, mislim da se ne bih ni javila, ali, Borka me odusevi sto cita (bar ponekad) kao ja, GUSTIRA(M)!
Na najinteresantnijem mestu ostavim da bih uzivala u osecaju da me nesto lepo ceka, onda i poslove brzo zavrsavam ili cekam noc, sta god:)
Jedino se ne slazem s njom da nema novih dobrih romana, ali, o tomei jos ponecemu u "eseju", koji bih podelila u dva dela, mozda i tri, mada ne vidim potrebu za tim, ali nikad se ne zna:cool:

Necu pisati o tome (kasno je) da ima mnogo ljudi koji ce nabrajati samo klasike, jedni od drugih "prepisivati", no ne bih o prepisivanju....Lako se uoci...I, nije to OVDE slucaj, sigurna sam, ali...

Koliko svako od nas moze uciniti za SEBE?

Izboriti se za svoju INDIVIDUALNOST koja podrazumeva i klasike, ali i neke druge koji nekima ni ne lice, ali ih vole, nalaze u njima nesto sebi svojstveno, nesto............itd.itd.

Sta je potrebno? Razumevanje, ne nipodastavanje ukusa, intelekta (mada bih o intelektu mogla satima, o nekima koji su postali genijalci u svojoj struci koja sa knjizevnoscu veze nema, zar su neinteligentni, neobrazovani i sl.
NE!

Ukratsko - s POSTOVANJEM za svaciji ukus, makar se s njim ne slagali. Makar sta, ali, postovanje mora da postoji. Imate jedan most, neugledan, moguce i trosan ali ne nesiguran, svi ce preci njime preko reke na svoje odrediste, mozda ce neki prigovoriti, neki nece ni primetiti, neki...ali on je posluzio svojoj svrsi, time i njihovoj potrebi i nameni...

Pa, ako se moze preci mostom koji su neki drugi gradili, zasto se ne mogu graditi mostovi medju ljudima kad je citalacki ukus u pitanju?

Koliko sam knjiga (rano sam pocela da citam uz majku procitala od onih koji su stariji od mene a vidim sad ih tek citaju, traze, koliko sam ja videla naslova kjoji su me zaintirgirali, i super sam prosla?
Skoro sve klasike imam u licnoj biblioteci od...do...ali, htedoh nesto drugo. Ne prelazimo u snobizam, a cesto to cinimo. Zasto da tapsem nekoj tamo knjizi koju svi citaju jer je nobl, a meni se ne dopada? Oni imaju pravo da im se dopadne (znaci ne morab biti snobizam) ali i ja da mi se ne dopadne.

Uvazavanje je ono sto nam nedostaje.

Trebalo bi biti dovoljno mudar da shvati (citalac) da sto vise otvorenih vrata oko sebe vodi u humanost.
Zasto sam pomenula HUMANOST?

U nastavku:lol:

Čini mi se da je ekspanzija pisaca počela kasnije, pa se plašim da si spisak baš, baš morao da dopunjuješ. :lol:

Мене та експанзија апсолутно не дотиче. Савременици код мене имају једну шансу, неки чак само полушансу, а неки због изузетне антипатичности, ни толико. У последњих пар година, истина, допунио сам списак, само на јаке препоруке људи којима верујем, па су се ту нашли Пељевин, Кецмановић, Тишма, Бајац и још можда пар имена, али од њих немам нека велика очекивања.

Da li je neko od vas gledao film (mozete da potrazite na netu) Razum (Wit), mislim da je glumila Ema Tompson, da, briljantno je odglumila ulogu profesorke, koja je birala "tezi put" time sto je citav zivot podredila dokazivanju da je ona najpametnija, iznad dugih, birala najteze, najteze i radove i teme i poeme, i sve zivo. Komnicirala samo sa eltiom slicnom sebi, ostali su bili ispod nje,

Kad se razbolela od opake bolesti, u bolnici, ni traga toj elti, a mostove sa obicnim da se tako izrazim- ljudima je rusila i porusila, i kad postaje svesna svega, utehu joj pruza medicinska sestra svojom toplinom, srdacnoscu, saosecanjem i ljduskom samiloscu. Briljantni lekar inace njen bivsi student ce radije da dokazuje koliko je briljantan, .Mislim da je ovaj film bio predmet kritika upravo sto je na takav nacin prikazana lekarska profesija, nebitno za ono sto htedoh. Lekar je bio SNOB! Terapija agresivna da se tako izrazim, i samo ta medicinska sestra joj je pomogla da izdrzi sto duze. Jasno je i njoj da umire, skoro sama. Da, profesorka je bila cenjena ali shvata da nije ostavila trag tamo gde je trebalo, da njeno nedostajanje skoro da nikome nece tesko pasti.

Čitala sam preporuku za taj film, i prvi put nisam bas bila sigurna u cemu je "štos", ali, posle drugog gledanja, jesam. Jer sam imala materijala da shvatim. Dok nesto sam ne osetis, tesko da mozes da razumes.
Neko pametno napisa da je zivot najbolji "klasik" ako umes da ga citas, ili,kako bi se drugacije reklo kad imas podlogu.

U sustini, ne treba se sablaznjavati ni nad cijim ukusom (druga je stvar ako je nesto u opisu radnog mesta, ali i to samo na radnom mestu, koji savet, dobar savet..........itd...itd.

Ne,kod nas se ljudi dele ili sami tako misle - na one fine, kulturne, obrazovane koji citaju samo klasike, i one druge iliti ostale. Ima novih knjiga, kako da ne,ali mi se stalno vrtimo oko istih pisaca, istih klasika, pa ne moze niko citav zivot citati Dostojevskog, Mana, ovog ili onog, ne mogu da se setim svih, ali sam MNOGE procitala, da ne bude zabune, da, ali i onih koji navodno ne spadaju u tu "visoku" literaturu, ali bogami vrede, ako uspeju u tome da me zaokupe, necemu i nauce, razgale, sto da ne? Na kraju krajeva, i zivotna dob (zrelost) citaoca moze da odredi njegov zanr, ili vec kako bi se to nazvalo.

Uh, Bilja me pričom o elitizmu podseti ....
U gimnaziji nam je lektira bila „Rat i mir“, i pita nas profesorka o utiscima. Naravno, „utisci“ su podrazumevali da učenik izdeklamuje utiske eminentnih književnih kritičara. Ne svoje.
Dođe red na mene i ja izjavim kako je roman dosadan. Bila sam profesorkina ljubimica, ali se tada prilično (neugodno) iznenadila. Pošto sam bila buntovna i spremna da branim svoj stav, upustila sam se sa njom u diskusiju. Ne sećam se šta sam sve rekla; bitan je bio moj zaključak koji je glasio, otprilike, ovako: Tolstoj ne odgovara mom senzibilitetu. Može da bude klasik i genije, ali meni se ne dopadaju ni „Rat i mir“, a ni „Ana Karenjina“. (Tolstoja sam, zbog Ane K, uvek smatrala ženomrscem)
Onda je profesorka konstatovala da je mnogo zanimljivije polemisati i baratati (ličnim) argumentima nego papagajski ponavljati tuđa mišljenja, i nadalje forsirala naše verbalne klinčeve. Na neki način, moj „ispad“ promenio je i njen odnos prema nama, i prema metodologiji nastave. Svi su odjednom postali zainteresovani za polemiku. Pravo na slobodu mišljenja doprinelo je i kvalitetnijoj raspravi, pa su učenici, čiji su argumenti bili slabi (nedovoljno potkovani znanjem), morali svojski da se trude da pariraju potkovanijim od sebe.
Na faksu je bilo: moraš da voliš Tolstoja i tačka! Moraš da voliš Balzaka, premda je preopširan, a struktura dela traljava (ogroooomni uvodi, što je tako tipično za Francuze, slabe u prozi); moraš da voliš sve ruske pesnike iz prostog razloga jer su Rusi... Ja sam, recimo, uvek veoma volela antičku tragediju. Nju niko živi od kolega nije čitao; svi su čitali mitove i legende, ili prepričane, skraćene verzije tragedija čisto da bi znali ko je, u stvari, Antigona (:lol:) i naučili napamet imena bogova. Takođe, naginjala sam anglosaksonskoj književnosti (obožavala sam, i još uvek obožavam Šekspira), pa sam imala verbalne duele sa profesorom koji je smatrao da je Puškin tata-mata za Šelija. Lični afiniteti uvek su preovlađivali, koliko god se mi trudili da budemo „objektivni“. Objektivna kritika ne postoji; svi naši stavovi formiraju se na osnovu ličnog doživljaja ... a za umetnički doživljaj nebitno je ko je autor.
Zatim, volela sam Bodlerovu i Poovu poeziju, a ova dva autora smatrana su – neformalno, u studentskim kuloarima – značajnim više zbog poetike nego zbog poezije, kao i zbog revolucionarnog doprinosa iščašenijem romantizmu (tj. zbog uticaja), dok sam ih ja volela zbog samih stihova a ne zbog teorijskih radova. Pesnik je prvo pesnik, pa tek onda teoretičar. U protivnom bi se poezija zvala „teorija književnosti“.

Sećam se koleginice koja je navodno bila luda za Geteovim „Faustom“ ali je tri puta pala na ispitu zato što nije umela da objasni „faustovsko pitanje“. Snobizam je bio vrlo prisutan u izboru omiljenih pisaca. Ne daj Bože da izjavite kako u dokolici čitate Agatu Kristi; to je bilo fuj i bljak. Pravi intelektualci na plaži čitaju Prusta, a u zimskim noćima deklamuju Jesenjina. Pravi intelektualci ne čitaju stripove, ne gledaju filmove B produkcije i „problematične“ žanrove – triler, vestern, horor, komediju – nego isključivo Tarkovskog. Pravi intelektualci vole zamršenu filozofiju, sporost i detaljnost radnje, nagoveštaje neizrečenog, postmodernizam, avangardu, Ćelavu pevačicu i Marinu Abramović. Pravi intelektualci pljuju po savremenoj američkoj književnosti i barataju terminima „kič“ i „šund“ na takav način da se pitate ima li, posle Dostojevskog (možda jedinog ruskog autora, pored Čehova, koga volim) prave književnosti. Ostaje nama, koji nismo sasvim sigurni jesmo li pravi intelektualci, da čekamo Godoa – ako uopšte kapiramo koga i zašto čekamo.
Ali neke književnike i sama sam sklona da obezvređujem. Od savremenih Koelja, na primer. Zato što mi se ne sviđa stil, tematika... Uopšte mi ne „leži“. Bukvalno sam se mučila da ga čitam. Moja prijateljica me pita: „Pa zašto, kako ti se ne sviđa, zar ne osećaš tu dubinu?“ Ne, sestro slatka, uopšte je ne osećam, ili je osećam u onoj meri u kojoj sam osećala dubinu ilištaveć u romanima Sidnija Šeldona. Zatim, tu su i neki pisci, pa čak i dobitnici nagrada, za koje mi nije jasno zašto su uopšte pisci.
Ne postoji savršen pisac. Kad čitam Dostojevskog, uočavam rupe i izvesne slabosti. Iako je velikan svetske književnosti, moje je pravo da budem iskrena prema samoj sebi i kažem: ne sviđa mi se završetak „Zločina i kazne“, dave me lirske, hrišćanske aporije u „Karamazovima“ ... ali je zbog „Idiota“ i „Dvojnika“ nenadjebiv u ruskoj književnosti. Isto je i sa S. Kingom, koga – na zgražavanje nekih kolega pisaca – rado poredim sa Dostojevskim (višeglasje, slojevitost, istančana psihologija likova). Čovek piše li piše, na desetine knjiga je napisao, no ima slabost koja se očituje u ponavljaju motiva. Lepo ja to primetim, ali ga i dalje čitam, zato što mi je njegov stil srcu drag.

Samo Tomasu Manu još ne nađoh manu.

Ima ovde ili na filozofiji ,tema o Tomasu Manu...Učestvovala i Borka,ali i ovaj naš ovde Krmelj (ybt ime:mrgreen:) i štpšta smo rekli,
ali je ostalo između nas dvojice nerešeno pitanje:ja sam tvrdio da nije derpe,već preteća oslobođenja u svakom pogledu,a Krmelj da je
Man derpe...Nadam se da se opametio...Ne T.Man-već Krmelj...:lol:

Naravno,ostao sam pri mišljenju da je T,Man grandiozna ličnost u kulturi Stare dame,a time i naše civilizacije...
Time delim mišljenje s Akademijom Svenske,a i mnogim drugim...
Skoro sam vodio raspravu u pogledu odnosa opusa T.Mana i Deklaracije OUN o ljudskim pravima...Malo su ,za moje
shvatanje, bila podeljena mišljenja,ali sam to protumačio prilićno prisutnom ksenofobijom u medijskom životu ovih prostora...

- - - - - - - - - -

Ih.povuče me Borka za jezičinu...:mrgreen:

Sećam se koleginice koja je navodno bila luda za Geteovim „Faustom“ ali je tri puta pala na ispitu zato što nije umela da objasni „faustovsko pitanje“. Snobizam je bio vrlo prisutan u izboru omiljenih pisaca. Ne daj Bože da izjavite kako u dokolici čitate Agatu Kristi; to je bilo fuj i bljak. Pravi intelektualci na plaži čitaju Prusta, a u zimskim noćima deklamuju Jesenjina. Pravi intelektualci ne čitaju stripove, ne gledaju filmove B produkcije i „problematične“ žanrove – triler, vestern, horor, komediju – nego isključivo Tarkovskog. Pravi intelektualci vole zamršenu filozofiju, sporost i detaljnost radnje, nagoveštaje neizrečenog, postmodernizam, avangardu, Ćelavu pevačicu i Marinu Abramović. Pravi intelektualci pljuju po savremenoj američkoj književnosti i barataju terminima „kič“ i „šund“ na takav način da se pitate ima li, posle Dostojevskog (možda jedinog ruskog autora, pored Čehova, koga volim) prave književnosti. Ostaje nama, koji nismo sasvim sigurni jesmo li pravi intelektualci, da čekamo Godoa – ako uopšte kapiramo koga i zašto čekamo.
Ali neke književnike i sama sam sklona da obezvređujem. Od savremenih Koelja, na primer. Zato što mi se ne sviđa stil, tematika... Uopšte mi ne „leži“. Bukvalno sam se mučila da ga čitam. Moja prijateljica me pita: „Pa zašto, kako ti se ne sviđa, zar ne osećaš tu dubinu?“ Ne, sestro slatka, uopšte je ne osećam, ili je osećam u onoj meri u kojoj sam osećala dubinu ilištaveć u romanima Sidnija Šeldona. Zatim, tu su i neki pisci, pa čak i dobitnici nagrada, za koje mi nije jasno zašto su uopšte pisci.
Ne postoji savršen pisac. Kad čitam Dostojevskog, uočavam rupe i izvesne slabosti. Iako je velikan svetske književnosti, moje je pravo da budem iskrena prema samoj sebi i kažem: ne sviđa mi se završetak „Zločina i kazne“, dave me lirske, hrišćanske aporije u „Karamazovima“ ... ali je zbog „Idiota“ i „Dvojnika“ nenadjebiv u ruskoj književnosti. Isto je i sa S. Kingom, koga – na zgražavanje nekih kolega pisaca – rado poredim sa Dostojevskim (višeglasje, slojevitost, istančana psihologija likova). Čovek piše li piše, na desetine knjiga je napisao, no ima slabost koja se očituje u ponavljaju motiva. Lepo ja to primetim, ali ga i dalje čitam, zato što mi je njegov stil srcu drag.

Znači, ima nade za mene da postanem prava intelektualka, da ne kažem snob. Uslov je da poživim još koju godinu i pročitam sve ovo što čitaju intelektualci, pravi... :) Zato se i družim sa vama, jer, kako bih saznala šta valaja a šta ne, kad ne razlikujem te slojeve o kojima pričate, vi, kojima je čitanje u okviru struke.
Čitala sam i ja svojevremeno Agatu Kristi, i Šeldona, i Sagan, čak i Mir Jam ( u osnovnoj školi), jer, kako bih znala da to ne valja? A dopadalo mi se u tim godinama, nije da nije...
Kako reče Borka, pisci počnu da se ponavljaju, valjda se istroše, ali, ko nas tera da iščitavamo celokupno nečije stvaralaštvo. A ima danas šta da se čita... Makar da se traga za novim Manom, jer, kako bi smo i čuli za dobru knjigu, ako je neko već nije pročitao i preporučio nam je... Dakle, reklama. Pre dvadesetak godina, i Bjelica mi je bila interesantna jer je pisala bez dlake na jeziku o nekim poznatim ljudima, a ja sam se pitala da li je sve to istina. Ali, ubrzo je počela da me nervira, posebno njena bogata biografija, na kojoj sam joj, priznajem, često zavidela. Volela sam i Đurovićku, dok nije počela da smara s Bogom (msm, vernik sam i ja, ali nisam fanataik). Plašim se da će i taj toliko hvaljeni King, za desetak godina doživeti Koeljovu sudbinu, kad će početi da ga pljuju... Jer uspeh se ne prašta... A uspeh je, priznaćete, kad se neko enormno obogati zahvaljujući svom radu, koji neko ceni (ne mora da je intelektualac). Bar ništa nisu ukrali. Čak verujem da namerno pišu ono što se prodaje, svesni da to ne valja. Pa, i muzičari menjaju žanr, da bi preživeli, a za svoju dušu slušaju nešto sasvim drugo...
Uz svo uvažavanje, meni kao običnoj intelektualki (za razliku od pravih) nisu potrebni slojevi da bih bila to što jesam. Sve dok uživam nad knjigom, nije mi važno da li ju je pisao Dostojevski, Man, naša Borka ili neko drugi, i baš me briga šta će ko o meni da misli jer čitam "pogrešne" knjige. Isključivo zbog sebe ne bih da gubim vreme nad lošim štivom ako me čeka na polici bolje, a ukus je relativna stvar. Nismo deca, pa da sad ovde treba nekoga da impresioniramo svojim čitalačkim ukusom.

Nije ovo bio odgovor Borki. Ona me je samo podstakla... Hvala joj. :) :cmok:

Znači, ima nade za mene da postanem prava intelektualka, da ne kažem snob. Uslov je da poživim još koju godinu i pročitam sve ovo što čitaju intelektualci, pravi... :) Zato se i družim sa vama, jer, kako bih saznala šta valaja a šta ne, kad ne razlikujem te slojeve o kojima pričate, vi, kojima je čitanje u okviru struke.
Čitala sam i ja svojevremeno Agatu Kristi, i Šeldona, i Sagan, čak i Mir Jam ( u osnovnoj školi), jer, kako bih znala da to ne valja? A dopadalo mi se u tim godinama, nije da nije...
Kako reče Borka, pisci počnu da se ponavljaju, valjda se istroše, ali, ko nas tera da iščitavamo celokupno nečije stvaralaštvo. A ima danas šta da se čita... Makar da se traga za novim Manom, jer, kako bi smo i čuli za dobru knjigu, ako je neko već nije pročitao i preporučio nam je... Dakle, reklama. Pre dvadesetak godina, i Bjelica mi je bila interesantna jer je pisala bez dlake na jeziku o nekim poznatim ljudima, a ja sam se pitala da li je sve to istina. Ali, ubrzo je počela da me nervira, posebno njena bogata biografija, na kojoj sam joj, priznajem, često zavidela. Volela sam i Đurovićku, dok nije počela da smara s Bogom (msm, vernik sam i ja, ali nisam fanataik). Plašim se da će i taj toliko hvaljeni King, za desetak godina doživeti Koeljovu sudbinu, kad će početi da ga pljuju... Jer uspeh se ne prašta... A uspeh je, priznaćete, kad se neko enormno obogati zahvaljujući svom radu, koji neko ceni (ne mora da je intelektualac). Bar ništa nisu ukrali. Čak verujem da namerno pišu ono što se prodaje, svesni da to ne valja. Pa, i muzičari menjaju žanr, da bi preživeli, a za svoju dušu slušaju nešto sasvim drugo...
Uz svo uvažavanje, meni kao običnoj intelektualki (za razliku od pravih) nisu potrebni slojevi da bih bila to što jesam. Sve dok uživam nad knjigom, nije mi važno da li ju je pisao Dostojevski, Man, naša Borka ili neko drugi, i baš me briga šta će ko o meni da misli jer čitam "pogrešne" knjige. Isključivo zbog sebe ne bih da gubim vreme nad lošim štivom ako me čeka na polici bolje, a ukus je relativna stvar. Nismo deca, pa da sad ovde treba nekoga da impresioniramo svojim čitalačkim ukusom.

Nije ovo bio odgovor Borki. Ona me je samo podstakla... Hvala joj. :) :cmok:
Ama to ti je odgovor na tvoja sopstvena pitanja koja ,ovde,manje više, svi postavljamo sebi...Sad da li je dovoljan odgovor?
Naravno da nije...Samo...Teško da i postoji odgovor s kojim bismo bili zadovoljni.Jer nismo zadovoljni ni svemirom u kom smo...:mrgreen:
A šta je pitanje?
Ni tu nismo baš decidni-dan za danom se set ključnih pitanja dopunjuje,menja...
Na tren dva smo zadovoljni kad sklopimo pročitanu knjigu,kao posle dobrog seksa,samo obuhvatnije i tiše
(mani one bure!:hahaha:),ali ,baš kao i sa seksom,veoma brzo nešto nedostaje i zakerali bi i za ovo i za ono...
Sećam se jedne knjige Štajnbekove "Zima mog nezadovoljstva"...Nešto slićno,kao talase malo toplog i mnogo
hladnog preživljavamo...

Hm...Ako me i posle ovog ,bar ovi što ovo čitaju,ne razumeju zašto se toliko zezam i zašto i najozbiljnije okrećem
na vragoliju,onda stvarno...:roll:

Da je bio tako nastran,da li bi tako pisao o nastranostima kao da ih preživljava?
Očigledno je da ništa od toga nije zaista doživeo i preživeo...
Međutim>;šta nije očigledno?
Nisu očigledni motivi tog i takvog pisanja!
Jer,lako se uviđa da je svako njegovo delo pažljivo iskonstrisano!
U tako iskonstruisanom delu se on poigravao rečenicama koje su bile u službi njegovih namera
odvođenja misli čitaoca tamo gde je zamislio...
Atmosfera koje gradi rečenicama sa specifićnim algoritamskim redom,narasta u metafizički
ambijent skoro van ovog sveta-skoro u san kakvog ludaka ne gubeći jasnu artikulaciju...
Beket je kasnije uspevao nešto slićno,ali ne u tako grandioznim konstrukcijama...
Ima tu toga još mnogo više-nije to Borka đaba rekla...
P.S.Nedostaje citat Krmelja iz kog se vidi da je reč o Tomasu Manu ...

Poslednja izmena:
Uh, Bilja me pričom o elitizmu podseti ....
U gimnaziji nam je lektira bila „Rat i mir“, i pita nas profesorka o utiscima. Naravno, „utisci“ su podrazumevali da učenik izdeklamuje utiske eminentnih književnih kritičara. Ne svoje.
Dođe red na mene i ja izjavim kako je roman dosadan. Bila sam profesorkina ljubimica, ali se tada prilično (neugodno) iznenadila. Pošto sam bila buntovna i spremna da branim svoj stav, upustila sam se sa njom u diskusiju. Ne sećam se šta sam sve rekla; bitan je bio moj zaključak koji je glasio, otprilike, ovako: Tolstoj ne odgovara mom senzibilitetu. Može da bude klasik i genije, ali meni se ne dopadaju ni „Rat i mir“, a ni „Ana Karenjina“. (Tolstoja sam, zbog Ane K, uvek smatrala ženomrscem)

Мени је Толстој много занимљивији као политиколог, као хришћански анархиста, него као писац, иако не спорим да ми је Ана Карењина, драг роман.

Nije njegova,već njegovog vremena! (Ovo nije moja originalna misao,ali se ne sečam čija je;))
Кад смо код времена, ја јако жалим што данас нису живи Нушић и Домановић. Свакодневно би имали на тоне сировог мтеријала за своја дела...

Кад смо код времена, ја јако жалим што данас нису живи Нушић и Домановић. Свакодневно би имали на тоне сировог мтеријала за своја дела...

To samo govori o tome da vreme nije promenilo ljude, nije ih ucinilo mudrijim, svesnijim i boljim. Mozda je ovo tlo idealno za bujanje i gajenje vanvremenske satire.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back