Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tog Peljevina što pominjete, probao sam da ga čitam i smorio sam se posle 50 strana...mislim da se knjiga zvala "Sveta knjiga vukodlaka" ili nešto tako, o ženama lisicama nekim...Stvarno sam se razočarao u najavi.

Probaj P5- Poslednje pesme političkih pigmeja Pindostana.
Neke priče odatle su baš odlične, može se reći, oduševile me. Pročitao sam pored toga i Omon Ra, njegov prvi roman ali je znatno slabiji.

Divno, ali, onda malo češće piši šta si pročitao, da i ja uhvatim neku preporuku.
Sad mi je još više stalo da ti dam predlog šta da čitaš...juče prekjuče sam pominjala Čingiza Ajtmatova kao odgovor na nečiji post. Video?

Nisam, ovde bacim pogled na samo dve teme, "šta ste poslednje čitali" i onda druga "koju ste knjigu kupili". Ostale teme možda ponekad pogledam. Dobar je ovaj pdf, šteta što nema ljudi toliko, ne cirkulišu stvari brzo pa ti je potrebno vremena dok ti neko odgovori na post.

Uzmi od Robert Maklijam Vilson–Ulica Eureka, ako već nisi pročitala. Vrhunska knjiga, kvalitetna a i pitka u isto vreme. Snimljena je po njoj i serija na BBC od 4 epizode.

Da ja mnogo ne pričam, imaš recenziju ovde pa baci pogled. http://www.b92.net/kultura/moj_ugao.php?nav_category=559&yyyy=2008&mm=01&nav_id=282633

Ugovor s djavolom – Boris Dezulovic, VBZ 430 str. 101/10

Zbirka kolumni 1999-2007. o zbivanjima u hrvatskom drustvu.
Dakle retkost je da mi se neka knjiga ovoliko dopadne. On je po mom skromnom misljenju, definitivno najbolji kolumnista sa ovih prostora.

Kako li mu samo uspeva :think:
Hocu i ja da umem ovako da iskazem sve sto mislim, a ne da se upletem u svoje sopstvene misli i reci ko pile u kucine :ljutko:

Svaki lik i svaku pojavu on lepo izvadi na svetlost dana, rastavi je na proste cinioce, svaki (bukvalno) “prost cinilac” izanalizira do poslednjeg atoma, i citavu pojavu (koju recimo vecina prihvata zdravo za gotovo) dovede do apsurda.
Sto one zapravo i jesu. Ali u “njegovoj izvedbi” je to toliiiiko ocigledno, da mi se cini da bi se i sami akteri debelo postideli. (Postideli kako da ne).

Ugovor s djavolom – Boris Dezulovic, VBZ 430 str. 101/10

Zbirka kolumni 1999-2007. o zbivanjima u hrvatskom drustvu.
Dakle retkost je da mi se neka knjiga ovoliko dopadne. On je po mom skromnom misljenju, definitivno najbolji kolumnista sa ovih prostora.

Kako li mu samo uspeva :think:
Hocu i ja da umem ovako da iskazem sve sto mislim, a ne da se upletem u svoje sopstvene misli i reci ko pile u kucine :ljutko:

Svaki lik i svaku pojavu on lepo izvadi na svetlost dana, rastavi je na proste cinioce, svaki (bukvalno) “prost cinilac” izanalizira do poslednjeg atoma, i citavu pojavu (koju recimo vecina prihvata zdravo za gotovo) dovede do apsurda.
Sto one zapravo i jesu. Ali u “njegovoj izvedbi” je to toliiiiko ocigledno, da mi se cini da bi se i sami akteri debelo postideli. (Postideli kako da ne).

To je samo moje subjektivno misljenje, ali za mene je Dezulovic u ovom trenu potpune oseke vrednosti, mozda i najbolji pisac na Balkanu, ne samo kolumnista. Jednostavno, njegova fascinantna promisao svega i svacega sto cini drustvo i stvarnost sadasnjice na celom prostoru bivse SFRJ je nesto sto kod drugih nisam nasao. Covek suvereno vlada svakom temom kojom se bavi, a svestran je do neverovatnih granica. Mozda gresim, ali kao sto rekoh, to je moje licno misljenje.

To je samo moje subjektivno misljenje, ali za mene je Dezulovic u ovom trenu potpune oseke vrednosti, mozda i najbolji pisac na Balkanu, ne samo kolumnista. Jednostavno, njegova fascinantna promisao svega i svacega sto cini drustvo i stvarnost sadasnjice na celom prostoru bivse SFRJ je nesto sto kod drugih nisam nasao. Covek suvereno vlada svakom temom kojom se bavi, a svestran je do neverovatnih granica. Mozda gresim, ali kao sto rekoh, to je moje licno misljenje.
Upravo :ok:

Bas se radujem sto nisam usamljena sto se tice misljenja o BD.
Cak sam ja dosta (osim u oceni) ublazila svoje odusevljenje ovom knjigom, jer nisam htela da eventualno pokrenem politicke diskusije koje bi se mogle pokrenuti kada su nejgove knjige a posebno kolumne u pitanju. U tim diskusijama ja i onako ne bih ucestvovala jer prosto to ne radim, a i ovo nije tema o tome.

Davno sam citala njegovu J.ebo sad 1 000 dinara i jos tada se odusevila knjigom.
Christkind sam pokusala jednom, nije mi isla, onda sam je uzela drugi put, nije mi ni tada isla ali sam je tada procitala. Planiram da je uzmem i treci put. Sve se mislim kako je tu meni nesto promaklo :think:
Posle svih ovih kolumni mozda uhvatim tu eventualno propoustenu nit.

Poslednja izmena:
Malo mi je sve to precenjeno što radi a i miriše na commie jugo nostalgiju...Često je u pravu to stoji samo da izbaci taj ''žal za mladost'' to mi ide na ganglije kad čujem....

Upravo :ok:

Bas se radujem sto nisam usamljena sto se tice misljenja o BD.
Cak sam ja dosta (osim u oceni) ublazila svoje odusevljenje ovom knjigom, jer nisam htela da eventualno pokrenem politicke diskusije koje bi se mogle pokrenuti kada su nejgove knjige a posebno kolumne u pitanju. U tim diskusijama ja i onako ne bih ucestvovala jer prosto to ne radim, a i ovo nije tema o tome.

Davno sam citala njegovu J.ebo sad 1 000 dinara i jos tada se odusevila knjigom.
Christkind sam pokusala jednom, nije mi isla, onda sam je uzela drugi put, nije mi ni tada isla ali sam je tada procitala. Planiram da je uzmem i treci put. Sve se mislim kako je tu meni nesto promaklo :think:
Posle svih ovih kolumni mozda uhvatim tu eventualno propoustenu nit.

Christkind ima pomalo sporu radnju, koja moze lako odvratiti citaoca od daljeg citanja, pogotovo sto se prakticno poenta cele price otkriva pri kraju, bez gotovo ikakvih naznaka tokom veceg dela price. No, ipak mislim da nije toliko viseslojna da bi trebalo traziti previse skrivene motive takvog nacina pisanja, vec bas naprotiv, prakticno opis obicne svakodnevnice u vremenu u kome zivi nesto sto je najblize djavolu. Pitanje je sjajno - znamo ono sto znamo o Hitleru, ali da li bi iko od nas mogao da ga ubije u vreme kada je jos dete i tako spreci sve ono sto ce uslediti, mada to dete jos nista nije ucinilo? Pitanje o kome bi i Kant morao debelo da razmisli. No, mislim da ga je roman koji je trebalo da pociva na tome, odveo u drugom pravcu i to onom u kom je gospodar - obican covek i svakodnevni zivot.

Jeb.o sad hiljadu dinara mu je bas zato uspeliji roman.

No, njegova genijalnost ogleda se pre svega u zanrovskoj svestranosti. Zbirka Poglavnikova bakterija mu je definitivno masterpiece, a bogme i poezija ne zaostaje mnogo.

Malo mi je sve to precenjeno što radi a i miriše na commie jugo nostalgiju...Često je u pravu to stoji samo da izbaci taj ''žal za mladost'' to mi ide na ganglije kad čujem....

Mislim da gresis. Bora i kada pise u tom smislu, ne zali za Jugoslavijom u tom stilu. U sustini i ne zali za njom previse, vec upucuje na sav besmisao i idiotizam tih ratova u kojima je mali covek izasao sazvakan, provaren i isqenjan, a profitirao sav moguci sljam. Iskreno, nisam stekao neki utisak ni u kolumnama, ni romanima, ni pesmama, ni pricama da ``zali za Jugom``, a za mladoscu svi zalimo i svi cemo zaliti kad dodje vreme.

Christkind ima pomalo sporu radnju, koja moze lako odvratiti citaoca od daljeg citanja, pogotovo sto se prakticno poenta cele price otkriva pri kraju, bez gotovo ikakvih naznaka tokom veceg dela price. No, ipak mislim da nije toliko viseslojna da bi trebalo traziti previse skrivene motive takvog nacina pisanja, vec bas naprotiv, prakticno opis obicne svakodnevnice u vremenu u kome zivi nesto sto je najblize djavolu. Pitanje je sjajno - znamo ono sto znamo o Hitleru, ali da li bi iko od nas mogao da ga ubije u vreme kada je jos dete i tako spreci sve ono sto ce uslediti, mada to dete jos nista nije ucinilo? Pitanje o kome bi i Kant morao debelo da razmisli. No, mislim da ga je roman koji je trebalo da pociva na tome, odveo u drugom pravcu i to onom u kom je gospodar - obican covek i svakodnevni zivot.

Jeb.o sad hiljadu dinara mu je bas zato uspeliji roman.

No, njegova genijalnost ogleda se pre svega u zanrovskoj svestranosti. Zbirka Poglavnikova bakterija mu je definitivno masterpiece, a bogme i poezija ne zaostaje mnogo.

Mislim da gresis. Bora i kada pise u tom smislu, ne zali za Jugoslavijom u tom stilu. U sustini i ne zali za njom previse, vec upucuje na sav besmisao i idiotizam tih ratova u kojima je mali covek izasao sazvakan, provaren i isqenjan, a profitirao sav moguci sljam. Iskreno, nisam stekao neki utisak ni u kolumnama, ni romanima, ni pesmama, ni pricama da ``zali za Jugom``, a za mladoscu svi zalimo i svi cemo zaliti kad dodje vreme.
Samo nju nisam citala. Ali svkako cu je uzeti :D
Sto se Dezuloviceve Jugonostalgije tice, mislim identicno sto i ti.

Dva puta citam ovo Bora i zal za mlados i piam se kakve li veze sada ima Dezulovic sa Borom Stankovicem, kad ono vidi:D Nije taj Bora, a ni ta mlados:D
Ja Deilovica znam samo iz nekih kolumni ( mozda je imao neke blogove na b92), odusevljava me, ali me isto tako odusevljava i Basara kao kolumnista, kao sto me je
nekada odusevaljavao i Tirnanic, ali i Stojan Cerovic, pa mozda davno nekada i Pera Lukovic.

Nego sada ste me zagolicali da procitam i neku njegovu knjigu.

Remark - Povratak, jako dobra knjiga i nekako depresivna u isto vreme, kad covek pogleda skoro nista se nije promenilo od 1. sv rata, mislim u globalnom smislu (politika, omladina, i svakodnevni zivot kao takav), iako sam bezao od klasicne knjizevnosti, od manjka para za knjige uzeo sam iz stare vitrine prve knjige koje su mi pale pod ruku, a prva je bila Remark - Trijumfalna kapija, pa posle odmah Povratak. Sada zelim da procitam sve od Remarka. Jako mi se svidja njegovo poimanje stvarnosti, surove istine o zivotu, ljubavi i neka zanimljiva i "zrela" nota romantike. Ako neko ima da preporuci slicne pisce bio bih zahvalan. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back