Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mene čudi što niko od njih nije stavio "Hrabri Novi svet", kad sam video originalan naslov baš sam se začudio :lol:

Sva sreća što je knjiga prevedena u vrijeme kad se pazilo kome se daje nešto na prevod. Da se danas prevodi, pa da uzmu nekog studenta koji traži 50 evra manje od nekog drugog studenta, vjerovatno bi knjiga izašla kao Hrabri novi svijet, što bi, naravno, bio prvoloptaški, nepromišljen i loš prevod naslova.

Citam danas u novinama: "U Sekspiru se uziva stvarno, tek kada se cita u originalnom klingonskom!" Evo preporucujem da procitate pa javite da li je tacnoz:mrgreen:

TheKlingonHamlet.jpg

Isecak:

laDwl' vaD:
naDev qonwl' qab'e Dalegh:
SeQplr qab 'IHmoH QuchDaj ghegh.
wlDeltaHvls nuqaD Qu' Qatlh
'IHmo' 'ej Dojqu'mo' chovnatlh.

...

Poslednja izmena:
Rudjer, preporučio si knjige s kojima nema greške, samo što smo ih mi, matori, davno čitali.:lol: Nisam pročitala Istočno od raja i, zamisli, Tvrđavu, iako ih imam. Niko nije savršen. Ispraviću grešku što pre, hvala ti.;)

Aj za Tvrdjavu imam razumevanja, ali se nadam da si od Stajnbeka ipak nesto citala. Meni se najvise dopao Cannery road , ali i Plodovi zla.

Meni se najvise dopao Cannery road , ali i Plodovi zla.

Da Cannery Row (ipak nije Road) i meni je jedna od omiljenih Steinbekovih knjiga. On je generalno bolji u tim kraćim romanima, a u Cannery Row je izbjegao i pad u preveliki sentimentalizam. Volim i Of Mice and Men u kojoj ima tog sentimentalizma, ali je knjiga toliko dobro napisana, da ti to ne smeta mnogo.
Plodovi zla jesu velika i važna knjiga, ali meni je kraća proza ipak bolja.

Da Cannery Row (ipak nije Road) i meni je jedna od omiljenih Steinbekovih knjiga. On je generalno bolji u tim kraćim romanima, a u Cannery Row je izbjegao i pad u preveliki sentimentalizam. Volim i [I]Of Mice and Men[/I] u kojoj ima tog sentimentalizma, ali je knjiga toliko dobro napisana, da ti to ne smeta mnogo.
Plodovi zla jesu velika i važna knjiga, ali meni je kraća proza ipak bolja.

Dje me nadje. Razmisljala sam ( dok sam pisala prethodni post) da ja zapravo nesto drugo od njega najvise volim, ali sam , eto zaboravila da je
to bas ta nezaboravna knjiga. Usput, postoji i film, John Malkovitch igra glavnu ulogu.

Ja sam bila u Montereju, nekoliko dana tumarala izmedju Montereja i Salinas koji su i mesta dogadjaja svih njegovih
dela. I sam je iz Montereja.

Poslednja izmena:
Aj za Tvrdjavu imam razumevanja, ali se nadam da si od Stajnbeka ipak nesto citala. Meni se najvise dopao Cannery road , ali i Plodovi zla.

Nisam...:(, ali, pročitaću... Imam i Zimu našeg nezadovoljstva i knjigu novela O miševima i ljudima, a tu i su Crveni poni i Keneri Rou. Zaboravljaš da sam ja iz neknjiževnih voda, prirodnjak...;) Evo, obećavam, u najskorije vreme ću te novele. Hvala što me savetuješ i što si tako strpljiva sa mnom. :lol:
:cmok:

Nisam...:(, ali, pročitaću... Imam i Zimu našeg nezadovoljstva i knjigu novela O miševima i ljudima, a tu i su Crveni poni i Keneri Rou. Zaboravljaš da sam ja iz neknjiževnih voda, prirodnjak...;) Evo, obećavam, u najskorije vreme ću te novele. Hvala što me savetuješ i što si tako strpljiva sa mnom. :lol:

Ma ja znam da ce ti se svideti. Ne poznajem te, ali znam sta volis:zag:

Nego sve nesto mislim da ce ti se vise dopasti Istocno od raja

Zima našeg nezadovoljstva mu je možda i najslabiji roman, zanimljiv jedino po tome što je radnju smjestio u Novu Englesku, a ostale knjige mu se uglavnom dešavaju u Kaliforniji.
O miševima i ljudima, Crveni poni i Keneri Rou su sve kratki romani ili novele i zapravo, ne zna se koja je bolja od koje. To sve obavezno pročitaj, Rado.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back