Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Druze evo ja kao skeptik za sve i svasta, a narocito za domace pisce i one nove savremene "pisce" sa estrade, mogu da ti kazem da mi je knjiga razbila sve predrasude ;)
Da kazem da sam citao samo prvi deo iz razloga sto mi iste gore navedene predrasude ne dozvoljavaju da potisnem misljenje da je drugi deo isiljen.
Nijednom se u prvom delu nijednog trenutka ne moze procitati nesto sto lici na opravdanje i odbranu ili uveravanje citaoca da je nevin.
Knjiga predstavlja jednu fino skockanu, emotivnu ispovest coveka koji je mogao da postigne mnogo vise a nije zbog toga.

Na odlican nacin prikazuje prokletstvo balkana sa svim svojim primitivnim obicajima, verovanjima i konzervativnim razmisljanjima
Prepuna je gomile pametnih misli i nekih zivotnih lajt motiva. Meni upecatljivo je ostalo, a jos uvek ga pamtim i posle dve godine: Nemoj se zlokobnom na nesrecu zaliti, jer vecu mu srece neces uciniti!

Ja sam bio vrlo prijatno iznenadjen nacinom pisanja, otvorenoscu, kako su recenice pitke i itekako smislene i pisane iz duse a ne da bi se stancovali redovi za knjigu ;)

Sto e tice osude i krivice, odnosno zasto je to uradio i da li je morao...lako je iz pozicije nekoga sa strane tumaciti i pronalaziti resenje ali pitanje je kako bi svako od nas reagova u situaciji u kojoj je tvoj i zivot jos jedne osobe ugrozen

Poslednja izmena:
"Putovanje..."?

Da, Putovanje. Procitala sam dvadesetak stranica i raspametila sam se, usput sam se i slatko smejala. Glavni lik i njegovi pogledi na zivot i svet oko sebee,
zaista su "unikat" kakav ja nikada ni u jednoj knjizi nissam citala. Medjutim sinoc sam donela sudbonosnu odluku da ne kradem knjigu, na mom Kindle-tu
ima je u e izdanju za 10 evra pa cu j tamo pazariti. Nadjoh jos jednu njegovu ( polovnu) na Amazonu za 4 evra pa tako ipak necu da kradem u svojim poznijim
godinama zivota. E, a posto cu Selina da citam natenane i u tisini , sada citam mog Pamuka : Tiha kuca. Detaljnije kada je procitam:)

I šta kaže Žare, zašto je sasuo ceo šaržer u čoveka?:think:

Svojevremeno se na ovom forumu vodila prilično žestoka diskusija o prvoj Lauševićevoj knjizi, i to uglavnom između onih koji su knjigu pročitali i onih koji nisu i znaju da ne valja. Ne stidim se da kažem da sam bio u ovoj drugoj grupi, vođen instiktom da knjiga čija je pojava do te mjere estradizovana, ne može da ima neku vrijednost. Kasnije je neko izbacio nekoliko strana ili paragrafa u kojima je bilo primjera zaista vrlo lošeg stila, pa o svemu tome više nisam ni razmišljao.

S druge strane, radi se o autobiografskoj knjizi, a da bi ti takva bila zanimljiva moraš da imaš neku vrstu simpatije ili bar zainteresovanosti za lik i djelo o kojima se govori, a mene Žarko Laušević i taj njegov slučaj, naprosto, ne zanimaju.

- - - - - - - - - -

Da, Putovanje. Procitala sam dvadesetak stranica i raspametila sam se, usput sam se i slatko smejala. Glavni lik i njegovi pogledi na zivot i svet oko sebee,
zaista su "unikat" kakav ja nikada ni u jednoj knjizi nissam citala. Medjutim sinoc sam donela sudbonosnu odluku da ne kradem knjigu, na mom Kindle-tu
ima je u e izdanju za 10 evra pa cu j tamo pazariti. Nadjoh jos jednu njegovu ( polovnu) na Amazonu za 4 evra pa tako ipak necu da kradem u svojim poznijim
godinama zivota. E, a posto cu Selina da citam natenane i u tisini , sada citam mog Pamuka : Tiha kuca. Detaljnije kada je procitam:)

Ja sam jedna plašljiva osoba nesklona ispadima u ponašanju, ali mislim da je krađa, naprosto, jedini pravi način da se dođe do Selinove knjige. On sam bi ti čestitao na tome, a ni prethodni vlasnik, ako je knjigu pročitao, ne bi imao ništa protiv.

Svojevremeno se na ovom forumu vodila prilično žestoka diskusija o prvoj Lauševićevoj knjizi, i to uglavnom između onih koji su knjigu pročitali i onih koji nisu i znaju da ne valja. Ne stidim se da kažem da sam bio u ovoj drugoj grupi, vođen instiktom da knjiga čija je pojava do te mjere estradizovana, ne može da ima neku vrijednost. Kasnije je neko izbacio nekoliko strana ili paragrafa u kojima je bilo primjera zaista vrlo lošeg stila, pa o svemu tome više nisam ni razmišljao.

S druge strane, radi se o autobiografskoj knjizi, a da bi ti takva bila zanimljiva moraš da imaš neku vrstu simpatije ili bar zainteresovanosti za lik i djelo o kojima se govori, a mene Žarko Laušević i taj njegov slučaj, naprosto, ne zanimaju.

Potpuno te razumem.:lol: Lepo si rekao "da bi ti takva bila zanimljiva moraš da imaš neku vrstu simpatije ili bar zainteresovanosti za lik i djelo o kojima se govori", a ja pripadam upravo toj generaciji.;)

PS Što je lepo kad namam prvi čas...:zaljubljena:

Da, Putovanje.Medjutim sinoc sam donela sudbonosnu odluku da ne kradem knjigu, na mom Kindle-tu
ima je u e izdanju za 10 evra pa cu j tamo pazariti. Nadjoh jos jednu njegovu ( polovnu) na Amazonu za 4 evra

Plaćaš e-knjige i to još tako skupo? Au! Nije ti to pametno! Ja na svom tabletu imam oko 830 knjiga na srpskom jeziku koje sam potpuno besplatno skinuo sa domaćih warez foruma, torenta itd. Tehnički kvalitet knjiga vrlodobar (4). I to sam samo skidao knjige koje mene interesuju, provjerena književna djela, dok sam preskakao jeftine romane, fantastiku, popularnu psihologiju, knjige mudrosti raznih filozofa i monaha... Da sam i to skidao, imao bih bar 25000 knjiga.

Uvijek sam dobro stajao sa tim e-knjigama, a tokom poslednjih par mjeseci sam nabavio još par stotina, pa se kolekcija značajno popravila. Odjednom pred sobom imam čitavo brdo knjiga koje me vrlo zanimaju i koje odavno želim da pročitam, pa sam ne znam koju bih prije uzeo. U najužem izboru mi je 30-40 djela, što će reći čitalački materijal za naredne 2 godine. A prođe me jeza kad pomislim koliko ću još interesantnih djela naću u te 2 godine! Pravo da vam kažem, trenutno sam na slatkim mukama.

Što se tiče same teme, trenutrno čitam roman Ne tuguj bronzana stražo, Brako Ćopić. NIN-ova nagrada 1958. Više o knjizi ću reći za koji dan dok je pročitam.

Za mene je Laušević jedan od najboljih naših glumaca, mislim, ako se izjašnjava kao naš,ko će ga znati. Sa uživanjem sam ga gledao u filmovima i serijama kao što su: Šmeker, Bolje od bekstva, Zaboravljeni, Sivi dom, Nož, Dogodilo se na današnji dan,Braća po materi, Kaži zašto me ostavi, Boj na Kosovu... Bio je zaista karakteran glumac koji je i prosečnim filmovima, davao jedan specifičan šmek. Naravno, za knjigu se ne bih usudio pričati bez da sam je pročitao, ali jednostavno, kao što kažeš, ta estradizacija mi je definitivno velika prepreka, koja se često može ispostaviti kao sasvim nepotrebna, ali ja sam udžbenički primer namćora.

Nego jel neko može da mi kaže da li su i ostale Zoline knjige, a ja sam čitao Kaljugu, pune onih beskonačno dugih opisa koječega:D?

Ruđere, jesi li gledao Her? Pa ti si Teodor...

Plaćaš e-knjige i to još tako skupo? Au! Nije ti to pametno! Ja na svom tabletu imam oko 830 knjiga na srpskom jeziku koje sam potpuno besplatno skinuo sa domaćih warez foruma, torenta itd. Tehnički kvalitet knjiga vrlodobar (4). I to sam samo skidao knjige koje mene interesuju, provjerena književna djela, dok sam preskakao jeftine romane, fantastiku, popularnu psihologiju, knjige mudrosti raznih filozofa i monaha... Da sam i to skidao, imao bih bar 25000 knjiga.

Uvijek sam dobro stajao sa tim e-knjigama, a tokom poslednjih par mjeseci sam nabavio još par stotina, pa se kolekcija značajno popravila. Odjednom pred sobom imam čitavo brdo knjiga koje me vrlo zanimaju i koje odavno želim da pročitam, pa sam ne znam koju bih prije uzeo. U najužem izboru mi je 30-40 djela, što će reći čitalački materijal za naredne 2 godine. A prođe me jeza kad pomislim koliko ću još interesantnih djela naću u te 2 godine! Pravo da vam kažem, trenutno sam na slatkim mukama.

Što se tiče same teme, trenutrno čitam roman Ne tuguj bronzana stražo, Brako Ćopić. NIN-ova nagrada 1958. Više o knjizi ću reći za koji dan dok je pročitam.

Bold 1: Ti ne živiš u Njemačkoj. Bez zezanja, postoje mjesta gdje država zaštitu autorskih prava doživljava vrlo ozbiljno.

Bold 2: Ja se već godinama spremam da pročitam neki Ćopićev roman za odrasle, pošto su mi Nikoletina Bursać i đed Rade jedina iskustva koja sam imao s njim, i to kad im je bilo vrijeme, znači davno.

I kako to, Ajant te ostavio bez reči, ili jednostavno ne želiš da podeliš sa nama utiske :P ?

Скоро да је тако. :)
Интересантно је читати нечија размишљања тога времена и упоредити их са данашњим. Чини ми се да је тада било више човечности и љубави према ближњима него данас.
А поред самог Ајантовог лика који је прави трагичар најјачи утисак ми оставља разговор између Теукра и Агамемнона. Иначе раније сам читала и Антигону где се такође води "борба" око судбине покојниковог тела. Занимљив је избор онога што Софокле описује у својим трагедијама, јер ту се оличава пожртвованост и борба за ближње. А о појмовима части и етичности излишно је говорити у данашње време, па многи о томе могу учити од Ајанта, мада сумњам да би разумели.

Poslednja izmena:

Jedna knjiga nije skupa - oko 800. Ali pošto su 2 toma, onda već jbg... Ali između virtuelne za 10€ i hardverske za 15€ (a ''Putovanje nakraj noći'' je u pitanju, hej), ja bih ipak uzeo papir.
Inače mi ''Od zamka do zamka'' leži pored kreveta i čeka da završim ovog Norvežanina.

Bold 1: Ti ne živiš u Njemačkoj. Bez zezanja, postoje mjesta gdje država zaštitu autorskih prava doživljava vrlo ozbiljno.
.

Bernhard recimo ne postoji ni u e izdanju, jednostavno ne dozvoljava izdavacka kuca. Recimo ni Prust iako je odavno pocivsi.
Ima hiljade knjiga koje su besplatne, ali to je Gete, Sekspir, Dante, Dostojevski itd.

Ja u Nemackoj zaista jako povoljno kupujem knjige online ( koriscene), placam 1-3 evra, ali recimo ovaj Selin je i polovan 8 evra.
Imam i ja na svom citacu sve moguce i nemoguce klasike, ali Hamsuna, Selina, Mana ne daju za dzabe:)

Nego jel neko može da mi kaže da li su i ostale Zoline knjige, a ja sam čitao Kaljugu, pune onih beskonačno dugih opisa koječega
icon_biggrin.gif.pagespeed.ce.g3F8dN-bDO.gif
?

Čitao sam samo Žerminal i da, opisi su prilično detaljni, mada ja to ne vidim kao minus. Zapravo, slikovitost Zoline naracije je izuzetna, mada verujem da nekim ljudima to može biti dosadno jer usporava roman, smanjuje dinamiku, pogotovo uz onu količinu ideološkog komentarisanja koje Zola pruža. Mada, kažem opet, meni je upravo to ono što je najkvalitetnije bilo u samoj knjizi, ali ako nisi čovek za tako nešto, onda ne treba ni čitati :)

Čitao sam samo Žerminal i da, opisi su prilično detaljni, mada ja to ne vidim kao minus. Zapravo, slikovitost Zoline naracije je izuzetna, mada verujem da nekim ljudima to može biti dosadno jer usporava roman, smanjuje dinamiku, pogotovo uz onu količinu ideološkog komentarisanja koje Zola pruža. Mada, kažem opet, meni je upravo to ono što je najkvalitetnije bilo u samoj knjizi, ali ako nisi čovek za tako nešto, onda ne treba ni čitati :)

Zerminal je samo jedna knjiga iz njegove serije romana o porodici Rugon-Makar ili kako je dugo ime za seriju tih dvadeset romana Prirodna i drustvena istorija jedne
porodice pod drugm carstvom
U svim romanima javlja se neki clan ove porodice. Ako se cita prva ( mislim da se zove Uspon porodice Rugon) onda se u svakoj
sledecoj prepoznaju deca i unuci bracne, vanbracne i polubracne dece i unuka. Tu je Trbuh Pariza, Nana, Covek i zver, dr.Paskal itd.

U ostalim nema bas mnogo "radnickih pokreta i rudarskih strajkova" ali ima drugih zanimljivih stvari kao na primer izgradnja prve robne kuce u Parizu ( ceo je
roman samo ta robna kuca) jer je jedan iz te porodice zamislio da napravi ogroman ducan sa nekoliko spratova u kome ce se kupovati sve ( uglavnom tekstil).

Da budem fin.:cool:
Hvala na savetima u vezi Zole. Sad mi je približena situacija u vezi njegovih dela...
Nije teško biti fin.:lol: Pridružujem se tvojoj zahvalnosti. :)
Ја сам од Золе прочитао два дела: Његова Екселенција Ежен Ругон и Слом, али ме нису одушевили.
Ja se ne sećam da sam ikada čitala Zolu, ali imam Žerminal i Nanu.

Šta prvo da čitam?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back