Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Generalno govoreći, korisno je kad ovdje napišemo zašto nam se neka knjiga dopada ili ne dopada, zašto je preporučujemo ili ne i sl.

Besmisleno je praviti od teme katalog pročitanog, sa pukim nabrajanjem knjiga i pisaca. Još gore je kad se ne može napisati ništa suvislije od "predivna je" ili "oduševljen/a sam".

Pa šta je poenta,da ispišem čitav roman ili prepričam knjigu?! O-o

A jes malo nezgodno. Ne ume svako da recito i slikovito docara utiske a da pri tome ne otkrije previse sustinu koja nekome drugome moze da pokvari citanje.

Ja trenutno citam knjigu Pajns. Neko je spominjao ovde kako je zainteresovan za citanje zbog zanimljive tematike koju su na samoj korice opisali sa: za ljubitelje twin peaksa, izgubljenih, zatvorenog ostrva, dosijea x...
Ok je knjiga. Nista spektakularno i nista previse dubokoumno sto moze da te oduva utiskom svojom dubinom. Lako se cita, jednostavan stil pisanja bez previse dugackih i dvosmislenih recenica. Znaci klasicna knjiga koja te hvata na pricu i samu radnju vise nego na neke zivotne poglede, shvatanja, filozofiju i sl. I vala ta prica je za sada dobra, negde sam na polovini i mogu da kazem da je adekvatan opis da je za ljubitelje gore pomenutih dela filmske industrije. Nadam se samo da nece druga polovina postati krs kako se sve vise bude blizila kraju...a da budem iskren bas mi mirise da ce tako biti :D

Pa evo, ovo što je del piero 10 napisao je sasvim dovoljno. Ko ne može tako nešto da napiše, ne znam zašto je išao u osnovnu školu.

Izvinjavam se,možda nisam dovoljno obrazovana kao Vi pa mi ne idu proste rečenice.U ostalom,ja sam predložila knjige gospođi koja me je pitala za naslove koji su mi se dopali.Nova sam i nisam primetila da striktno moram da prepričavam knjige.Neće se ponoviti.

Izvinjavam se,možda nisam dovoljno obrazovana kao Vi pa mi ne idu proste rečenice.U ostalom,ja sam predložila knjige gospođi koja me je pitala za naslove koji su mi se dopali.Nova sam i nisam primetila da striktno moram da prepričavam knjige.Neće se ponoviti.

Piši ti šta želiš, ja sam samo rekao šta je drugima korisno.
Inače, napisati ponešto o knjizi koja nam se dopada (ili ne dopada) je dobra stvar. Kad masu neartikulisanih misli (zapravo više emocija) trebaš verbalizovati, uvidiš aspekte koje si previđao. Ponekad ublažiš oduševljenje, ponekad spoznaš vrijednosti koje su ti promakle. Ali to je samo moje mišljenje...

Piši ti šta želiš, ja sam samo rekao šta je drugima korisno.
Inače, napisati ponešto o knjizi koja nam se dopada (ili ne dopada) je dobra stvar. Kad masu neartikulisanih misli (zapravo više emocija) trebaš verbalizovati, uvidiš aspekte koje si previđao. Ponekad ublažiš oduševljenje, ponekad spoznaš vrijednosti koje su ti promakle. Ali to je samo moje mišljenje...

Razumeli smo se ;)

Milosrđe – Toni Morison, Laguna 170 str. 9/10
https://www.laguna.rs/n1972_knjiga_milosrdje_laguna.html
Književnica jedobitnica Nobelove i Pulicerove nagrade.

Najjači utisak su mi rečenice. Toliko su nabijene događajem, atmosferom, opisom... da imam utisak da će se svaka raspući.

Naratorstvo jedne od junakinja „iskvarenim“ jezikom mi je najbolji deo knjige. Mada svaki lik koji pripoveda to čini na svoj način, svaki je priča za sebe, ali sve zajedno čine roman koji je ostavio izuzetno jak utisak na mene.

Mogla bih reći da je ovo roman o tome koliko je u to doba ljudska a posebno ženska sudbina bila u rukama drugih. Moćnih. Obesnih. Surovih.
I koliko su retki i dragoceni bili drugačiji primeri.

Generalno govoreći, korisno je kad ovdje napišemo zašto nam se neka knjiga dopada ili ne dopada, zašto je preporučujemo ili ne i sl.

Besmisleno je praviti od teme katalog pročitanog, sa pukim nabrajanjem knjiga i pisaca. Još gore je kad se ne može napisati ništa suvislije od "predivna je" ili "oduševljen/a sam".
Ne može se očekivati od nekoga ko se učlanio 11.05.2014. da zna sva pravila i sve navike nekog foruma ili neke teme.
A posebno se ne može očekivati da se taj neko baš tako iz momenta opusti i napiše svoje impresije.
Zato je po mom skromno sudu trebalo napisati jedan podsticajni post, a ne ovako obeshrabrujući.

Pri tom moram reći da mislim da si ti jako korektan učesnik ove teme, da su ti namere bile dobre, ali da ti samo strpljenje u tom trenutku nije bilo jača strana :)

Robert Heris - Arhangelsk
Nisam skoro čitala, ali je ipak preporučujem. U sećanju mi je ostao težak osećaj u grudima i želja da je više ne čitam, bar ne skoro. Teška i bolna priča. Rusija.
arhangelsk-robert_heris_v.jpg

Ne može se očekivati od nekoga ko se učlanio 11.05.2014. da zna sva pravila i sve navike nekog foruma ili neke teme.
A posebno se ne može očekivati da se taj neko baš tako iz momenta opusti i napiše svoje impresije.
Zato je po mom skromno sudu trebalo napisati jedan podsticajni post, a ne ovako obeshrabrujući.

Pri tom moram reći da mislim da si ti jako korektan učesnik ove teme, da su ti namere bile dobre, ali da ti samo strpljenje u tom trenutku nije bilo jača strana :)
:-D :-*

Poznati sajt za prodaju i knjiga povodom 8.rodjendana dao za vikend besplatno kacenje akcija...sto je naravno napravilo cirkus :) gde nasem narodu da kazes da imaju nesto za dzabe :D
i tako umesto standardnih 35-38 strana beletristike za npr. strane pisce sada ima 90 strana :D
valjda ce moci nesto da se probere, dajte neku preporuku po vasem ukusu

Poslednja izmena od moderatora:
Česlav Miloš: U dolini rijeke Isse

Ovo Miloševo fikcionalizovano sjećanje na djetinjstvo provedeno na geografskom, političkom, jezičkom i identitetskom razmeđu Litvanije i Poljske više je lirska meditacija o raznolikostima religijskog iskustva, nego konvencionalna priča o ruralnom odrastanju u vrijeme društvenih promjena.
Česlav Miloš je bio humanista, ali i pjesnik mističkih stremljenja, pa ga od Velikog rata, zlosrećnih ruskih dezertera ili decentnih njemačkih okupacionih oficira koji prolaze šumovitom dolinom Ise više zanimaju sjevernoevropski relikti staroslovenskog mnogobožja i prašnjave kalvinističke knjige iz djedove biblioteke. Kad se raziđu bogovi, duhovi i vampiri, ostaje nešto stvarnih ljudi, ali i oni na važnosti dobijaju tek kad na neki način okrznu smrt, pa s tim htonskim kvalitetom zasluže više piščeve pažnje.
U doba rastakanja posljednjih ostataka feudalnog uređenja, komadanja plemićkih posjeda i crvenih tendencija ili strahova, mali Tomaš, kako pisac u knjizi naziva sebe, potomak jedne plemićke, ali siromašne porodice s neizvjesnom budućnošću, doživljava panteističko ushićenje starim hrastovima, zovom tetrijeba i munjevitim letom vjeverice s drveta na drvo. Dječak uživa u šumskim avanturama, posebno u lovu, ali nedostatak praktičnih vještina pomoći će mu da spozna da mu sudbina leži u drugačijim predjelima i poslovima.
Kao i u Zemlji Ulro, Miloš je i u ovoj knjizi neobičan – sentimentalan, liričan i smišljeno iracionalan. Golemi pjesnički talenat i intelektualna izoštrenost omogućili su mu da ni jednom ne padne u smrdljivu jamu patetične religioznosti i ezoterije. Miloš je sigurno jedan od najzanimljivijih glasova druge polovine dvadesetog vijeka i namjeravam da ga nastavim čitati.

Poslednja izmena:
Pročitao sam otprilike dve trećine Hemingvejeve "Zbogom oružje"
Ide lagano, izgleda da toliko dugo nisam čitao neki roman da sam zaboravio koliko brzo se čita :mrgreen: Neverovatno je koliko me ovaj roman umnogome podseća na Remarkova dela, npr "Trijumfalna kapija", ne samo zbog slične tematike, već i likova, dijaloga i settinga. Ali svejedno, fino je, odlično za predah

Pročitao sam otprilike dve trećine Hemingvejeve "Zbogom oružje"
Ide lagano, izgleda da toliko dugo nisam čitao neki roman da sam zaboravio koliko brzo se čita :mrgreen: Neverovatno je koliko me ovaj roman umnogome podseća na Remarkova dela, npr "Trijumfalna kapija", ne samo zbog slične tematike, već i likova, dijaloga i settinga. Ali svejedno, fino je, odlično za predah

"Zbogom oružje" je fantastičan roman! Jedan od meni omiljenih!

"Zbogom oružje" je fantastičan roman! Jedan od meni omiljenih!

Kraj me je baš oduvao, iako sam donekle očekivao... ali opet, kao i u filmovima kad očekujete da neko strada, uvek će vas pogoditi kad se to stvarno desi :) Hemingvej je na odličan način sproveo tu ideju o beznađu rata, i nemogućnosti izlaska iz njega, jer, kao što kaže jedan popularni pesnik "He left the war, but the war never left him"

Sada čitam Daviča i njegove pesme "Izabrana Srbija", baš mi je legao sad. Čitao sam ranije one njegove manifeste, ali to me i nije nešto oduševilo pa sam ga ostavio po strani.
Sledeće na redu: "Fata morgana", Andre Breton - pesme i poeme. Konačno naleteh na to, tražio sam mesecima i bilo je zauzeto.
Pesme mi više gode sad u ispitnom roku, kao predah između Vergilija Lukrecija i Aristotela :mrgreen:

"Teorija neobrazovanosti" -Konrad Paul Liessmann,sinoć dovršio.Utisak,vrlo dobar.Zbog stila u kome je vezano devet eseja,nalik Danteovovim krugovima u Božanstvenoj komediji.Posebno mi se svideo deo gde definiše simptom neobrazovanosti kroz "buljenje u rang - iste",gde bi čak i Kant propao u današnjem sistemu obrazovanja- bodovanjem.

Ponovo sam čitao,i dublje doživeo Pan,od Knut Hamsuna.Ovaj roman ima emocionalan naboj koji je veoma upečatljiv.Kroz tu tragičnu priču oslikava se piščevo veoma dobro poznavanje psihologije čoveka.Mada, meni su najdraže one stranice gde fantastično prepliče opise Norveške prirode,u priči sa glavnim junakom.
I odlično mi vodi igru"mačke i miša"kao muško-ženski odnos .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back