Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Žerminal spojler
Sećam se urnebesne scene s kraja knjige kada grupa razjarenih žena osvetoljubivo unakaze lokalnog švalera
i polni organ mu nabiju na motku koju su uzdugnito nosile urlikajući svakojake gadosti
:D
Sporo paljenje, eksplozivni završetak u granicama nadrealnog. Čitao bih još nešto od Emila kada raspoloženje bude dozvoljavalo.

Žerminal spojler
Sećam se urnebesne scene s kraja knjige kada grupa razjarenih žena osvetoljubivo unakaze lokalnog švalera
i polni organ mu nabiju na motku koju su uzdugnito nosile urlikajući svakojake gadosti
:D
Sporo paljenje, eksplozivni završetak u granicama nadrealnog. Čitao bih još nešto od Emila kada raspoloženje bude dozvoljavalo.
Simpatičan ti je "spojler" i ono u njemu.:lol:

Počeo An imaginative experience by Mary Wesley. Isuse, koliko nepoznatih reči. Voz u kome je glavni lik staje da bi jedna devojka spasila ovcu koja se tu našla na putu. Priča se odmotava uvođenjem drugih likova, koji su ako sam dobro razumeo njeni članovi porodice. Uzgred, je l čuo neko za Mary Wesley i čitao nešto od nje?

Pročitala sam Gubitnika i rešila da se malo duže odmaram od Bernharda. Msm, dobar je on, ali bre mnogo je sumoran, samo neke sahrane, nezadovoljstvo životom i to. Kad sam ga videla na slici iz mlađih dana, odmah mi je bilo jasno i zašto tako piše. Još kad danas pročitah da je 35 godina živeo sa isto toliko starijom ženom... :aha:

Sada ću da počnem Korekcije, ali samo zbog moje prijateljice Rayele, inače, ja sitnija slova nemam ni u jednoj knjizi...:sad2: Kad oćoravim skroz, Rayela, ima da mi pošalješ nove cvikere direktno iz Dojčlanda. :)

Pročitala sam Gubitnika i rešila da se malo duže odmaram od Bernharda. Msm, dobar je on, ali bre mnogo je sumoran, samo neke sahrane, nezadovoljstvo životom i to. Kad sam ga videla na slici iz mlađih dana, odmah mi je bilo jasno i zašto tako piše. Još kad danas pročitah da je 35 godina živeo sa isto toliko starijom ženom... :aha:

Sada ću da počnem Korekcije, ali samo zbog moje prijateljice Rayele, inače, ja sitnija slova nemam ni u jednoj knjizi...:sad2: Kad oćoravim skroz, Rayela, ima da mi pošalješ nove cvikere direktno iz Dojčlanda. :)

Ne brini, 2-3 komada dobijes sa sve staklo u boji:D

Ja nikada ne reigstrujem sitna-krupna slova, ali ja nosim djozluke ( barem ove za citanje) vec ihihii od kada.
Bernhard nije za prolece i leto, treba ga citati samo od novembra do februara.:)

Bernhardov ljubavni zivot nije bas jasan ( nije ni ovaj neljubavni), ima abrova i prica o incestu.

Ja zaista delim knjizevnike na letnje i zimske.

Pa to većina naših muškaraca radi. Žive s mamom :p

Ćel Askilsen - ''Ništa i ništa''

Antologija priča, od 50-ih do 90-ih. Askilsenova omiljena tema: sumorna strana muško-ženskih odnosa (naročito u braku). Osamdesetih je fokus pomerio na temu starosti, gubitka životnih iluzija, otuđivanje ljudi... Devedesetih se vraća na priče o parovima čiji odnosi ulaze u tihe, ali dramatične krize. Životno sivilo, dosada, beznađe svakodnevne rutine, najčešće ispričano u trećem licu, ali uvek iz ugla muškarca. Askilsen ne secira osećanja, ne iznosi eksplicitno dileme i emocije likova, već prepričava prozaične događaje faktografskom objektivnošću i pušta da takvi detalji implicitno grade karaktere likova. Tokom trajanja radnje desi se i svašta i ništa; posmatramo ljude kako pale cigarete, gledaju kroz prozor, ulaze i izlaze iz sobe, razmenjuju banalne rečenice ili jednostavno - ćute, a ispod mirne površine sve vreme se oseti napetost koja nikada ne dobija jasnu konkretizaciju; niko ne uspeva da uspostavi most sa drugom osobom.

Sve u svemu, dobar je Ćelavi.

Pa to većina naših muškaraca radi. Žive s mamom :p

Hehehe, a ova starija gospodja ( Bernhardova) imala je neku cudnu ulugu u njegovom zivotu.
Nije to bila ni ljubavna, ni eroticna, il ne daj Boze neka seksualna afera.;)

- - - - - - - - - -

Antologija priča, od 50-ih do 90-ih. Askilsenova omiljena tema: sumorna strana muško-ženskih odnosa (naročito u braku). Osamdesetih je fokus pomerio na temu starosti, gubitka životnih iluzija, otuđivanje ljudi... Devedesetih se vraća na priče o parovima čiji odnosi ulaze u tihe, ali dramatične krize. Životno sivilo, dosada, beznađe svakodnevne rutine, najčešće ispričano u trećem licu, ali uvek iz ugla muškarca. Askilsen ne secira osećanja, ne iznosi eksplicitno dileme i emocije likova, već prepričava prozaične događaje faktografskom objektivnošću i pušta da takvi detalji implicitno grade karaktere likova. Tokom trajanja radnje desi se i svašta i ništa; posmatramo ljude kako pale cigarete, gledaju kroz prozor, ulaze i izlaze iz sobe, razmenjuju banalne rečenice ili jednostavno - ćute, a ispod mirne površine sve vreme se oseti napetost koja nikada ne dobija jasnu konkretizaciju; niko ne uspeva da uspostavi most sa drugom osobom.

Svidja mi se:) Ulazi vec u uzi izbor.

Ovo meni liči na Rejmonda Karvera.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kjell_Askildsen
Norvežanin do koske...

Knjiga je ova iz '99. - ''Collected Short Stories'', iako je GeoPoetika prevela kao ''Ništa za ništa'' (''za'', ne ''i'' kao što sam ja napisao), što je naziv jedne zbirke iz 80-ih.

Njega sam ja nasla i u "svojoj" Viki nego si ti em napisao da je celav ( a ovaj je imao finu kosu), a i izostavio si jedno slovce u njegovom prezimenu.
Doduse tako je na srpskom.
Fala Velebit da si me podsetio na ime filma ( mislim da je bila i neka serija, al ne spanska u 1000 nasatavaka nego samo 4)

Počeo An imaginative experience by Mary Wesley. Isuse, koliko nepoznatih reči. Voz u kome je glavni lik staje da bi jedna devojka spasila ovcu koja se tu našla na putu. Priča se odmotava uvođenjem drugih likova, koji su ako sam dobro razumeo njeni članovi porodice. Uzgred, je l čuo neko za Mary Wesley i čitao nešto od nje?
''Oj đevojko iz Rovaca fejsbučiš li kraj ovaca'':mrgreen:

Branko Ćopić - Ne tuguj, bronzana stražo (NIN-ova nagrada 1958.)

Ja sam Ćopića uglavnom zamišljao kao partizansko-dječijeg pisca, a ni ovo djelo ne odstupa puno od toga. Govori o grupi Bosanaca, saboraca Nikoletine Bursaća, koji, nakon Drugog svjetskog rata, odlaze u Banat da započnu novi život na plodnoj zemlji. Tokom tog njihovog boravka u Banatu, glavni likovi muku muče sa nostalgijom za Bosnom i stalno (bez)uspješno pokušavaju da se naviknu na novu okolinu i novi život.

Iako teži da bude ozbiljan roman koji razmatra neke bitne životne događaje kao što su odlazak od rodne grude, naseljavanje u nepoznatoj zemlji, a čak imamo i slučajeve preljube i teških životnih poraza, ovaj roman ipak vrlo često u sebi sadrži onu dječiju nevinost i razdraganost, te se Ćopićev prepoznatljivi stil lako primjećuje.

Bilo je u knjizi nekoliko vrlo simpatičnih djelova koje moram pomenuti. Na primjer, kad Bosanci pričaju sa spomenikom Nikoletini Bursaću, kad jedan lik kaže svojoj mački: "Smrt fašizmu!", ili česta upotreba izraza "antiprotivan".

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back