Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Procitala sam ``Nevidljivog`` i ``lezi`` mi Pol Oster. Plasila sam se da ga necu razumeti. I nisam ga mrljavila, bas te tera da ga citas da vidis sta je dalje bilo. A to mi se dopada. Ne dozvoljava ti da stanes dok ne zaklopis knjigu.

Sad moram nekako da dodjem do Bernharda da vidim da li cu se i sa njim sloziti. Samo ne znam koji mu je roman najbolji ``za upoznavanje``.
Bernhrda citaj sta ti prvo dodje pod ruku.
On uvek isto pise. Svejedno da li citas knjigu koju je pisao sa trideset ili pedeset godina.
Sloziecs se s njim mnogo bolje nego sa Osterom pri cemu kod njega nma nedoumica, ali ni bilo kakve veze sa trilerom.

Stvarno sam bila skepticna sto se Ostera tice, mislila sam da ga necu razumeti, kad ono... klizi. Dopao mi se Nevidljivi.

Sad mi nesto pade na pamet da li je neko citao ``Igru staklenih perli``? E to je jedini roman koji je za mene ostao zagonetka. Sta je pisac hteo da kaze.
Ne znam da li bi bilo drugacije da sam je citala na srpskom, imam hrvatsko izdanje, pa je i to sigurno jedan od razloga...

Ja autora ne volim jer ga ne razumem, a citala sam ga i na nemackom i na srpskom ( znaci jezik ne igra tu nikakvu ulogu).
Meni je on stran ( izuzev nekih nevaznih knjiga tipa Sidarta) nekako mi ne lezi a ne volim da se bavim knjigama koje ne razumem iz prve.

Stvarno sam bila skepticna sto se Ostera tice, mislila sam da ga necu razumeti, kad ono... klizi. Dopao mi se Nevidljivi.

Sad mi nesto pade na pamet da li je neko citao ``Igru staklenih perli``? E to je jedini roman koji je za mene ostao zagonetka. Sta je pisac hteo da kaze.
Ne znam da li bi bilo drugacije da sam je citala na srpskom, imam hrvatsko izdanje, pa je i to sigurno jedan od razloga...

Ja nisam. Imala sam dve knjige. Jedna mi je ostala kod bivšeg stanodavca u drugom gradu, pre 15 godina. Druga je bila felerična, bez nekoliko odštampanih stranica pa sam je izbegavala i na kraju prodala na Limundu, pa kupila treću, Nemam pojma čije je izdanje, nije mi pri ruci, ali meni nije problem jezik, razumem i hrvatski. :lol:

Ja autora ne volim jer ga ne razumem, a citala sam ga i na nemackom i na srpskom ( znaci jezik ne igra tu nikakvu ulogu).
Meni je on stran ( izuzev nekih nevaznih knjiga tipa Sidarta) nekako mi ne lezi a ne volim da se bavim knjigama koje ne razumem iz prve.

Ni ja ga nisam preterano razumela u mladosti, kad sam čitala Stepskog vuka, Demijana i Sidartu. Morala bih da ponovim. Ali, kad sam pre par godina pročitala Narcis i Zlatousti, oduševila sam se. Eto, posle Korekcija. hajde da kolektivno čitamo Hesea.;)

Ko mi dira Hermana, završiće ko Čaušesku.:D

Sidartu sam prvi put pročitao sa 14 godina i ono, lagao bi, kad bi rekao da sam razumeo sve, ali je na mene ostavila jedan magičan utisak, Nedavno sam je čitao ponovo, i svakako mi spada u omiljena štiva. Još kad bi naučio da u skladnom poretku primenim one 3 stvari, post, čekanje i razmišljanje, gde bi mi bio kraj. Zatim sam pročitao Demijana, ali mi je ipak Stepski vuk, njegova omiljena knjiga. Ako ikad budem otvorio kafanu, zvaće se ,,Samo za ludake". Nedavno sam preko kupinda naručio Narcisa i zlatoustog, ali pošto sam jako pogubljen na tom sajtu, stiglo mi je izdanje na ruskom jeziku. Rado ću i ubuduće čitati Hesea, jer mi je jedan od 5 omiljenih pisaca...

Poslednja izmena:
Ko mi dira Hermana, završiće ko Čaušesku.:D

Sidartu sam prvi put pročitao sa 14 godina i ono, lagao bi, kad bi rekao da sam razumeo sve, ali je na mene ostavila jedan magičan utisak, Nedavno sam je čitao ponovo, i svakako mi spada u omiljena štiva. Još kad bi naučio da u skladnom poretku primenim one 3 stvari, post, čekanje i razmišljanje, gde bi mi bio kraj. Zatim sam pročitao Demijana, ali mi je ipak Stepski vuk, njegova omiljena knjiga. Ako ikad budem otvorio kafanu, zvaće se ,,Samo za ludake". Nedavno sam preko kupinda naručio Narcisa i zlatoustog, ali pošto sam jako pogubljen na tom sajtu, stiglo mi je izdanje na ruskom jeziku. Rado ću i ubuduće čitati Hesea, jer mi je jedan od 5 omiljenih pisaca...
Ako moja ćerka upiše ruski, otkupiću je ja od tebe...:lol:

Da pokušam.

Roman Igra staklenih perli, Heseov magnum opus, pisan je tridesetih i četrdesetih godina XX veka (od 1931. - 1943.) u doba uspona nacizma, raspada svih sistema vrednosti, svetskog rata, koncentracionih logora i holokausta. Ovo delo predstavlja kritiku jednog vremena, a u isti mah je i utopistički ep, u kome pisac istražuje mogućnosti i nužnosti vaspitnog delovanja za dobrobit čovečanstva.

Radnja romana je smeštena u daleku budućnost (početak 25. veka) u kojoj nema ratova ni bede. Hese predstavlja viziju društva razuma u kome čovek može da se bavi “nekorisnim” stvarima i da uroni u kontemplaciju koju pružaju matematika i muzika, kao i da učestvuje u ezoteričnim igrama duhovnim kombinacijama.

Roman govori o vekovnoj potrebi čoveka za srećom i utočištem koji mu stalno izmiču.

Mnogi likovi romana imaju imena koja su aluzivne igre reči, na primer: Tomas fon der Trave je Tomas Man, Knehtov nestabilni prijtelj Fric Tegularijus je Fridrih Niče...

Provincija Kastalija, dom posebnog reda intelektualaca koji imaju misiju da vode internat za dečake i neguju i igraju Igru staklenih perli, svoje ime duguje nimfi koju je Apolon u besu zbog odbijanja pretvorio u izvor u Delfima. Prema legendi, Kastalijin izvor je imao moć da inspiriše pesnike koji bi pili vodu sa njega ili slušali njegov mirni i tihi žubor.

Nadam se da nisam zakomplikovala više od Hesea. :)

Igra djindjuvama? ;)

Meni se Hese dopada. Odavno sam čitala nekoliko njegovih dela, a mislim da ovu nisam. I u ono vreme su nas plašili: To je teško, nismo dovoljno zreli da razumemo. E vala, ako sad nisam, nikad neću ni biti. Uskoro ću biti prezrela ;)
Inače imam ovaj komplet, muž doneo u miraz. Uvek me oduševljavalo kako mora da se složi
slikaHerman-Hese-komplet-1-9-komplet-30456969v800h600.jpg

Blago tebi s tako pedantnim mužem. Moj ga ne bi slagao. :) Takav komplet je na moje oči dever prodao jednoj rođaki u bescenje. Poludela sam... Kaže nije znao da ga želim. To je bilo pre 26 godina, kad sam se udala, on je tada prodavao knjige. Ali imam ih na komad skoro sve. Izlazile su one BIGZove džepne, zgodne...
Inače, mm je doneo u miraz Tihi Don. :)
slika-M-Solohov-Tihi-Don-komplet-46047785v288h216.jpg
Niko to nije ni čitao. Ja sam još kao đak, a deca sad to više nemaju za lektiru...:(

Da pokušam.

Roman Igra staklenih perli, Heseov magnum opus, pisan je tridesetih i četrdesetih godina XX veka (od 1931. - 1943.) u doba uspona nacizma, raspada svih sistema vrednosti, svetskog rata, koncentracionih logora i holokausta. Ovo delo predstavlja kritiku jednog vremena, a u isti mah je i utopistički ep, u kome pisac istražuje mogućnosti i nužnosti vaspitnog delovanja za dobrobit čovečanstva.

Radnja romana je smeštena u daleku budućnost (početak 25. veka) u kojoj nema ratova ni bede. Hese predstavlja viziju društva razuma u kome čovek može da se bavi “nekorisnim” stvarima i da uroni u kontemplaciju koju pružaju matematika i muzika, kao i da učestvuje u ezoteričnim igrama duhovnim kombinacijama.

Roman govori o vekovnoj potrebi čoveka za srećom i utočištem koji mu stalno izmiču.

Mnogi likovi romana imaju imena koja su aluzivne igre reči, na primer: Tomas fon der Trave je Tomas Man, Knehtov nestabilni prijtelj Fric Tegularijus je Fridrih Niče...

Provincija Kastalija, dom posebnog reda intelektualaca koji imaju misiju da vode internat za dečake i neguju i igraju Igru staklenih perli, svoje ime duguje nimfi koju je Apolon u besu zbog odbijanja pretvorio u izvor u Delfima. Prema legendi, Kastalijin izvor je imao moć da inspiriše pesnike koji bi pili vodu sa njega ili slušali njegov mirni i tihi žubor.

Nadam se da nisam zakomplikovala više od Hesea. :)

Ma, gde si zakomplikovala. Hvala ti do neba...:cmok:

Blago tebi s tako pedantnim mužem. Moj ga ne bi slagao. :) Takav komplet je na moje oči dever prodao jednoj rođaki u bescenje. Poludela sam... Kaže nije znao da ga želim. To je bilo pre 26 godina, kad sam se udala, on je tada prodavao knjige. Ali imam ih na komad skoro sve. Izlazile su one BIGZove džepne, zgodne...
Inače, mm je doneo u miraz Tihi Don. :)
slika-M-Solohov-Tihi-Don-komplet-46047785v288h216.jpg
Niko to nije ni čitao. Ja sam još kao đak, a deca sad to više nemaju za lektiru...:(

Moji roditelji imaju komplet Šolohova, ali nekako nikad nisam imala vremena za Tihi Don. To mi deluje nekako razvučeno i sporo.... A bolje to da čitam nego ove knjige što kupujemo na Laguninim akcijama, koje i pisci zaborave da su napisali, a ne mi da smo pročitali. Naravno, ne sve, ali većina nije vredna da se troši vreme.

Evo, npr ja čitam Trgovac oružjem, Hjua Lorija, to onaj što glumi Dr. Hausa. To je, navodno, parodija na krimi romane... Kao parodija slab, kao krimić još slabiji. Valjda tu gomilu opštih mesta, izraza, situacija smatraju parodijom. Videću do kraja.

gde to ima za 100 din knjiga? :) Nisam primetio da laguna ima tu akciju iako uglavnom ispratim sve koje izbacuju.
Imali su skoro za 100 ako donese neki marker/horoskop.
Ja uzeo 7 knjiga tada ali jedva sam nasao vise od dve dobre, ostale uzeo zbog "jbg. pa za 100 din nemas ni zvake":D

Inace, carobna knjiga ima stalno neke akcije gde im je gomila knjiga po 100-150 din. Mislim d ai trenutno traje...ali je izbor tuga ziva. da mi kazu biraj koje hoces poklonicemo ti ne znam da li bih probrao i jednu jedinu

gde to ima za 100 din knjiga? :) Nisam primetio da laguna ima tu akciju iako uglavnom ispratim sve koje izbacuju.
Imali su skoro za 100 ako donese neki marker/horoskop.
Ja uzeo 7 knjiga tada ali jedva sam nasao vise od dve dobre, ostale uzeo zbog "jbg. pa za 100 din nemas ni zvake":D

Inace, carobna knjiga ima stalno neke akcije gde im je gomila knjiga po 100-150 din. Mislim d ai trenutno traje...ali je izbor tuga ziva. da mi kazu biraj koje hoces poklonicemo ti ne znam da li bih probrao i jednu jedinu
Vidiš kako znaš...:lol:
Trgovac oružjem je iz Čarobne knjige. Imaš akciju, 5 za 499.

Vidiš kako znaš...:lol:
Trgovac oružjem je iz Čarobne knjige. Imaš akciju, 5 za 499.

pa da ali ko sto vec rekoh gore, izbor je tuga ziva. Sve neki vampirski dnevnici i neki tinejdz serijali :)
A i pratim ih na facebook-u. Ova poslednja akcija ima mozda 50ak komentara od cega je sigurno 10ak negativnih u kjima kazu da im knjige nikad nisu stigle niti objasnjeje zasto. Takodje na svaku njihovu neku novu vest se pojavi slican komentar koje urednici grupe brzo obrisu.
tako da mi nisu bas pouzdani ;)

Nego, da nema neki drugi izvor gde ima knjiga za 100 din? :D

Igra djindjuvama? ;)

Meni se Hese dopada. Odavno sam čitala nekoliko njegovih dela, a mislim da ovu nisam. I u ono vreme su nas plašili: To je teško, nismo dovoljno zreli da razumemo. E vala, ako sad nisam, nikad neću ni biti. Uskoro ću biti prezrela ;)
Inače imam ovaj komplet, muž doneo u miraz. Uvek me oduševljavalo kako mora da se složi
Pogledajte prilog 323426

Boze, ovo izdanje imamo i mi. I svak ko je usao u stan prvo se zalepio bas za njega i pitao ; Lele a sta ce vam tolke knjige o Titu ( Jedan genije je uspeo da vidi i Tudjmana)'.
Hesea sam detaljno iscitala u srednjoj i na faxu, sad mi vise nije inteesantan ( bas sam nedavno pokusala ponovo da ga citam).
Sidarta i Demijan su mi bili omiljeni, mislim stavise da je Sidarta prvi njegov roman - i dan danas mi je poseban, vazan ili ne

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back