Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Remark - Povratak, jako dobra knjiga i nekako depresivna u isto vreme, kad covek pogleda skoro nista se nije promenilo od 1. sv rata, mislim u globalnom smislu (politika, omladina, i svakodnevni zivot kao takav)
Ništa se nije promenilo još od starog Rima, pa i ranije, suština je ista, samo se modaliteti akcije prilagođavaju Novom dobu.

Remark - Povratak, jako dobra knjiga i nekako depresivna u isto vreme, kad covek pogleda skoro nista se nije promenilo od 1. sv rata, mislim u globalnom smislu (politika, omladina, i svakodnevni zivot kao takav), iako sam bezao od klasicne knjizevnosti, od manjka para za knjige uzeo sam iz stare vitrine prve knjige koje su mi pale pod ruku, a prva je bila Remark - Trijumfalna kapija, pa posle odmah Povratak. Sada zelim da procitam sve od Remarka. Jako mi se svidja njegovo poimanje stvarnosti, surove istine o zivotu, ljubavi i neka zanimljiva i "zrela" nota romantike. Ako neko ima da preporuci slicne pisce bio bih zahvalan. :)

Ja sam čitao još i "Doba života i Doba smrti" i " Na zapadu ništa novo" od njega, što je meni odlično. Druga pogotovo, ali stavlja fokus baš na sam rat.

Sven Hasel nije loš, isto nemac pa imamo prikaz rata iz njegove perspektive. Ponekad nerealan al' to su retki trenuci mada mnogi su ga zbog toga napadali :lol: Ali svakako vredi čitati, ja sam samo jednu, nažalost, ali je valjda jedna od najboljih. "Legija Prokletih".

Ja sam čitao još i "Doba života i Doba smrti" i " Na zapadu ništa novo" od njega, što je meni odlično. Druga pogotovo, ali stavlja fokus baš na sam rat.

Sven Hasel nije loš, isto nemac pa imamo prikaz rata iz njegove perspektive. Ponekad nerealan al' to su retki trenuci mada mnogi su ga zbog toga napadali :lol: Ali svakako vredi čitati, ja sam samo jednu, nažalost, ali je valjda jedna od najboljih. "Legija Prokletih".

Sven Hasel je bio Danac, a ne Nijemac. Njegove knjige su obični avanturistički romani koji sa istorijom Drugog svjetskog rata imaju veze koliko i Tihi i Prle sa okupiranim Beogradom.

Sven Hasel je bio Danac, a ne Nijemac. Njegove knjige su obični avanturistički romani koji sa istorijom Drugog svjetskog rata imaju veze koliko i Tihi i Prle sa okupiranim Beogradom.

my bad, ali je opet bio u Nemačkoj diviziji, kažnjeničkoj, ali se borio za njih :lol: Ne svojevoljno, kako piše.
Ali, iako nije možda potpuno istorijski korektan, njegov književni opus nudi zanimljivu sliku rata iz te perspektive.

Pročitao "Odbrana i poslednji dani" Borislava Pekića. Prijatno me iznenadio humor koji prožima čitavu priču i daje joj poseban ton. Mogao je ispričati priču o Andriji na stotinu načina, ali čini mi se da je izabrao najbolji.

Danas podigoh "Tumač bolesti" Đampe Lahiri. Jedna jedina njena knjiga u biblioteci. Ebiga, bolje išta...

Pročitao "Odbrana i poslednji dani" Borislava Pekića. Prijatno me iznenadio humor koji prožima čitavu priču i daje joj poseban ton. Mogao je ispričati priču o Andriji na stotinu načina, ali čini mi se da je izabrao najbolji.

Danas podigoh "Tumač bolesti" Đampe Lahiri. Jedna jedina njena knjiga u biblioteci. Ebiga, bolje išta...
Upravo to mi se vrtelo po glavi kada sam je procitala :D

Remark - Povratak, jako dobra knjiga i nekako depresivna u isto vreme, kad covek pogleda skoro nista se nije promenilo od 1. sv rata, mislim u globalnom smislu (politika, omladina, i svakodnevni zivot kao takav), iako sam bezao od klasicne knjizevnosti, od manjka para za knjige uzeo sam iz stare vitrine prve knjige koje su mi pale pod ruku, a prva je bila Remark - Trijumfalna kapija, pa posle odmah Povratak. Sada zelim da procitam sve od Remarka. Jako mi se svidja njegovo poimanje stvarnosti, surove istine o zivotu, ljubavi i neka zanimljiva i "zrela" nota romantike. Ako neko ima da preporuci slicne pisce bio bih zahvalan. :)

Ako se ne varam, ``Povratak`` mu je prvenac. Vidi se u kasnijim delima znacajan pomak u njegovom pisanju, ali i ponavljanje motiva. Predratno, ratno, posleratno i sve ono sto prati rat tema su valjda svih njegovih dela, ali tu je uvek i neka devojka koja je bolesna, nezaobilazno vino i sl. U sustini je fino opisao to vreme, realno, secam se da smo ga u studentskim danima svi citali u domu, a svi smo poceli od jedne iste ``Tri ratna druga`` :lol:

Licno su mi u najboljem secanju ostale ``Ljubi bliznjeg svog`` i ``Crni obelisk``. Prva je o jevrejskom paru koji pokusava da se domogne Portugala i ode preko okeana, pa svasta na tom putu dozivljava, ko voli malo romantike, prijace mu, druga je opis predratne depresije i inflacije u Nemackoj, veoma, veoma dobro oslikane.

@tema

Dopao sam u fazu citanja strucne literature - Ljudi srednjeg veka, izvesni profesor, emeritus sa Sorbone, nedavno pocivsi Rober Fosije. Priznacu, ocekivao sam vise, pomalo sam razocaran.

Romane sa slicnom tematikom pisao je i Johanes Mario Simel, prevodjen je na sve jezika sveta, stampan i milionskim tirazima.
Tu bi negde bio i Leon Uris ( Egzodus), Norman Mailer ( Goli i Mrtvi), a koga zaista zanima dobra knjiga iz vremena Hitlera,
inflacije, Berlina , rata po drugi put preorucujem:

Autor: Hans Falada

Izuzetan svetski uspeh romana Svako umire sam Hansa Falade traje već punih šezdeset godina. Zasnovano na istinitoj priči o bračnom paru Kvangel, „malim“ običnim ljudima koji su pružili otpor nacističkom režimu u Nemačkoj, ovo čuveno remek-delo doživelo je tek nedavno svoje integralno, necenzurisano izdanje u Nemačkoj.
U opisu jedinstvene panorame berlinskog života u vreme nacista Falada nas upoznaje sa neverovatnom sagom radničkog para koji odlučuje da se odupre režimu kada im sin jedinac gine na frontu. Naoružani samo bolom, sami protiv ogromne moći Rajha, oni pokreću jednostavnu, tajnu kampanju zbog koje im je uskoro razjareni Gestapo za petama, a svet put prestrašenih suseda i ciničnih potkazivača spreman je da ih oda.
O njihovoj sudbini Falada je saznao iz jednog gestapovskog dosijea, i za manje od četiri nedelje napisao ovu pripovest otkrivši nam delić stvarnosti koji nam može pomoći da drugačije sagledamo istoriju i shvatimo da teški trenuci u čoveku bude i najgore i najbolje.
Više od uzbudljivog trilera, više od dirljive ljubavne priče, više i od vrhunske književnosti – ovo je duboka potresna priča o dvoje ljudi koji su se pobunili protiv nepravde i borili jedno za drugo.

Završila sam Musilove Tri žene. 3/5 GR
Nisam bila oduševljena u početku, štaviše nisam mogla da verujem da je te pripovetke ( Griđa, Portugalka, Tonka) pisao isti čovek koji me oduševio Pomutnjama gojenca Torlesa no do kraja je ispala zbirka solidna.
U pitanju su tri priče, svaka naslovljena jednom ženom mada su žene ovde više momenat, refleksija kojom se dodatno analizira muškarčevo trenutno stanje.
U sve tri priče se ponavlja momenat nevere a radnja se odvija oko muškarca koji se nalazi na nekoj vrsti prekretnice pri čemu žena vodi njegov život u drugu sferu, Griđa u smrt , Tonka u veru u boljeg sebe...
Portugalka mi je negde ostala najmanje jasna...moraću je još koji put pročitati.

iskreno sam više koncentrisana na Kortasara kog čitam paralelno...čovek je toliko sjajan...mnogo mi je žao što sam ga tek sada otkrila.

Nisam bila oduševljena u početku, štaviše nisam mogla da verujem da je te pripovetke ( Griđa, Portugalka, Tonka) pisao isti čovek koji me oduševio Pomutnjama gojenca Torlesa no do kraja je ispala zbirka solidna.
U pitanju su tri priče, svaka naslovljena jednom ženom mada su žene ovde više momenat, refleksija kojom se dodatno analizira muškarčevo trenutno stanje.
U sve tri priče se ponavlja momenat nevere a radnja se odvija oko muškarca koji se nalazi na nekoj vrsti prekretnice pri čemu žena vodi njegov život u drugu sferu, Griđa u smrt , Tonka u veru u boljeg sebe...
Portugalka mi je negde ostala najmanje jasna...moraću je još koji put pročitati.

iskreno sam više koncentrisana na Kortasara kog čitam paralelno...čovek je toliko sjajan...mnogo mi je žao što sam ga tek sada otkrila.

To nikad ne treba da ti bude žao, svako novo otkriće je razlog za radost. Meni je uvek drago kad otkrijem nekog pisca ili dobru grupu.

Ponekad imam osećaj da ako pročitam desetak pisaca što su vrhunski, da neće više biti šta da se čita na istom nivou, što je svakako umišljanje.

Ima na stotine kvalitetnih pisaca i knjiga, samo da bi pročitao 100 dobrih knjiga moraš pročitati još 400 koje su prosečne ili škart.

Kada ga ( Cortasara) zavrsis, saberes misli, onda cu te zamoliti da mi preprorucis nekoliko novela koje su ti se najvise dopale.
Ja citam Grad slepih neplanirano ,a taman sam pocela Veliki rat, ali cu prvo procitati Slepe.
Uostalom cekam na Radu da pocne i ona sa Velikim Ratom. Mozda ga ubacimo u sledecu turu za zajednicko citanje.

Kada ga ( Cortasara) zavrsis, saberes misli, onda cu te zamoliti da mi preprorucis nekoliko novela koje su ti se najvise dopale.
Ja citam Grad slepih neplanirano ,a taman sam pocela Veliki rat, ali cu prvo procitati Slepe.
Uostalom cekam na Radu da pocne i ona sa Velikim Ratom. Mozda ga ubacimo u sledecu turu za zajednicko citanje.

Grad slepih, je l' to Slepilo od Saramaga? Izvini, nisam pratila na času...:rumenka:
Može Veliki rat za klub, slažem se, ali sam prvo htela Velikića, nekako sam radoznala, a i manjeg je obima.;)

To nikad ne treba da ti bude žao, svako novo otkriće je razlog za radost. Meni je uvek drago kad otkrijem nekog pisca ili dobru grupu.

Ponekad imam osećaj da ako pročitam desetak pisaca što su vrhunski, da neće više biti šta da se čita na istom nivou, što je svakako umišljanje.

Ima na stotine kvalitetnih pisaca i knjiga, samo da bi pročitao 100 dobrih knjiga moraš pročitati još 400 koje su prosečne ili škart.
Znaš gde Đavo spava...:whistling:

Grad slepih, je l' to Slepilo od Saramaga? Izvini, nisam pratila na času...:rumenka:
Može Veliki rat za klub, slažem se, ali sam prvo htela Velikića, nekako sam radoznala, a i manjeg je obima.;)

Jeste, to je to, nisam znala kako je prevedeno na srpski.
Ajde, vazi, prvo Velikica, ja sam skoro pola knjige i procitala, ali kako vidis ,prilicno sam haoticna.
Velikic mi bas lezi, a ovih nekoliko stranica i likova iz Velikog Rata su savrseni. Ali,otom, potom.

Ja tek sad stigao da pokupujem neke knjige koje bile na Sajmu...Jednostavno -nisam stizao...
Za početak pročitao "Đavolji Tobogan" od Milke Knežević...Odličan roman! Ko kaže (negde sam
ovde pročitao) da nemamo dobrih pisaca...:confused: Pogotovo žemskih...
Početak romana mi "vukao" na Agatu Kristi koju baš nisam mario,ali kako sam odmicao ,tako je
roman postajao sve više ono šta mi i leži:psihološka drama u kojoj život igra nepredvidive i
kataklizmićne po nepovratnosti,igre s protagonistima...
Da stvar bude interesantnija-muški likovi snažni i stvarni,čak s lucidnošću,šta mi bilo neočekivano
od ženske i spisateljke...Kad sam o muškima neke nove stvari naučio...:eek:
Preporučujem,veoma je zanimljiva psihološka drama i drži pažnju do poslednje strane...

Slažem se sa komentarom iz bloga, da pripadnost jednoj naciji i kulturi nikako ne sprečava da se pripada svetskom kulturnom nasleđu. Pa, najveći su uvek svesni toga. Samo oni koji imaju krize identiteta na svim nivoima posežu za izlizanim floskulama o anacionalnoj književnosti i ostalim praznim rečima. To su kompleksi iz kojih se retko može roditi kreacija.

Slažem se sa komentarom iz bloga, da pripadnost jednoj naciji i kulturi nikako ne sprečava da se pripada svetskom kulturnom nasleđu. Pa, najveći su uvek svesni toga. Samo oni koji imaju krize identiteta na svim nivoima posežu za izlizanim floskulama o anacionalnoj književnosti i ostalim praznim rečima. To su kompleksi iz kojih se retko može roditi kreacija.
Ili si se nespretno izrazio ili moj skromni um ne ume da shvati tvoje misli.

Ja begam od svake price ( pa tako nesvesno i od Kovaca) ako samo naslutim da knjiga , prica, roman moze da ima bilo kakve veze sa nacionalnoscu.

Mozda bih konkretno bila i spontanija, ne bih razmisljala, citala bih ga bez "predumisljaja" da ne znam i da nisam citala njegova lupetanja bas
o nacionalnostima i to nekima koje su mu OK, a opet nekima koje zdravorazumski covek treba da prezire jer su zle.

Uzivam citajuci knjige gde nema ni imena, verske pripadnosti, o tikvama bez korena, cim pocne prestrojavanje begam kao djavo od krsta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back